InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Hirlau

Sentinta civila

(Sentinta civila nr. 450 din data de 04.05.2010 pronuntata de Judecatoria Hirlau)

Domeniu Partaj | Dosare Judecatoria Hirlau | Jurisprudenta Judecatoria Hirlau

Dosar nr. 1649/239/2008
R O M A N I A
JUDECATORIA HARLAU, Judetul IASI 
Sedinta publica din 04 Mai 2010
PRESEDINTE - L. V.
Grefier L. I.
SENTINTA CIVILA Nr. ....       La ordine fiind judecarea cauzei Civil privind pe reclamant N. M. si pe parat B. M., parat B. M., parat B. P., parat L. M., avand ca obiect partaj judiciar - succesoral - iesire din indiviziune.
         La apelul nominal facut in sedinta publica :lipsa reclamantul reprezentat de avocat P., lipsa paratii.    
      S-a facut referatul cauzei de catre grefier, care invedereaza urmatoarele: procedura legal indeplinita.
          Avocat P. depune la dosarul cauzei declaratie autentica de renuntare la succesiune pentru parata B. M., chitante reprezentand onorariu avocat si invedereaza instantei ca reclamantul nu are obiectiuni la raportul de expertiza suplimentar.
         Nemaifiind alte cereri de formulat instanta acorda cuvantul la dezbateri.
         Avocat P. solicita  admiterea actiunii asa cum a fost formulata, reclamantul are o cota ideala de 6/10 din imobilul casa de locuit,grajd si teren, respectiv 5/10 de la tata si 1/10 de la mama iar paratii din prezenta cauza sunt indreptatiti la o cota de 1/10 deoarece acestia vin la mostenire doar din partea mamei. Solicita atribuirea imobilului casa si grajd si varianta A anexa 1 din raportul de expertiza tehnica topometrica care corespund cotelor ce se cuvin partilor. Solicita ca ,cota ce se cuvine paratei B. M. si care a renuntat la succesiune sa fie atribuita reclamantului. Solicita compensarea cheltuielilor de judecata.
        In temeiul art.150 Cod procedura civila instanta declara dezbaterile inchise ti ramane in pronuntare.

INSTANTA

               Deliberand asupra cauzei civile de fata,constata urmatoarele:
               Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 25.11.2008 sub nr.1649/239/2008,reclamantul N. M. a chemat in judecata pe paratii B. M.,B. M.,B. P. si L. M.,solicitand iesirea lor din indiviziune si stabilirea masei succesorale ramase de pe urma defunctilor parinti N. P.,decedat la data de 16.03.1981 si B. E.,decedata la data de 27.06.2005,ambii cu ultimul domiciliu in comuna C. ,jud. Iasi,cu cheltuieli de judecata.
               In motivarea cererii,reclamantul a aratat ca mama lui,B. E.,a fost casatorita cu B. P.,decedat la data de 30.09.1945,casatorie din care au rezultat urmatorii copii:B. M.,B. M. si B. P..
               Ulterior,in anul 1946,mama sa a inceput o relatie de concubinaj cu N. P. iar din aceasta relatie au rezultat copiii:L. M.,care nu a fost recunoscuta de concubin si reclamantul.
               Din prima casatorie cu B. P.,din cauza razboiului,nu au ramas nici un fel de bunuri iar in timpul relatiei de concubinaj cu N. P.,mama sa si acesta au construit o casa compusa din trei camere,beci si camara si un grajd si au avut in proprietate suprafata de 4,25 ha teren,pentru care s-a eliberat titlul de proprietate la Legea 18/1991 nr.40828/1995 pe numele mamei,B. E. si al copiilor.
               Masa succesorala ramasa de pe urma defunctilor B. E. si N. P. se compune din casa de locuit si un grajd situate in sat B.,comuna C.,jud. Iasi si suprafata de 4,25 ha teren.
               Masa succesorala ramasa de pe urma defunctului tata,N. P. se compune din: cota de 1/2 din casa de locuit si grajd si 1/2 din suprafata de 4,25 ha teren iar mostenitorul acestei mase este numai el,reclamantul,deoarece sora lui,L. M.,nu a fost recunoscuta de tata.
               Masa succesorala ramasa de pe urma mamei,B. M.,se compune din cota de 1/2 din casa si grajd si 1/2 din suprafata de 4,25 ha teren,mostenitorii acestei mase fiind:B. M.-fiica,B. M.-fiu,B. P.-fiu,L. M.-fiica si N. M.-fiu,fiecare cu o cota de 1/5.
               Astfel,lui ii revine cota de 6/10 din intreaga masa de impartit,de la ambii parinti (5/10 de la tata plus 1/10 de la mama) iar celor patru parati le revine o cota de 1/10 din masa succesorala deoarece ei o mostenesc numai pe mama.
               Cererea a fost intemeiata in drept pe dispozitiile art.111 si art.673 indice 1-673 indice 14,art.274 Cod procedura civila.
               In dovedirea cererii,legal timbrate,reclamantul a depus inscrisuri: titlu de proprietate,adeverinta eliberata de P. comunei C., jud. I.,anexa 24 dupa defunctii B. E. si N. P.,certificate de deces,acte de stare civila a mostenitorilor.
              Parata L. M. nu a formulat intampinare insa s-a prezentat in instanta si a declarat ca este de acord cu actiunea promovata de reclamant.
              Paratii B. P.,B. M. si B. M. au depus la dosar intampinare in care au aratat ca sunt de acord cu actiunea de iesire din indiviziune,precizand ca ei sunt copiii defunctei B. E. rezultati din casatoria cu B. P. iar din relatia de concubinaj a mamei cu N. P. au rezultat doi copii:reclamantul si parata L. M..
              Au mentionat paratii ca tatal lor a murit in razboi,iar dupa acesta,mama lor a fost ajutata de stat pentru a ridica o alta casa de locuit,concubinul N. M. a ajutat doar la ridicarea casei deoarece era tamplar insa a fost platit iar in perioada constructiei casei mama lor nu traia in concubinaj cu el,astfel ca reclamantul nu are dreptul la o cota mai mare din masa succesorala.
              Paratii au sustinut ca terenul pe care s-a ridicat casa apartinea tatalui lor,B. P. si mamei lor,astfel incat ei au dreptul la jumatate din masa succesorala dupa tatal lor iar la cealalta jumatate,dupa mama,au dreptul toate partile,in calitate de fii,fiecare avand o cota de 1/5.
              In dovedirea celor sustinute in intampinare,paratii au solicitat probele cu inscrisuri-titlu de proprietate,adeverinta,acte de stare civila si testimoniala.
              Dupa depunerea intampinarii,paratii nu s-au mai prezentat in instanta pentru a indica martorii solicitati in contradovada si a depune inscrisuri.
              Sub aspectul probatoriului,instanta a incuviintat reclamantului proba cu efectuarea unor expertize in specialitatea constructii si topografie.
              A fost depus raportul de expertiza in specialitatea constructii cu privire la care partile nu au formulat obiectiuni.
              S-a depus raportul de expertiza topometrica cu privire la care reclamantul a formulat obiectiuni care au fost admise de instanta.
              A fost depus raspunsul la obiectiuni de catre expertul topograf precum si completarea la raportul de expertiza privind evaluarea terenului in litigiu,in functie de propunerile de lotizare cuprinse in expertiza  topo.
              La ultimul termen de judecata,parata B. M. a depus prin serviciul registratura al instantei o declaratie autentica de renuntare la bunurile care i s-ar cuveni in urma partajului in favoarea reclamantului.
              Analizand actele si lucrarile dosarului,instanta retine ca paratii B. M.,B. M. si B. P. sunt copiii rezultati din casatoria lui B. P. cu E. B P a decedat in razboi iar dupa aceasta,mama copiilor a initiat o legatura de concubinaj cu numitul N P,din care au mai rezultat doi copii:reclamantul si parata L M,aceasta din urma neavand stabilita filiatia fata de tata.
              N. P. a decedat la data de 16.03.1981 iar B. E. a decedat la data de 27.06.2005,ambii defuncti cu ultimul domiciliu in comuna C.,jud. Iasi.
              In temeiul art.673 indice 5 alin.1 Cod procedura civila,instanta va stabili bunurile supuse impartelii,calitatea de coproprietar si cota-parte ce se cuvine fiecarui mostenitor.
              Instanta constata ca cei doi concubini,B. E.si N. P. au realizat in timpul concubinajului urmatoarele bunuri: o casa de locuit in suprafata de 31 mp. construita in anul 1946 si un grajd situate in comuna C.i,sat B.,jud. Iasi precum si suprafata de 4,25 ha teren,pentru care s-a eliberat titlul de proprietate nr.40828 din 12.10.1995,pe numele mamei,B. E. si al celor cinci copii ai acesteia,rezultati din casatoria cu B. P. si din concubinajul cu N. P..
              Aceste bunuri formeaza masa succesorala ramasa in urma celor doi defuncti,B. E. si N. P.
               Paratii B. P. ,B M. si B. M. au sustinut in intampinarea depusa la dosar ca imobilele constructii-casa si grajd nu au fost realizate in timpul concubinajului cu N. P. ci numai de catre mama lor,B. E.,anterior inceperii relatiei de concubinaj,cu ajutor de la stat deoarece pierduse totul ca urmare a razboiului,insa nu au dovedit aceste sustineri.
               Instanta considera,avand in vedere adeverinta eliberata de Primaria comunei C., jud. Iasi nr.1934 din 17.09.2008 care certifica faptul ca mostenitorii lui N. P. figureaza la rol cu aceste constructii si lipsa oricarui alt probatoriu din care sa rezulte o situatie contrara sau momentul inceperii relatiei de concubinaj,ca aceste constructii au fost edificate de cei doi concubini impreuna,in anul 1946,asa cum rezulta din adeverinta si nu in anul 1948,asa cum au precizat paratii si formeaza masa succesorala ramasa in urma decesului acestora.
               In aceste conditii,mostenitorii defunctei B. E. sunt: paratii B. M.,B. P. si B. M.,copii rezultati din casatoria cu defunctul sot,B. P.,precum si reclamantul N. M. si parata L. M.,copii rezultati din concubinajul cu N. P..
                Instanta va lua act de renuntarea paratei B. M. la bunurile succesorale care i-ar reveni in urma partajului,urmand ca aceste bunuri sa revina celorlalti mostenitori acceptanti,in temeiul dreptului de acrescamant. 
                Masa succesorala ramasa in urma defunctei B. E. se compune din cota de 1/2 din bunurile imobile enumerate anterior si anume:casa de locuit. grajdul precum si suprafata de 4,25 ha teren,fiecare succesor avand dreptul la o cota de 1/5 din masa.
                Mostenitorul defunctului N. P. este numai reclamantul,deoarece L. M. nu are stabilita filiatia fata de tata,asa cum rezulta din certificatul ei de nastere.
                Masa succesorala ramasa in urma acestui defunct se compune din cota de 1/2 din casa de locuit si grajd situate in sat B.,comuna C., jud. Iasi si 1/2 din suprafata de 4,25 ha teren.
                In temeiul art.728 Cod civil si art.673 indice 1 Cod procedura civila,instanta va dispune iesirea din indiviziune a partilor iar la formarea loturilor va avea in vedere atat principiile inscrise in art.673 indice 9 Cod procedura civila si anume:marimea cotei fiecarui mostenitor,natura bunurilor,domiciliul si ocupatia partilor precum si dispozitiile art.741 Cod civil,potrivit carora instanta trebuie sa dea fiecarei parti,pe cat posibil,aceeasi cantitate de mobile si imobile,de drepturi sau de creante de aceeasi natura si valoare.
                 In acelasi timp,instanta va avea in vedere evitarea faramitarii excesive a proprietatii si asigurarea conditiilor unei bune exploatari a bunurilor atribuite.
                 Cat priveste imobilele constructii,instanta va avea in vedere constatarile expertului si valoarea stabilita de acesta prin lucrarea de specialitate depusa la dosar si cu privire la care nu s-au formulat obiectiuni. Astfel,va constata ca imobilul in litigiu este format din casa de locuit construita in anul 1946,compusa din doua camere,hol si paravan,o anexa - bucatarie de vara construita in anul 1960 si compusa din bucatarie si hol si un beci,in valoare de 20060 lei.
                 Expertul a concluzionat ca acest imobil nu este comod partajabil in natura deoarece are doar doua camere intre care se afla un hol si o singura usa de acces. Din acest motiv,instanta va atribui acest imobil reclamantului,avand in vedere cota sa mai mare din masa partajabila-6/10,acesta fiind si sigurul mostenitor care si-a manifestat dorinta de a-i fi atribuit acest bun.
                  In ceea ce priveste terenul cuprins in titlul de proprietate nr.40828/1995,instanta va avea in vedere rapoartele de expertiza efectuate in cauza,care au identificat,lotizat si evaluat terenul in litigiu ,precum si raspunsul la obiectiuni depus de expertul topograf si va atribui partilor terenul conform anexei 1 din raspunsul la obiectiuni-fila 136 dosar.
                   Terenul care a cazut in lotul paratei renuntatoare,B. M.,va fi atribuit reclamantului,avand in vedere dorinta manifestata de parata in declaratia atasata dosarului.
                   In temeiul art.673 indice 5 alin.2 Cod procedura civila,instanta va stabili sultele ce trebuie platite in cauza,avand in vedere si faptul ca parata B. M. a renuntat la cota sa din succesiune,care se va imparti in mod egal celorlalti mostenitori acceptanti. Astfel,reclamantul va trebui sa achite fiecarui parat acceptant suma de 2507,5 lei cu titlu de sulta ca urmare a atribuirii in natura a imobilului casa si anexe gospodaresti.
                   In acelasi timp,instanta observa ca terenul atribuit reclamantului este in suprafata mai mica decat cota sa succesorala de 6/10 (reclamantul ar fi trebuit sa primeasca o suprafata de 25500 mp. teren si a primit numai 21540 mp),motiv pentru care ii va atribui acestuia terenul ce ar fi revenit renuntatoarei B. M. si il va obliga la sulte catre ceilalti mostenitori  pentru diferenta in plus primita de 1181 mp,in suma de 1326,11 lei,raportat la categoria de teren si valorile stabilite in completarea la raportul de expertiza S. S. (556 mp. teren intravilan la valoarea de 6,28 lei/mp si 525 mp. teren extravilan la valoarea de 0,927 lei/mp.).
                   In temeiul art.277 Cod procedura civila,va obliga pe parati la plata catre reclamant a cheltuielilor de judecata avansate de acesta corespunzator cotei lor succesorale,in suma de 491,9 lei fiecare,reprezentand taxa timbru,onorarii experti si onorariu avocat.
                   Va da in debit pe reclamant cu suma de 1000 lei reprezentand diferenta onorariu neachitat in contul expertului I. G..

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
              Admite actiunea promovata de reclamantul N. M. cu domiciliul in mun. Brasov,B-dul V. C. nr.23,bl.A28C,sc. A,ap.17,jud. B. in contradictoriu cu paratii B. M. cu domiciliul in sat B.,comuna C., jud. Iasi, B. M. cu domiciliul in sat B.,comuna C., jud. I., B. P. cu domiciliul in sat B.,comuna C.,jud. Iasi  L. M. cu domiciliul in sat C.,comuna C.,jud. I..
               Constata ca la data de 27.06.2005 a decedat B. E. iar la data de 16.03.1981 a decedat N. P.,ambii cu ultimul domiciliu in comuna C.,jud. I..
                Constata ca mostenitorii defunctei B. E. sunt reclamantul si paratii,in calitate de descendenti de gradul I,fiecare cu o cota de 1/5 din masa succesorala.
                Ia act de renuntarea la bunurile succesorale a paratei B. M. prin declaratia autentificata sub nr.3097/29.09.2009 de B. N.  E.B. din H.
                Constata ca masa succesorala ramasa de pe urma defunctei B. E. se compune din cota de 1/2 din imobilele casa de locuit si anexe gospodaresti situate in sat B.,comuna C.,jud. Iasi si din terenul in suprafata de 4,25 ha teren cuprins in titlul de proprietate nr.40828/1995.
                Constata ca mostenitorul defunctului N. P. este numai reclamantul,in calitate de fiu,caruia ii revine o cota de 1/1 din masa succesorala.
                Constata ca masa succesorala ramasa de pe urma defunctului se compune din cota de 1/2 din imobilele casa de locuit si anexe gospodaresti situate in sat B.,comuna C.,jud. Iasi precum si din suprafata de 4,25 ha teren cuprins in titlul de proprietate nr.40828/1995.
                Dispune iesirea din indiviziune a partilor.
                Atribuie reclamantului  N. M. imobilul casa de locuit si anexe gospodaresti situate in sat B.,comuna C.,jud. Iasi in valoare de 20060 lei,precum si urmatoarele suprafete de teren:
                -450 mp.teren arabil extravilan situat in T.16,P.478/23 avand ca vecini: la N-DE 493,la E-DE 493,la S-P. Gh.,la V-T. E.
                -10.000 mp.teren arabil extravilan situat in T.6,P.122/470 avand ca vecini:la N-N. Gh., la E-DE 129,la S-P. C.,la V-DE 122/73.
                -400 mp.teren arabil extravilan situate in T.15,P.431/28 avand ca vecini:la N-DE 423,la E-B. P.,la S-A. J.,la V-R. A.
                -1020 mp.teren extravilan vie situate in T.15,P.391/17 avand ca vecini:la N-DE 393,la E-B. E.,la S-DE 390,la V-P. C.
                -200 mp.teren extravilan vie situate in T.15,P.412/26 avand ca vecini:la N-DE 420,la E-R. A.,la S-DE 410,la V-R. E.
                -150 mp.teren extravilan vie situate in T.15,P.427/13 avand ca vecini:la N-PS com.,la E-M. M.,la S-DE 426,la V-B. E.
                -100 mp.teren extravilan vie situat in T.15,P.424/63 avand ca vecini:la N-De 426,la E-M. M.,la S-P. G.,la V-B. E.
                -580 mp.teren extravilan livada situat in T.20,P.558/20 avand ca vecini:la N-T. C.,la E-DE 558/143,la S-B. V.,la V-DE 558/120.
                -800 mp.teren extravilan livada situat in T.16,P.478/8 avand ca vecini:la N-C. C.,la E-PS 470/8,la S-M. F.,la V-HAP 470/1.
                -2280 mp.teren extravilan pasune situat in T.21,P.567/33 avand ca vecini:A. I.,la E-DE 567/27,la S-P. C.,la V-HC 580.
                -1670 mp.teren extravilan pasune situat in T.16,P.478/36 avand ca vecini:la N-C. C.,la E-HC 468,la E-B. I.,la V-DE 493.
                -100 mp.teren extravilan pasune situat in T.15,P.431/27 avand ca vecini:la N-DE 423,la E-C. E.,la S-A. J.,la V-B. E.
                -100 mp.teren extravilan faneata situat in T.15,P.39/18 avand ca vecini: la N-De 393,la E-R. Gh.,la S-DE 390,la V-B. E.
                -100 mp.teren extravilan faneata situat in T.15,P.412/25 avand ca vecini:DE 420,la E-B. E.,la S-DE 410,la V-M. A.
                -70 mp.teren extravilan faneata situat in T.15,P.427/12 avand ca vecini:la N-Ps.com.,la E-B. E.,la S-DE 426,la V-R. M.
                -50 mp.teren extravilan situat in T.15,P.424/62 avand ca vecini:la N-DE 426,la E-B. E.,la S-P. G.,la R. M.
                 -880 mp.teren intravilan situat in T.9,P.306 identificat in planul de situatie Anexa 2 din obiectiunile la raportul de expertiza topo-lotul 1.
                 -880 mp.teren intravilan situat in T.9,P.311/2,identificat in planul de situatie Anexa 2 din obiectiunile la raport-lotul 1.
                 -556 mp.teren intravilan situate in T.11,P.395/8 si 395/9 identificat in schita 2 din obiectiunile la raport-lotul 1.
                 -420 mp.teren intravilan situat in T.9,P.303 identificat in planul de situatie Anexa 2 din obiectiunile la raport-lotul 1.
                 -310 mp.teren intravilan situat in T.9,P.307 identificat in planul de situatie Anexa 2 din obiectiunile la raport-lotul 1.
                 -380 mp.teren intravilan situat in T.9,P.311/4 identificat in planul de situatie Anexa 2 din obiectiunile la raport-lotul 1.
                 -440 mp.teren intravilan situat in T.9,P.305 identificat in planul de situatia Anexa 2 din obiectiunile la raport-lotul 1.
                 -4585 mp.teren extravilan situat in T.14,P.376/79 identificat in schita nr.3 din raspunsul la obiectiuni -lotul 2.
                -556 mp.teren intravilan situat in T.11,P.395/8 si 395/9 identificat in schita nr.2 din obiectiuni-lotul 2.
                Atribuie paratului B. M. urmatoarele suprafete de teren:       -4585 mp.teren extravilan situat in T.14,P.376/79,identificat in schita nr.3 din raspunsul la obiectiuni-lotul 3.
                -556 mp.teren intravilan situat in T.11,P.395/8 si 395/9 identificat in schita nr.2 din obiectiuni-lotul 3.
                 Atribuie paratului B. P. urmatoarele suprafete de teren:       -4585 mp.teren extravilan situat in T.14,P.376/79 identificat in schita nr.3 din raspunsul la obiectiuni-lotul 4.
                -556 mp.teren intravilan situat in T.11,P.395/8 si 395/9 identificat in schita nr.2 din obiectiuni-lotul 4.
                 Atribuie paratei L. M. urmatoarele suprafete de teren:
                -4585 mp.teren extravilan situat in T.14,P.376/79 identificat in schita nr.3 din raspunsul la obiectiuni-lotul 5.
                 -556 mp.teren intravilan situat in T.11,P.395/8 si 395/9 identificat in schita nr.2 din obiectiuni-lotul 5.
                Obliga reclamantul la plata sultelor catre paratii B. M.,B. P.si L. M. in suma de 3833,61 lei pentru fiecare dintre ei,pentru echilibrarea valorica a loturilor.
                Obliga paratii B. M.,B. P. si L. M. la plata catre reclamant,fiecare a sumei de 491,9 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.
                Rapoartele de expertiza,completarile,raspunsul la obiectiuni si schitele anexa intocmite de expertii I. G. si S.S. fac parte integranta din prezenta hotarare.
                 Da in debit pe reclamant cu suma de 1000 lei reprezentand diferenta onorariu neachitata expertului I. G..
                 Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
                 Pronuntata in sedinta publica azi,4.05.2010.

Presedinte, Grefier,

VL/DD/5ex
25.05.2010

6
Dosar nr.1649/239/2008

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Partaj

Partaj bunuri comune. Lichidarea regimului matrimonial. - Decizie nr. 902 din data de 19.12.2017
Prestatie tabulara. - Decizie nr. 314 din data de 02.11.2012
Sistarea starii de codevalmasie asupra bunurilor sotilor. Drept de creanta. - Decizie nr. 27 din data de 06.02.2012
Drept de proprietate. Partaj de folosinta. Despagubiri. - Decizie nr. 127 din data de 18.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 300 din data de 21.03.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 387 din data de 02.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1564 din data de 21.12.2011
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1340 din data de 27.10.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 674 din data de 08.09.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 809 din data de 30.09.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 390 din data de 13.05.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 194 din data de 07.04.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 170 din data de 15.04.2009
Nulitate titlu proprietate - Sentinta civila nr. 71 din data de 25.02.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 625 din data de 02.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 619 din data de 02.12.2009
iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 605 din data de 18.11.2009
partaj succesoral - Sentinta civila nr. 587 din data de 11.11.2009