InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Intorsura-Buzaului

Abandon de familie

(Sentinta penala nr. 27 din data de 09.05.2013 pronuntata de Judecatoria Intorsura-Buzaului)

Domeniu Abandon de familie | Dosare Judecatoria Intorsura-Buzaului | Jurisprudenta Judecatoria Intorsura-Buzaului

Dosar nr. (_)
                                                                                       abandon de familie

R O M A N I A
JUDECATORIA INTORSURA BUZAULUI
JUDETUL COVASNA
SENTINTA PENALA NR. 27
Sedinta publica din 09 mai 2013
Instanta constituita din :
                                                   PRESEDINTE : (_)- Judecator
                                                                Grefier : (_)     Cu participarea Ministerului Public reprezentat prin procuror (_)

Pe rol fiind judecarea procesului penal privind pe inculpatul (...) trimis in judecata sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie prevazuta de art. 305 alin. 1 lit. c Cod penal.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns martora (...), lipsa fiind inculpatul si partile vatamate.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care arata ca s-a depus la dosar procesul-verbal intocmit de lucratorii Postului de Politie Ozun la data de 07.05.2013, in care se arata ca s-au prezentat la domiciliul mamei inculpatului din (_), unde au fost gasiti numitii (...) si (...), mama si respectiv fratele acestuia, care au declarat faptul ca inculpatul nu domiciliaza la adresa din (_), ci are domiciliul in (_), iar din data de 24.04.2013 a plecat in Italia la munca, intr-un loc necunoscut, dupa care :
S-a procedat la audierea martorei (...), depozitia acesteia fiind consemnata intr-un proces-verbal depus la dosarul cauzei dupa citire si semnare.
In temeiul art. 339 Cod procedura penala instanta a constatat terminata cercetarea judecatoreasca si potrivit art. 340 Cod procedura penala s-a acordat cuvantul in dezbateri :
Reprezentantul Ministerului Public, dupa prezentarea starii de fapt, solicita a se constata vinovatia inculpatului pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie, prevazuta de art. 305 alin. 1 lit. c Cod penal, condamnarea acestuia la pedeapsa inchisorii, insa avand in vedere ca exista dovezi in sensul ca inculpatul si-a achitat integral obligatiile stabilite in sarcina sa cu titlu de pensie de intretinere, in temeiul art. 81 si urm. Cod penal solicita a se dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
In temeiul art. 191 alin. 1 Cod procedura penala solicita a se dispune obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.
Dezbaterile cauzei de fata s-au desfasurat in conformitate cu dispozitiile art. 304 Cod procedura penala, in sensul ca au fost inregistrate pe suport audio-video.

I N S T A N T A,

Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele :
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Intorsura Buzaului emis in data de 17.07.2012 si inregistrat pe rolul acestei instante sub dosar nr. (_), s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului (...) (fiul lui (_) si (_), nascut in data de (_), in (_),(_),(_),(_), CNP (_)) pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie prevazuta de art. 305 alin. 1 lit. c C.pen.
In actul de sesizare a instantei s-a aratat ca inculpatul a fost casatorit cu partea vatamata (...), iar prin sentinta civila nr. (_) a Judecatoriei Intorsura Buzaului s-a dispus divortul acestora, cei trei minori rezultati din casatorie : (_), nascut in data de (_), (...), nascut in data de (_)si (...), nascuta in data de (_)au fost incredintati mamei corelativ cu obligarea inculpatului la plata pensiei de intretinere totala in cuantum de 195 lei lunar.
Ulterior prin sentinta civila nr. (_)a Judecatoriei Intorsura Buzaului, pensia de intretinere totala a fost majorata la 250 lei.
In data de 02.03.2012, partea vatamata (...), in calitate de reprezentata legala a celor trei minori a formulat plangere impotriva inculpatului pentru neplata pensiei de intretinere stabilita in sarcina acestuia pentru perioada decembrie 2010 - februarie 2012, suma totala fiind de 4.727 lei.
In data de 10.04.2012, partea vatamata (_) si-a insusit plangerea formulata de mama lui impotriva inculpatului.
Din probele administrate in cauza rezulta ca inculpatul a muncit in ultimii 8-9 ani in Italia, la pensiuni, restaurante, iar anul 2012 a plecat din luna martie si ca a realizat castiguri de 300 si 900 euro lunar in anul 2011, in perioada primavara-noiembrie.
Din verificarile efectuate rezulta ca inculpatul nu este arestat, detinut, nu este inregistrat ca fiind in cautarea unui loc de munca sau ca beneficiar al ajutorului de somaj.
In cursul urmaririi penale au fost administrate urmatoarele mijloace de proba : declaratia partii vatamate (...) (f. 19-21), notificare (f. 22), declaratia partii vatamate (_) (f. 23-24), sentinta civila nr. (_)a Judecatoriei Intorsura Buzaului (f. 25-26), sentinta civila nr. (_) a Judecatoriei Intorsura Buzaului (f. 27-28), sentinta civila nr. (_) a Judecatoriei Intorsura Buzaului (f. 29-30), certificate de nastere (f. 31-33), declaratia martorului (...) (f. 35), adresa AGP (f. 43), adresa IPJ Covasna (f. 44), adresa Politia Intorsura Buzaului (f. 45) si adresa ITM (f. 46). De asemenea, la dosar de urmarire penala s-a atasat si fisa de cazier judiciar (f. 36).
In faza de cercetare judecatoreasca instanta a audiat martorul (...) (f. 207) si s-au depus inscrisuri doveditoare ale achitarii pensiei de intretinere (f. 113-115 si 142). Totodata s-a depus si o noua fisa de cazier judiciar (f. 100).
In cursul cercetarii judecatoresti, inculpatul a achitat pensia de intretinere restanta, insa partile nu s-au impacat in conditiile art. 132 C.pen.
Examinand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele :
Inculpatul a fost casatorit cu partea vatamata (...), iar prin sentinta civila nr. (_) a Judecatoriei Intorsura Buzaului s-a dispus divortul acestora, cei trei minori rezultati din casatorie : (_), nascut in data de (_), (...), nascut in data de (_) si (...), nascuta in data de (_) fiind incredintati mamei corelativ cu obligarea inculpatului la plata pensiei de intretinere totala in cuantum de 195 lei lunar.
Ulterior prin sentinta civila nr. (_) a Judecatoriei Intorsura Buzaului, pensia de intretinere totala a fost majorata la 250 lei, iar prin sentinta civila nr. (_) a Judecatoriei Intorsura Buzaului a fost majorata la 335 lei lunar.
Partea vatamata (...), in calitate de reprezentata legala a celor trei minori a formulat plangere impotriva inculpatului pentru neplata pensiei de intretinere stabilita in sarcina acestuia pentru perioada decembrie 2010 - februarie 2012, suma totala fiind de 4.727 lei.
In data de 10.04.2012, partea vatamata (...) si-a insusit plangerea formulata de mama lui impotriva inculpatului.
Din probele administrate in cauza rezulta ca inculpatul a muncit in ultimii 8-9 ani in Italia, la pensiuni, restaurante, iar anul 2012 a plecat din luna martie si ca a realizat castiguri de 300 si 900 euro lunar in anul 2011, in perioada primavara-noiembrie.
Din verificarile efectuate rezulta ca inculpatul nu este arestat, detinut, nu este inregistrat ca fiind in cautarea unui loc de munca sau ca beneficiar al ajutorului de somaj.
Pe parcursul cercetarii judecatoresti, inculpatul a achitat partii vatamare, urmatoarele sume de bani cu titlu de pensie de intretinere restante : 4.727 lei in data de 09.10.2012, 1.700 lei in data de 18.10.2012, 1.600 lei in data de 23.11.2012 si 335 lei in data de 26.02.2013 (f. 113-115 si 142).
Desi inculpatul pe parcursul judecatii a achitat pensia de intretinere restanta integral,  reaua sa credinta rezulta din chiar modalitatea in care acesta si-a indeplinit obligatia legala de intretinere, respectiv ca urmare a plangerii penale formulate de partea vatamata, cat si a faptului ca este apt de munca si a realizat venituri din munca in Italia.
In drept, fapta inculpatului (...) care cu rea-credinta timp de 2 luni nu a achitat pensia de intretinere in favoarea minorilor (_), (...) si (_), obligatie stabilita prin sentinta civila nr. (_) pronuntata de Judecatoria Intorsura Buzaului in dos. nr. (_) , intruneste elementele constitutive ale infractiunii de abandon de familie, prevazuta si pedepsita de art. 305 alin. 1 lit. c Cod penal.
Sub aspect subiectiv, fapta comisa imbraca forma intentiei directe, conform art. 19 alin. 1 pct. 1 lit. a C.pen., vinovatia inculpatului fiind dovedita cu mijloacele de proba administrate, atat in cursul urmaririi penale, cat si in timpul judecatii. Astfel, in prezenta cauza urmeaza a se retine faptul ca inculpatul a savarsit fapta cu rea-credinta intrucat desi a avut posibilitatea de a plati pensia de intretinere a refuzat sa o achite timp de mai mult de 2 luni.
La individualizarea pedepsei la care urmeaza a fi condamnat inculpatul, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art. 72 C.pen., respectiv limitele de pedeapsa prevazute de textul incriminator pentru fapta savarsita, gradul de pericol social concret al faptei relativ ridicat al faptei - fiind vorba de trei minori -, relevat de modul de savarsire a acesteia circumstantele personale ale inculpatului care nu are antecedente penale si este incadrat in munca.
Pentru cele aratate mai sus, instanta il va condamna pe inculpatul (...) la pedeapsa de 1 (un) an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie.
De asemenea, instanta apreciaza ca raportat la imprejurarea ca inculpatul a achitat in cursul judecatii, pensia de intretinere restanta se impune aplicarea dispozitiilor art. 305 alin. 4 C.pr.pen. si anume suspendarea pedepsei pe o durata de 3 ani reprezentand termen de incercare stabilit in conditiile art. 82 C.pen.
In baza art. 359 C.pr.pen. instanta va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 305 alin. 5 C.pen. si art. 83 C.pen. privind revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in situatia comiterii din nou a infractiunii de abandon de familie.
Instanta va lua act ca partile vatamate (_) si (...), in calitate de reprezentant legal al minorilor (...) si (...) nu s-au constituit parti civile in cauza.
In baza art. 191 alin. 1 C.pr.pen. obliga inculpatul la plata sumei de 250 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE :

In baza art. 305 alin. 1 lit. c C.pen., condamna inculpatul (...), fiul lui (_) si (_), nascut in data de (_), in (_), cu domiciliul in (_),(_), in (_), CNP (_), la pedeapsa de 1 (un) an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie.
In baza art. 305 alin. 4 C.pen. suspenda conditionat executarea pedepsei, pe o durata de 3 ani termen de incercare stabilit in conditiile art. 82 C.pen.
In baza art. 359 C.pr.pen. atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 305 alin. 5 C.pen. si art. 83 C.pen. privind revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
Ia act ca partile vatamate (_) si (...), in calitate de reprezentant legal al minorilor (...) si (...), domiciliate in (_) nu s-au constituit parti civile in cauza.
In baza art. 191 alin. 1 C.pr.pen. obliga inculpatul la plata sumei de 250 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru procuror si partile vatamate si de la comunicare pentru inculpat.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 09.05.2013.

        PRESEDINTE,                                                                           GREFIER,
          (_)                                                                                            (_) RED. jud. (_).
TEHNORED. gr. (_).
2 ex./17.05.2013

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Abandon de familie

abandon de familie - Sentinta penala nr. 769 din data de 30.12.2013
Incetarea procesului penal pornit impotriva inculpatului ca urmarea a retragerii plangerii partii vatamate. Anularea formelor de executare. - Decizie nr. 25 din data de 05.03.2012
Suspendarea condi?ionata a executarii pedepsei. - Sentinta penala nr. 50 din data de 25.01.2012
Consecinta neplatii cu rea credinta a pensiei de intretinere. Individualizarea proportionala a pedepsei. - Decizie nr. 78 din data de 14.03.2011
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009
divort - Sentinta civila nr. 36 din data de 28.01.2009
Incredintare minor rezultat din casatorie. Notiunea de interes al copilului. Motiv pentru desfiintarea hotararii in recurs. - Decizie nr. 37/R din data de 19.05.2006
GRANITUIRE; TRANSMITERE CALITATE PROCESUALA; EXPERTIZE CU CONCLUZII DIFERITE; DIFERENTA INTRE SUPRAFATA MENTIONATA IN CARTEA FUNCIARA SI CEA DETINUTA IN POSESIE - Decizie nr. 27/A din data de 03.02.2009
abandon de fmailie - Sentinta penala nr. 2303 din data de 17.11.2010
somatie de plata - Sentinta civila nr. 1618 din data de 23.01.2011
Revendicare imobiliara. Legea nr. 10/2001. Necontestarea titlului paratei in termenul legal prevazut de Legea nr. 10/2001 a avut ca efect consolidarea dreptului in patrimoniul dobanditorilor - Sentinta civila nr. 1962 din data de 07.02.2007
abandon familie - Sentinta penala nr. 81 din data de 03.11.2016
INTRERUPERE EXECUTARE PEDEAPSA IN BAZA ART. 453 ALIN. 1 LIT.C C.P.P. - Sentinta penala nr. 65/2004 din data de 06.09.2005
Abandon de familie - Sentinta penala nr. 375 din data de 10.06.2010
Abandon de familie - Sentinta penala nr. 85 din data de 26.02.2014
Abandon de familie - Sentinta penala nr. 143 din data de 14.03.2013
Abandon de familie - Sentinta penala nr. 195 din data de 03.04.2013
Abandon de familie - Sentinta penala nr. 63 din data de 06.02.2013
Abandon de familie - Sentinta penala nr. 503 din data de 14.11.2012
Abandon de familie - Sentinta penala nr. 434 din data de 17.10.2012