InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ineu

Stabilire masa succesorala si predare mostenire

(Sentinta civila nr. 82 din data de 31.01.2013 pronuntata de Judecatoria Ineu)

Domeniu Succesiuni, mosteniri | Dosare Judecatoria Ineu | Jurisprudenta Judecatoria Ineu

ROMANIA
JUDECATORIA INEU, JUDETUL ARAD                                       OPERATOR 2826
DOSAR NR.

     SENTINTA CIVILA NR.82/2013
Sedinta publica din 31 ianuarie 2013
Presedinte :
                                                            Grefier      :

S-a luat in pronuntare cauza civila formulata de reclamantii J. E., B.N.-T., I. E.-E. si R. I.-P., impotriva paratilor P. N., M. F.-A. si J. I.-N., avand ca obiect stabilire masa succesorala si predare mostenire. 
La apelul nominal lipsa partile.
Procedura indeplinita fara citarea partilor.
       Actiune timbrata cu suma de 2.620,00 lei taxa judiciara de timbru si 5,00 lei timbru judiciar.
S-a expus referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, se constata ca prin serviciul registratura al instantei, la data de 29 ianuarie 2013 au fost depuse la dosar concluzii scrise din partea paratilor, iar la data de 30 ianuarie 2013 au fost depuse la dosar concluzii scrise din partea reclamantilor.
Instanta constata ca judecarea cauzei in fond a avut loc la termenul de judecata din data de 24 ianuarie 2013, cand partile prezente au pus concluzii pe fond si cand s-a amanat pronuntarea hotararii pentru depunerea de concluzii scrise motiv pentru care, Instanta, in baza actelor de la dosar, trece la judecata.

J U D E C A T A

Asupra actiunii civile inregistrata la aceasta instanta la data de 12 decembrie 2012,  timbrata cu suma de 2.620,00 lei taxa judiciara de timbru si 5,00 lei timbru judiciar, constata ca reclamantii J. E., domiciliata in ..., B. N.-T., domiciliata in ..., I. E.-E., domiciliata in ... si R. I.-P., domiciliat in ...., in contradictoriu cu paratii P. N., domiciliata in ..., M. F.-A., domiciliata in ... si J. I.-N., domiciliata in comuna ..., au solicitat instantei de judecata ca prin hotarare judecatoreasca sa se constate deschisa succesiunea dupa defuncta R. I. decedata la data de 03 noiembrie 2011 in localitatea Carand, jud.Arad; sa se constate ca masa succesorala a defunctei se compuse din cota de 1/2 parti din imobilul inscris in CF nr.... Carand, nr.top.... compus din casa cu nr. adm....; sa se constate ca unicul mostenitor al defunctei este R. I. in calitate de sot supravietuitor, acceptand  succesiunea pur si simplu si tacit, prin preluare de bunuri; sa se constate ca paratele, in calitate de nepoate de frati a defunctei, sunt straine de mostenire prin neacceptare expresa sau tacita in termenul legal de optiune succesorala; sa se constate deschisa succesiunea dupa defunctul R. I. decedat la data de 04 mai 2012 in localitatea Carand, jud.Arad; 
sa se constate ca masa succesorala a defunctului se compuse din cota de 1/1 parti din imobilul inscris in CF nr.... Carand, nr.top.... compus din casa cu nr. adm....; sa se constate ca vocatie succesorala la aceasta mostenire au reclamanta J. E. in cota de 1/2 parti, in calitate de sora si reclamantii B. N.-T., I. E.-E. si Rus I.-P., toti in cota de ½ parti, in calitate de nepoti de frate; sa se constate ca reclamantii au acceptat succesiunea in mod tacit, prin preluare de bunuri; sa se dispuna autorizarea intabularii dreptului de proprietate al reclamantilor in coala CF, astfel: reclamanta J. E. in cota de 3/6 parti, iar reclamantii B. N.-T., I. E.-E. si R.I.-P. in cota de care 1/6 parti fiecare, pe titlu de mostenire legala, dupa ramanerea definitiva a hotararii.
In motivarea actiunii reclamantii invedereaza instantei de judecata ca, in fapt, proprietarii tabulari ai imobilului din litigiu sunt R. I. si R. I.. La data de  03.11.2011 a decedat R. I., vocatie succesorala la aceasta mostenire avand R. I. in calitate de sot supravietuitor si nepoatele de sora predecedata B. F., respectiv paratele P.N., M. F.-A. si J. I.-N..
Conform art.1103 alin.1 din Noul Cod Civil, dreptul la optiune succesorala trebuie exercitat in termen de un an de la data deschiderii mostenirii. Avand in vedere ca de la decesul autoarei paratelor, respectiv 03.11.2011 a trecut mai mult de un an, timp in care nu s-a facut nici un fel de act de acceptare a succesiunii, fie expres fie tacit, reclamantii apreciaza ca acestea sunt straine de mostenire, pierzand astfel dreptul de-a culege vreo cota de mostenire, unicul mostenitor acceptant al defunctei fiind sotul supravietuitor, R. I..
La data de 04 mai 2012 a decedat numitul R. I., vocatie succesorala la aceasta mostenire avand reclamanta J. E. in calitate de sora a defunctului si reclamantii B.N.-T., I. E.-E. si R. I.-P. in reprezentarea fratelui predecedat R. P., respectiv in calitate de nepoti de frate, care in urma decesului defunctului Rus Ioan au preluat imobilul din litigiu, suportand toate fiscale aferente acestuia la bugetul local. De asemenea, reclamantii invoca disp. art.1110 alin 2 din Noul Cod Civil, care precede ca, reprezinta acre cu valoare de acceptare tacita a mostenirii actele de dispozitie, administrare definitiva ori folosinta a unor bunuri din mostenire.
In drept isi intemeiaza actiunea pe dispozitiile art.953 alin.1 si 2,  art.965 si urm., art.970 si urm., art.1103, art.1108, art.1110 alin.1 si 2 din Noul Cod Civil coroborate cu dispozitiile art.109 alin.4 din codul de procedura civila.
La data de 09 ianuarie 2013, paratii P. N., M. F.-A. si J. I.-N. depus intampinare, prin care solicita respingerea actiunii reclamantilor.
In motivarea intampinarii, paratii invedereaza instantei de judecata ca, in fapt, nu sunt straine de mostenire, intrucat, dupa decesul matusii R. I., au acceptat succesiunea in mod expres, in sensul ca au discutat cu unchiul R.I. despre modul in care urmeaza a fi impartita mostenirea. De asemenea, dupa decesul defunctei R.I.si in timpul vietii lui R. I., paratii au luat o serie de bunuri de la domiciliul acestora, respectiv o cada mare, o pompa pentru stropit, au folosit de mai multe ori iarba din gradina, le-a dat fructele din gradina pentru dulceata etc.
De asemenea, dorinta defunctului R. I. a fost ca nepotul de sange R. I.-P. sa mosteneasca casa, iar acesta sa despagubeasca nepoatele sotiei sale R. I., cu jumatate din valoarea casei, adica cota de 1/2 parte din imobil, intrucat sotia sa a ingrijit de toti batranii din familia sotului R. I., in acest fel facandu-se dreptate fata de sotia sa R.I. care a dorit acelasi lucru, dorinta acesteia fiind exprimata de mai multe ori fata de sotul paratei M. T.-A., care au vizitat-o pe defuncta R. I. la Spitalul din Gurahont aproape doi ani, in fiecare saptamana.
Defunctul R. I. a dorit ca paratele sa fie despagubite cu valoarea a jumatate din imobilul din litigiu, deoarece pe nepotul R. I.-P. l-a ajutat cu bani in anul 2000-2001, pentru a nu-si pierde casa, banii fiind realizati impreuna cu sotia sa.
Mai mult, dupa decesul defunctului R. I., reclamanta J.E. a oferit celor trei parate cate 2.000 lei, cu titlu de despagubire din mostenirea matusii, suma cu care paratele nu au fost de acord, iar sotia reclamantului R. I.-P., numita R. D., a contactat-o pe parata P. N., pentru a stabili o intelegere in privinta mostenirii, ocazie cu care R. D. a recunoscut ca defunctul R. I. si sotia acestuia R. I. i-au ajutat cu suma de 50.000 lei, bani care au fost realizati in timpul vietii de cei doi soti din cresterea animalelor, agricultura, iar mai tarziu pensiile celor doi defuncti.
Paratii mai arata ca defuncta R. I. a fost inmormantata de sotul sau, iar defunctul R. I. a fost inmormantat de nepotul R.I.-P., caruia i-a dat toti banii agonisiti impreuna cu sotia sa, pe  perioada a cincizeci de ani de viata.
Ca o dovada ca au acceptat mostenirea dupa defuncta R. I. este si faptul ca defunctul R. I., dupa decesul sotiei sale R.I., le-a dat nepoatelor acesteia, paratele din prezenta cauza, Titlul de proprietate eliberat pe numele sotiei sale pentru pamantul care l-a dus ca zestre la casatorie. De asemenea, defunctul R. I. intentiona sa se prezinte la notar pentru a face demersurile necesare  pentru impartirea mostenirii defunctei R. I. pe cale legala, fapt care nu a fost dus la indeplinire datorita decesului sau care a avut loc in urma unui atac cerebral, care i-a cauzat decesul.
             Pentru solutionarea cauzei s-au depus la dosar: imputernicire avocatiala fila 14, 55, xerocopie acte stare civila fila 15-31, extras CF fila 32-33, certificat de atestare fiscala fila 34, acte notariale fila 35-40, intampinare fila 50-51, cerere fila 52, chitanta de plata a taxei judiciare de timbru si timbru judiciar fila 53, cerere de probatiune fila 55, 59, au fost audiati martorii F. T. fila 60, R. M. fila 61, P. I. fila 62, H.P. fila 63, s-a luat interogatoriu din oficiu reclamantilor J. E. fila 64, B. N.-T. fila 65, s-a luat interogatoriu din oficiu paratilor P.N. fila 66, M. F. fila 67, cerere de acordare cheltuieli de judecata fila 68, factura onorariu avocat fila 69, bon fiscal contravaloare combustibil fila 70,-71, chitanta de plata onorariu avocat fila 72, concluzii scrise fila 74-77 dosar.
Din coroborarea probelor administrate, instanta retine, in fapt, urmatoarele:
Din extrasul de CF nr.... Carand provenit din conversia de pe hartie a CF nr....Carand, nr.top.... compus din casa cu nr. adm.21 si teren in suprafata de 1.616 mp, depus in xerocopie la fila 32-33 dosar, instanta constata  ca sub A.1.1. si a.1.2., este intabulat dreptul de proprietate pe titlu de iesire din indiviziune anterior intretinere si improprietarire, dobandit prin conventie in cota de 1/1 parti, de sub A.1. si A.1.1., in favoarea numitilor R. I. si sotia R. I.
Din xerocopia certificatului de deces seria DS, nr.... depus la fila 16 dosar, instanta constata ca proprietarul tabular R. I. nascuta la data de 24 mai 1940 a decedat la data de 03 noiembrie 2011 in localitatea Carand, jud.Arad, masa succesorala a defunctei se compuse din cota de 1/2 parti din imobilul inscris in CF nr.... Carand, nr.top.... compus din casa cu nr. adm.21, avand ca mostenitori pe R. I.in calitate de sot supravietuitor in cota de 2/8 parti si paratii P. N., M.F.-A. si J. I.-N. in calitate de nepoti de sora, toti in cota de 2/8 parti.
Din xerocopia certificatului de deces seria DZ nr.... la fila 18 dosar, instanta constata ca proprietarul tabular R. I. nascut la data de 16 martie 1940 a decedat la data de 04 mai 2012 in localitatea Carand, jud.Arad, din cota proprie de 1/2 parti si cota de 2/8 parti mostenita dupa defuncta R. I. in calitate de sot supravietuitor, din imobilul inscris in CF nr.... Carand, nr.top.16.17.18.19/1 compus din casa cu nr. adm.21, avand ca mostenitori pe reclamanta J.E. in calitate de sora in cota de 3/8 parti si reclamantii B. N.-T., I. E.-E. si R. I.-P. in calitate de nepoti de frate in cota de cate 1/8 parti fiecare.
Din certificatul de atestare fiscala eliberat sub nr.... din 29.08.2012 de Primaria comunei Carand, instanta constata ca defunctul R. I. nu figureaza cu datorii sau obligatii fiscale la bugetul local al comunei Carand si a detinut imobilul casa de locuit cu nr. adm.... a localitatii Carand, inscrisa in CF nr.... Carand  provenit din conversia de pe hartie a CF nr...., nr.top...., cu o valoare impozabila stabilita conform  codului fiscal de 72.000 lei. De asemenea, din actele depuse la filele 35-40 instanta constata ca nu a fost dezbatuta mostenirea dupa defunctii R. I. si R. I..
Defunctul R. I. a decedat la data de 04 mai 2012, respectiv in termenul de acceptare al succesiunii defunctei R. I., motiv pentru care, paratii se afla in termenul de acceptare a succesiunii dupa matusa lor, defuncta R. I..
Paratii, dupa decesul matusii R. I., au acceptat succesiunea in mod tacit, in sensul ca in timpul vietii lui R. I., au luat o serie de bunuri de la domiciliul acestora, respectiv o cada mare, o pompa pentru stropit, au folosit de mai multe ori iarba din gradina, le-a dat fructele din gradina pentru dulceata , iar defunctul Rus Ioan le-a predat paratelor Titlul de proprietate eliberat pe numele sotiei sale, defuncta Rus Irina.
Dupa decesul defunctului R. I., reclamanta Ju.E. a oferit celor trei parate cate 2.000 lei, cu titlu de sulta din masa succesorala a defunctei R. I., suma cu care paratele nu au fost de acord, iar sotia reclamantului R. I.-P., numita R. D., a contactat-o pe parata P.N., pentru a stabili o intelegere in privinta mostenirii, ocazie cu care R. D. a recunoscut ca defunctul R. I. si sotia acestuia R. I. i-au ajutat cu suma de 50.000 lei.
Conform art.1103 din Noul Cod Civil "dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de un an de la data deschiderii mostenirii", motiv pentru care instanta va retine ca paratii sunt in termenul de optiune succesorala a mostenirii defunctei Rus Irina si au acceptat tacit mostenirea, potrivit dispozitiilor art.1110 din Noul Cod Civil.
Fata de aceasta stare de fapt, instanta, apreciaza actiunea reclamantilor ca fiind in parte intemeiata, pe care o va admite in parte si, in consecinta, va constata ca defuncta R. I. a decedat la data de 03 noiembrie 2011, cu ultimul domiciliu in comuna Carand, jud.Arad, fara testament, iar masa succesorala a defunctei se compune din cota de 1/2 parti, din imobilul inscris in CF nr.... Carand provenit din conversia de pe hartie a CF nr....Carand, nr.top.... compus din casa cu nr. adm.... in suprafata de 1.616 mp; va constata ca vocatie succesorala dupa defuncta R. I., au R. I. in calitate de sot supravietuitor postdecedat in cota de 2/8 parti si paratii P. N., M.F.-A. si J. I. N. in calitate de nepoti de sora, ca mostenitori acceptanti ai succesiunii, toti in cota de 2/8 parti; va constata ca defunctul R.I. a decedat la data de 04 mai 2012, cu ultimul domiciliu in comuna Carand, jud.Arad, fara testament, iar masa succesorala a defunctului se compune din cota proprie de 1/2 parti si cota de 2/8 parti mostenita dupa defuncta R. I. in calitate de sot suprevietuitor, din imobilul inscris in CF nr.... Carand provenit din conversia de pe hartie a CF nr....  Carand, nr.top.... compus din casa cu nr. adm....in suprafata de 1.616 mp; va constata ca vocatie succesorala dupa defunctul R. I. au reclamanta J. E. in calitate de sora in cota de 3/8 parti si reclamantii B.N.-T., I. E.-E. si R. I.-P.in calitate de nepoti de frate, ca mostenitori acceptanti ai succesiunii, in cota de cate de 1/8 parti fiecare; va respinge capatul de cerere privind constatarea calitatii de mostenitori neacceptanti; va dispune autorizarea intabularii dreptului de proprietate al reclamantilor si al paratilor in coala CF conform cotelor de mostenire, dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii.
Vazand ca s-au solicitat cheltuieli de judecata, respectiv obligarea paratilor la plata sumei de 4.780 lei, instanta le va respinge, intrucat paratele s-au opus doar capatului de cerere privind inlaturarea lor de la mostenirea defunctei R. I. prin neacceptare si nu capetelor de cerere privind stabilirea masei succesorale a celor doi defuncti.
Pentru aceste motive, instanta, in numele legii,

H O T A R A S T E

             Admite in parte actiunea formulata de reclamantii J. E., domiciliata in comuna ..., B.N.-T., domiciliata in ..., Ioanitescu Elena-E., domiciliata in ...  si R. I.-P., domiciliata in ..., impotriva paratilor P. N., domiciliata in ..., M. F.-A., domiciliata in ... si J. I.N., domiciliata in ..., avand ca obiect stabilire masa succesorala si predare mostenire si, in consecinta:
- constata ca defuncta R. I. a decedat la data de 03 noiembrie 2011, cu ultimul domiciliu in ..., fara testament, iar masa succesorala a defunctei se compune din cota de 1/2 parti, din imobilul inscris in CF nr.... Carand provenit din conversia de pe hartie a CF nr....  Carand, nr.top.... compus din casa cu nr. adm.... in suprafata de 1.616 mp;
- constata ca vocatie succesorala dupa defuncta R. I., au R. I. in calitate de sot supravietuitor postdecedat in cota de 2/8 parti si paratii P. N., M. F.-A. si J. I. N. in calitate de nepoti de sora, ca mostenitori acceptanti ai succesiunii, toti in cota de 2/8 parti;
- constata ca defunctul R. I. a decedat la data de 04 mai 2012, cu ultimul domiciliu in ..., fara testament, iar masa succesorala a defunctului se compune din cota proprie de 1/2 parti si cota de 2/8 parti mostenita dupa defuncta R.I. in calitate de sot suprevietuitor, din imobilul inscris in CF nr.... Carand provenit din conversia de pe hartie a CF nr....  Carand, nr.top.... compus din casa cu nr. adm.... in suprafata de 1.616 mp;
- constata ca vocatie succesorala dupa defunctul R. I. au reclamanta J. E. in calitate de sora in cota de 3/8 parti si reclamantii B. N.-T., I. E.-E. si R.I.-P.l in calitate de nepoti de frate, ca mostenitori acceptanti ai succesiunii, in cota de cate de 1/8 parti fiecare;
Respinge capatul de cerere privind constatarea calitatii de mostenitori neacceptanti.
Dispune autorizarea intabularii dreptului de proprietate al reclamantilor si al paratilor in coala CF conform cotelor de mostenire, dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii.
               Respinge cererea privind acordarea cheltuielilor de judecata.
               Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
               Pronuntata in sedinta publica din 31 ianuarie 2013.

                    Presedinte                                                Grefier
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Succesiuni, mosteniri

Antecontract de vanzare cumparare. Cumparator - beneficiar decedat. Solicitarea mostenitorilor de a incheia contract in forma autentica. - Decizie nr. 222 din data de 03.04.2014
Acceptarea tacita a succesiunii in cadrul termenului de optiune succesorala de 6 luni - Decizie nr. 216 din data de 01.03.2012
Actiune succesorala. Compunerea masei succesorale. - Decizie nr. 263 din data de 02.05.2011
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 179 din data de 10.05.2010
Succesiune. Jonctiunea posesiilor. - Decizie nr. 829 din data de 17.12.2009
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 66 din data de 01.02.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 1056 din data de 23.06.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1563 din data de 15.12.2011
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1515 din data de 07.12.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1323 din data de 20.10.2011
Anulare act - Sentinta civila nr. 384 din data de 27.01.2011
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 1218 din data de 24.11.2010
Succesiune - iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1296 din data de 09.12.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1223 din data de 24.11.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1239 din data de 02.12.2010
Revocare donatie - Sentinta civila nr. 822 din data de 06.10.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 551 din data de 03.06.2010