InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Hirlau

Sentinta penala

(Sentinta penala nr. 90 din data de 30.03.2009 pronuntata de Judecatoria Hirlau)

Domeniu Evaziune fiscala | Dosare Judecatoria Hirlau | Jurisprudenta Judecatoria Hirlau

Dosar nr.155/239/2009                                            - evaziune fiscala -
R O M A N I A
JUDECATORIA HARLAU, Judetul IASI
Sedinta publica din 30 martie 2009
PRESEDINTE - TRANDAFIR ANCA MIHAELA
Grefier SCRIPCARIU MARICICA
Ministerul Public a fost reprezentat prin
Procuror - Alexa Mona Irina

SENTINTA PENALA Nr 90

     La ordine fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpata  SEsi pe partea civila Agentia Nationala de Administrare Fiscala , parte responsabila civilmente S.C X. Hirlau, avand ca obiect infractiuni de evaziune fiscala (Legea nr.241/2005).
          La apelul nominal facut in sedinta publica s-a prezentat inculpata  SEasistat de avocat X, lipsind: parte civila Agentia Nationala de Administrare Fiscala ,  parte responsabila civilmente   S.C.XHarlau, prezent martorul in circumstantiere Nica Constantin .
     S-a facut referatul cauzei de catre grefier, constand in:
Procedura este completa.
     S-a audiat sub prestare de juramant martorul in circumstantiere conform depozitiei atasate separat la dosar.
     Av Xpentru inculpata solicita reaudierea acesteia deoarece  aceasta intelege sa recunoasca fapta si regreta cele intamplate.
     S-a reaudiat inculpata conform depoziteiei atasate separat la dosar.
     Nemaifiind alte cereri si exceptii de ridicat instanta constata cercetarea judecatoreasca incheiata si acorda cuvantul la dezbaterile pe  fondul cauzei.
          Reprezentantul Parchetului fata de probatoriul administrat in cauza , recunoasterea inculpatului , pune concluzii de condamnare a inculpatei  in latura penala a cauzei , la individualizarea judiciara a pedepsei sa se aiba in vedere circumstantele atenuante care pledeaza in favoarea inculpatei, fiind la primul contact cu legea penala , obligarea la cheltuieli judiciare atat in faza de urmarire penala cat si in faza de cercetare judecatoreasca.
           Avocat X pentru inculpata precizeaza ca acesta a recunoscut savarsirea infractiunilor imputate inca din faza de urmarire penala , nu este cunoscuta cu antecedente penale , a depus diligentele necesare , s-a prezentat la instanta , isi intertine familia , solicita aplicarea unei pedepse cu suspendarea executarii , considerand ca este suficienta pentru indreptarea inculpatei , obligarea la cheltuieli judiciare, oficiul neachitat.
           Inculpata avand ultimul cuvant recunoaste si regreta savarsirea faptei
     Analizand actele si lucrarile din dosar,

INSTANTA

             Deliberand asupra cauzei penale de fata;
             Prin rechizitoriul nr.1674/P/13.01.2009 incheiat de Parchetul de pe langa Judecatoria Harlau si inregistrat pe rolul Judecatoriei Harlau sub nr.155/239/20.01.2009 fost trimisa in judecata inculpata SE pentru   savarsirea infractiunii  prevazuta de   Legea 241/2005 in articolul 4 din acceasi lege
             In actul de sesizare s-au retinut urmatoarele:
             Inculpata SEeste  administratorul si asociatul unic al S.C.XS.R.L.cu sediul in Harlau judet Iasi.
Inspectorii fiscali din cadrul activitatii de control au efectuat un control fiscla la societate in vederea stabilirii obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat general si consolidat.
   In vederea verificarii inregistrarii in contabilitate s-a procedat la somarea acestuia cu invitatiile 0302317, 503451/05.11.2008, 503521/11.11.2008, 503583/17.11.2008 si 500067/IS /10.02.2008 si confirmarile de primire ale acestora.
Situatia descrisa se probeaza cu urmatoarele mijloace de proba:
* Sesizarea  Garzii Financiare Iasi , nota de constare din 27.11.2008, adresa 503161/17.10.2008, contract de comodat, adeverinta 15626/04.12.2007, invitatiile emise de Garda Financiara, declaratie invinuita..
Invinuita nu este cunoscut cu antecedente penale si a recunoscut savarsirea  faptelor, motivand ca a vut copii bolnavi si nu avut cu cine sa ii lase..
In drept fapta invinuitei SE care  a refuzat nejustificat a se prezenta la organele fiscale dupa ce a fost somatde 3 ori consecutiv intrunesc elementele constitutive ale infractiunii prevazuta si pedepsita de art 4 din legea 241/2005.
     In conformitate cu dispozitiile art. 171 cod precedura penala i s-a dispus desemnarea unui aparator din oficiu care sa ii asigure asistenta juridica necesara si obligatorie insa acesta si-a angajat aparator.
     Inculpata  legal citata, s-a prezentat si dupa citirea actului si a comunicarii drepturilor si obligatiilor inculpatei, acesta a dat declaratie  conform  depozitiei  atasate la dosar si  recunoaste  savarsirea faptelor, mentinand aceeasi pozitie sincera pe care a avut-o si in faza ce urmarire penala, relatand diverse aspecte medicale si faptul ca are copii minori.
     Inculpata   a fost cercetat in stare de libertate.
     Sub aspectul probatoriului inculpatul  prin aparator solicita probe  in aparare, respective proba cu martor  in circumstantiere. 
     S-a audiat martorul in circumstantiere Nica Constantin.
     Fiind declarata terminata cercetarea judecatoreasca, conform art.339 alin. 2 Cod procedura penala, analizand actele  si lucrarile dosarului ,instanta deliberand asupra ansamblului material probator administrat in cauza retine aceeasi situatie de fapt ca cea retinuta in rechizitoriu dupa cum urmeaza:
       La stabilirea vinovatiei  inculpatei   instanta a procedat la aprecierea coroborata a mijloacelor de proba administrate in cauza avand in vedere in sesizarea Garzii, invitatiile seria IS nr. 0302317, IS nr. 0302321, 0302326 inregistrate la Garda Financiara Iasi sub nr. 503451/05.11.2008, 503521/11.11.2008, 503583/17.11.2008 si 500067/IS /10.02.2008 si confirmarile de primire ale acestora , nota de constatare a Garzii Financiare precum si din recunoasterea inculpatei.
              Analizand materialul probator administrat in cauza in raport cu dispozitiile legale in vigoare instanta  retine ca inculpatul  se face vinovat  de savarsirea faptei pentru care a fost trimis in judecata asa cum in mod corect au fost retinute si descrise prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau .
Pentru efectuarea controlului fiscal au fost transmise prin posta catre inculpata cu confirmare de primire 3 invitatii insa acesta nu s-a prezentat deoarece a avut copii bolnavi si nu a avut cu cine ii lasa, fapt nedovedit insa de inculpata. In drept  fapta inculpatei intruneste elementele constitituve ale infractiunii de refuz  nejustificat de a prezenta organelor competente dupa ce a fost somata de 3 ori documentele contabile la control , fpata prevazuta in art 4 din legea 241/2005 care prevede ca: "Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente, dupa ce a fost somata de 3 ori, documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale".
     Astfel, potrivit art. 4 din legea 241/2005., raportat la art. 63 alin. 3 teza a II-a C.pen., limitele legale ale amenzii penale pentru aceasta infractiune sunt intre 500 lei si 30000 lei.
     Pentru fapta inculpatei  care intruneste elementele constitutive ale infr. prev. si ped. de art. 4  din Legea 241/2005, Instanta, in baza dispozitiilor art 345 cod procedura penala va dispune condamnarea inculpatei  la o amenda penala.
     Astfel, elementul material al laturii obiective este realizat din inactiunea inculpatei de a prezenta documntele,  intre actiunea inculpatului si urmarea imediata existand legatura de cauzalitate.
     Sub aspectul laturii subiective, fapta a fost savarsita de inculpata cu intentie directa, in conditiile art. 19 alin. 1 pct. 1 lit. a C.pen., acesta prevazand rezultatul faptei sale si urmarind producerea lui prin savarsirea acelei fapte.
     La individualizarea judiciara a pedepsei ce va fi aplicata inculpatei    instanta are in vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei prev de art. 72 Cod penal, circumstantele personale ale acetuia, atitudinea acesteia  in sensul recunoasterii faptei, si comportamentul anterior pozitiv fiind la prima abatere, precum si aspectul ca este cunoscuta ca o persoana linistita in societate, are grija de copii,  urmeaza a retine circumstantele atenuante care pledeaza in favoarea aceteia mentionate mai sus si materializate in art 74 alin 1  lit a, c  cod penal raportat la art 76 alin 1 lit f  cod penal.
     Facand, dupa cum s-a aratat mai sus, si aplicarea art. 74 alin. 1 lit. a,c C.pen., instanta va avea in vedere dispozitiile art. 76 alin. 1 lit. f teza I C.pen., pedeapsa urmand a fi redusa sub minimul special. Instanta retine, in aceasta ordine de idei, faptul ca minimul special in cazul acestei infractiuni este de 500 lei.
     Asadar, constatand ca inculpata  a savarsit infractiunea prevazuta de art. 4 din legea 241/2005, instanta apreciaza ca, pentru atingerea scopului preventiv-educativ al legii penale, prev. de art. 52 C.pen. se impune condamnarea acestuia la pedeapsa amenzii penale in cuantum de 400 lei, pe care o apreciaza suficienta pentru atingerea scopului legii penale.
     Instanta urmeaza sa atraga atentia inculpatei, potrivit art. 631 C.pen., cu privire la institutia inlocuirii amenzii; astfel, in cazul in care inculpatul se va sustrage cu rea-credinta de la executarea amenzii, instanta va putea inlocui aceasta pedeapsa cu pedeapsa inchisorii in limitele prevazute pentru infractiunea savarsita, tinand seama de o eventuala parte din amenda care a fost achitata.
     Avand in vedere dispozitiile art 13 din legea privind convaterea si prevenirea evaziunii fiscale, la data ramanerii definitive a prezentei sentinte se va comunica dispozitivul Oficiului National al Registrului Comertului in vederea efectuarii de mentiuni corespunzatoare in registrul comertului.
     Vazand si dispozitiile art.191 si 189 Cod procedura penala va dispuine in consecinta.


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:



                      Condamna pe inculpata SE la:
         - pedeapsa amenzii penale in cuantum de 400 lei pentru savarsirea infractiunii prevazuta si pedepsita de art. 4 din Lg.241/2005 cu aplicarea art.74 lit.a,c, art.76 lit.fCod penalCod penal.
     In baza art. 631 C.pen., atrage atentia inculpatei ca, in caz de neexecutare cu rea-credinta a platii amenzii, aceasta se va inlocui cu pedeapsa inchisorii.
        Ia act ca  Agentia Nationala de Administrare a Finantelor Bucuresti prin Directia Generala a Finantelor Publice Iasi cu sediul in mun. Iasi  nu s-a constituit parte civila in prezenta cauza
        In baza art 13 din legea 241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale,si art 7 din legea 26/1990 privind registrul Comertului  la data ramanerii definitive a prezentei hotarari comunica un exemplar din dispozitiv catre Oficiul National al registrului Comertului.
     In baza disp art. 191 alin 1  Cod procedura penala obliga pe inculpata a  la plata sumei de 500 lei catre stat cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de acesta, din care 200 lei  din faza de urmarire penala.
     In temeiul art 189 cod procedura penala onorariul avocat aficiu va fi suportat initial din fondurile speciale ale Ministerului de Justitie(delegatia 491/05.02.2009 av X -Biroul Harlau Baroul Iasi).
     Cu drept de apel in 10 zile de la pronuntare pentru reprezentantul parchetului si inculpata si de la comunicare pentru partea vatamata .
               Pronuntata in sedinta publica, azi 30 martie  2008.
Presedinte, Grefier,
Trandafir Anca Mihaela Scripcariu Maricica 
Red/tehnored /
TAM 3ex /07.04.2009
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Evaziune fiscala

Evaziune fiscala - Decizie nr. 244 din data de 10.11.2016
Evaziune fiscala - Decizie nr. DP68/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere c/a actelor procurorului. Redeschiderea urmaririi penale - Decizie nr. DP122/R/2008 din data de 31.03.2009
Plangere a/c actelor procurorului. Art 278 Cpp.Citarea partilor - Decizie nr. DP110/R/2008 din data de 31.03.2009
Evaziune fiscala - Sentinta penala nr. 113 din data de 21.09.2016
EVAZIUNE FISCALA - Sentinta penala nr. 83 din data de 16.04.2014
Evaziune fiscala - Sentinta penala nr. 82 din data de 16.04.2014
suspendarea condi?ionata a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 12 din data de 31.01.2014
Evaziune fiscala in forma continuata. - Sentinta penala nr. 39 din data de 12.03.2012
Infractiune de evaziune fiscala, art.9 alin.1 lit. a din Legea nr.241/2005 cu aplic.art.41 alin.2 Cod penal – 57 acte materiale latura civila - Sentinta penala nr. ----- din data de 02.02.2012
Evaziune fiscala, art.9 alin.1 lit. b si art.9 alin.1 lit. f din Legea nr.241/2005 - Sentinta penala nr. 25/S din data de 02.02.2012
Infractiunea de evaziune fiscala, prevazuta de art. 9 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 241/2005, cu aplicare art. 41 alin. 2 Cod penal (230 acte materiale). - Sentinta penala nr. 55/S din data de 07.03.2012
Evaziune fiscala si fals in declaratii - Sentinta penala nr. 54/S din data de 07.03.2011
Infractiunea de „evaziune fiscala” prevazuta si pedepsita de art. 9 al. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005. - Sentinta penala nr. 76/S din data de 28.03.2012
Evaziune fiscala, art. 9 alin. l lit. a din Legea 241/ 2005 - Sentinta penala nr. 41 din data de 22.02.2012
Infractiunea de evaziune fiscala, art.9 alin.1 lit.a din legea nr.241/2005 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal. Achitarea prejudiciului de catre inculpata pana la prima zi de judecata conduce la aplicarea dispozitiilor art 11pct 2 lit b ra... - Sentinta penala nr. 319/S din data de 17.11.2011
Infractiunea de evaziune fiscala – art. 9 lit. a din L 241/2005. achitare, fapta nu este prevazuta de legea penala. - Sentinta penala nr. 351/S din data de 16.12.2011
Infractiunea de evaziune fiscala, art. art.9 alin.1 lit. a din Legea nr.241/2005 cu aplic.art.41 alin.2 Cod penal – 57 acte materiale - Sentinta penala nr. 314/S din data de 16.11.2011
Evaziune fisdcala. Art. 9 alin. 1 lit. f din Legea nr. 241/2005 - Sentinta penala nr. 269/S din data de 06.10.2011
infractiunii de evaziune fiscala - Hotarare nr. 37/S din data de 26.01.2010