InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Falticeni

Furt

(Sentinta penala nr. 294 din data de 19.10.2010 pronuntata de Judecatoria Falticeni)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Falticeni | Jurisprudenta Judecatoria Falticeni



      Pe rol se afla judecarea cauzei penale privind inculpatii: C.F.A si P.E.R. trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, prevazuta si pedepsita de art. 208, 209 alin. 1 lit. a, g si i CP, cu aplicarea art. 41 alin. 2 CP.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta : avocat oficiu C. D. pentru inculpatul C.F.A. si avocat oficiu L.A. pentru inculpatul P.E.R. lipsa fiind inculpatii, partile vatamate : Aniculaiesei Vasile, S.L.A., reprezentantul legal al partii civile S.C. Esential S.R.L. si martorul din lucrari R.N.
Procedura este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care : se constata depus la dosar - prin serviciul registratura, procesul verbal de indeplinire a mandatului de aducere a martorului din lucrari R.N. (filele 193-196) prin care se precizeaza ca numitul R.F.zis "N" nu intentioneaza sa se prezinte in instanta pe motiv ca a mai fost audiat.
Se prezinta si mama inculpatului P.E.R. care depune la dosar - caracterizare cu privire la persoana si comportamentul acestuia in comunitate - caracterizare vizata de Primarul comunei R - R.N. N. (fila 198).
Intrebati fiind, aparatorii inculpatilor si reprezentantul parchetului precizeaza ca nu mai au de formulat alte cereri de probe si nu doresc sa insiste in audierea martorului din lucrari lipsa astazi.
Vazand pozitiile partilor in proces, instanta revine de la proba cu martorul din lucrari R.F. dupa care, constatand cercetarea judecatoreasca terminata si procesul in stare de judecata, acorda cuvantul pe fond.
Reprezentantul Parchetului de pe langa Judecatoria F. - expune faptele pentru care au fost trimisi in judecata inculpatii, dupa care, considerand ca acestea au fost savarsite - date fiind declaratiile de recunoastere ale inculpatilor si restul probatoriului administrat, pune concluzii de condamnare a inculpatilor la pedepse cu inchisoarea, cu aplicarea dispozitiilor art.81 Cod penal, obligarea acestora la plata in solidar a despagubirilor civile, in masura in care acestea au fost dovedire,  precum si a cheltuielilor judiciare catre stat.
Avocat C.D. din oficiu pentru inculpatul C.F.A - solicita ca la individualizarea pedepsei instanta sa aiba in vedere circumstantele atenuante date de pozitia procesual corecta si sincera a acestuia prin recunoasterea savarsirii faptelor, care au fost comise in stare de ebrietate, ca inculpatul nu are antecedente penale si ca prejudiciul cauzat a fost partial recuperat, astfel incat pedeapsa ce i se va aplica sa fie orientata spre minimul special prevazut de lege, cu aplicarea art. 81 Cod penal si obligarea la plata cheltuielilor judiciare.
Avocat L.A. - pentru inculpatul P.E.R. -  solicita  instantei sa faca in cazul acestui inculpat, aplicarea circumstantelor atenuante date fiind : recunoasterea de catre inculpat a savarsirii faptei pentru care a fost trimis in judecata, lipsa antecedentelor penale, acoperirea in parte a prejudiciului cauzat, persoana inculpatului - asa cum rezulta si din ancheta sociala, sens in care, la individualizarea pedepsei instanta sa faca  cu aplicarea art. 76 lit."c" Cod penal aceasta urmand a fi orientata spre minimul special prevazut de lege, cu aplicarea si a dispozitiilor art. 81 Cod penal si cu obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare.
Dupa deliberare,
I N S T A N T A

Asupra cauzei de fata, constata ca :

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria F. nr. 839/P/2009 din 25 noiembrie 2009, inregistrat pe rolul acestei instante sub nr. 3822/227/2009 din 4 decembrie 2009, s-a dispus punerea in miscare si trimiterea in judecata a inculpatilor : C.F.A  si  P.E.R. - pentru savarsirea infractiunii de "furt calificat" prev. si ped. de art. 208,209 alin.1 lit."a", "g" si "i" Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal.
In fapt, s-au retinut la cercetarea penala, urmatoarele :
La data de 7 mai 2009, organele de politie din comuna R. au fost sesizate de numitul U.V. ca in noaptea de 06/07 mai 2009, persoane necunoscute au spart parbrizul autocarului cu nr. de inmatriculare GJ98GYR, pe care il lasase in parcarea Manastiri R., si au sustras din interiorul autovehiculului un microfon si mai multe CD-uri. Ulterior, numitii A.V. si S.L.A. au formulat plangeri in care arata ca in aceeasi noapte, respectiv 06/07 mai 2009, persoane necunoscute au fortat portierele autoturismelor (SV__) si (SV__) ce erau parcate la Manastirea R., de unde au sustras mai multe bunuri.
Urmare a cercetarilor penale efectuate in cauza s-au stabilit urmatoarele :
In noaptea de 06/07 mai 2009, inculpatii C.F.A si P.E.R. dupa ce au consumat bauturi alcoolice s-au deplasat in parcarea din fata manastirii R., unde se aflau parcate 3 autovehicule.
Inculpatii au fortat portiera autoturismului marca Fiat Punto SV____ apartinand partii vatamate A.V. si au sustras din interior : un radio CD marca Tronic, un triunghi reflectorizant, cris auto, robot electric marca Start car si mai multe chei mecanice.
Apoi, au fortat usa autoturismului Opel Vectra  SV____ de unde au sustras o borseta cu CD -uri muzicale, lanterna, o bata de baseball si fata detasabila a CD-player-ului montat in autoturism.
S-au deplasat apoi la autocarul apartinand SC Essential SRL D. unde au incercat sa forteze usa de acces, insa nereusind, au spart parbrizul autocarului cu bata de baseball si au sustras de pe bordul autovehiculului un microfon si mai multe CD-uri.
In zilele urmatoare, inculpatii au valorificat bunurile sustrase, vanzandu-le la diferite persoane din comuna, astfel : martorul R.F. a cumparat de la inculpatul C.F.A  cheile mecanice, martorul C.N. a cumparat de la inculpatul P.E.R. un robot electric, martorul P.G. a cumparat de la inculpatul C.F.A  un radio CD-Tronic, martorul S.S. a cumparat de la inculpatul P.E.R.cricul mecanic, iar martorul G.M. a cumparat de la acelasi inculpat triunghiul reflectorizant.
Bunurile sustrase au fost ridicate de la detinatori si predate partilor vatamate, astfel incat, recuperandu-si in totalitate bunurile sustrase, partile vatamate A.V. si S.L.A. nu s-au mai constituit parti civile, iar partea vatamata SC Esential SRL D.s-a constituit parte civila cu suma de 13240 lei reprezentand daunele produse prin infractiune.
Inculpatii, fiind audiati, au recunoscut faptele comise.
Inculpatul P.E.R. a fost audiat doar in faza actelor premergatoare, ulterior acesta a plecat din tara.
Starea de fapt prezentata este confirmata de declaratiile inculpatilor, plangerile si declaratiile partilor vatamate, declaratiile martorilor audiati in cauza, mentiunile procesului verbal de reconstituire, plansele cu fotografiile judiciare executate la data reconstituirii, dovezile de restituire a bunurilor sustrase.
Inculpatii au fost cercetati in stare de libertate si nu sunt cunoscuti cu antecedente penale.
In cursul cercetarii judecatoresti au fost audiati inculpatul C.F.A , partea vatamata A.V., martori din lucrari si in circumstantiere.
Inculpatul C.F.A  a recunoscut faptele savarsite iar partea vatamata a declarat ca intelege sa se constituie parte civila in cauza cu suma de 500lei contravaloarea reparatiilor autoturismului.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta constata urmatoarele:
In noaptea de 06/07 mai 2009, inculpatii, dupa ce au consumat bauturi alcoolice, s-au deplasat in parcarea din fata manastirii R., unde se aflau parcate 3 autovehicule, din care au sustras mai multe bunuri, astfel :
Prin fortarea portierei autoturismului marca Fiat Punto SV___ apartinand partii vatamate A.V., inculpatii au sustras din interior : un radio CD marca Tronic, un triunghi reflectorizant, cric auto, robot electric marca Start car si mai multe chei mecanice dupa care,  acestia au fortat portiera autoturismului Opel Vectra  SV____, din care au sustras : o borseta cu CD -uri muzicale, lanterna, o bata de baseball si fata detasabila a CD-player-ului montat in autoturism.
Apoi, aceiasi inculpati, s-au deplasat la autocarul apartinand SC Essential SRL D. unde au incercat sa forteze usa de acces, insa nereusind, au spart parbrizul autocarului cu bata de baseball sustragand de pe bordul autovehiculului un microfon si mai multe CD-uri.
Bunurile sustrase au fost valorificate in zilele urmatoare, prin vanzare unor diferite persoane din comuna, respectiv : martorului R.F. care a cumparat de la inculpatul C.F.A  cheile mecanice, martorului C.N. care a cumparat de la inculpatul P.E.R. un robot electric, martorului P.G. care a cumparat de la inculpatul C.F.A  un radio CD-Tronic, martorului S.S. care a cumparat de la inculpatul P.E.R. cricul mecanic si martorului G.M. care a cumparat de la acelasi inculpat triunghiul reflectorizant.
Faptele savarsite de inculpati astfel cum au fost retinute intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de furt  calificat in forma continuata prev de art. 208, 209 alin.1 lit."a","g" si "i" Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal.
Dat fiind faptul ca inculpatii nu sunt cunoscuti cu antecedente penale, au recunoscut faptele, instanta va da eficienta dispozitiilor art 74 lit."a" si "c" cu aplicarea art.76 lit."c" Cod penal.
           Astfel, se va aplica inculpatilor pedeapsa de 1(un) an inchisoare pentru fiecare si, privitor la modalitatea de executare a pedepsei, instanta constata indeplinite prevederile art. 81 CP referitoare la cuantumul pedepsei aplicate, care nu depaseste limita de 3 ani, inculpatii nu au mai fost condamnati, nefiind cunoscuti cu antecedente penale apreciindu-se ca scopul pedepsei - acela de reeducare a inculpatului, se poate realiza fara ca executarea pedepsei sa aiba loc in regim de detentie.
Astfel, conform art. 81 CP, instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepselor pe durata termenului de incercare prevazut de art. 82 CP ( 3 ani  ) si va atrage atentia inculpatilor asupra prevederilor art. 83 si urmatoarele CP. 
In ceea ce priveste latura civila, se va lua act ca partea vatamata S.L.A. nu s-a constituit parte civila in cauza.
Instanta va respinge pretentiile civile formulate de partile civile  A.V. si S.C. Esential S.R.L. D. ca nefondate motivat de faptul ca in raport de dispozitiile art 1169 Cod civil, acestea nu au fost dovedite.
In temeiul art 191 C.p.penva obliga pe inculpatul C.F.A. plateasca suma de 850 lei cheltuieli judiciare catre stat din care suma de 300 lei avocat oficiu C.D. se va avansa din fondurile Ministerului Justitiei iar inculpatul E.R. va fi obligat sa plateasca suma de 850 lei cheltuieli judiciare catre stat din care suma de 300 lei avocat oficiu L.A. se va avansa din fondurile Ministerului Justitiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
    H O T A R A S T E   :

In temeiul art. 208, 209 alin.1 lit."a","g" si "i" Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 74 lit."a" si "c" cu aplicarea art.76 lit."c" Cod penal, condamna pe inculpatul C.F.A. la pedeapsa de 1(un) an inchisoare.
In temeiul art.81 Cod penal suspenda conditionat executarea pedepsei pe o perioada de 3 ani in conditiile art.82 Cod penal.
Atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art. 83 Cod penal.
In temeiul art. 208, 209 alin.1 lit."a","g" si"i" Cod penal cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, art. 74 lit."a" si "c" cu aplicarea art. 76 lit."c" Cod penal condamna pe inculpatul P.E.R., la pedeapsa de 1(un) an inchisoare.
In temeiul art.81 Cod penal suspenda conditionat executarea pedepsei pe o perioada de 3 ani, in conditiile art. 82 Cod penal.
Atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art. 83 Cod penal.
Ia act ca partea vatamata S.L.A. nu s-a constituit parte civila in cauza.
Respinge cererea formulata de partea civila A.V., ca nefondata.
Respinge cererea formulata de partea civila S.C. E. S.R.L. D., ca nefondata.
Obliga inculpatul C.F.A. sa plateasca suma de 850 lei cheltuieli judiciare catre stat din care suma de 300 lei avocat oficiu C.D. se va avansa din fondurile Ministerului Justitiei.
Obliga inculpatul E.R. sa plateasca suma de 850 lei cheltuieli judiciare catre stat din care suma de 300 lei avocat oficiu L.A. se va avansa din fondurile Ministerului Justitiei.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare pentru partile lipsa si de la pronuntare pentru partile prezente.
Pronuntata in sedinta publica din 19 octombrie 2010.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010