InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Hirlau

Sentinta civila

(Sentinta civila nr. 221 din data de 24.02.2011 pronuntata de Judecatoria Hirlau)

Domeniu Situatii la divort | Dosare Judecatoria Hirlau | Jurisprudenta Judecatoria Hirlau

        Dosar nr. 1525/239/2010
        R O M A N I A
        
        JUDECATORIA HARLAU
        JUDECATORIE
        SENTINTA CIVILA NR. 221/2011
        Sedinta publica de la 24 Februarie 2011
        Completul compus din:
        Presedinte -  C. M. P.
        Grefier -  M. S.
        
        
        Pe rol judecarea cauzei Minori si familie privind pe reclamant H. M. si pe parat H. I. la fam. H. V. si M., autoritate tutelara P.  D., autoritate tutelara .P.  F., avand ca obiect divort cu minori.
        La apelul nominal facut in sedinta publica  se prezinta reclamanta  H. M. asistata de avocat B.,prezent  paratul  H. I. la fam. H. V. si M. asistat de avocat C., lipsa  autoritate tutelara  P.  D. si P.  F.
        S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta  care invedereaza instantei ca procedura de citare  este  legal indeplinita.
        Dezbaterile la fond au avut loc in sedinta publica din data de 17.02.2011, sustinerile partilor fiind consemnate la acea data cand din lipsa de timp pentru deliberare, pronuntarea s-a amanat pentru azi cand:
I N S T A N T A ,

     Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
     Prin cererea principala inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. 1525/239/2010 si precizata ulterior, reclamanta - parata H. M., domiciliata in comuna D.,jud. Iasi, a chemat in judecata pe paratul-reclamant  H. I., domiciliat in sat R., comuna F., jud. B. la familia H. V. si M.  si Autoritatea Tutelara  P. c. D., jud. Iasi si  P. c. F., jud. B., solicitand instantei sa dispuna desfacerea casatoriei incheiata intre parti la data de 06.09.1997 din culpa comuna si fara motivare, sa-i fie incredintati spre crestere si educare copiii minori H. I. C., nascut la data de 22.05.1999, H. P., nascut la data de 10.06.2000, si H. A., nascut la data de 24.11.2006, obligarea paratului-reclamant la plata pensiei de intretinere, si revenirea ei la numele de familie purtat anterior casatoriei, cu compensarea cheltuielilor de judecata.
     In motivarea cererii, reclamanta - parata a aratat ca in anul 1997 s-a casatorit cu paratul-reclamant, casatorie din care au rezultat trei copii minori, respectiv H. I. C., nascut la data de 22.05.1999, H. P., nascut la data de 10.06.2000, si H. A., nascut la data de 24.11.2006.
     Ulterior, viata a devenit un permanent chin, relatiile dintre parti fiind iremediabil deteriorate, mai ales ca partile sunt despartite in fapt de mai mult timp.
     In ceea ce priveste copiii minori, aceasta a invederat instantei faptul ca indeplineste conditiile morale si materiale pentru a-i fi atribuiti.
     In drept, au fost invocate dispozitiile art. 37, 38, 40, 42, 44 si 94 C.fam.
     In dovedire, a fost solicitata proba cu acte, martori si anchete sociale.
     Paratul-reclamant, in termen legal, a depus cerere reconventionala, acesta fiind de acord cu desfacerea casatoriei din culpa comuna, urmand ca instanta sa pronunte o hotarare fara motivare cu privire la acest aspect.
     A solicitat ca minorii H. I. C., nascut la data de 22.05.1999, H. P., nascut la data de 10.06.2000, si H. A., nascut la data de 24.11.2006, sa-i fie incredintati lui spre crestere si educare, cu obligarea reclamantei-parate la plata pensiei de intretinere in folosul acestora, revenirea acesteia la numele de familie avut anterior casatoriei, cu compensarea cheltuielilor de judecata.
     In motivare, a aratat faptul ca se poate ocupa de cresterea si educarea copiilor minori, avand conditii materiale net superioare reclamantei-parate, in timp ce aceasta i-a abandonat pe minori la P. din c. D.
     In dovedire, a fost solicitata proba cu acte, martori si anchete sociale.
     In drept, au fost invocate dispozitiile art. 38, 86, 94 si 100 C.fam.
     In cursul cercetarii judecatoresti, a fost administrata proba cu inscrisuri, fiind depuse la dosarul cauzei in copie certificatul de casatorie, certificatele de nastere ale minorilor, anchetele sociale efectuate in prezenta cauza, procura judiciara, acte de stare civila, plansa foto, diferite adrese si contract de vanzare-cumparare. Au fost audiati si patru martori, a caror declaratii au fost atasate la dosarul cauzei. In camera de consiliu, au fost audiati si minorii H. I. C., nascut la data de 22.05.1999, si H. P., nascut la data de 10.06.2000, declaratiile acestora fiind, de asemenea, depuse la dosarul prezentei cauze.
     Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
     Vazand acordul partilor in privinta desfacerii casatoriei, observand si sustinerile acestora, instanta stabileste faptul ca raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
     Prin urmare, instanta va admite sub acest aspect atat cererea principala formulata de reclamanta - parata cat si cererea reconventionala formulata de paratul-reclamant si va dispune desfacerea casatoriei incheiate intre parti la data de 08.09.1995, din vina ambilor soti.
     In ceea ce priveste incredintarea minorilor H. I. C., nascut la data de ........, H. P., nascut la data de ........, si H. A., nascut la data de.........., instanta urmeaza sub acest aspect sa respinga cererea principala si sa admita cererea reconventionala, urmand ca acesti minori sa fie incredintati spre crestere si educare paratului-reclamant.
     In considerarea acestei solutii, instanta a avut in vedere mai multe aspecte. Astfel, in primul rand, instanta stabileste faptul ca acesti minori, in cel mai scurt timp posibil, trebuie sa fie luati din P. D.; raportat la analizele lor medicale, internarea acestora in acel loc nu mai este justificata.
     In al doilea rand, instanta a ajuns la aceasta concluzie, coroborand sustinerile paratului-reclamant cu toate declaratiile martorilor audiati in prezenta cauza si care au relevat faptul ca reclamanta-parata nu are conditii materiale propice pentru buna crestere si educare a minorilor.
     In acest sens, instanta retine ca imobilul casa in care aceasta locuieste in Romania are doar doua camere, stau deja in el mai multe persoane iar minorii nu s-ar bucura in acel loc de un climat de viata adecvat din punct de vedere material. Cat priveste locuinta sau resedinta acesteia din strainatate, instanta retine faptul ca reclamanta-parata nici nu a facut dovada existentei acesteia sau a bunelor conditii materiale pentru crestere si educare.
     In al treilea rand, instanta, avand in vedere concluziile referatelor de ancheta sociala depuse la dosarul cauzei, precum si declaratiile martorilor audiati sub acest aspect, retine faptul ca exista un puternic atasament intre paratul-reclamant si copii, acestia urmand a beneficia la locuinta lui de conditii bune de viata din punct de vedere material.
     Se apreciaza de catre instanta ca prin aceasta incredintare a minorilor catre tatal lor nu este lezat interesul superior al acestora, avandu-se in vedere varsta lor ori faptul ca paratul-reclamant a contribuit material la buna lor crestere si educare si i-a luat acasa de la Preventoriul unde erau internati la fiecare sfarsit de saptamana.
     In al patrulea rand, instanta retine ca declaratiile minorilor H. I. C., nascut la data de ..........., si H. P., nascut la data de .........., date in camera de consiliu, au fost viciate de mirajul strainatatii promise de mama , reclamanta - parata din prezenta cauza.
     Tot in acest sens, instanta retine ca luarea pe viitor a minorilor in strainatate de catre mama lor nu reprezinta un fapt dovedit in prezenta procedura judiciara, reclamanta-parata nefacand dovada existentei unei asemenea locuinte sau resedinte, printr-un referat de ancheta sociala efectuat la acel domiciliu.
     In temeiul art. 42 alin. 3 si 4 C.fam., raportat la art. 86 alin. 1 si 3 C.fam. si art. 94 alin. 1 C.fam., instanta urmeaza ca, vazand si sustinerile partilor, precum si lipsa veniturilor permanente ale reclamantei-parate, sa o oblige pe aceasta la plata unei pensii de intretinere lunare in cuantum de cate 94 lei in favoarea fiecaruia dintre minorii H. C., nascut la data de ........., H. P., nascut la data de  ......., si H. A., nascut la data de ........., incepand cu data introducerii prezentei cereri si pana la majoratul acestora.
     In considerarea solutiei privind pensia de intretinere, instanta a avut in vedere urmatoarele aspecte:
     In primul rand, instanta stabileste ca stabilirea salariului de baza minim net este facuta pentru suma de 562 lei, salariul minim brut pe economia nationala fiind de 670 lei.
     In al doilea rand, la stabilirea cuantumului pensiei de intretinere, instanta va avea in vedere faptul ca acesti minori sunt singurii copii care se mai afla in prezent in intretinerea mamei lor.
     Date fiind cele aratate si dovedite mai sus, instanta va avea in vedere si dispozitiile art. 94 alin. 3 teza a III-a C.fam., potrivit carora, cand intretinerea este datorata de parinte ea se stabileste pana la o doime din venitul sau pentru trei copii, respectiv o doime din venitul minim net pe economie, impartit la trei pentru fiecare dintre minori.
     In baza art. 40 alin. 3 C.fam., instanta va dispune in sensul revenirii reclamantei-parate la numele de familie avut anterior casatoriei.
     Avand in vedere solutia data in ceea ce priveste divortul, vazand si chitantele doveditoare depuse la dosarul cauzei, instanta va compensa partial cheltuielile de judecata efectuate de parti in prezenta cauza. In acest sens, instanta stabileste ca suma totala a cheltuielilor efectuate de parti in acest dosar se ridica la suma de 1580,30 lei, din care 1500 lei reprezinta onorariul avocatului ales, 80 lei taxele de timbru si 30 de bani timbrele judiciare. Instanta observa ca aceste cheltuieli au fost suportate de ambele parti, respectiv 1529,30 lei reclamanta - parata si 51 lei paratul-reclamant.
     Prin urmare, operand compensarea partiala, paratul-reclamant va fi obligat sa plateasca reclamantei-parate suma de 739,15 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand restul de cheltuieli pana la concurenta cu jumatate din cuantumul total al cheltuielilor de judecata platite cu ocazia acestui proces.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE:
     Admite in parte cererea principala formulata de reclamanta - parata H. M., domiciliata in comuna Deleni,jud. Iasi, in contradictoriu cu paratul-reclamant H. I., domiciliat in sat R., comuna F., jud. B. la familia H. V. si M. si A. T. P. c. D., jud. Iasi si  P. c. F., jud. B.,  asa cum a fost ea precizata.
     Admite cererea reconventionala formulata de paratul-reclamant in contradictoriu cu reclamanta - parata , asa cum a fost ea precizata.
     Dispune desfacerea casatoriei incheiate intre parti la data de 06.09.1997, din vina ambilor soti.
     Incredinteaza paratului-reclamant spre crestere si educare pe copiii minori H. I.C., nascut la data de 22.05.1999, H. P., nascut la data de .........., si H. A., nascut la data de ........
     Obliga pe reclamanta-parata la plata unei pensii de intretinere lunare in cuantum de cate 94 lei pentru fiecare dintre minorii H. I. C., nascut la data de ......., H. P., nascut la data de ........., si H. A., nascut la data de .........., incepand cu data introducerii prezentei cereri,......, si pana la majoratul acestora.
     In baza art. 40 alin. 3 C.fam., dispune revenirea reclamantei-parate la numele de familie avut anterior casatoriei, anume acela de A.
     Compenseaza partial cheltuielile de judecata efectuate de parti in prezenta cauza si obliga pe paratul-reclamant sa plateasca reclamantei-parate suma de 739,15 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata.
     Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica, azi, 24.02.2011.
     
                   PRESEDINTE GREFIER
1
Dosar nr. 1525/239/2010

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Situatii la divort

Desfacerea casatoriei. Incredintare minori. Contributie lunara de intretinere. - Decizie nr. 419 din data de 08.11.2010
divort cu copii - Sentinta civila nr. 6322 din data de 26.09.2011
Divort fara minori - Sentinta civila nr. 544/2014 din data de 02.07.2014
RAPORT DE DREPT INTERNATIONAL PRIVAT. RECUNOASTEREA HOTARARII STRAINE PRIVITOARE LA DIVORT. NOTIUNEA DE HOTARARE STRAINA - Sentinta civila nr. 316 din data de 22.01.2006
DIVORT. INCREDINTARE MINORI. INTERESUL SUPERIOR AL COPIILOR. CRITERII. NEVOIA DE A CRESTE IMPREUNA - Sentinta civila nr. 10115 din data de 05.11.2008
divort - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.05.2014
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 1879 din data de 25.10.2016
Desfacerea casatoriei, stabilirea domiciliului minorului - Sentinta civila nr. 1274 din data de 01.07.2015
Desfacere casatorie - Sentinta civila nr. 1281 din data de 01.07.2015
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 900 din data de 13.05.2015
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2795 din data de 15.10.2012
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2387 din data de 13.09.2012
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.07.2010
Desfacere casatorie, incredintare minori, stabilire pensie intretinere, revenire la numele anterior casatoriei - Sentinta civila nr. 1 din data de 22.10.2008
Actiune de divort, stabilirea exercitarii autoritatii parintesti in mod rxclusiv de catre unui dintre parinti - Sentinta civila nr. 3249 din data de 19.12.2011
Divort - Sentinta civila nr. 263 din data de 15.02.2010
Divort - Sentinta civila nr. 310 din data de 25.04.2013
divor? cu minori - Sentinta civila nr. 1542/2015 din data de 08.10.2015
partaj bunuri comune pe calea actiunii oblice - Sentinta civila nr. 0 din data de 27.03.2014
stabilire domiciliu minor - Sentinta civila nr. 366 din data de 18.06.2014