InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Mizil

PUNERE SUB INTERDICTIE

(Sentinta civila nr. 649 din data de 03.07.2013 pronuntata de Judecatoria Mizil)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Mizil | Jurisprudenta Judecatoria Mizil

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr......./259/2013,                                                              petentul A. R. a solicitat punerea sub interdictie a numitei A. V. si numirea sa in calitate de tutore al acesteia bapreciind ca este in interesul acesteia sa fie numit tutore pentru administrarea bunurilor.
In motivarea cererii petentul a aratat faptul ca intimata este sotia sa iar potrivit certificatului nr.4749/02.05.2012 aceasta a fost incadrata la gradul de handicap grav, avand nevoie de asistent personal, pentru o perioada determinata  de 12 luni, incepand cu data de 01.06.2012 pana la data de 31.05.2013 .
Petentul a invederat faptul ca impreuna cu bolnava A. V. au cumparat o locuinta, fiind achitata un avans din pretul convenit urmand ca diferenta sa fie achitata dupa vanzarea apartamentului pe care cei doi soti il detin conform titlului de proprietate nr.8/13.10.1983 si care este situat in Mizil, str..... , nr...., judetul Prahova motiv pentru care solicita ca instanta sa autorizeze vanzarea acestui imobil.
In dovedirea cererii petentul a depus la dosar inscrisuri, respectiv certificatului nr.4749/02.05.2012 aceasta a fost incadrata la gradul de handicap grav, copie acte de identitate parti, copie certificat de casatorie, copie contract de vanzare cumparare autentificat sub nr.1713/10.10.2012, copia Titlului de proprietate nr.8/13.10.1983, cazier judiciar petent, adeverinta salariat pentru petent precum si imputernicire avocatiala.
Instanta, in cadrul procedurii prealabile in temeiul dispozitiilor art.937 instanta a comunicat Parchetului de pe langa Judecatoria MIzil cererea de punere sub interdictie  si a dispus ca acesta sa efectueze cercetari in cauza  fiind efectuata o expertiza medico-legala, avand ca obiectiv stabilirea existentei sau inexistentei discernamantului intimatei iar la dosarul cauzei a fost depus raportul de expertiza nr.548/15.05.2013 emis de catre Serviciul Judetean de Medicina Legala Prahova precum si referatul procurorului privind cercetarile efectuate in cauza.
In temeiul dispoz art.170 raportat la art.113 si urmatoarele din Codul civil instanta a dispus emiterea unei adrese catre Consiliul Local al Orasului Mizil- Serviciul Autoritatea Tutelara in vederea efectuarii unei anchete psihosociale la domiciliul petentului precum si efectuarea de verificari privind existenta unuia disntre cazurile de incapacitate prevazute de art.113 Cod civil referitor la persoana petentului A. R. cu privire la care se solicita numirea in calitate de tutore al bolnavei A.V., relatiile solicitate fiind inaintate prin raportul de ancheta sociala si referatul de evaluare psihologica. (f.45-46).
In temeiul art. 937 alin.3 Cod proc civ coroborat cu art.176 Cod civil, instanta a dispus emiterea unei adrese catre Consiliul Local al Orasului Mizil- Serviciul Autoritatea Tutelara pentru indicarea unei persoane care poate fi numita in calitate de curator special al bolnavei A. V. pentru ingrijirea si reprezentarea persoanei a careia interdictie a fost solictat precum si pentru administrarea bunurilor acesteia pana la ramanerea efinitiva a hotararii judecatoresti prin care va fi numit un tutore, fiind indicata numita M.I. conform adresei nr.17 175/01.07.2013.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Petentul A. R., in calitate de sot al numitei A. V. a solicitat punerea sub interdictie a acesteia data fiind starea sa de sanatate de natura sa afecteze discernamantul acesteia ; numirea petentului in calitate de tutore al acesteia precum si autorizarea incheierii actului de vanzare cumparare avand ca obiect imobilul apartament situat in Mizil, str..... , nr......, judetul Prahova si detinut de petent si bolnava, in calitate de soti, titlului de proprietate nr.8/13.10.1983  .
Din concluziile raportului medico-legal psihiatrica  nr. 548/15.05.2013, intocmit de Serviciul Judetean de Medicina -Legala  Ploiesti, a  rezultat ca bolnava a fost diagnosticata cu "dementa alzheimer", avand discernamant abolit, nu este capabila de auto-ingrijire,auto-servire fiind imobilizata la pat, nu vorbeste , nu are capacitatea psihica de a-si apara propriile interese supraveghere si necesita ingrijire permanenta, concluzionand in final ca se justifica din punct de vedere medical (psihiatric) punerea intimatei sub interdictie .
Fata de aceste considerente, in raport de probele administrate precum si de dispozitiile legale incidente in cauza, instanta  a constatat ca cererea petentului A. R. este intemeiata si in consecinta urmeaza sa fie admisa in temeiul art. 164 alin. 1 c.civ. si sa se dispuna punerea sub interdictie a numitei A.V., nascuta la data de ..........in loc. Breaza, judetul Buzau,  domiciliata in Mizil, str......, nr...., , jud.Prahova,  intrucat bolnava nu are discernamant, neputandu-se ingriji de interesele sale,  fiind astfel indeplinite conditiile prev. de art. 164 si urmat din Codul Civil
In vederea apararii intereselor bolnavei, in temeiul art.167 c.civil, instanta va numi in calitate de curator al bolnavei, pana la solutionarea definitiva a hotararii ce se va pronunta in prezenta cauza, pe numita M. I., domiciliata in Mizil, str. ..... bl. ...., judetul Prahova.
Totodata, in  temeiul dispozitiilor art. 170 C.civ. rap la art.941 Cod proc civ,  va dispune numirea in calitate de tutore al bolnavei, pe petentul A.R. domiciliat in Mizil, str........, nr...., bloc .....,  jud.Prahova si care va indeplini obligatiile prevazute de art.174  Cod civil in sensul ca este dator sa ingrijeasca persoana pusa sub interdictie astfel incat sa ii grabeasca vindecarea si sa ii imbunatateasca conditiile de viata iar in acest scop se vor intrebuinta veniturile si la nevoie toate bunurile celui pus sub interdictie judecatoreasca.
Conform dipoz art.940 Cod proc civ instanta va dispune ca dupa ramanerea definitiva a prezentei sentinte, copia legalizata a dispozitivului sentintei  se fie  comunicata Directiei de Sanatate Publica Prahova pentru instituirea unei supravegheri medicale permanente ,Serviciului de Stare Civila si Consiliului Local al localitatii Breaza, jud. Buzau, locul de nastere al bolnavei ( in vederea efectuarii mentiunilor corespunzatoare pe marginea actului de nastere) precum si  Oficiului de cadastru si Publicitatea imobiliara Prahova.
De asemenea in temeiul dispoz art.170 coroborat cu art.119 Cod civil, prezenta sentinta se va comunica tutorelui A. R.si se va afisa la sediul instantei precum si la cel al Primariei Orasului Mizil.
Potrivit dispozitiilor art. 43 alin. 1 C.civ."interzisul judecatoresc nu  are capacitatea de exercitiu", iar in conformitate cu prevederile art. 42 alin. 2 c.civ. " pentru cei care nu au capacitate de exercitiu actele juridice se incheie de catre reprezentantul legal, in speta tutorele, in conditiile prevazute de lege.
Articolul 171 Cod civil stabileste faptul ca regulile privitoare la tutela minorului care nu a implinit 14 ani se aplica si in cazul tutelei celui pus sub interdictie judecatoreasca in masura in care legea nu prevede altfel.
Astfel dispoz art.144 alin. 2 C.civ. stabilesc ca, pentru incheierea in mod valabil a oricarui act ce depaseste dreptul de administrare, este necesara autorizarea instantei de tutela, autorizare ce se acorda  in conformitate cu prevederile art. 145 c.civ., respectiv, instanta de tutela acorda tutorelui autorizarea numai daca actul raspunde unei nevoi sau prezinta un folos neindoielnic pentru interzisul judecatoresc.
In consecinta, observand contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr.1713/10.10.2012 din care rezulta faptul ca petentul a achizitionat de curand un alt imobil (constructii si terenul aferent situate de asemenea in Mizil, acest bun avand calitatea de bun comun al petentului si al intimatei, in  calitate de soti, ceea ce a implicat un efort finanaciar considerabil privind achitarea pretului, context in care vanzarea imobilului situat in Mizil, str........, nr......, bloc....., jud.Prahova raspunde si nevoilor interzisului judecatoresc, instanta apreciind ca este intemeiata cererea petentului urmeaza sa o admita si sa autorizeze incheierea contractului de vanzare-cumparare de catre tutorele A.R., reprezentantul legal al interzisului judecatoresc A. V., in calitate de vanzator pentru imobilul situat in intravilanul Mizil, str.... , nr....., bloc .....,  jud.Prahova., urmand ca suma obtinuta cu titlul de pret ( fara a se putea stabili cot ce ii revine persoanei puse sub interdictie intrucat bunul este detinut in codevalmasie)sa fie folosita si in vederea satisfacerii nevoilor si intereselor persoanei puse sub interdictie
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007