InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Hirlau

Sentinta penala

(Sentinta penala nr. 85 din data de 28.04.2010 pronuntata de Judecatoria Hirlau)

Domeniu Suspendare a executarii | Dosare Judecatoria Hirlau | Jurisprudenta Judecatoria Hirlau

Dosar nr. 1067/239/2009
R O M A N I A
JUDECATORIA HARLAU, Judetul IASI 
JUDECATORIE
Sedinta publica din 28 Aprilie 2010
PRESEDINTE - C.C.S.
Grefier-  E. C.
Ministerul Public a fost reprezentat prin
PROCUROR - M. I. A.
SENTINTA PENALA Nr. 85
     La ordine fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpatul D. C., inculpatul M. P., partea civila O.  S. B. IASI si pe partea civila O.S. M. N.,  avand ca obiect infractiuni la regimul silvic (Legea nr. 26/1996).
         La apelul nominal facut in sedinta publica  : lipsa partile.
         S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta  constand in procedura completa cu partile.
          Dezbaterile la fond au avut loc in sedinta publica din data de 14.04.2010, sustinerile partilor fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, cand din lipsa de timp pentru deliberare s-a amanat pronuntarea cauzei la data de  21.04.2010, cand din lipsa de timp pentru deliberare s-a amanat pronuntarea cauzei pentru astazi, cand: INSTANTA                Deliberand asupra cauzei penale de fata;
              Prin rechizitoriul nr.210/P/2008 incheiat de Parchetul de pe langa Judecatoria Harlau si inregistrat pe rolul Judecatoriei Harlau sub nr.1067/239/2009, au fost trimisi in judecata  inculpatii  D. C. si M. P.  pentru savarsirea infractiunilor de  "taiere fara drept de arbori din fondul forestier national" si " furt de arbori", fapte  prev. si ped.  de art. 108 al.1lit.a, al.2 lit.a si art.110 al.1 lit.a, al.2 lit.a din Legea nr.46/2008 cu aplicarea art.33 lit.a Cpd penal si  art.13 Cod penal.
              In actul de sesizare s-au retinut urmatoarele:
              In ziua de 14.01.2008 inculpatul D. C. ce locuieste in sat Horodistea, comuna Cotnari, judetul Iasi s-a deplasat la locuinta parintilor sai ce locuiesc in satul Buhalnita, comuna Ceplenita, judetul Iasi. Inculpatul D. C. a constatat ca tatal sau este grav bolnav si in urma discutiilor cu martora D. M. ce este mama sa s-a hotarat sa confectioneze din material lemnos o cruce. De fapt, martora D. M. a avut o discutie de principiu cu numitul D. C. ce este padurar la Ocolul Silvic Neamt si care are in administrare padurea intitulat popular "Catalina" si este situata la marginea satului Horodistea. Martora D. M. a discutat cu D.  C. anterior datei de 14.01.2008, pentru a-i da un lemn (arbore) dar nu s-a  stabilit o data anume si nici modalitatea de plata.
                 In ziua de 14.01.2008 inculpatul D.  C. i-a solicitat inculpatului M. P. sa mearga in padurea intitulata "Catalina"  pentru a sustrage un  arbore din care sa confectioneze o cruce de lemn. In ziua respectiva nici  inculpatii D. C. si M.  P. nu au vorbit si nici nu au cerut aprobarea  padurarului, respectiv numitul D. C.  pentru a lua un lemn.
                Astfel, cei doi inculpati mai sus precizati s-au deplasat cu o caruta trasa de un cal pana la marginea padurii intitulate "Catalina".
                Inculpatii D. C. si Mustea P.  au patruns in padure aproximativ 50 de metri dupa care au taiat fara  drept un arbore din specia stejar  avand diametrul de 60  cm.
               Cei doi inculpati au taiat arborele mecanic cu ajutorul unei  bestii  dupa care au incarcat arborele  taiat in caruta. Inculpatul  M. P.  a plecat inainte  cu caruta cu arborele de esenta stejar sustras  iar inculpatul D. C. a ramas  sa vina din urma.
               In ziua de 14.01.2008, in jurul orelor 18.00,  o  patrula  de politie din cadrul Postului de Politie Cotnari formata din Agent - Sef M.  G. , agent M. A. si Agent B. R., in timp ce executau operatiuni specifice pe linia silvica in satul Horodistea, comuna Cotnari, au oprit caruta  cu un cal ce era condusa de inculpatul  M. P. In caruta, agentii  de politie au constatat materialul lemnos sustras, sens in care a fost anuntat martorul C. D. ce era padurar la O. S. H., pentru masurarea cantitatii de lemn din caruta. Materialul  lemnos din caruta inculpatului  M. P. a fost ridicat si lasat in custodia martorului B. C.  din satul Luparia, comuna Cotnari, judetul Iasi.
              In cauza s-a intocmit cu ocazia deplasarii proces-verbal de constatare a infractiunii  si de lasare in custodie a materialului lemnos.
              Initial, fiind audiati, cei doi  inculpati  D. C. si M. P.  au aratat ca au luat arborele din specia stejar cu acordul numitului D. C., ce este padurar, iar ulterior, in urma efectuari confruntarilor cei doi inculpati  au revenit si au aratat ca nu au avut acordul numitului D . C. si in ziua de 14.04.2008, dupa-amiaza  s-au deplasat in Padurea "Catalina" si au taiat fara drept un arbore din specia stejar  pe care l-au sustras.
              In cauza s-a efectuat reconstituirea (conducerea in teren) ocazie cu care cei doi inculpati au indicat locul de unde au taiat si sustras un  arbore specia stejar. La fata locului a fost gasita o cioata din specia stejar cu diametrul  la baza de 60 cm.
              Conform adresei 928/09.04.2009 a Regiei Nationale a Padurilor  R.-O. S. H., s-au comunicat urmatoarele:
- valoarea arborelui cu diametrul de 60 cm,  din specia stejar taiat in  delict este de 1050,99 lei Ron iar volumul materialului lemnos este de 2, 981 m.c.
- fapta constituie infractiunea silvica
Fiind audiat numitul D. C.  nu a recunoscut savarsirea
faptelor iar din ansamblul probator a rezultat ca nu a avut in ziua de 14.01.2008 nicio intelegere cu ceilalti doi inculpati (D. C. si M. P.), pentru a lua un arbore din padurea  mai sus precizata.
              Astfel, fata de numitul D . C. s-a dispus  scoaterea de sub urmarire penala.
              Prejudiciul este in valoare de 1050,99 lei si nu a fost recuperat. Partea inferioara a arborelui din specia stejar cu lungimea de 2,4 metri a fost lasata in custodie la martorul B. C. , urmand ca instanta sa dispuna.     
              Interogati de catre instanta inculpatii au recunoscut faptele pentru care au fost trimisi in judecata.
             In timpul judecatii inculpatii prin aparator au solicitat efectuarea unei expertize de specialitate prin care  sa se stabileasca valoarea materialului lemnos sustras. Proba solicitata a fost admisa si administrata in cauza cu urmatoarele obiective :
              1. Sa se procedeze la identificarea  cioatei si a trunchiului de copac (dat in custodie) taiat si sustras de inculpati;
       2.  Pe baza acestor elemente, sa se calculeze masa materialului
lemnos si volumul  in mc  al arborului taiat si sustras de catre inculpati;
       3. Sa se evalueze valoarea acestui arbore taiat si sustras de inculpati. 
            
             In cauza s-au administrat urmatoarele mijloace de proba : proces-verbal de cercetare a infractiunii flagrante, adresa privind valoarea materialului lemnos sustras de la Ocolul Silvic Harlau, declaratiile martorilor B. C., D. M., C. D. si A. G., proces-verbal de conducere in teren, proces-verbal de confruntare intre inculpatul D. C. si numitul  D. C. si intre inculpatul M. P. si numitul D. C., fisa postului  numitului D. C., cazier judiciar inculpati si declaratiile inculpatilor, expertiza tehnica judiciara.
           Analizand materialul probator administrat in cauza in raport de dispozitiile legale in vigoare instanta retine ca inculpatii se fac vinovati de savarsirea faptelor pentru care au fost trimisi in judecata asa cum in mod corect au fost retinute si descrise prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau.
           La stabilirea vinovatiei inculpatilor instanta a procedat la aprecierea coroborata  a declaratiilor de recunoastere ale inculpatilor atat din timpul urmaririi penale cat si din  fata instantei coroborate cu celelalte mijloace de proba  administrate in cauza..
           Concludente cauzei sunt declaratiile  indirecte ale martorilor B. C., C. D. si A. G. care  au asistat ,imediat dupa depistarea inculpatilor de catre lucratorii de politie,la masurarea materialului lemnos incarcat in caruta inculpatilor. Martorii au constatat ca arborele de esenta stejar avea urmatoarele dimensiuni  :lungime 2,40 m, diametru la cioata O 60 cm si diametrul  la mijloc O 45 cm.
             Din procesul verbal de cercetare  la fata locului rezulta acelasi diametru al cioatei gasite la fata locului.
             Mijloacele de proba amintite mai sus se coroboreaza si cu mentiunile procesului verbal  de depistare a inculpatilor  de catre lucratorii de politie.
             Prin raportul initial de expertiza, expertul a concluzionat ca valoarea totala a prejudiciului raportat la diametrul  de 43 cm a arborelui sustras este de 319,68 lei si nu  depaseste de cinci ori valoarea unui metru de masa lemnoasa pe picior,situatie in care fapta savarsita de inculpati nu ar putea fi considerata infractiune.
             Instanta a dispus  efectuarea unui supliment de expertiza in cauza in vederea recalcularii masei lemnoase raportat la diametrul cioatei arborelui  asa cum a fost constatat  in teren de catre  lucratorii de politie masurat in prezenta martorilor asistenti.
            Prin suplimentul la expertiza s-a stabilit  ca raportat  la acest diametru  de 60 cm valoarea pagubei este de 888,19 lei,  adica de 5 ori mai mare  decat valoarea unui metru de masa lemnoasa pe  picior.
            Astfel asa cum prevede textul de lege in art.108 alin.1 lit.a din Legea  46/2008  valoarea prejudiciului se raporteaza la pretul mediu  al unui metru cub  de masa lemnoasa pe picior la data constatarii  faptei, adica  raportat la diametrul cioatei.  De asemenea, valoarea prejudiciilor silvice in cazul taierilor ilegale de arbori se calculeaza  la arborele efectiv  sustras  raportat la diametrul cioatei  conform Legii 84/02.04.2007  pentru aprobarea O.U.G.  85/08.11.2006 si a Ordonantei  M.A.P.D.R. nr.715/27.11.2008.             
           Coroborand   mijloacele de proba administrate in cauza, instanta retine ca inculpatii  D. C. si M. P.,  actionand cu intentie directa, la data de 14.01.2008 s-au deplasat in padurea din extravilanul satului Horodistea, comuna Cotnari, judetul Iasi intitulata "Catalina", ce apartine Ocolului Silvic  "Manastirea Neamt" si au taiat fara drept un arbore din specia stejar cu diametrul de 60 cm, pe care l-au sustras, cauzand un prejudiciu de 883,19 lei. 
            Pentru faptele  inculpatilor D. C. si M. P. care intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor  de "taiere fara drept de arbori din fondul forestier national" si " furt de arbori", fapte  prev. si ped.  de art. 108 al.1lit.a, al.2 lit.a si art.110 al.1 lit.a, al.2 lit.a din Legea nr.46/2008 cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal si  art.13 Cod penal,, instanta urmeaza sa le aplice cate o pedeapsa cu inchisoarea la individualizarea carora va avea in vedere criteriile generale prev. de art.72 Cod penal, respectiv gradul de pericol social al faptelor comise de catre inculpati in concurs real, imprejurarile comiterii faptelor  ( de doua persoane  impreuna) ,dar si persoanele inculpatilor care s-au prezentat in fata autoritatilor, nu au impietat cercetarile  ulterior comiterii faptelor, au recunoscut comiterea faptelor.
            In ceea ce priveste  pe inculpat M.  P., instanta constata ca desi  acesta a recunoscut  comiterea faptelor,poseda antecedente penale,faptele fiind  comise in  termenul de incercare  al unei sentinte anterioare.
            Instanta va face aplicarea in cauza a dispozitiilor art.71 si 64 lit.a, teza a II-a si lit.b Cod penal. Astfel potrivit practicii CEDO (a se vedea in acest sens decizia Curtii Europene in cauza Sabau si Parcalab impotriva Romaniei, hotararea din 28 septembrie 2004, publicata in "O.G.nr.484 din 08.06.2005) nu pot fi interzise  ab initio toate drepturile prevazute de art.64 Cod penal ca si pedeapsa accesorie, ci doar acele drepturi care se impun  in legatura cu natura, felul si gravitatea infractiunilor savarsite de catre inculpati.
           In baza dispozitiilor art.71 Cod penal va interzice inculpatilor exercitarea drepturilor prevazute la art.64 lit.a teza a II-a (dreptul de a fi ales in  autoritatile publice sau in functii efective publice) si lit.b Cod penal (dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de strat.
           Se va face aplicarea art.81 si 71 alin.5  Cod penal  fata de inculpatul D. C.  apreciind ca scopul  pedepsei prev. de art.52 Cod penal poate fi atins si fara  executarea acesteia avand in vedere ca inculpatul este infractor primar, nu are antecedente penale, fata de varsta tanara si de pozitia  sincera a acestuia in timpul cercetarii judecatoresti.
           Fata de inculpatul M. P.,constatand  ca a savarsit faptele in termenul de incercare stabilit prin sentinta penala nr.427/2007 a Judecatoriei Hirlau instanta va face aplicarea in cauza a disp.art.83 Cod penal.
           In baza art.14 Cod procedura penala cu referire la art.346 Cod procedura penala si art.998, 999 Cod civil  instanta va admite in parte actiunea civila formulata de catre partea civila Ocolul Silvic Manastirea Neamt constituita parte civila in cauza, avand in vedere valoarea prejudiciului stabilita prin raportul  final de expertiza  tehnica judiciara de specialitate efectuat in cauza.
          Vazand si dispozitiile art.191 Cod procedura penala instanta ii va obliga pe inculpati la plata cheltuielilor judiciare.


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:



1. Condamna pe inculpatul  D. C., fiul lui  C.si M., nascut la data de  ......., in orasul Hirlau, judetul Iasi, cu acelasi domiciliu in satul Horodistea, comuna Cotnari, judetul Iasi, necunoscut cu antecedente penal, CNP ........ la:
- 8(opt) luni inchisoare pentru savarsirea infr. prev. si ped. de art.108 alin.1 lit.a, alin.2 lit.a din Legea nr.46/2008 cu aplicarea art.33 lit.a, art.13 Cod penal;
- 10(zece) luni inchisoare pentru savarsirea infr. prev. si ped. de art.110 alin.1 lit.a, alin.2 lit.a din Legea 46/2008 cu aplicarea art.33 lit.a si art.13 Cod penal.
Conform art.33 lit.a si 34 lit.b Cod penal inculpatul va executa
pedeapsa cea mai grea de 10(zece) luni inchisoare.
              Conform art.71 alin.2 Cod penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute la art.64 lit.a) teza a II-a si b) Cod penal pe durata legala.
              In baza art.81 si 71 alin.5 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale si a celor accesorii aplicate inculpatului.
              Conform art.82 Cod penal termenul de incercare pentru inculpat este de 2 (doi) ani  si 10(zece) luni.
              Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.83 si 84 Cod penal.
              
2. Condamna pe inculpatul  M. P., fiul lui V. si M., nascut la data de .........., in comuna Cotnari, judetul Iasi, cu acelasi domiciliu in satul Horodistea, comuna Cotnari, judetul Iasi,  cunoscut cu antecedente penale, CNP ........, la :
- 10(zece) luni inchisoare pentru savarsirea infr.prev. si ped. de art.108 alin.1 lit.a, alin.2 lit.a din Legea 46/2008 cu aplicarea art.33 lit.a si art.13 Cod penal;
- 1(un)an inchisoare pentru savarsirea infr. prev. si ped. de art.110 alin.1 lit.a, alin.2 lit.a  din Legea 46/2008 cu aplicarea art.33 lit.a si art.13 Cod penal..
Conform art.33 lit.a si 34 lit.b Cod penal inculpatul va executa
pedeapsa cea mai  grea de 1(un) an inchisoare.
               In baza art.83 Cod penal revoca suspendarea conditionata dispusa prin sentinta penala nr.427/24.10.2007 a Judecatoriei Harlau definitiva prin neapelare si dispune executarea in intregime a pedepsei de 6(sase)  luni inchisoare aplicata prin sentinta mai sus amintita, pedeapsa care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata prin prezenta sentinta.
              Total pedeapsa de executat pentru inculpat 1(un) an si 6(sase) luni inchisoare.
              Conform art.71 alin.2 Cod penal interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de disp.art.64 lit.a) teza a II-a si b) Cod penal pe durata legala.
              
3. Admite in parte actiunea civila formulata de catre partea civila
Ocolul  Silvic Manastirea Neamt, judetul Iasi prin reprezentanti legali si in consecinta obliga pe inculpati sa plateasca catre aceasta parte suma de 883,19 lei ron despagubiri civile.
Obliga pe fiecare dintre inculpati sa plateasca catre stat cate 200 lei
cheltuieli judiciare (din care 100 lei la cercetarea judecatoreasca).
               Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare.
          Pronuntata in sedinta publica de la 28 Aprilie 2010.
Presedinte, Grefier,
SCC/CE/3ex
14.05.2010
1
Dosar nr.1067/239/2009

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Suspendare a executarii

Concursul de infrac?iuni .Anularea suspendarii executarii pedepsei. Contopirea pedepselor. - Sentinta penala nr. 404 din data de 21.06.2012
Revocarea suspendarii executarii pedepsei in cazul neexecutarii obligatiilor civile .stabilite prin hotararea de condamnare - Sentinta penala nr. 167 din data de 08.09.2010
Revocarea suspendarii sub supraveghere - Sentinta penala nr. 30 din data de 25.02.2009
Atata timp cat inculpatii au fost obligati in solidar la despagubirea partii civile, iar banii obtinuti de inculpati din vanzarea bunurilor sustrase servesc la despagubirea acesteia nu se poate dispune si confiscarea acestora - cu atat mai mult in solida - Decizie nr. 551/R din data de 24.07.2013
Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii din cauza nerespectarii masurilor de supraveghere impuse de art. 863 alin. 1 lit. a din Codul penal din 1969. - Decizie nr. 369 din data de 16.06.2014
Suspendarea executarii actului administrativ - Decizie de imputare. Neindeplinirea cerintelor art.14 din Legea nr.554/2004. - Decizie nr. 7466 din data de 10.07.2013
Inaplicabilitatea dispozitiilor art. 24 din Legea nr. 554/2004 cu privire la punerea in executare a unei hotarari judecatoresti executorii prin care s-a dispus suspendarea vremelnica a executarii unui act administrativ. - Decizie nr. 3282 din data de 03.04.2013
Anularea suspendarii conditionate a executarii pedepsei. Tehnica de contopire. - Decizie nr. 511 din data de 09.04.2012
Dispozitie emisa de Directorul General al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia a Copilului Hunedoara prin care s-a dispus suspendarea acordarii drepturilor banesti. Conditii indeplinite pentru suspendarea executarii actului administr... - Decizie nr. 1737 din data de 28.03.2012
Cerere de suspendare a executarii actului administrativ. Procedura de solutionare a cererii. - Decizie nr. 2290 din data de 17.11.2010
Suspendarea executarii actului administrativ. Conditii. - Decizie nr. 501 din data de 23.04.2008
Suspendarea efectelor executorii ale actului administrativ pana la solutionarea actiunii - Decizie nr. 2003 din data de 03.10.2005
Domeniul achizitiilor publice. - Decizie nr. 1840 din data de 05.09.2005
Creanta apartinand AVAS. Cerere de suspendare a executarii. Instanta competenta. - Decizie nr. 591 din data de 15.10.2004
- Sentinta civila nr. 3445 din data de 30.04.2010
Intrerupere executare pedeapsa - Sentinta penala nr. 802 din data de 14.04.2010
Intrerupere executare pedeapsa - Sentinta penala nr. 546 din data de 10.03.2010
Revocare suspendare executare sub supraveghere - Sentinta penala nr. 1187 din data de 09.06.2010
Anulare suspendare executare sub supraveghere - Sentinta penala nr. 786 din data de 14.04.2010
- Sentinta civila nr. 3825 din data de 07.07.2008