InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Hirlau

Sentinta civila

(Sentinta civila nr. 111 din data de 02.02.2010 pronuntata de Judecatoria Hirlau)

Domeniu Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia) | Dosare Judecatoria Hirlau | Jurisprudenta Judecatoria Hirlau

Dosar nr. 1777/239/2009
R O M A N I A
JUDECATORIA HARLAU, Judetul IASI 
JUDECATORIE
Sedinta publica din 02 Februarie 2010
PRESEDINTE - L. V.
Grefier L. I.

SENTINTA CIVILA Nr. 111

      La ordine fiind judecarea cauzei Minori si familie privind pe reclamant A. V. si pe parat A. P., autoritate tutelara P.C.B., avand ca obiect divort cu minori.
La apelul nominal facut in sedinta publica : prezent reclamantul asistat de avocat C., lipsa parata, prezenti martorii, prezent minorul A. I. V.    
      S-a facut referatul cauzei de catre grefier, constand in:
Procedura este completa.
         S-a audiat minorul A. I. V. in C. de C. potrivit depozitiei atasate la dosarul cauzei.
          S-au audiat martorii A. A. si B. I. sub prestare de juramant  potrivit depozitiilor atasate la dosarul cauzei.
         Avocat C. depune la dosarul cauzei procedura de citare cu parata intr-un ziar local si unul central.
         Nemaifiind alte cereri de formulat instanta acorda cuvantul la dezbateri.
          Avocat C. solicita admiterea actiunii, desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a paratei,incredintarea minorilor reclamantului care este in masura sa se ocupe de minori, revenirea paratei la numele avut anterior casatoriei, obligarea paratei la plata pensiei de intretinere  in favoarea minorilor calculata la venitul minim pe economia nationala, si obligarea la plata cheltuielilor de judecata, sens in care depune la dosar chitante privind onorariu avocat.
         In temeiul art.150 Cod procedura civila instanta declara dezbaterile inchise si ramane in pronuntare.
          

INSTANTA

               Deliberand asupra cauzei civile de fata,constata urmatoarele:
               Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 27.11.2009 sub nr.1777/239/2009,reclamantul A. V. a chemat in judecata pe parata A. P. solicitand desfacerea casatoriei incheiate de ei din culpa exclusiva a paratei,revenirea acesteia la numele avut anterior casatoriei,de C.,incredintarea spre crestere si educare a minorilor A. A.-D. nascuta la data de 19.09.2001 si A. V.-I. nascut la data de 2.07.1996,obligarea paratei la plata unei pensii de intretinere in beneficiul minorilor,cu cheltuieli de judecata.
               In motivarea cererii,reclamantul a aratat ca relatiile dintre ei au fost bune pana in urma cu aproximativ sase ani cand parata a inceput sa consume in mod exagerat bauturi alcoolice,a initiat relatii extraconjugale notorii,a inceput sa lipseasca nejustificat de acasa si sa-si neglijeze indatoririle de sotie si mama.
              A precizat reclamantul ca a surprins-o pe parata intr-o atitudine intima cu un barbat,imprejurare in care a reactionat violent,incident dupa care parata a parasit domiciliul comun si s-a mutat la parintii sai,copiii ramanand in grija lui.
              Dupa aproximativ noua luni,parata a revenit la domiciliu si a promis ca isi va revizui comportamentul,astfel ca s-au impacat,insa parata nu s-a tinut de cuvant si a reluat seria betiilor pana la inconstienta si a relatiilor extraconjugale,neglijand casa si copiii.
              Dupa mai multe despartiri in fapt,in luna august 2009 parata a parasit domiciliul comun si a plecat in Italia unde se afla toate rudele sale,data de la care nu a mai tinut legatura cu el si cu copiii.
              Cererea a fost intemeiata in drept pe dispozitiile art.37,38,40 si 94 Cod familiei.
              In dovedirea cererii,reclamantul a depus inscrisuri: certificat de casatorie,certificate de nastere a minorilor.
              Desi legal citata,parata nu a formulat intampinare si nu s-a prezentat in instanta pentru a solicita incuviintarea si administrarea de probe.
              Sub aspectul probatoriului,instanta a incuviintat reclamantului probele cu inscrisuri,testimoniala si cu efectuarea anchetei sociale la domiciliul partilor.
              A fost depus referatul de ancheta sociala de catre Primaria comunei B.
              A fost audiat minorul A. I.-V. in camera de consiliu,optiunea sa fiind consemnata in procesul-verbal atasat dosarului cauzei.
              Au fost audiati martorii A. A. si B. I.,declaratiile acestora fiind consemnate si atasate dosarului.
              Analizand actele dosarului,instanta retine ca partile s-au casatorit la data de 12.11.1995 iar din convietuirea lor au rezultat doi copii:A. V.-I. nascut la data de 2.07.1996 si A. A. -D. nascuta la data de ........
              Instanta constata ca raporturile de familie s-au depreciat ca urmare a comportamentului necorespunzator al paratei.Astfel,asa cum rezulta din declaratiile martorilor audiati in cauza,parata avea viciul betiei,fiind tot timpul in stare de ebrietate si,din acest motiv,nu se putea ocupa de treburile gospodaresti sau de cresterea si ingijirea copiilor.
             Martorii au relatat ca parata intretinea relatii extraconjugale,imprejurare care ajunsese de notorietate in comunitatea locala.
             In prezent,parata se afla in Italia de la inceputul lunii august 2009,unde a plecat fara acordul reclamantului,din acest moment partile fiind despartite in fapt.
             Fata de aceste imprejurari,instanta apreciaza ca datorita unor motive temeinice relatiile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate iar continuarea casatoriei nu mai este posibila.
             In consecinta,in temeiul art.38 alin.1 Cod familiei,instanta va dispune desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a paratei.
             In temeiul art.40 alin.3 Cod familiei,parata va reveni la numele avut anterior casatoriei,de Ciornei.
             In ceea ce priveste incredintarea minorilor,instanta va avea in vedere cererea reclamantului,declaratiile martorilor,concluziile referatului de ancheta sociala si optiunea minorului exprimata in camera de consiliu,si,in temeiul art.42 alin.1 Cod familiei,va incredinta reclamantului spre crestere si educare pe cei doi minori rezultati din casatoria partilor.
             Astfel,din declaratiile martorilor rezulta ca starea de ebrietate zilnica in care se afla parata ii afecta si pe copii deoarece acestia nu mai beneficiau de grija si atentia pe care o mama este datoare sa le manifeste fata de copiii ei. Din cauza faptului ca era mereu sub influenta alcoolului,copiii stateau in marea parte a timpului la bunicii paterni care locuiesc in apropierea casei sotilor,care pregateau mancare si pentru minori.
             De cand este plecata in strainatate,au relatat martorii,parata a luat legatura cu copiii doar de trei ori si le-a trimis in doua randuri mici sume de bani,copiii fiind in grija reclamantului,care este ajutat de parintii lui.
             Referatul de ancheta sociala consemneaza ca minorii au nevoie de ingrijirea mamei insa aceasta este plecata in Italia.
             Instanta apreciaza ca incredintand copiii reclamantului sunt protejate si interesele acestora deoarece tatal este singurul parinte care se afla efectiv alaturi de ei si a demonstrat ca este un tata responsabil,care a preluat integral grija cresterii si educarii minorilor ajutat fiind de parintii lui,in conditiile in care mama,plecata in Italia de peste sase luni,nu tine decat sporadic legatura cu ei si le trimite doar mici sume de bani.De asemenea,instanta a avut in vedere la luarea acestei masuri si optiunea minorului care a implinit 10 ani exprimata in camera de consiliu.
              In temeiul art.42 alin.3 si art.94 Cod familiei,instanta o va obliga pe parata la plata unei pensii de intretinere in beneficiul minorilor in suma de 168 lei lunar,cate 84 lei lunar pentru fiecare,raportat la venitul minim net pe economia nationala,incepand cu data introducerii actiunii si pana la majoratul copiilor.
              In temeiul art.274 Cod procedura civila,instanta va obliga parata la plata cheltuielilor de judecata in suma de 539,3 lei reprezentand taxa timbru,timbru judiciar si onorariu avocat,conform chitantelor atasate dosarului.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

            Admite actiunea promovata de reclamantul A. V. cu domiciliul in sat si comuna B.,jud.I. in contradictoriu cu parata A. P. cu domiciliul in sat si comuna B.,jud.I..
            Desface casatoria incheiata de parti la data de 12.11.1995 si inregistrata in registrul starii civile al Primariei comunei B.,jud.I la nr.90/1995,din culpa exclusiva a paratei.
            Incredinteaza reclamantului spre crestere si educare pe minorii: A. V.-I. nascut la data de 2.07.1996 si A. A.-D. nascuta la data de .......
            Obliga parata la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorilor in suma de 168 lei lunar,cate 84 lei lunar pentru fiecare,incepand cu data introducerii actiunii-27.11.2009 si pana la majoratul copiilor.
            Dispune ca parata sa revina la numele purtat anterior casatoriei,de C..
            Obliga parata la plata catre reclamant a sumei de 539,3 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.
            Cu apel in 30 zile de la comunicare.
            Pronuntata in sedinta publica azi,2.02.2010.
Presedinte, Grefier,

1
Dosar nr.1777/239/2009

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia)

Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Reincredintare minor - stabilire program vizita - Sentinta civila nr. 147 din data de 19.11.2011
Stabilire domiciliu minor - pensie intretinere - Sentinta civila nr. 141 din data de 19.01.2011
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1111 din data de 10.11.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 635 din data de 25.08.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 634 din data de 25.08.2010
Pensie intretinere major - Sentinta civila nr. 490 din data de 03.06.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 223 din data de 15.04.2010
Divort - Sentinta civila nr. 160 din data de 11.03.2010
Pensie intretinere - stabilire pensie - Sentinta civila nr. 176 din data de 24.03.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 26 din data de 14.01.2010
pensie intretinere - Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009
Majorare pensie - Sentinta civila nr. 313 din data de 17.06.2009
Recunoastere hotarare de divort pronuntata intr-un stat tert fata de cetatenia ambilor soti. Art. 166 din Legea nr. 105/1992 - Decizie nr. 77/R din data de 30.01.2014
Divort. Exercitarea drepturilor parintesti asupra minorilor dupa divort. - Decizie nr. 276/R din data de 12.03.2014
Legea nr. 272/2004. Delegarea exercitarii drepturilor si obligatiilor parintesti. - Decizie nr. 30/R din data de 14.06.2006
Stabilirea paternitatii. Valoarea probatorie a expertizelor medico-legale de stabilire a legaturii de filiatie. - Decizie nr. 24/R din data de 21.04.2006
Dreptul familiei. Pastrarea numelui avut in timpul casatoriei. Intelesul notiunii de „motive temeinice” pentru care instanta poate admite cererea. - Decizie nr. 50/R din data de 06.05.2005
Dreptul familiei. Ocrotirea minorului prin masura plasamentului in regim de urgenta. Necesitatea cenzurarii masurii si dupa luarea acesteia prin aplicarea principiului interesului superior al copilului - Decizie nr. 39-R din data de 25.03.2005
Drept civil. Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort atunci cand unul din parinti locuieste in alta tara. - Decizie nr. 494 din data de 16.12.2014