InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Hirlau

Sentinta civila

(Hotarare nr. 105 din data de 27.11.2008 pronuntata de Judecatoria Hirlau)

Domeniu Partaj | Dosare Judecatoria Hirlau | Jurisprudenta Judecatoria Hirlau



INSTANTA,

Prin cererea de chemare in judecata inregistrata pe rolul instantei sub nr. de mai sus, reclamanta *, a chemat in judecata pe paratii *, solicitand instantei ca, pe baza probelor administrate, sa se dispuna iesirea din indiviziune si partajarea averii succesorale ramasa de pe urma defunctului *, stabilirea masei partajabile, a cotelor ideale, individualizarea loturilor si atribuirea efectiva a lor, cu compensarea cheltuielilor de judecata.
A aratat reclamanta ca averea succesorala ramasa de pe urma defunctului *, se compune din 1/2 din imobilul casa de locuit situat in *, in suprafata de 75 mp, un grajd situat in curtea casei de 40 mp si un teren de 4 ha situat in intravilanul si extravilanul satului *, conform titlului de proprietate nr. *.
In motivarea actiunii, reclamanta a solicitat partajarea averii succesorale aratate mai sus, mostenitori cu vocatie succesorala fiind partile din prezenta cauza.
Reclamanta a solicitat instantei sa-i atribuie in natura bunul imobil casa si terenul situat in curtea casei, in suprafata de 2600 mp, terenurile din extravilan urmand a fi impartite in natura.
     In drept, si-a intemeiat cererea pe dispozitiile art. 728 C.civ.
     In dovedire, a fost solicitata proba cu acte, interogatorii, si expertize tehnice topometrice si in constructii.
     In termen legal, paratul * a formulat intampinare, prin care a raspuns aspectelor evidentiate in cererea introductiva de instanta.
     A sustinut ca este de acord cu actiunea de partaj, aratand si faptul ca doreste ca impartirea loturilor sa se faca in mod corect.
     In drept, au fost invocate dispozitiile art. 115-118 C.proc.civ.
     In dovedire, a fost solicitata proba cu inscrisuri si interogatorii.
In cursul cercetarii judecatoresti a fost administrata proba cu inscrisuri, fiind depuse la dosarul cauzei, in copie, diferite acte de stare civila, acte privind deschiderea procedurii succesorale, titlul de proprietate nr. *, adeverinta nr. *, contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. *, schite, si proba cu expertiza tehnica topometrica si in constructii.
     Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
     Avand in vedere dispozitiile art. 673 indice 5, respectiv faptul ca partile nu se inteleg cu privire la partajarea bunurilor si la masa partajabila, vazand ca partile au vocatie succesorala fiind mostenitorii defunctului *, fata de intreg ansamblul probator administrat in prezenta cauza, instanta retine ca, potrivit art. 728 C.civ. "Nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune. Un coerede poate oricand cere imparteala succesiunii, chiar cand ar exista conventii sau prohibitii contrarii".
     Averea succesorala se va imparti potrivit regulilor dictate de concursul la mostenire descendentii de gradul I, totul raportat la dispozitiile art. 659 C.civ., care prevad ca " Succesiunile sunt deferite copiilor si descendentilor defunctului, ascendentilor si rudelor sale colaterale, in ordinea si dupa regulile din art. 669 C.civ., in sensul ca copiii sau descendentii lor succed tatalui, mamei (...)  fara deosebire de sex si chiar de ar fi nascuti din deosebite casatorii. Ei succed in parti egale cand se gasesc toti in gradul dintai si sunt chemati dupa propriul lor drept; ei succed pe tulpina cand sunt chemati toti sau unul din ei prin reprezentare".
In temeiul art. 673 indice 5 C.civ, daca partile nu se invoiesc, instanta va stabili bunurile supuse impartelii, calitatea de coproprietar, cota-parte ce se cuvine fiecaruia si creantele nascute din starea de proprietate comuna pe care coproprietarii le au unii fata de altii. Daca se imparte o mostenire, instanta va mai stabili datoriile transmise prin mostenire, datoriile si creantele comostenitorilor fata de defunct, precum si sarcinile mostenirii. Instanta va face imparteala in natura. In temeiul celor stabilite potrivit alin. 1, ea procedeaza la formarea loturilor si la atribuirea lor. In cazul in care loturile nu sunt egale in valoare, ele se intregesc printr-o suma de bani".
Avand in vedere actele depuse la dosar, instanta constata ca masa partajabila ramasa de pe urma defunctului *, se compune din 1/2 din imobilul casa de locuit situat in *, in suprafata de 75 mp, 1/2 dintr-un grajd situat in curtea casei de 40 mp si suprafata de teren de 19000 mp, situat in intravilanul si extravilanul satului *, conform titlului de proprietate nr. *.
     Din suprafata totala de 4 ha teren, care face obiectul titlului de proprietate in cauza, s-a scazut suprafata de 2000 mp, teren intravilan, pe care defunctul*, l-au instrainat prin contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr.  *.
     In calitate de sotie supravietuitoare reclamantei ii revine suprafata de 19000 mp si 1/2 din imobilul casa si anexe, imobile edificate de aceasta impreuna cu defunctul in timpul cat acestia au fost casatoriti, aceste bunuri avand regimul juridic al unor bunuri proprii, neintrand in masa succesorala.
     Instanta constata ca mostenitori cu vocatie succesorala sunt partile din prezenta cauza, respectiv *.
     Analizand sustinerile partilor, observand si faptul ca reclamanta detine deja 1/2 din imobilul casa si anexe gospodaresti, in calitate de sotie supravietuitoare, fiind bunuri proprii ale acesteia, vazand si cota sa de 1/4 din mostenire, instanta va atribui in natura acest imobil si anexele gospodaresti reclamantei *.
     Vazand concluziile raportului de expertiza tehnica in constructii efectuat in prezenta cauza (filele 45-57 din dosar), instanta a stabilit faptul ca valoarea de circulatie a imobilului casa este de 20400 lei, acesta nefiind comod partajabil in natura.
     Avand in vedere aceasta atribuire in natura reclamantei, pentru egalizarea situatiei, aceasta va fi obligata la plata unei sulte in cuantum de cate 3825 lei in favoarea fiecaruia dintre parati.
     In ceea ce priveste partajarea si iesirea din indiviziune a partilor pentru terenuri, vazand concluziile raportului de expertiza tehnica-judiciara efectuat in prezenta cauza (filele 60-71 din dosar), instanta urmeaza sa admita cererea formulata de catre reclamanta.
     De aceea, se va dispune in sensul iesirii din indiviziune a partilor din prezenta cauza si partajarea averii succesorale ramase de pe urma defunctului, conform celor aratate in cuprinsul raportului de expertiza tehnica-judiciara topometrica efectuat in cauza (filele 60-71 din dosar), raport care face parte integranta din prezenta hotarare, prin atribuirea in natura fiecareia dintre parti a loturilor descrise in lucrarea mai sus aratata, respectiv fila 69 din dosar, pentru fiecare parte din prezenta cauza.
     Avand in vedere egalitatea valorica a loturilor propuse de catre expert la fila 69 din dosar, instanta constata ca nu este necesara calcularea sau plata unei eventuale sulte in acest caz.
     Avand in vedere solutia data actiunii reclamantei, instanta, vazand si dispozitiile art. 274 C.proc.civ., va compensa partial cheltuielile de judecata efectuate de parti in prezenta cauza, in cuantum total de 1960,30 lei, din care 20 lei reprezinta taxa de timbru, 30 de bani timbrul judiciar, 940 lei onorariile avocatilor alesi si 1000 lei, contravaloarea expertizelor.
     Instanta observa ca reclamanta a platit 1320,30 lei iar paratul * 640 lei, parata * necheltuind nimic.
     Prin urmare, instanta va compensa partial cheltuielile efectuate de parti in prezenta cauza si va dispune ca paratul * sa plateasca suma de 13,43 lei reclamantei, iar parata * sa plateasca suma de 653,43 lei reclamantei, reprezentand partea lor din cheltuielile totale efectuate in prezenta cauza.
     Avand in vedere faptul ca nu au fost achitate diferentele de 270 lei si 500 lei, in plus fata de onorariile provizorii stabilite de instanta, instanta va obliga toate partile din prezenta cauza la plata sumei de 270 lei in contul expertului * si a sumei de 500 lei in contul expertului *.
     Un exemplar de pe aceasta hotarare va fi comunicat si fiecaruia dintre expertii aratati mai sus.
     
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE:

Admite actiunea reclamantei *, in contradictoriu cu paratii *.
     Constata ca masa partajabila ramasa de pe urma defunctului *, se compune din 1/2 din imobilul casa de locuit situat in *, 1/2 dintr-un grajd situat in curtea casei de 40 mp si suprafata de teren de 19000 mp, situat in intravilanul si extravilanul satului *, conform titlului de proprietate nr. *.
     Constata ca mostenitori cu vocatie succesorala sunt partile din prezenta cauza, respectiv *.
     Atribuie in natura imobilul casa de locuit si anexele gospodaresti reclamantei *.
     Obliga pe reclamanta la plata unei sulte in cuantum de cate 3825 lei in favoarea fiecaruia dintre parati.
     Dispune in sensul iesirii din indiviziune a partilor din prezenta cauza si partajarea terenurilor care fac parte din masa succesorala ramasa de pe urma defunctului, conform celor aratate in cuprinsul raportului de expertiza tehnica-judiciara topometrica efectuat in cauza (filele 60-71 din dosar), raport care face parte integranta din prezenta hotarare, prin atribuirea in natura fiecareia dintre parti a loturilor descrise in lucrarea mai sus aratata, respectiv fila 69 din dosar, pentru fiecare parte din prezenta cauza.
     In baza dispozitiilor art. 274 C.proc.civ., compenseaza partial cheltuielile de judecata efectuate de parti in prezenta cauza si dispune ca paratul * sa plateasca suma de 13,43 lei reclamantei, iar parata * sa plateasca suma de 653,43 lei reclamantei, reprezentand partea lor din cheltuielile totale efectuate in prezenta cauza.
     Obliga toate partile din prezenta cauza la plata sumei de 270 lei in contul expertului * si a sumei de 500 lei in contul expertului *.
     Un exemplar de pe aceasta hotarare se va comunica si fiecaruia dintre expertii aratati mai sus.
     Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, *.

     PRESEDINTE,                                               GREFIER,
     
     
     
     
     
     
Red./tehnored. P.C.M.
7 ex.
 
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Partaj

Partaj bunuri comune. Lichidarea regimului matrimonial. - Decizie nr. 902 din data de 19.12.2017
Prestatie tabulara. - Decizie nr. 314 din data de 02.11.2012
Sistarea starii de codevalmasie asupra bunurilor sotilor. Drept de creanta. - Decizie nr. 27 din data de 06.02.2012
Drept de proprietate. Partaj de folosinta. Despagubiri. - Decizie nr. 127 din data de 18.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 300 din data de 21.03.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 387 din data de 02.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1564 din data de 21.12.2011
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1340 din data de 27.10.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 674 din data de 08.09.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 809 din data de 30.09.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 390 din data de 13.05.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 194 din data de 07.04.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 170 din data de 15.04.2009
Nulitate titlu proprietate - Sentinta civila nr. 71 din data de 25.02.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 625 din data de 02.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 619 din data de 02.12.2009
iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 605 din data de 18.11.2009
partaj succesoral - Sentinta civila nr. 587 din data de 11.11.2009