InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Horezu

Furt calificat. Violare de domiciliu. Infractiuni forma continuata. Concurs real. Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

(Sentinta penala nr. 28 din data de 10.02.2009 pronuntata de Judecatoria Horezu)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Horezu | Jurisprudenta Judecatoria Horezu

Dosar nr. 848/241/2008
JUDECATORIA HOREZU - JUDETUL VALCEA
SENTINTA PENALA NR.28 DIN 10 FEBRUARIE 2009
Furt calificat. Violare de domiciliu. Infractiuni forma continuata. Concurs real. Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

I N S T A N T A
Deliberand, constata urmatoarele :
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa aceasta instanta, inregistrat sub nr. dosar 848/241/2008, a fost trimis in judecata, in stare de libertate, inculpatul P.I.L,  pentru comiterea infr. prev. de art.208 alin.1 C.pen. rap. la art.209 al.1 lit. g, i Cod penal, cu aplic. art.41 alin.2 Cod penal, art.192 alin.2 C.pen., cu aplic.art.42 alin.2 C.pen., respectiv pentru furt calificat in dauna avutului privat in forma continuata si infractiunea de violare de domiciliu in forma continuata.
In motivare s-a aratat ca, partile vatamate C.I., G.M., D.V., S.I.A., L.E., C.N.M., I.L., S.Gh. si C.A., au sesizat faptul ca, in perioada 19 oct.2006 - 28 octombrie 2006, persoane necunoscute au patruns in locuinte, curti si autoturisme parcate, de unde au sustras mai multe bunuri si ca, in urma probelor administrate, s-a constatat ca autorul  furturilor a fost inculpatul.
Din actele dosarului se retine :
Partea vatamata, I.L., audiata - fila 21- a aratat ca, in cursul primaverii 2006, in timpul noptii, i-a fost sustrasa din curtea casei o bicicleta a fiului sau, si ca bicicleta sustrasa a fost abandonata in satul Popi si ca bicicleta a fost rupta si i-a fost adusa inapoi rupta la o luna de zile si ca bicicleta era in stare de functionare cand a fost sustrasa si nu se constituie parte civila fata de inculpat.
Partea vatamata C.I. - fila 22- audiata -  a aratat ca , in vara anului 2006, din autoturismul proprietate, aflat in curte, i-a fost sustras un radiocasetofon si ca radiocasetofonul a fost gasit de organele de politie la domiciliul inculpatului si, intrucat i-a fost restituit, nu are pretentii fata de inculpat.
Partea vatamata G.M.L. - fila 51- a aratat ca , in anul 2007, inculpatul i-a spart masina sotului sau, respectiv a descuiat masina si i-a luat un pachet de cafea si un ceas si ca nu are nici un fel de pretentii fata de inculpat.
Partea vatamata L.E. audiat - fila 77- a aratat ca in timpul noptii, din curte, dintr-un autoturism i-a fost sustrasa rezerva masinii si intrucat i-a fost restituit lucrul sustras, nu are nicio pretentie fata de inculpat.
Partea vatamata C.A. audiat - fila 78 -,  a aratat ca in timpul noptii, dintr-o masina ce avea in curte, i-a fost sustrasa o drujba si, intrucat drujba i-a fost restituita nu are nicio pretentie fata de inculpat.
Inculpatul P.I.L, audiat, - fila 127-, a recunoscut faptul ca in noaptea de 19/20.06.2006 a sustras din autoturismul partii vatamate C.A. marca "Husvarna" si a aratat ca l-a vandut matusii sale cu 100 lei si acel motoferestrau a fost restituit de politie si  el a restituit matusii sale, O.M., suma de 100 lei si ca in seara de 25.10.2006, a sustras din autoturismul SC O. SRL, dintr-o cutie, suma de 40 lei si in noaptea de 26/27.10.2006, din acelasi autovehicul a sustras un radiocasetofon, in noaptea de 25/26.10.2006 din masina lui L.E., a sustras o roata de rezerva, in noaptea de 26/26.10.2006 din masina lui S.  a sustras  un radiocasetofon auto si o boxa si in aceeasi noapte, din masina lui S.Gh., a sustras cheile de contact si din masina lui G.I., a sustras un ceas electronic si un pachet cafea iar de la D.V. a sustras doua covoare, o patura, un set de tacamuri , o rochie mireasa si un reciver satelit; de la C.I., a sustras  un radiocasetofon auto si de la I.L.,  o bicicleta si ca toate bunurile sustrase au fost restituie de politie partilor vatamate si inculpatul a recunoscut si regretat faptele comise.
In cauza, au fost audiati martorii: P.I. - fila 23- , care a aratat ca s-a intalnit cu inculpatul si cu inca o persoana, care au fugit si ca nu aveau nimic asupra lor si a auzit ca inculpatul ar fi sustras o bicicleta, o antena, un covor si un radiocasetofon ; O.I. - fila 24-, care a aratat ca inculpatul a venit cu o drujba sa o schimbe si a fost de acord cu acest fapt , dupa care a venit politia si i-a luat drujba si i-a dat-o pe a lui inapoi si a auzit ca drujba pe care a primit-o de la inculpat a fost furata; O.M. audiata - fila 108 -  , a aratat ca, inculpatul ar fi furat o drujba pe care ea a cumparat-o cu suma de 3000 000 lei Rol si drujba i-a fost luata de politie si nu are nici o pretentie fata de inculpat si ca a auzit ca inculpatul ar fi furat si o rochie de mireasa; martorul O.M. - fila 153 -  a aratat ca, a auzit ca inculpatul a sustras o roata de masina, un covor si o rochie.
Coroborand probele se retine :
In noaptea de 19/20.06.2006, inculpatul P.I.L a plecat din domiciliul acestuia, si a intrat in locuinta partii vatamate C.A., pe poarta de acces care era deschisa,   iar in curte a observat un autoturism, care apartinea partii vatamate si din portbagajul autoturismului, care era incuiat cu cheia pe care l-a fortat a sustras un motoferastrau marca "Husvarna" model 262 si cu bunul sustras s-a deplasat in apropierea locuintei sale lasandu-l intr-o padure, dupa care l-a vandut matusii sale cu suma de 100 lei. In seara zilei de 25.10.2006, partea vatamata C.N.M., conducator la SC O.T. SRL, a lasat autobuzul cu nr. de inmatriculare VL-24-GYR-, parcat pe timpul noptii in fata locuintei sale. Pe perioada noptii, inculpatul a mers la autovehiculul mai sus mentionat si a deschis geamul din partea dreapta a soferului si prin spatiul creat a patruns in interior, de unde a sustras dintr-o cutie aflata pe bord, suma de 40 lei, iar in noaptea de 27/28 oct.2006, inculpatul a patruns din nou in mijlocul de transport si de la bordul autovehiculului, a sustras un radiocasetofon auto si o suma de bani.
In noaptea de 25/26.10.2006, partea vatamata L.E. a parcat autoturismul sau in curtea locuintei sale, iar inculpatul a patruns in curtea partii vatamate, pe poarta de acces, care era deschisa din autoturismul Dacia 1310 care era deschis, din portbagajul masinii, a sustras o roata de rezerva.
In noaptea de 27/28.10.2006, inculpatul a plecat impreuna cu invinuitul minor O.M.S., spre satul Cerna si pe drum, a observat un autoturism Dacia 1300 Papuc, care nu avea portiera soferului incuiata si invinuitul minor O.M.S. i-a asigurat paza, in timp ce inculpatul a sustras de la bordul autovehiculului un radiocasetofon auto si o boxa pe care le-a smuls din bord, autoturismul apartinea partii vatamate S.I.A.. In aceeasi noapte, pe raza satului Recea, inculpatul a observat parcat in strada un autoturism Dacia de culoare alba, a deschis portiera autoturismului si datorita pornirii sistemului de alarma  acesta s-a speriat si si-a continuat deplasarea. Ajuns in satul Marita, in drum a vazut parcat un autoturism marca ARO 10, care avea cheile in contact, a deschis portiera si din interiorul masinii a sustras cheile de contact, autoturism ce apartinea partii vatamate S.Gh.. Dupa ce a parcurs distanta de  300 - 400 , inculpatul a observat un alt autoturism marca ARO cu nr. de inmatriculare VL-USA- apartinand SC T.B. al carui conducator auto era partea vatamata G.I. si inculpatul a deschis portiera autovehiculului, care nu era incuiata si din bordul acestuia, a sustras un ceas electronic barbatesc si un a pachet de cafea. In aceeasi noapte, respectiv de 27/28.10.2006, inculpatul din satul Marita, din imobilul care nu era locuit apartinand partii vatamate D.O., a sustras 2 covoare, o patura, un set de tacamuri, un reciver satelit marca "Strong" si o rochie de mireasa. La intoarcere, in domiciliul bunicilor sai, inculpatul a observat autoturismul partii vatamate C.I., care era parcat in curte si a deschis usa din partea dreapta a autoturismului si de la bordul acesteia, a sustras un radiocasetofon auto dupa care cu bunul sustras, si-a continuat deplasarea. Ajuns in satul Marita, inculpatul P.I.L, a observat in curtea partii vatamate I.L., o bicicleta pe care a sustras-o, aceasta fiind defecta, a abandonat-o in satul Cornet, unde a fost identificata de organele de politie.
Organele de urmarire penala, au dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului minor O.M.S., pentru infr. prev. de art.26 C.pen. rap. la art.208 al.1 comb. cu art.209 alin.1 lit. a,g C.pen., cu aplic.art.99 si urm. C.pen. si i s-a aplicat sanctiunea de 200 lei, amenda administrativa si s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala pentru infr. prev. de art.192 al.2 C.pen., cu aplic.art.99 si urm. C.pen., retinandu-se ca faptele inculpatului nu prezinta gradul de pericol social specific unei infractiuni.
Potrivit art.208 alin.1 C.pen., constituie infractiunea de furt, luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept si potrivit art.209 alin.1 C.pen. lit.g si i C.pen., constituie infractiunea de furt calificat in dauna avutului privat, cand furtul este comis in timpul noptii si prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate, a unei chei mincinoase.
Potrivit art.192 al.2 C.pen., constituie infractiunea de violare de domiciliu, in forma calificata, in cazul in care, fapta se savarseste de o persoana, inarmata, de doua sau mai multe persoane impreuna, in timpul noptii sau prin folosire de calitati mincinoase, respectiv patrunderea fara drept, in orice mod, intr-o locuinta, incapere, dependinta, fara consimtamantul persoanei care le foloseste.
Potrivit art.41 alin.2 Cod penal, infractiunea este continuata, cand o persoana savarseste la diferite intervale de timp dar in realizarea aceleiasi rezolutii, actiuni sau inactiuni care prezinta fiecare in parte continutul aceleiasi infractiuni.
Starea de fapt retinuta, s-a dovedit prin declaratiile partilor vatamate audiate in cauza, I.L., C.I. ( filele 21-22 ), G.M.L. - fila 51- L.E., C.A. - file 77,78- coroborat cu declaratiile martorilor audiati in cauza, P.I., O.I., filele -23,34-, O.M. - fila 108 - , O.M. - fila 153- si B.N. - fila 152- coroborat si cu declaratiile inculpatului, date atat la urmarirea penala, cat si in fata instantei - fila 127-, unde a recunoscut si regretat faptele comise.
Fata de probatoriul administrat. se retine ca, inculpatul P.I.L a comis cu vinovatie, intentie directa, infractiunea prev. de art.208 alin.1 C.pen. rap. la art.209 alin.1 lit. g, i Cod penal, cu aplic.art.41 alin.2 C.pen., respectiv  infractiunea de furt calificat in dauna avutului privat in forma continuata, deoarece inculpatul, in mai multe randuri, in timpul noptii si prin efractie a sustras mai multe bunuri de la partile vatamate C.A., C.N.M., L.E., S.I.A., S.Gh., G.I., D.V., C.I. si I.L., bunuri pe care si le-a insusit pe nedrept si sustragerea acestora s-a facut fara consimtamantul partilor vatamate, astfel ca, fata de persoana inculpatului, care nu poseda antecedente penale si a recunoscut si regretat fapta comisa, vazand si disp.art.72 C.pen., se retine in favoarea inculpatului circumstantele atenuante prev. de art.74 lit.a, c C.pen. si vazand disp.art.76 lit.c C.pen., fata de pericolul social al faptelor comise, tinand seama de contextul si imprejurarile comiterii faptelor, se va dispune condamnarea inculpatului la o pedeapsa cu inchisoarea, orientata sub minimul special prevazut de lege.
De asemenea, se retine ca, inculpatul P.I.L, a comis cu vinovatie, infr. prev. de art.192 alin.2 C.pen. cu aplic.art.41 al.2 C.pen., respectiv infr. de violare de domiciliu in forma continuata, deoarece inculpatul a patruns fara drept, fara consimtamantul partii vatamate, in curtea locuintelor acestora si chiar in casa, in timpul noptii, de unde a sustras mai multe bunuri, astfel ca, fata de persoana inculpatului, care nu poseda antecedente penale, si-a recunoscut si regretat faptele comise, se va retine in favoarea inculpatului circumstantele atenuante prev. de art.74 lit.a, c C.pen. si vazand disp.art.76 lti.c C.pen., fata de pericolul social al faptelor comise, avand in vedere contextul si imprejurarile comiterii faptelor se va dispune condamnarea inculpatului la o pedeapsa cu inchisoarea, orientata sub minimul special prevazut de lege.
Avand in vedere ca inculpatul a comis mai multe fapte penale in concurs real, sunt incidente disp.art.33 lit.a C.pen., respectiv art.34 lit. b C.pen., astfel ca, contopeste pedepsele aplicate mai sus inculpatului si astfel, inculpatul executa pedeapsa cea mai grea de 2 ani si 2 luni inchisoare.
Avand in vedere persoana inculpatului care nu poseda antecedente penale,  cat si perseverenta inculpatului in comiterea faptelor penale, se apreciaza ca, inculpatul poate fi indreptat fara executarea pedepsei in regim de detentie, astfel ca, in baza art.86/1 C.pen. se va dispune suspendarea executarii pedepsei aplicata spre executare, sub supraveghere si pentru ca inculpatul sa-si revizuiasca comportamentul, in baza art.86/2 Cod penal, se stabileste pentru inculpat un termen de incercare de 4 ani si 2 luni, de la ramanerea definitiva a prezentei hotarari.
In baza art.86/3 C.pen. pe durata termenului de incercare, se va dispune ca inculpatul sa se prezinte la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Valcea, semestrial, pentru a comunica relatiile prev. de art.86/3 lit. b-d C.pen.
Se va atrage atentia inculpatului asupra disp.art.86/4 Cod penal.
In baza art.71 C.pen., se va aplica inculpatului pedeapsa accesorie, prev. de art.64 lit.a, b C.pen si in baza art.71 al.5 C.pen., se suspenda executarea pedepselor accesorii pe durata suspendarii executarii sub supraveghere.
Referitor la latura civila, se constata ca partile civile C.A., L.E., S.I.A., S.Gh., G.M.L., C.I., I.L., nu au pretentii fata de inculpat.
Avand in vedere ca partea civila C.N.M. s-a constituit parter civila cu suma de 50 lei, ce a fost sustrasa de inculpat si nu i-a fost restituita in baza art.14 C.pr.pen., rap. la art.998 Cod civil, se va dispune ca inculpatul sa plateasca partii civile, C.N.M. suma de 50 lei, cu titlu de pretentii civile.
Avand in vedere ca partii civile D.V.O., i-au fost restituite bunurile sustrase, de catre organele de politie, cererea acestuia de constituire parte civila cu suma de 1000 lei, fata de inculpat este neintemeiata, motiv pentru care se va respinge cererea partii civile D.V.O..
Avand in vedere ca partii vatamate G.I., i-a fost sustras un ceas electronic barbatesc si un pachet de cafea in valoare de 50 lei si acesta nu s-a constituit parte civila in cauza, desi nu i-au fost restituite bunurile sustrase, bunuri ce au fost insusite de inculpat prin infractiune, in baza art.118 lit.e C.pen., se va dispune confiscarea speciala de la inculpat, a sumei de 50 lei.
In baza art.191 C.pr.pen., se va dispune ca inculpatul sa plateasca statului, 290 lei, cheltuieli judiciare din care 100 lei, onorariu avocat oficiu, neachitat.
Se va dispune plata anticipata din fondurile Ministerului Justitiei, catre Baroul Valcea sumei de 100 lei, onorariu avocat oficiu neachitat.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

In baza art.  208 alin. 1 C.pen. rap. la art. 209 alin. 1 lit g,i C.pen.  cu aplic. art. 41 alin.2 C. pen. art. 74 lit. a,c C.pen., art. 76 lit.  c C.pen.; 
Condamna pe inculpatul  P.I.L. la pedeapsa de 2 ani si 2 luni inchisoare pentru furt calificat.
In baza art. 192  alin. 2 C.pen, cu aplic. art. 41 alin. 2 C. pen., art. 74 lit. a,c  C.pen. ,art. 76 lit. c C.pen.; 
Condamna pe inculpatul P.I.L.  la pedeapsa de  2 ani inchisoare,  pentru violare de domiciliu.
In baza art. 33 lit. a C.pen. rap. la art. 34 lit. b  C.pen.; 
Contopeste pedepsele aplicate si inculpatul executa pedeapsa cea mai grea de  2 ani si 2 luni inchisoare.
In baza art.861 C.pen.; 
Dispune suspendarea executarii pedepsei aplicate spre executare sub supraveghere si in baza art.  862 C.pen., stabileste pentru inculpat un termen de incercare de 4 ani si 2 luni de la ramanerea definitiva a prezentei hotarari.
In baza art. 863  C. pen., pe durata termenului de incercare, obliga inculpatul, sa se prezinte la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Valcea semestrial, pentru a comunica relatiile  prev. de art. 863  lit. b-d C.pen.
Atrage atentia inculpatului asupra disp. art.  864  C. pen.;
In baza art. 71 C.pen.;
Aplica inculpatului pedeapsa accesorie prev. de art. 64 lit. a.b. C.pen.  si in baza art. 71 alin. 5 C.pen. se suspenda executarea pedepselor accesorii pe durata suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.
In baza art. 14 C.pr. pen. rap. la art. 998  C.civ.;
Obliga inculpatul, sa plateasca partii civile C.N.M.  suma de 50 lei cu titlu de pretentii civile.
Constata ca partile  civile C.A.,  L.E. ,  S.I.A., S.Gh., G.M.L.,  C.I., I.L.,   nu au pretentii fata de inculpat.
In baza art. 118 lit.  e  C.pen.; 
Dispune confiscarea  speciala de la inculpat a sumei de 50 lei.
Respinge cererea partii civile D.V.O..
In baza art. 191 C.pr. pen.;
Obliga inculpatul, sa plateasca statului,  290 lei, cheltuieli judiciare.
Dispune plata anticipata din fondurile Ministerului Justitiei,  catre Baroul Valcea, a sumei de 100 lei, onorariu de avocat oficiu neachitat.
Cu drept de  apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru partile prezente si de la comunicare pentru cele lipsa.
Pronuntata in sedinta publica din 10 februarie 2009.

          PRESEDINTE,                                                        GREFIER, Red.Bg.I.
Tehn.C.M.
27.02.2009
2 ex.
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010