InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Husi

Furt calificat

(Sentinta penala nr. 20 din data de 13.01.2012 pronuntata de Judecatoria Husi)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Husi | Jurisprudenta Judecatoria Husi


Dosar nr. 1356/244/2011

R O M A N I A
JUDECATORIA HUSI - JUDETUL VASLUI
SENTINTA PENALA Nr. 20/2013
Sedinta publica de la 13 ianuarie 2012 
Completul compus din:
PRESEDINTE : T.C.
Grefier : R.M.
Ministerul Public - Parchetul de pe langa Judecatoria Husi reprezentat de procuror M.M.

Pe rol fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpat C.C., , trimis in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Husi nr. , pentru savarsirea unei infractiuni prev. si ped. de art. 208 alin.1, 209 alin.1 lit."g" cod pen.si a unei infractiuni prev. si ped. de art. 208 alin.1, 209 alin.1 lit."a,g" cod pen., cu aplic. art. 33 lit."a" cod pen., inculpat N.I., trimis in judecata prin acelasi rechizitoriu pentru savarsirea infractiunii prev. si ped de art. 264 cod pen. si a unei infractiuni prev. si ped. de art. 208 alin.,1, 209 alin.1 lit."a,g" cod pen. cu aplic.art.33 lit."a" cod pen.,inculpat D.C.,  trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 264 cod pen.  si  inculpat C.C.C. pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 208 alin.1, 209 alin.1, lit."a,g" Cod penal.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta pentru inculpatul C.C. av.C.A. din oficiu, inculpatul N.I.asistat din oficiu de av. D.M, pentru inculpatul D.C. se prezinta av.D. A. din oficiu, inculpatul C.C. asistat din oficiu de av. G.O., lipsa fiind:
 - inculpat C.C.
 - inculpat D.C.
 - parte vatamata  - D.E.
 - parte vatamata  - S.S.
 - martor G.G.
 - martor M.F.
 - martor M.P.
 - martor M.N.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza instantei ca procedura de citare este legal indeplinita.
Inculpatii prezenti prin aparatori arata ca nu  mai au probe de formulat.
Instanta constata cercetarea judecatoreasca terminata si da cuvantul la fond.
Reprezentantul Parchetului avand cuvantul la fond expune continutul actului de sesizare al instantei, arata ca inculpatii se fac vinovati de savarsirea infractiunilor pentru care au fost trimisi in judecata, respectiv aceea de a sustrage spalieri din viile apartinand partilor vatamate, inculpatii au recunoscut savarsirea faptelor, iar inculpatul C.C. nu a putut fi audiat fiind plecat in strainatate. Arata ca inculpatii au recunoscut savarsirea infractiunilor, prejudiciile au fost recuperate, nu sunt cunoscuti cu antecedente penale, cu exceptia inculpatului N.I., sunt fara ocupatie si domiciliati in
Din fisa de cazier a inculpatului N.I. rezulta ca, acesta a fost condamnat de mai multe ori pentru savarsirea unor infractiuni de furt calificat, ultima pedeapsa fiind cea de 673 zile aplicata prin sentinta penala     a Judecatoriei Husi. A fost arestat la     si liberat la     cu un rest de 246 zile. La data savarsirii faptelor din prezentul dosar se implinise termenul de reabilitare, motiv pentru care in sarcina inculpatului nu va fi retinuta starea de recidiva. Din fisa de cazier a inculpatului C.C.C. rezulta ca, prin ordonanta nr.  a Parchetului de pe langa Judecatoria    i-a fost aplicata o amenda administrativa de 50 lei, pentru savarsirea infractiunii prev.de art.208 alin.1, 209 alin.1 lit."a" cod pen. Pune concluzii de condamnare a inculpatilor la cate o pedeapsa cu inchisoarea pentru care sa se dispuna suspendarea conditionata a executarii pedepsei, obligarea inculpatilor la plata cheltuielilor judiciare catre stat, urmand a se constata recuperarea prejudiciilor.
Av.C.A. din oficiu pentru inculpatul C.C. avand cuvantul la fond solicita ca la individualizarea pedepsei sp fie avute in vedere circumstantele atenuante pentru inculpat, faptul ca prejudiciul a fost recuperat, solicita coborarea cuantumului pedepsei ce urmeaza a se aplica inculpatului sub minimum special prevazut de legea penala, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei. Oficiu neachitat.
Av. D.M. din oficiu pentru inculpatul N.I. avand cuvantul la fond solicita ca la individualizarea pedepsei sa fie avuta in vedere atitudinea sincera a inculpatului. Oficiu neachitat.
Av. D. A. din oficiu pentru inculpatul D.C. avand cuvantul la fond solicita a se avea in vedere faptul ca inculpatul a recunoscut savarsirea faptelor, lipsa antecedentelor penale si faptul ca prejudiciul a fost recuperat. Oficiu neachitat.
Av. G.O.din oficiu pentru inculpatul C.C.C avand cuvantul la fond solicita coborarea cuantumului pedepsei sub minimum special prevazut de legea penala, a fi avute in vedere circumstantele reale si personale. Oficiu neachitat.
Inculpatii N.I. si C.C.C. avand ultimul cuvant regreta savarsirea faptelor.
Instanta lasa cauza in pronuntare, dupa deliberare dandu-se sentinta de fata:
     
I N S T A N T A
Asupra actiunii penale de fata;

Sub nr.    s-a inregistrat la aceasta instanta, Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Husi, nr.   , in care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului C.C. - pentru savarsirea unei infractiuni prev. de art.208 alin.1, 209 alin.1 lit. "g" cod pen. si a unei infractiuni prev. de art.208 alin.1, 209 alin.1 lit. "a si g" cod pen., cu aplic.art.33 lit. "a" cod pen.; N.I. - pentru savarsirea unei infractiuni prev. de art.264 cod pen. si a unei infractiuni prev. de art.208 alin.1, 209 alin.1 lit. "a si g" cod pen., cu aplic.art.33 lit. "a" cod pen.; D.C. - pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 264 cod pen. si C.C.C. - pentru savarsirea unei infractiuni prev. de art.208 alin.1, 209 alin.1 lit. "a si g" cod pen.
Pentru a dispune astfel, Parchetul de pe langa Judecatoria Husi, a retinut ca inculpatii au sustras spalieri din viile proprietate personala a partilor vatamate S.S. si D.E.
Prejudiciile create au fost evaluate la 1000 lei si au fost recuperate de catre partile vatamate.
Inculpatii N.I., D.C. si C.C.C. au solicitat ca judecata lor sa aiba loc in procedura simplificata prev. de art. 3201. Recunoscand si regretand faptele comise. Inculpatul C.C. nu a fost6 audiat in faza cercetarii judecatoresti, facandu-se dovada sustragerii de la judecata.
Pe parcursul cercetarii judecatoresti a fost audiat martorul M.F., declaratia sa fiind consemnata si atasata la dosarul cauzei.
La termenul de judecata din data de 13.01.2012, instanta, dupa primirea concluziilor procurorului si a partilor a dispus, in temeiul disp.art.329 cod. pr. pen. ca martorii G.G., M.N.si M.P., sa nu mai fie audiati, considerand depozitiile acestora neutile pentru aflarea adevarului si justa solutionare a cauzei.
Instanta, deliberand asupra ansamblului materialului probator administrat in cauza pe parcursul urmaririi penale si a cercetarii judecatoresti, retine:
In fapt, in  noaptea de 20/21.04. 2011 inculpatul C.C. s-a deplasat la via partii vatamate S.S., aflata la cea 300 m. de locuinta inculpatului D.C., cu intentia de a sustrage spalieri. In acea perioada, inculpatul C.C. avea o relatie de concubinaj cu D.M., fiica inculpatului D.C. si ca urmare, frecvent venea la locuinta acestuia. Cunoscand astfel zona, inculpatul C.C. s-a hotarat sa fure spalierii din via partii vatamate, fapta despre care i-a adus la cunostinta si inculpatului D.C.. Acesta a declarat ca i-a spus inculpatului C.C. sa nu fure spalieri din via partii vatamate pentru ca o cunoaste si nu vroia "sa se faca de rusine". Cu toate acestea, in noaptea de 20/21.04.2011 inculpatul C.C. a mers singur in via partii vatamate de unde a scos 30 spalieri ce sustineau via, pe care i-a asezat langa gardul imprejmuitor al acesteia. A doua zi, i-a spus inculpatului D.C. despre sustragerea spalierilor si despre dorinta de a-i valorifica. In acest sens inculpatul D.C. i-a spus ca martorul M.N.O. s-a interesat sa achizitioneze spalieri.
In noaptea de 21.04.2011 cei doi inculpati l-au fi asteptat in gara pe inculpatul N.I., care venise cu trenul din satul Budesti, dupa care  s-au deplasat la locuinta inculpatului D.C. De aici, toti trei s-au deplasat cu caruta pana la via partii vatamate S.S., de unde spalierii din locul in care-i pusese inculpatul C.C.. Apoi, i-au transportat la locuinta inculpatului D.C., unde au descarcat 10 spalieri si i-au pus in spatele casei, de unde urma ulterior sa-i ia si sa-i vanda unei persoane din satul Vinetesti, comuna Oltenesti.
In jurul orelor 5,00 inculpatii C.C.si N.I. au plecat cu caruta in care se aflau cei 20 spalieri, acoperiti cu iarba uscata, spre  satul Pahna, comuna Oltenesti, la locuinta martorului M.N.O.. In timp ce se aflau in fata imobilului martorului, au fost depistati de catre organele de politie care au inceput cercetarile pentru stabilirea circumstantelor in care inculpatii au intrat in posesia spalierilor.
In timpul cercetarilor cei 30 saplieri, in valoare de 600 lei, au fost restituiti partii vatamate S.S., motiv pentru care aceasta a declarat ca nu se constituie parte civila in procesul penal.
Fapta inculpatului C.C. de a sustrage, pe timp de noapte, spalieri din via partii vatamate, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat, prev.de art.208 alin.1, 209 alin.1 lit. "g" cod pen.
Fapta inculpatilor N.I. si D.C.de a-l ajuta pe inculpatul C.C. sa transporte spalierii sustrasi si de a-i valorifica, asigurandu-i acestuia din urma folosul sau produsul infractiunii, constituie infractiunea de favorizarea infractorului prev.de art.264 cod pen.
In luna aprilie 2011, fara a se putea stabili cu certitudine data, inculpatii C.C., N.I. si C.C.C. au stabilit sa sustraga spalieri din via partii vatamate D.E. din satul Budesti, comuna Cretesti, pentru a-i valorifica si obtine bani. Pe timp de noapte s-au deplasat cu caruta inculpatului C.C. pana la imobilul partii vatamate si dupa ce au scos 20 de spalieri i-au transportat pana la locuinta inculpatului C.C.. De aici, in jurul orelor 04,00 inculpatii N.I. si C.C. au plecat in satul Vinetesti, comuna Oltenesti, la locuinta martorului G.G. caruia i-a vandut spalierii cu suma de 200 lei, fara a-i spune adevarata provenienta. Apoi, banii au fost impartiti de cei trei inculpati.
Pe timpul cercetarilor martorul G.G. a restituit spalierii care au fost predati partii vatamate.
Partea vatamata D.E. a declarat ca si-a recuperat prejudiciul in suma de 400 lei si nu se mai constituie parte civila in procesul penal. Martorul G.G. a declarat ca inculpatii i-au restituit suma de 200 lei si nu mai are pretentii de la acestia.
Fapta inculpatilor N.I., C.C. si C.C.C. de a sustrage, pe timp de noapte, spalieri din via partii vatamate, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev.de art.208 alin.1, 209 alin.1 lit. "a si g" cod pen.
Situatia de fapt, astfel retinuta, rezulta din analiza coroborata a declaratiilor inculpatilor, cu cele ale martorilor audiati, precum si cu aspectele consemnate in procesele verbale incheiate de organele de cercetare penala.
Astfel, fiind audiati inculpatii, a recunoscut comiterea faptelor, asa cum s-au retinut, iar depozitiile lor analizate in lumina disp.art.69 cod pr.pen. servesc la aflarea adevarului intrucat se coroboreaza cu celelalte mijloace de proba administrate in cauza.
Sub aspectul laturii subiective, instanta retine ca atitudinea subiectiva a inculpatilor fata de faptele savarsite si urmarile acestora se caracterizeaza prin intentie directa, forma vinovatie prev.de art.19 pct.1 cod pen. Instanta apreciaza ca in cauza se impune retinerea disp.art.33 lit."a" cod pen. pentru infractiunile comise de inculpatii C.C. si N.I.
Vazand ca faptele deduse judecatii exista, constituie infractiuni si au fost comise de inculpat cu vinovatie, instanta va dispune antrenarea raspunderii penale a acestora.
La individualizarea judiciara a pedepselor ce urmeaza a fi aplicate inculpatilor se va avea in vedere gradul concret de pericol social al faptelor, de modalitatea si imprejurarile savarsirii faptelor, de urmarile produse si cele care se puteau produce, de valoarea prejudiciului, de persoana inculpatilor care nu sunt cunoscuti cu antecedente penale, cu exceptia inculpatului N.I., sunt fara ocupatie si domiciliati in
Din fisa de cazier a inculpatului N.I. rezulta ca, acesta a fost condamnat de mai multe ori pentru savarsirea unor infractiuni de furt calificat, ultima pedeapsa fiind cea de 673 zile aplicata prin sentinta penala     a Judecatoriei Husi. A fost arestat la   si liberat la   cu un rest de 246 zile. La data savarsirii faptelor din prezentul dosar se implinise termenul de reabilitare, motiv pentru care in sarcina inculpatului nu va fi retinuta starea de recidiva.
Din fisa de cazier a inculpatului C.C.C. rezulta ca, prin ordonanta nr.   a Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi i-a fost aplicata o amenda administrativa de 50 lei, pentru infractiunii prev.de art.208 alin.1, 209 alin.1 lit."a" cod pen.
Luand in considerare disp. art. 3201 cod pen. (pentru inculpatii N.I., D.C. si C.C.C.) si avand in vedere circumstantele reale si personale ale inculpatilor, sunt tineri, fara antecedente penale, de atitudinea sincera si cooperanta pe care acesta a avut-o in timpul procesului penal, de recunoastere si de regret a savarsirii faptelor, instanta il va acorda circumstante judiciare atenuante, prev.de art.74 lit."a,b,c" cod pen., dispunand, ca in baza art.76 lit."c, d si e" cod pen., coroborarea pedepselor aplicate sub minimul special prev.de lege pentru infractiunile de furt calificat si favorizarea infractorului.
La individualizarea modalitatii de executare a pedepselor, instanta, din analiza coroborata a lucrarilor si materialelor dosarului si-a format convingerea ca scopul real al acestora, prev.de art.52 cod pen., poate fi realizat prin neexecutarea in regim de detentie.
Pe durata prev.de art.71 al.2, cod pen., interzice inculpatilor exercitiul drepturilor prev.de art.64, lit."a"  teza a II-a si lit. "b" cod pen.
Raportat acestor considerente, in baza art.81 si 82 cod pen., se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepselor, fixandu-le inculpatilor termene de incercare.
Atrage atentia inculpatilor asupra prev.art.83 cod pen.
Pe durata prev.de art.71, al.2 cod pen., suspenda executarea pedepselor accesorii.
Constata prejudiciile recuperate de catre partea vatamata si ia act ca acestia nu se constituie parti civile in cauza.
Vazand  prev.art.191 cod pr.pen.

PENTRU ACESTE MEOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E:

Condamna inculpatii:
- C.C. - fiul lui  , nascut la data de    , domiciliat in  jud. Vaslui, CNP   fara antecedente penale, la urmatoarele pedepse:
- 8 (opt) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 208 alin.1, 209 alin.1 lit."g" cod pen.;
- 10 (zece) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 208 alin.1, 209 alin.1 lit."a,g" cod pen., cu aplic. art. 33 lit."a" cod pen., art.74 lit."a,b,c" si 76 it."c" cod pen.
          In baza art. 33 lit."a" cod pen., contopeste pedepsele urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, de 10 (zece) luni inchisoare.
Pe durata prev. de art. 71 alin.2 cod pen. interzice inculpatului exercitiul drepturilor prev. de art.64 lit."a" teza a II-a si b cod pen.
In baza art. 81 si 82 cod pen., dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei fixandu-i termen de incercare de 2 ani si 10 luni.
Atrage atentia inculpatului asupra respectarii disp.art.83 cod pen.
Pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei dispune in temeiul art. 71 alin.5 cod pen. si suspendarea pedepselor accesorii.
- N.I. - fiul lui   si   nascut la   in   CNP   , cu antecedente penale la urmatoarele pedepse:
- 250 lei amenda penala pentru savarsirea infractiunii prev. si ped de art. 264 cod pen.;
- 4 (patru) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 208 alin.,1, 209 alin.1 lit."a,g" cod pen. cu aplic.art.33 lit."a" cod pen., art. 3201 alin.1 si 7 cod pen., art. 74 lit."a,b" si 76 lit."d",e" cod pen.
          In baza art. 33 lit. "a" cod pen. contopeste pedepsele urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa  cea mai grea de 4 (patru) luni.
Pe durata prev. de art.71 alin.2 cod pen., interzice inculpatului exercitiul drepturilor prev. de art.64 lit."a" teza a II-a si b cod pen.
In baza art. 81 si 82 cod pen. dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, fixandu-i termen de incercare de  2 ani si 4 luni.
Atrage atentia inculpatului asupra respectarii disp.art.83 cod pen.
Pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 71 alin.5 cod pen. dispune si suspendarea pedepselor accesorii.
D.C. - fiul lui   si   nascut la data de   in Hoceni, domiciliat in    CNP     fara antecedente penale, la pedeapsa de 250 lei amenda penala pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 264 cod pen. cu aplic. art. 3201 alin.1 si 7 cod pr. pen., art. 74 lit."a,b" si 76 lit."e" cod pen.
In baza art. 81 si 82 cod pen., dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei fixandu-i termen de incercare de 1 an.
Atrage atentia inculpatului asupra respectarii disp.art.83 cod pen.
C.C.C. - fiul lui    si   , nascut la   in  , domiciliat in  CNP   fara antecedente penale, la pedeapsa de 4 (patru) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. 208 alin.1, 209 alin.1, lit."a,g" cod pen. cu aplic. art. 3201 alin.1 si 7 cod pr. pen., art.74 lit."a,b" si art. 76 lit."d" cod pen.
Pe durata prev. de art. 71 alin.2 cod pen., interzice inculpatului exercitiul drepturilor prev. de art.64 lit."a" teza a II-a si b cod pen.
In baza art.81 si 82 cod pen. dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, fixandu-i termen de judecata de 2 ani si 4 luni.
Atrage atentia inculpatului asupra respectarii disp. art. prev. de art.83 cod pen.
Pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei in temeiul disp.art.71 alin.5 cod pen., dispune si suspendarea pedepselor accesorii.
In temeiul disp.art.348 cod pr. pen., constata prejudiciul recuperat de catre partile vatamate S.S. si D.E..
Obliga fiecare inculpat sa achite catre 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de catre stat.
Onorariile aparatorilor din oficiu in suma de cate 300 lei pentru fiecare inculpat se stabilesc in sarcina Ministerului justitiei si vor fi virati in conturile Baroului Avocati Vaslui.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la comunicare pentru inculpatul C.C. si partea vatamata D.E. si de la pronuntare pentru celelalte parti.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 

PRESEDINTE, GREFIER,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010