InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Hirlau

Sentinta penala

(Sentinta penala nr. 234 din data de 28.10.2009 pronuntata de Judecatoria Hirlau)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Hirlau | Jurisprudenta Judecatoria Hirlau

Dosar nr. 1755/239/2008
R O M A N I A
JUDECATORIA HARLAU, Judetul IASI 
JUDECATORIE
Sedinta publica din 28 Octombrie 2009
PRESEDINTE - Corina Cornelia Sava
Grefier Elena Caldarus
Ministerul Public a fost reprezentat prin
PROCUROR - Mona Irina Alexa

SENTINTA PENALA Nr. 234

     La ordine fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpatul T M, inculpat C.P. si pe parte vatamata G.C., avand ca obiect vatamarea corporala (art. 181 C.p.).
          La apelul nominal facut in sedinta publica  se prezinta : lipsa partile.
          S-a facut referatul cauzei de catre grefier, constand in: procedura completa cu partile.
          Dezbaterile la fond au avut loc in sedinta publica din data de 21.10.2009, sustinerile partilor fiind consemnate in incheierea de sedinta din data  21.10.2009 cand din lipsa de timp pentru deliberare s-a amanat pronuntarea cauzei pentru astazi, cand

INSTANTA

            Deliberand asupra cauzei penale de fata;
            Prin rechizitoriul nr.679/P/2008 intocmit de Parchetul de pe langa Judecatoria Harlau si inregistrat pe rolul Judecatoriei Harlau sub nr.17555/239/2008 au fost trimisi in judecata inculpatii T.M.si C.P. pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala prev. si ped. de art.181 alin.1  Cod penal.
            In actul de sesizare a instantei s-au retinut urmatoarele
            La data de 18.05.2008 partea vatamata G.C. era in comuna Focuri, in locul unde se organizeaza targ, avand spre vanzare obiecte de mobilier.
           In jurul orelor 05.30 partea vatamata se afla langa camionul cu care transporta materiale lemnoase, pentru a fi valorificate la targ.
          La acea ora pe strada a trecut un autoturism , care a oprit la circa 300 de metri, de locul unde se afla partea vatamata. Din  acel autoturism au coborat trei persoane, iar doua dintre acestea s-au apropiat de partea vatamata , una ramanand langa masina.
          Apropiindu-se de partea vatamata, aceasta i-a recunoscut ca fiind T.M.si C.P. , care dupa ce i-au reprosat faptul ca vinde piese de mobilier in targul din comuna F, au inceput sa-l loveasca cu pumnii.
            Datorita intensitatii loviturilor aplicate de catre inculpati T.M.si C.P. partea vatamata a cazut, iar cei doi au continuat sa-l loveasca cu picioarele.
            La scurt timp, dupa ce au lovit partea vatamata, inculpatii au plecat, urcand in autoturismul ,cu care au venit , deplasandu-se spre comuna Focuri.
            Imediat de partea vatamata s-a apropiat FG, care l-a ajutat sa se ridice, transportandu-l la politia din comuna, unde acesta a sesizat infractiunea comisa.
            In urma loviturilor primite de la cei doi inculpati, partea vatamata a suferit leziuni ce au necesitat 26-30 zile ingrijiri medicale pentru vindecare.
            Audiat fiind inculpatii nu au recunoscut savarsirea infractiunilor sustinand ca in momentul agresiunii partii vatamate s-au aflat in alta parte, insa versiunea acestora  este contrazisa de catre persoanele, care au perceput direct incidentul. Persoanele respective fiind  audiate, au declarat ca in dimineata zilei de 18.05.2008 au vazut doua persoane, care au lovit cu pumnii si picioarele pe partea vatamata, iar dupa aceasta au pornit, in graba de la locul faptei.
            In cursul cercetarilor s-a efectuat confruntari intre martori si inculpati stabilindu-se ca cei doi au lovit partea vatamata in ziua de 18.05.2008, orele 05.30.
            Inculpatii au fost cercetati in stare de libertate. In fata instantei inculpatii si-au mentinut declaratiile date in timpul urmaririi penale.
            Inculpatul C.P.  a relatat ca in ziua  agresiunii acesta s-a aflat in piata din localitatea Cirniceni, judetul Iasi, impreuna cu B.M.  unde au vandut mobila. A aratat ca in fiecare duminica, in acea perioada, ca angajati ai firmei Simalex, din  localitatea P, judetul V , se deplasau cu doua masini  autoutilitare in judetul Iasi. De obicei inculpatul  T.M. ramanea cu marfa in piata "Doi baieti" din mun.Iasi impreuna cu angajatii  aceleasi firme, GO si DC, iar inculpatul C.P.  se deplasa  in piata din localitatea C, judetul Iasi impreuna cu B.M..
             Inculpatul T.M.a sustinut de asemenea cele infatisate  de coinculpatul C.P..
            Inculpatul C.P. a mai precizat ca o cunostea  pe partea vatamata din piata din localitatea Cirniceni unde a vazut-o o singura data, venise  cu marfa spre vanzare.
            In plangerea initiala partea vatamata a infatisat ca a fost lovit in piata din localitatea Focuri, judetul Iasi , de 2 indivizi  chemati de numitul  C F, pe care i-a descris  din punct de vedere  fizic si al  vestimentatiei  purtate la acea data, , unul dintre agresori avand cca  1.90 inaltime, cca 100 kg, tricou si blugi iar celalalt  1.75 inaltime si 85 kg . Cei doi i-au spus ca nu are ce cauta la targ cu marfa si l-au lovit cu pumnii, si cu "ceva dur", iar dupa  ce a cazut, l-au lovit cu picioarele in abdomen, piept si spate.
             La cca 10 zile de la plangerea facuta de catre partea vatamata chiar in ziua agresiunii, aceasta si-a completat plangerea amintindu-si ca una dintre persoanele care au lovit-o se numeste T M, pe care l-a cunoscut  in mai multe piete din judetul Iasi,  precizand ca in ziua agresiunii  nu si-a putut aminti exact cine era persoana care a agresat-o.
            Partea vatamata  s-a constituit parte civila cu suma de 100.000 lei ron din care 95.000 lei ron  daune morale  si 5000 lei ron daune materiale.
            In cauza s-au administrat urmatoarele  mijloace de proba: plangerea si declaratia partii vatamate, certificat medico-legal si acte medicale, declaratii inculpat, declaratii martori, acte emise  de S.C."Simalex"SRL - Pufesti , judetul Vrancea.
            Analizand materialul probator administrat in cauza in raport de  dispozitiile legale in vigoare instanta retine ca inculpatii T.M.si C.P. se fac vinovati de savarsirea faptelor pentru care au fost trimisi in judecata asa cum in mod corect au fost retinute si descrise prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau.
            La stabilirea vinovatiei inculpatilor s-a procedat la aprecierea coroborata a tuturor mijloacelor de proba administrate in cauza.
            Concludente cauzei sunt depozitiile martorilor oculari  PM, AM, T N si FG.
            Primii trei martori enumerati mai sus au vazut efectiv momentul agresiunii. Martorul PM venise in oborul  din localitatea Focuri, judetul Iasi  impreuna cu partea vatamata iar ceilalti martori venisera separat cu marfa spre vanzare. Cei trei martori i-au vazut pe inculpati lovind-o cu  pumnii si cu picioarele pe partea vatamata in dimineata zilei  de 18.05.2008, in jurul orelor 05.00 - 06.00, in targul  din localitatea Focuri, judetul Iasi. Martorii  AM si T N (cumnatul partii vatamate) au  infatisat instantei ca ii cunosteau din vedere pe inculpati din piata din localitatea P I  si ca nu au declarat  aceste aspecte si la cercetarea penala intrucat nu au fost intrebati de lucratorii de politie despre acest aspect.
             Martorul PM a explicat ca nu i-a cunoscut pe inculpati inainte de agresiune dar ca recunoaste fara indoiala in  persoanele inculpatilor  pe agresorii ce au lovit-o pe partea vatamata in data de 18.05.2008.
              Martorul  FG  nu a vazut momentul lovirii insa l-a vazut pe  G.C. plin de sange iar pe inculpati trecand  prin fata acestuia, indreptandu-se spre  masina lor, de culoare gri-argintiu . Acest martor ii cunostea pe inculpati din oborul din localitatea P I si a auzit ca, anterior agresiunii,   partea vatamata a fost amenintata de catre numitul  C F ( care este tot un salariat  al firmei  unde lucreaza inculpatii) sa nu mai vanda mobila in piata.
             Toti cei patru martori oculari  au fost audiati de doua  ori in timpul cercetarii judecatoresti  pentru a-i identifica  cu certitudine  pe inculpati, intrucat  la prima lor audiere inculpatii nu au fost prezenti.
             Audiat in timpul  urmaririi penale numitul C F a infatisat ca i-a reprosat partii vatamate ca vinde marfa mai ieftina decat acestia.
             Martorii B.M. , GO  si DC,  propusi de catre inculpati  pentru a dovedi  netemeinicia  probelor aduse  in invinuirea lor, au confirmat  apararile inculpatilor  relatand ca in ziua respectiva , intre orele  04.00 - 12.00, inculpatii s-au aflat in piata"Doi baieti" din mun.Iasi si, respectiv in piata din localitatea C, judetul Iasi.
             Martorii sunt colegi de serviciu de mai mult timp cu inculpatii. Martorul DC   a fost  si el cercetat in cauza, fiind banuit ca fiind persoana  care i-a asteptat pe inculpati la masina la locul agresiunii sau unul dintre agresori.
              Depozitiile acestor martori  sunt partizane si subiective si vin in contradictie flagranta cu depozitiile a patru martori oculari dintre care doi nu sunt nici rude,  nici colegi si nici apropiati ai partii vatamate.
              In plus depozitiile acestor martori confirma ca cei doi inculpati, care locuiesc in  judetele V si N, s-au aflat in judetul Iasi in ziua agresiunii, existand  deci posibilitatea ca acestia sa se fi deplasat in acea dimineata in localitatea F din acelasi judet.
             Actele depuse de firma unde lucreaza inculpatii (avize de insotire a marfii, foaie de parcurs) confirma de asemenea ca inculpatii  s-au aflat in judetul Iasi in dimineata zilei de 18.05.2008, acestia plecand cu masinile  din localitatea P, judetul V  spre judetul Iasi in jurul orei 1.30 noaptea.
              Plangerea partii vatamate , depozitiile martorilor oculari P M , AM, T N si F G se coroboreaza cu mentiunile certificatului medico-legal nr.577 din 05.08.2008 emis de I.M.L.Iasi, din care rezulta ca la examinare partea vatamata a prezentat  pe baza superioara fata tegumentara paramedian stg. excoriatie de 1/0,3cm, acoperita cu crusta bruna  si pe rosu buzei paramedian  stg. plaga suturata  chirurgical de 0.8 cm., pe fata vestibulara  a buzei superioare paramedian stg. plaga in curs de cicatrizare de 0.5 cm acoperita partial de fibrina, membrul inferior drept imobilizat  in atela gipsata MTTF din buletinul  radiologic nr.2863 din 26.05.2008 rezulta RX ante-picior drept cu dg.fractura  cu mic fragment detasat justa articular extera  falanga  unghiala  haluca dr., leziuni traumatice care s-au putut produce prin loviri cu corp dur,  pot data din 18.05.2008, si au necesitat 25-30 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare.
              Fata de cele retinute, instanta conchide ca inculpatii T.M.si C.P. ,  actionand cu intentie directa, la data de 18.05.2008, in piata din  comuna Focuri, judetul Iasi , datorita faptului  ca partea vatamata  oferea spre vanzare marfa similara cu cea a firmei la care lucrau inculpatii la un pret mai mic, au lovit-o pe  partea vatamata G.C., cu pumnii, cu picioarele  si cu un obiect dur   cauzandu-i leziuni ce au necesitat 25-30 zile ingrijiri medicale pentru vindecare.
            Pentru faptele inculpatilor ce intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de vatamare corporala prev. si ped. de art.181 alin.1 Cod penal  instanta le va aplica cate o pedeapsa cu inchisoarea avand in vedere criteriile de individualizare prev. de disp.art.72 Cod penal,  imprejurarile  comiterii faptelor, de doua persoane impreuna, in mod premeditat prin surprindere dar si persoanele inculpatilor care desi nu au recunoscut faptele, nu poseda antecedente penale iar anterior au avut  un  comportament bun in societate, conform caracterizarilor depuse la dosarul cauzei.
                Apreciind ca pedepsele trebuie sa fie in aceleasi timp atat masuri de constrangere cat si mijloace de reeducare ale inculpatilor, constatand lipsa  antecedentelor penale ale inculpatilor, instanta retine ca scopul pedepsei, prevazut de disp.art.52 Cod penal poate fi atins prin aplicarea unor pedepse cu inchisoarea   cu suspendarea executarii acestora, avand in vedere lipsa antecedentelor penale ale inculpatilor.
               Se va atrage atentia inculpatilor asupra disp.art.83 si 84 Cod penal privind revocarea suspendarii conditionate in cazul savarsirii unor noi infractiuni in termenul de incercare ce va fi stabilit.
              In baza art.14 Cod procedura penala cu referire la art.346 Cod procedura penala si art.998, 999 Cod civil  instanta va admite in parte actiunea civila formulata de catre partea vatamata  G.C. constituita parte civila in cauza.
              Astfel instanta va aprecia daunele morale constand in  suferinta fizica si implicit psihica cauzata  raportat la gravitatea leziunilor suferite , la numarul zilelor de spitalizare  si al numarului  zilelor de ingrijiri medicale ce au fost necesare pentru vindecarea partii vatamate.
               In ceea ce priveste daunele  materiale instanta  va avea in vedere folosul nerealizat de catre partea vatamata in perioada  celor 30 de zile de incapacitate  de munca avand in vedere relatiile de la firma  unde era angajata partea vatamata (fila 87 dosar) din care rezulta  ca acesta realiza, in perioada anterioara  agresiunii, un venit zilnic de 47,60 lei.
              In baza  art.193 Cod procedura penala  instanta ii va obliga  pe inculpati la plata  cheltuielilor  judiciare catre partea vatamata constand in onorariu avocat.
              Conform art.191 Cod procedura penala  instanta va obliga pe inculpati la plata cheltuielilor judiciare catre stat.
                              
                                      
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:

               Condamna pe fiecare dintre inculpatii:
1. T  M, fiul lui  H si A, nascut la data de  in oras A, judetul V, cu domiciliul in  sat C, comuna  P, judetul V,studii 10 clase, casatorit, ocupatia de conducator auto la S.C.SIMALEX MOB S.R.L., fara antecedente penale,
2. C  P, fiul lui  T si S, nascut la data de  04.1982 in mun.B, cu domiciliul in sat/comuna P, judetul V, studii generale, necasatorit, ocupatia de muncitor la S.C.SIMALAEX MOB S.R.L., fara antecedente penale;
la  cate  o pedeapsa de 5(cinci) luni inchisoare pentru savarsirea infr. prev. si ped. de art.181 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.74 lit.a si art.76 lit.e Cod penal.
             In baza art.81 si 71 alin.5 Cod penal dispune suspendarea conditionata a pedepselor principale si a celor accesorii aplicate inculpatilor.
             Conform art.82 Cod penal termenul de incercare pentru inculpati este de 2(doi) ani si 5(cinci) luni.
              Atrage  atentia inculpatilor asupra dispozitiilor art.83 si 84 Cod penal.
              Admite in parte actiunea civila formulata de catre partea vatamata  G.C. , domiciliat in sat L, comuna V, judetul N si in consecinta obliga pe inculpati  sa plateasca acestei parti suma de 4000 lei daune morale si 1428 lei daune materiale.
              Obliga pe inculpati sa plateasca partii vatamate G  C, suma de 2000 lei cheltuieli judiciare, constand in onorariu avocat.
               Obliga pe fiecare dintre inculpati sa plateasca catre stat cate 100 lei cheltuieli judiciare.
               Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare.
               Pronuntata in sedinta publica, azi 28 Octombrie 2009

                         Presedinte,                                             Grefier,

SCC/CE/3ex
13.11.2009
1
Dosar nr.1755/239/2009

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011