InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

art. 208/209 CP

(Sentinta penala nr. 7002 din data de 27.02.2013 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

                                                          R O M A N I A
                             JUDECATORIA ONESTI   JUDETUL BACAU
     Dosar nr.  7002/270/2012
     Inreg.  14.12. 2012                            art. 208 - 209 alin. 1 lit. a si e Cod penal
     
     SENTINTA PENALA NR.
     Sedinta separata si nepublica din data de 27.02.2013
     COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
         Presedinte -
                Grefier -
     Ministerul Public reprezentat de procuror -
     
     Pe rol fiind judecarea actiunii penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria ----impotriva inculpatilor  ---,  trimisi in  judecata pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.   208-209 al. 1 lit. a,e din Cod penal cu aplicarea art. 99 si urm. din Cod penal.
     Desfasurarea sedintei de judecata s-a inregistrat cu mijloace tehnice audio, conform prevederilor art. 304 Cod procedura penala.
     La apelul nominal facut in sedinta publica  s-au prezentat: inculpatii minori ---, partea vatamata ---, partile responsabile - civilmente---, lipsa fiind celelalte parti .
     Procedura  de citare  legal  indeplinita .
     S-a facut  referatul cauzei  de catre grefierul de sedinta  care  invedereaza  instantei  ca  procedura  de citare   este legal  indeplinita si s-au intocmit referatele de evaluare ale inculpatilor minori  inculpatilor  ---, dupa care,
     Avocat --- depune la dosar delegatie de substituire  a avocatului ---
     Se verifica identitatea partii vatamate --- care se legitimeaza cu Cartea de Identitate seria ---, din care reiese ca este nascut la data de  --- si solicita a se lua act ca nu doreste sa-si angajeze avocat si nu se constituie parte civila in cauza.
     Se  procedeaza la audierea partii vatamate --- , declaratia acestuia fiind consemnata la dosar, dupa citire si semnare.
     Procurorul precizeaza ca nu are alte cereri de formulat.
     Avocat ----pentru inculpatul --- precizeaza ca nu are alte cereri de formulat.
     Avocat ---pentru inculpatul --- precizeaza ca nu are alte cereri de formulat.
     Partile responsabile - civilmente pe rand precizeaza ca nu au alte cereri de formulat.
     Partea vatamata --- nu are alte cereri de formulat.
     Nefiind formulate cereri noi, instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca  si acorda cuvantul in fond.
     Procurorul, avand cuvantul in fond, expune situatia de fapt retinuta prin rechizitoriu si  solicita condamnarea ambilor inculpati in baza art. 208-209 al. 1 lit. a,e din Cod penal cu aplicarea art. 99 si urm. din Cod penal la pedeapsa inchisorii, cu executarea pedepselor, in baza 83 cod penal, solicita a se dispune revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepselor aplicat inculpatilor prin sentinta penala nr. 234/2012 si prin sentinta penala nr. 78/30.01.2012, a se dispune executarea in intregime in penitenciar a pedepselor  alaturi de pedeapsa la care vor fi condamnati in prezenta cauza , cu obligarea inculpatilor la cheltuieli judiciare catre stat.
     Avocat --- pentru inculpatul ---, avand cuvantul, solicita a se lua act ca isi mentine concluziile formulate la termenul din 6.02.2013 si solicita a se face aplicarea dispozitiilor art. 40 Cod penal, fata de faptul ca inculpatul a savarsit fapta in timpul minoritatii, a mai savarsit o fapta tot in timpul minoritatii, prejudiciul a fost achitat, inculpatul se prevaleaza de dispozitiile art. 3201 Cod penal si regreta fapta savarsita, cu onorariu de avocat din oficiu din fondurile Ministerului de Justitie. Depune referatul privind plata onorariului de avocat din oficiu.
     Avocat ---pentru inculpatul --- , avand cuvantul, solicita a se lua act ca isi mentine concluziile puse la termenul din 6.02.2013 si solicita a se face aplicarea dispozitiilor art. 40 Cod penal, fata de faptul ca inculpatul a savarsit fapta in timpul minoritatii, a mai savarsit o fapta tot in timpul minoritatii, prejudiciul a fost achitat, inculpatul se prevaleaza de dispozitiile art. 3201 Cod penal si regreta fapta savarsita. Solicita aplicarea unei masuri cu internarea inculpatului intr-un centru de reeducare sau condamnarea inculpatului la o pedeapsa cu inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, cu onorariu de avocat din oficiu din fondurile Ministerului de Justitie. Depune referatul privind plata onorariului de avocat din oficiu.
     Partea vatamata --- ,avand cuvantul, solicita condamnarea inculpatilor .
     Partea responsabila - civilmente--- , avand cuvantul, solicita a se aplica inculpatului o masura educativa.
     Partea responsabila - civilmente  ---, avand cuvantul, solicita a se aplica inculpatului o masura educativa.
     Partea responsabila - civilmente  --- avand cuvantul, solicita a se aplica inculpatului o masura educativa.
     Inculpatul ---, avand ultimul cuvant, recunoaste savarsirea faptei pe care o regreta enorm.
     Inculpatul  ---, avand ultimul cuvant, recunoaste savarsirea faptei pe care o regreta si solicita a i se aplica o masura educativa.
     Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
     I N S T A N T A
     Deliberand,
     
     Asupra cauzei penale de fata,
     Constata ca prin rechizitoriul nr. --- intocmit la data de 13.12.2012 Parchetul de pe langa Judecatoria ---a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor ---, ambii pentru savarsirea infractiunii de furt calificat,prevazuta si pedepsita de art. 208 - 209 al. 1 lit. a, e Cod penal cu aplicarea art. 99 si urmatoarele Cod penal.
     Prin actul de sesizare a instantei se retine ca in ziua de 24.08.2012 inculpa?ii au sustras impreuna bunuri apartinand partii vatamate---, in timp ce se aflau in loc public.
     La termenul de judecata din data de 06.02.2013, inainte de inceperea cercetarii judecatoresti, ambii inculpati au declarat, personal , ca recunosc savarsirea faptei retinute in sarcina lor prin actul de sesizare a instantei, solicitand ca judecata cauzei sa aiba loc in baza probelor administrate in etapa urmaririi penale, probe pe care le cunosc si le insusesc in totalitate.
     Din analiza probatoriului administrat in faza urmaririi penale se retine urmatoarea situatie de fapt:
     In dupa - amiaza zilei de 24.08.2012, in jurul orei 17,30, dupa ce au petrecut in parcul municipal Onesti cu ocazia Festivalului  verii, cei doi inculpati se indreptau spre domiciliu.
     Ajungand pe strada ---, in dreptul imobilului nr. 3, ---au observat pe partea vatamata ---, in varsta de 79 de ani, care, avand ambele maini ocupate cu sacose, se pregatea sa utilizeze interfonul ce asigura accesul in scara blocului.
     Actionand in baza unei intelegeri prealabile si fara a utiliza violenta , inculpatii s-au apropiat de partea vatamata si coordonandu-si actiunile , --- l-a deposedat pe --- de un portmoneu continand suma de 450 lei aflat in buzunarul din spate al pantalonilor, iar coinculpatul --- i-a sustras telefonul mobil, cu 2 cartele SIM, din buzunarul de la piept al camasii.
     In aceeasi zi, 24.08.2012 --- sesizeaza lucratorii de politie, formuland plangere impotriva inculpatilor - fila 3 dosar urmarire penala.
     In lateralul salii polivalente a fost depistat inculpatul ---care a recunoscut comiterea furtului impreuna cu --- Asupra lui ---a fost gasita suma de 85 lei, reprezentand parte din banii sustrasi de la victima  si din vanzarea telefonului mobil al acesteia.
     Acelasi inculpat, respectiv --- i-a condus pe lucratorii de politie la parterul imobilului nr. 1 din --- unde aruncase portmoneul sustras de la ---si a indicat locul in care a ascuns cartelele scoase din telefonul sustras - filele 6,7 dosar urmarire penala.
     Fapta a fost recunoscuta si de coinculpatul -- care i-a condus in teren pe lucratorii de politie , aspecte fixate si in plansele fotografice realizate cu aceasta ocazie - a se vedea filele 10,11, 16 - 20 dosar urmarire penala.
     In data de 01.11.2012, au fost audiati si martorii ---care au asistat , primul la conducerea in teren a lucratorilor de politie de catre --- si cel de-al doilea la perchezitia corporala efectuata asupra aceluiasi inculpat, aspecte consemnate in procesul - verbal din data de  24.08.2012 si fixate in plansele fotografice aflate la dosarul de  urmarire penala.
     Pe durata cercetarilor efectuate in cauza, au fost recuperate si restituite victimei ---portofelul , cele 2 cartele SIM si suma totala de 705 lei sustrase de inculpati in data de 24.08.2012 - filele 27 - 33 din dosarul de urmarire penala.
     Din analiza probatoriului administrat in etapa urmaririi penale rezulta ca faptele ambilor  inculpati sunt stabilite si sunt suficiente date cu privire la persoana fiecaruia dintre ei pentru a permite aplicarea unei pedepse.
     Faptele inculpatilor intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat  prevazuta si pedepsita de art. 208 - 209 al. 1 lit. a, e Cod penal pentru care se va dispune condamnarea fiecaruia dintre ei.
     In cauza sunt incidente prevederile art. 99 si urmatoarele Cod penal ce reglementeaza limitele si consecintele raspunderii penale a minorilor.
     Referatele de evaluare intocmite de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul --- (filele 60 - 69 dosar cercetare judecatoreasca) evidentiaza ca inculpatul --- s-a implicat in comiterea infractiunii deduse judecatii pe fondul influentei negative exercitate asupra sa de coinculpatul ---precum si in contextul favorizant al lipsurilor financiare cu care se confrunta familia sa.
     La randul sau, ---, are, deja, un comportament infractional care tinde sa se structureze in timp datorita firii influentabile si incapacitatii de a gasi o alternativa pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta: varsta mica la debutul infractional, persistenta in comportamentul delincvent si lipsurile financiare din familie.
     Ambii inculpati au in comun activitatea infractionala desfasurata anterior datei de 24.08.2012. Astfel, inculpatul ---a fost condamnat la pedeapsa de 1 an inchisoare prin sentinta penala nr. 78/30.01.2012  a Judecatoriei Onesti, pedeapsa a carei executare a fost suspendata pe durata termenului de incercare de 2 ani - a se vedea filele 34 - 36 dosar cercetare judecatoreasca.
     Prin sentinta penala nr. 234/19.04.2012 definitiva la 21.05.2012, acelasi inculpat a fost condamnat la pedeapsa de 1 an inchisoare pentru comiterea infractiunii de furt calificat in forma continuata - filele 29 - 33 .
     Instanta a dispus anularea suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 1 an inchisoare aplicate prin sentinta penala nr. 78/2012 si constatand ca faptele deduse judecatii in cele doua dosare sunt concurente , a contopit cele doua pedepse de cate 1 an inchisoare, urmand sa execute rezultanta de 1 an inchisoare.
     Prin sentinta penala nr. 234/19.04.2012 instanta a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei rezultante mai - sus mentionate pe durata termenului de incercare de 2(doi) ani - termen ce se calculeaza din momentul ramanerii definitive a sentintei penale nr. 78 din 30.01.2012, adica de la data de 21.02.2012 - a se vedea filele 29 - 32 dosar instanta.
     La randul sau, coinculpatul ---a fost si el condamnat la 1 (un) an inchisoare cu aplicarea dispozitiilor art. 81 Cod penal prin sentinta penala nr. 78/19.04.2012 pentru comiterea infractiunii de furt calificat prevazuta de art. 208 - 209 al. 1 lit. a, e, g, i Cod penal cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal, art. 99 si urmatoarele, art. 3201 al. 1 si 7 Cod procedura penala.
     Intrucat  in cursul termenelor de incercare stabilite prin sentintele penale nr. 234/19.04.2012 si, respectiv, 78/30.01.2012, ambii inculpati au savarsit la 24.08.2012 infractiunea dedusa judecatii in prezenta cauza, instanta, dozand cuantumul pedepsei aplicate fiecarui inculpat conform prevederilor art. 109 al. 1 Cod penal si art. 3201 al. 7 Cod procedura penala, va revoca pentru ambii inculpati suspendarea conditionata a executarii pedepselor aplicate prin sentintele penale nr. 234/19.04.2012 si respectiv 78/30.01.2012, dispunand executarea in intregime a pedepselor care nu se contopesc cu pedepsele aplicate pentru infractiunea dedusa judecatii.
     In baza art. 71 al. 2 Cod penal li se va aplica celor doi inculpati pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal, pedeapsa a carei executare va incepe in cazul lui ---la implinirea varstei de 18 ani.
     In ceea ce priveste latura civila a procesului penal, instanta retine ca, vazand dovezile de restituire bunuri si de achitare a prejudiciului cauzat prin activitatea infractionala a inculpatilor coroborate cu declaratia lui --- in etapa cercetarii judecatoresti (fila 108) , prejudiciul a fost integral acoperit, astfel ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila in procesul penal.
     Fiind in culpa procesuala, vor fi obligati inculpatii la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in ambele etape ale procesului penal, astfel cum prevad dispozitiile art. 191 al. 2 Cod procedura penala.
      Pentru aceste motive,
      In numele legii,
      H O T A R A S T  E:
     
     In baza art. 208 - 209 al. 1 lit. a, e Cod penal cu aplicarea art. 99 si urmatoarele Cod penal, art. 109 al. 1 Cod penal, art. 3201 al. 1 si 7 Cod procedura penala pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, condamna inculpatul ---, cunoscut cu antecedente penale , la pedeapsa de 1(un) an inchisoare.
     In baza art. 83 Cod penal revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1(un) an inchisoare aplicata inculpatului prin sentinta penala nr. 234/19.04.2012 a Judecatoriei Onesti, definitiva la data de 21.05.2012.
     Dispune executarea, in intregime, a pedepsei de 1(un) an inchisoare alaturi de pedeapsa aplicata prin prezenta hotarare.
     Executa pedeapsa de 2(doi) ani inchisoare.
     In baza art. 71 al. 2 Cod penal aplica inculpatului ---pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II - a si lit. b Cod penal, pedeapsa a carei executare va incepe la implinirea varstei de 18 ani.
     In baza art. 208 - 209 al. 1 lit. a, e Cod penal cu aplicarea art. 99 si urmatoarele Cod penal, art. 109 al. 1 Cod penal, art. 3201 al. 1 si 7 Cod procedura penala pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, condamna inculpatul ---, la pedeapsa de 1(un) an inchisoare.
     In baza art. 83 Cod penal revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1(un) an inchisoare aplicata inculpatului prin sentinta penala nr. 78/30.01.2012 a Judecatoriei Onesti, definitiva la data de 21.02.2012.
     Dispune executarea, in intregime, a pedepsei de 1(un) an inchisoare aplicata  prin sentinta penala nr. 78/30.01.2012 alaturi de pedeapsa aplicata prin prezenta hotarare, urmand sa execute  pedeapsa de 2(doi) ani inchisoare.
     In baza art. 71 al. 2 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a II - a si lit. b Cod penal.
     Constata ca partea vatamata --- nu s-a constituit parte civila in procesul penal, prejudiciul fiind recuperat in totalitate.
     In baza art. 191 al. 2 Cod procedura penala obliga inculpatii la cate 850 lei cheltuieli judiciare catre stat in ambele etape ale procesului penal.
     Cu recurs in termen de 10 zile de la  pronuntare pentru inculpati, partea vatamata ---, partile responsabile - civilmente ---si de la comunicare pentru celelalte parti.
     Pronuntata in sedinta publica, azi  27.02.2013.
     
     PRESEDINTE,                                                                           GREFIER,
     
     
     
     
     
     
     
     
       
       Red. S.P. -  18.03 . 2013
       Dact. M.A. - 18.03. 2013
       Exempl. - 3
       
      
       1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010