InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Medgidia

Pensie intretinere

(Sentinta civila nr. 482 din data de 25.03.2014 pronuntata de Judecatoria Medgidia)

Domeniu Pensii | Dosare Judecatoria Medgidia | Jurisprudenta Judecatoria Medgidia

R O M A N I A
JUDECATORIA MEDGIDIA
Medgidia, str.Independentei nr.14, judetul Constanta;
 cod postal - 905600
Inregistrata in evidenta A.N.S.P.D.C.P. sub nr. 3068

Dosar nr. 9743/256/2013

SENTINTA CIVILA NR. 482
Sedinta publica din 25 martie 2014
Instanta constituita din:
PRESEDINTE -  S.A.I. 
GREFIER - V.I.

S-a luat in examinare cauza civila avand ca obiect - pensie intretinere - formulata de reclamantul G.A.D., in contradictoriu cu paratul G.F.C..
La apelul nominal facut in sedinta publica, a raspuns: paratul G.F.C. personal, lipsind reclamantul.
Procedura de citare este legal indeplinita, conform dispozitiilor art. 154 si urm. Cod procedura civila.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier prin care se evidentiaza partile, obiectul pricinii, stadiul procesual si modalitatea de indeplinire a procedurii de citare.
Instanta, conform art.219 Cod procedura civila, procedeaza la identificarea paratului G.F.C, acestea legitimandu-se cu cartea de identitate seria -- nr. -- eliberata la data de -- de SPCLEP --, din care rezulta CNP - --, cu domiciliul --.
Instanta acorda cuvantul pentru formularea de cereri prealabile discutarii competentei de solutionare a cauzei.
Paratul nu are de formulat cereri, exceptii.
  Instanta in temeiul dispozitiilor art. 131 alin. 2 raportat la art. 126 din Constitutia Romaniei, art. 94 pct.1 lit. a si art. 114 Cod procedura civila, la prima zi de infatisare, procedand la verificarea competentei generale, materiale si teritoriale, se declara competenta general, material si teritorial sa solutioneze cauza.
In temeiul dispozitiilor art. 254 Cod procedura civila, instanta acorda cuvantul pentru propunerea probelor.
Paratul arata ca este de acord cu probele solicitate de reclamant si solicita incuviintarea probei cu memoriul si inscrisurile depuse in data de 03.03.2014.
Deliberand asupra probelor cu inscrisuri atasate de reclamant la dosarul cauzei si a probei cu interogatoriul paratului, solicitata prin cererea de chemare in judecata, instanta apreciaza ca sunt pertinente, concludente si utile solutionarii cauzei si vazand dispozitiile art. 255 raportat la dispozitiile art. 237 alin. 2 pct. 7 Cod procedura civila, le incuviinteaza. De asemenea, instanta incuviinteaza si proba cu ancheta sociala dispusa de instanta ca fiind necesara si proba cu inscrisurile atasate de parat la memoriul depus de parat in data de 03.03.2014.
  In temeiul dispozitiilor art. 351 alin. 2 Cod procedura civila se administreaza proba cu interogatoriul paratului Gheorghe Florin Cornel.
Instanta acorda cuvantul pentru formularea altor cereri.
Paratul arata ca nu mai are alte cereri.
Instanta ia act de faptul ca paratul nu mai are alte cereri de formulat si nu mai sunt alte incidente de solutionat.
  In conformitate cu dispozitiile art. 244 Cod procedura civila, instanta declara cercetarea procesului incheiata.
Nemaifiind cereri de formulat si incidente de solutionat, instanta, in conformitate cu dispozitiile art. 392 Cod procedura civila, declara deschise dezbaterile asupra fondului cauzei.
  Paratul, avand cuvantul pe fondul cauzei, lasa la aprecierea instantei in ceea ce priveste pensia de intretinere pentru reclamant si arata, totodata ca nu poate plati pensia de intretinere, avand inca un copil minor in intretinere, precum si datorii la banca.
  Instanta, in conformitate cu dispozitiile art. 394 din Codul de procedura civila, declara inchise dezbaterile si ramane in pronuntare.

I N S T A N T A,

Deliberand asupra actiunii civile de fata, constata:
          Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Medgidia sub nr.9743/256/2013 din 11.12.2013, reclamantul G.A.D., in contradictoriu cu paratul G.F.C. a solicitat ca, prin hotarare judecatoreasca sa fie obligat paratul la plata unei pensii de intretinere in favoarea sa, pana la finalizarea studiilor.
In motivarea in fapt a cererii arata ca este fiul major al paratului, dar se afla in continuarea studiilor, fiind elev in clasa a XII a - cursuri de zi la Liceul Teoretic "Nicolae Balcescu" din Medgidia. Invedereaza ca tatal sau nu contribuie de bunavoie la intretinerea sa, iar fratele sau, G.C.S., nascut la --, are locuinta stabilita la parat.
In probatiune a solicitat proba cu inscrisuri si interogatoriul paratului.
In drept invoca art.499 alin.3 Cod civil.
La data de 03.03.2014, paratul G.F.C., legal citat, a depus intampinare (filele 9-11) prin care a invederat ca dupa divort, are in grija exclusiva pe minorul G.C.S., are de achitat mai multe datorii din timpul casatoriei si nu are resurse financiare suficiente pentru a contribui si la intretinerea reclamantului.
In probatiune a depus inscrisuri.
Instanta a administrat proba cu inscrisuri pentru ambele parti si proba cu interogatoriul paratului.
Din actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Din certificatul de nastere seria NP nr.-- eliberat la -- de Consiliul Local al municipiului --, rezulta ca reclamantul G.A.D. este fiul paratului G.F.C., dar si faptul ca acesta este in prezent major, implinind varsta de 18 ani la --.
Din adeverinta nr.3793 din 26.11.2013 eliberata de  Liceul Teoretic "Nicolae Balcescu" din -- rezulta ca reclamantul G.A.D. este inscris in anul scolar 2013-2014 in clasa a XII-a la cursuri de zi.
Din referatul de ancheta psihosociala efectuat in cauza la domiciliul partilor si inaintat de Primaria municipiului Medgidia cu adresa nr.4455/28.02.2014 rezulta ca paratul si minorul G.C.S., nascut la --, locuiesc impreuna in imobilul situat in municipiul --, proprietatea sa si al fostei sotii. Reclamantul impreuna cu mama sa locuiesc cu chirie in localitatea --. De la desfacerea casatoriei, paratul nu a contribuit la intretinerea reclamantului, iar numita C.G., mama reclamantului, la randul sau, nu a contribuit la intretinerea minorului G.C.S..
Din inscrisurile depuse de parat rezulta ca acesta realizeaza venituri nete lunare de 1.800 lei, din care are retineri lunare in cuantum de 600 lei in dosarul de executare silita nr.444/2012 al Biroului Executorului Judecatoresc Dusu Dumitru.
La interogatoriu, paratul a recunoscut ca reclamantul este in continuarea studiilor si ca realizeaza venituri permanente din munca, fiind salariat al S.C. Electrica S.A. Totodata, a aratat ca este de acord sa plateasca paratului pensie de intretinere "in limita salariului".
Din probele administrate in cauza, rezulta ca reclamantul, desi este major, se afla in continuarea studiilor si nu realizeaza venituri.
  Conform prev. art. 499 alin.1 din Noul Cod Civil "(1) Tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala.
  Potrivit alin.3 al aceluiasi articol, "Parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.", iar alin.4 statueaza ca "In caz de neintelegere, intinderea obligatiei de intretinere, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti se stabilesc de instanta de tutela pe baza raportului de ancheta psihosociala."
De asemenea, potrivit art. 31 alin. 2 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului si sa asigure bunastarea materiala si spirituala a copilului, in special prin asigurarea cresterii, educarii si intretinerii sale.
  Or, situatia speciala in care se afla reclamantul, aflat in plin proces de instructie scolara impune existenta unor resurse adecvate pentru desavarsirea pregatirii sale profesionale.
  Obligatia legala de intretinere a parintelui fata de copilul sau major aflat in continuarea studiilor consta in indatorirea impusa de lege parintelui de a asigura mijloacele necesare traiului, precum si pe cele necesare educarii, invataturii si pregatirii profesionale a copilului, pentru ca acesta sa dobandeasca o pregatire profesionala adecvata aptitudinilor sale.
  In conformitate cu prevederile art. 529 alin.1 din Noul Cod civil, intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati iar potrivit alin 2 al aceluiasi articol, cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o  patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
  Pensia de intretinere va fi stabilita in cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere conform art. 530 alin. 3 Cod Civil, tinand seama atat de pragul prevazut imperativ de art. 529 alin. 2 din Codul civil, cat si de mijloacele paratului care, desi realizeaza venituri permanente din munca, acestea sunt grevate de retineri ca urmare a unor proceduri de executare silita.
  Cu privire la data de la care se datoreaza pensia de intretinere, instanta va face aplicarea prev. art. 532 din Codul civil potrivit caruia "Pensia de intretinere se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata".
In considerarea celor expuse mai sus, instanta apreciaza ca actiunea este intemeiata si va fi admisa.
In consecinta, va fi obligat paratul catre reclamant la plata unei pensii de intretinere in cuantum de 10% lunar din veniturile nete realizate de parat, cu incepere de la data introducerii cererii de chemare in judecata, respectiv 11.12.2013 si pana la terminarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 de ani.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE :

Admite actiunea avand ca obiect - pensie intretinere - formulata de reclamantul G.A.D., in contradictoriu cu paratul G.F.C.
  Obliga paratul catre reclamant la plata unei pensii de intretinere in cuantum de 10% lunar din veniturile nete realizate de parat, cu incepere de la data introducerii cererii de chemare in judecata, respectiv 11.12.2013 si pana la terminarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 de ani.
Executorie de drept conform art.448 alin.1 pct.4 Cod procedura penala.
Cu apel in termen de 30 zile de la comunicare.
Cererea pentru exercitarea caii de atac se depune la Judecatoria Medgidia.
  Pronuntata in sedinta publica azi, 25 martie 2014.

PRESEDINTE,
          S.A.I.  GREFIER,
                V.I.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Pensii

LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. CUMULUL PENSIEI DE INVALIDITATE GRADUL III CU INDEMNIZATIA AFERENTA UNEI FUNCTII PUBLICE. CONTESTATIE DECIZIE DEBIT - Sentinta civila nr. 6617/97/2010 din data de 18.04.2011
Litigiu de asigurari sociale. Contestarea deciziei de respingere a cererii privind acordarea pensiei de serviciu in baza Legii nr.303/2004. Decizie de debit emisa de Casa de Pensii pentru recuperarea diferentelor de pensie. - Sentinta civila nr. 334/LM/2011 din data de 22.02.2011
Litigiu de asigurari sociale. Recalcularea pensiei prin valorificarea veniturilor realizate in acord global, in raport de considerentele Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 30/2009 - Sentinta civila nr. 1567LM/2010 din data de 02.11.2010
CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL - Sentinta civila nr. 282/LM/2010 din data de 10.12.2010
PENSIE DE INVALIDITATE. POSIBILITATEA CUMULARII CU VENITURI REALIZATE DIN PRESTAREA UNEI ACTIVITATI IN BAZA UNUI CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA. - Sentinta civila nr. 980/LM/2009 din data de 14.05.2009
Contestatie decizie de pensionare - Sentinta civila nr. 1180/LM/2007 din data de 28.12.2007
1. Decizie de stabilire a pensiei de serviciu in baza Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea. Conditii de acordare. - Decizie nr. speta 9 din data de 14.01.2008
4. Anulare Decizie pentru stabilirea pensiei pentru limita de varsta si munca depusa. Valorificarea indemnizatiei de conducere conform inregistrarilor din carnetul de munca. - Sentinta civila nr. speta 8 din data de 14.01.2008
Contestatie impotriva deciziei de revizuire a pensiei - Sentinta civila nr. 413 din data de 29.03.2012
Recalcularea pensiei cu luarea in calcul al veniturilor obtinute in acord global - Sentinta civila nr. 643 din data de 07.05.2012
Anulare decizie de debit emisa ca urmare a cumulului pensiei de invaliditate de gr. III. cu alte venituri. - Sentinta civila nr. 496 din data de 23.04.2012
Sume retinute din pensie reprezentand contributie de asigurari sociale in procent de 5.5%. - Sentinta civila nr. 405 din data de 21.04.2011
Contestatie impotriva Deciziei de pensionare - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2011
Abandon de familie. Modificarea sanctiunii in apel. - Decizie nr. 147 din data de 26.04.2010
Abandon de familie .Achitarea debitului restant la plata contributiei la pensia de intretinere in timpul procesului ,Suspendarea conditionata a executarii pedepsei - Decizie nr. 133 din data de 19.04.2010
Contestatie impotriva deciziei de recalculare a pensiei de serviciu - Sentinta civila nr. 1187 din data de 18.11.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 629 din data de 17.07.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 118 din data de 27.01.2011
Transformare pensie de serviciu in pensie de asigurari sociale - Sentinta civila nr. 1253 din data de 30.11.2010
Ajutor acordat militarilor la cu ocazia trecerii in rezerva - Sentinta civila nr. 1174 din data de 18.11.2010