InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Plangere contraventionala

(Sentinta civila nr. 1006 din data de 10.05.2012 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Amenzi; Contraventii. Inchisoare contraventionala | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA  INEU, JUDETUL  ARAD                                  
DOSAR NR.

SENTINTA CIVILA NR.1006/2012.
Sedinta publica din data de 10 mai 2012.
 Presedinte:
                                    Grefier:

S-a luat in examinare plangerea formulata de petenta SC P SRL impotriva intimatei Directia de Sanatate Publica a judetului Arad, pentru plangere contraventionala.
La apelul nominal nu se prezinta nimeni.
Procedura de citare legal indeplinita.
Actiune scutita de plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care se constata ca prin serviciul registratura al instantei, la data de 8 mai 2012 a fost depusa de catre petenta raspunsul la intampinarea intimatei.
Instanta, constatand ca nu sunt alte probe de administrat, declara faza probatorie incheiata si a trecut la dezbaterea cauzei in fond pe baza actelor de la dosar.

J U D E C A T A

Constata ca prin plangerea inregistrata la aceasta instanta la data de ..2012, petenta SC P SRL, in contradictoriu cu intimata Directia de Sanatate Publica a judetului Arad, a solicitat ca prin hotarare judecatoreasca sa se dispuna anularea procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei seria.. nr.. din data de 14.03.2012, incheiat de Directia de Sanatate Publica a judetului Arad, prin care a fost sanctionata, in temeiul art. 42 lit. k) din H.G. nr. 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice, cu amenda in suma de 3.000 lei, precum si a sanctiunii aplicate intrucat aceste este netemeinic si nelegale iar in subsidiar, inlocuirea sanctiunii amenzii cu cea a avertismentului.
In fapt a aratat ca la data de 14.03.2012 in urma unui control desfasurat la punctul de lucru al societatii petentei din Ineu, intimata a dispus sanctionarea societati in temeiul H.G. nr. 857/2011, cu amenda in suma de 3.000 lei, apreciind ca a incalcat prevederile art. 42 lit. k) din acelasi act normativ, in conformitate cu care: Art. 42 "Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 800 lei la 1.600 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoanele juridice urmatoarele fapte:k) depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare si a ambalajelor in alte spatii decat cele prevazute in acest sens;"
Intimata a retinut in defavoarea societati faptul ca la raionul gastro, in grupurile sanitare si de depozit curatenia era nesatisfacatoare, precum si ca lipseau substantele dezinfectante din unitate.
In drept a invocat dispozitiile O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, H.G. nr. 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice.
Intimata prin intampinarea de la fila 11-12 dosar solicita respingerea plangerii ca neintemeiata si mentinerea valabilitatii actului de sanctionare.
Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar: plangere petenta fila 1-4, proces verbal de constatare a contraventiei fila 5-6, intampinare intimata fila 11-12,,14-15, raspuns la intampinare filele 18-20, 21-23.
Din coroborarea probelor administrate, instanta retine, in fapt, urmatoarele:
In data de 14.03.2012 s-a efectuat un control igienico-sanitar la punctul de lucru al petentei situat in Ineu, ocazie cu care au fost verificate conditiile igienico-sanitare in domeniile: sanatatii angajatilor, insusirea notiunilor fundamentale de igiena, biocide, cosmetice, materiale in contact cu alimententul, apa de masa imbuteliata, suplimente alimentare, aspecte care au fost consemnate in procesul-verbal de constatare a conditiilor igienico-sanitare nr.. din 14.03.2012.
Din actul de control s-au retinut urmatoarele abateri de la normele sanitare, respectiv : nerespectarea conditiile de igiena de la raionul gastro, depozit si grupuri sanitare este necorespunzatoare, lipsesc materialele si substantele pentru efectuarea dezinfectiei.
In acest context al multitudinii de fapte constatate drept incalcari ale legislatiei sanitare in vigoare , inspectorii sanitari au apreciat ca necesar si urgent luarea unor masuri la nivelul unitatii controlate, atat prin prescrierea unor recomandari, precum si aplicarea unei sanctiuni potrivit art. 42 lit.k din H.G. 857 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice , care prevede : " Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 800 lei la 1.600 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoanele juridice urmatoarele fapte: k) depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare si a ambalajelor in alte spatii decat cele prevazute in acest sens;
Aceasta fapta rezulta implicit si din actul de constatare a conditiilor igienico- sanitare nr../14.03.2012 care completeaza in mod cert si fara putinta de tagada procesul-verbal de constatare a contraventiilor nr../14.03.2012.
Cat priveste sustinerile petentei referitoare la respectarea prevederilor legale in vigoare cu privire la ,,spatiile de depozitare, asigurarea conditiilor de depozitare corecte,, fata de constatarile inspectorilor sanitari ai intimatei, reprezentanta petentei nu a avut nici o obiectiune, aspect consemnat in actul sanctionator.
Astfel dispozitiile art.18 alin. (1) lit. a din ORDIN nr. 824 din 5 iulie 2006 -pentru aprobarea Normelor privind organizarea si functionarea Inspectiei Sanitare de Stat, prevede:" Inspectorii sanitari din cadrul inspectiilor sanitare de stat judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, au urmatoarele atributii:
1. Inspectorii de sanatate publica:
a) constata si sanctioneaza contraventiile la normele de igiena, conform legii, la nivel judetean:
De asemenea in cazul de fata petenta si-a dovedit vinovatia, prin ignorarea normelor igienico-sanitare, rezultand in mod cert ca este raspunzatoare de faptele sale. Mai mult decat atat norma incalcata prevede sanctionarea persoanei vinovate cu amenda, aspect care intareste inca odata gravitatea faptei constatate. Faptele prevazute ca incalcari a normelor sanitare in vigoare sunt fapte de pericol, nu de rezultat, fiind suficient sa existe numai posibilitatea producerii lor, pentru a atrage sanctionarea acestora.
Raportat la aceste prevederi legale, instanta urmeaza sa aprecieze ca procesul-verbal de contraventie a fost intocmit cu respectarea prevederilor OG.nr.2/2001 modificata, iar criticile de nelegalitate aduse de petenta nu sunt intemeiate.
Cu privire la temeinicia procesului-verbal de contraventie, instanta retine ca potrivit art.21 alin.3 din OG nr.2/2001 cu modificari, sanctiunea contraventionala trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite, tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de modul si mijloacele de savarsire ale acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contravenientului.
Petenta nu a dovedit o alta stare de fapt decat cea retinuta in procesul verbal de contraventie, raportat la criteriile de individualizare prevazute de art.21 alin.3 din O.G. nr.2/2001, instanta retine ca sanctiunea amenzii in cuantumul aplicat corespunde gradului de pericol social al faptei, fapta fiind considerata a prezenta o gravitate sporita de catre legiuitor prin stabilirea unei amenzi minime in acest cuantum.
Pentru considerentele aratate, intrucat procesul-verbal contestat este legal si temeinic intocmit, sanctiunea aplicata fiind corect individualizata, in temeiul art.34 alin.1 din Ordonanta nr.2/2001 instanta va respinge plangerea petentei.

                             PENTRU ACESTE MOTIVE
                                                    IN NUMELE LEGII
                                        HOTARASTE

Respinge plangerea formulata de catre petenta SC P SRL, in contradictoriu cu intimata Directia de Sanatate Publica a judetului Arad, cu privire la anularea procesului-verbal de contraventie seria.. nr.. incheiat la data de 14.03.2012 de catre intimata.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 10 mai 2012.                       PRESEDINTE                      GREFIER
                     
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Amenzi; Contraventii. Inchisoare contraventionala

Anularea procesului verbal de contraven?ie pentru neplata rovinietei intocmit pe numele fostului proprietar al autovehiculului. Vanzarea autovehiculului fara radierea fiscala a acestuia - Sentinta civila nr. 495 din data de 01.07.2014
OUG 195/2002, republicata. Contestarea procesului verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta civila nr. 188 din data de 19.03.2014
Gradul de pericol social ridicat, individualizarea sanctiunii aplicate, primirea persoanelor la munca fara contract - Sentinta civila nr. 1147 din data de 07.10.2013
Proportionalitatea sanctiunii raportat la contraventia comisa - Sentinta civila nr. 1134 din data de 01.10.2013
Conditii pentru aplicarea sanctiunii avertismentului - Sentinta civila nr. 1132 din data de 01.10.2013
Prezumtia de nevinovatie, masurarea valorii vitezei cu aparat omologat - Sentinta civila nr. 959 din data de 17.07.2013
Dovada notificarii debitorului, conditii de admisibilitate a actiunii pentru pronuntarea unei hotarari care tine loc de contract - Sentinta civila nr. 960 din data de 17.07.2013
Nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului - Sentinta penala nr. 135 din data de 02.12.2013
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 666 din data de 05.04.2013
Stabilirea dreptului de proprietate privata, pentru obligatie de a face - punere in posesie - Sentinta civila nr. 628 din data de 01.04.2013
Anularea procesului verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 2343 din data de 06.11.2013
Pretentii-majorare despagubiri - Sentinta civila nr. 537 din data de 14.03.2013
Contestatia la executare si cererea reconventionala pentru despagubiri - Sentinta civila nr. 662 din data de 04.04.2013
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 803 din data de 23.05.2013
Pretentii, obligatia de a face - Sentinta civila nr. 2073 din data de 02.10.2012
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 999 din data de 06.09.2013
Modificare act constitutiv - Hotarare nr. 1032 din data de 30.07.2013
Ordonanta presedintiala - Sentinta civila nr. 896 din data de 18.06.2013
Constatare clauza abuziva - Sentinta civila nr. 1657 din data de 08.08.2012
Anularea titlului executoriu - Sentinta civila nr. 1069 din data de 09.09.2013