InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

perfectare vanzare-cumparare

(Sentinta civila nr. 1227 din data de 12.04.2013 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Vanzari-Cumparari | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA  ONESTI - JUDETUL  BACAU

DOSAR NR. 3535/270/2012                                 - perfectare vanzare-cumparare -                                          
 Inreg. 28.06.2012                                                  

SENTINTA CIVILA NR. 1227
Sedinta publica din data de 12.04.2013
Completul de judecata format din:
Presedinte -
Grefier -

      Pe rol se afla solutionarea cauzei civile privind pe reclamantele --- in contradictoriu cu  paratii --- si intervenientii ----, avand ca obiect perfectare vanzare - cumparare.
     Dezbaterile in fond au avut loc in data de 09.04.2013, fiind consemnate prin incheierea de amanare de la aceea data si care face parte integranta din prezenta hotarare.

I N S T A N T A
- deliberand -
     
     Asupra cauzei civile de fata;
     Constata ca prin actiunea inregistrata sub nr. 3535/270/2012 reclamantele --- au chemat in judecata pe paratele --- precum si pe --- in calitate de persoana ce ar putea pretinde aceleasi drepturi ca reclamantii (intervenient), solicitand a se perfecta vanzarea - cumpararea intervenita intre parate in calitate de vanzatoare si subsemnatii --- ca mostenitori ai defunctilor soti Spoiala Matei si Margareta - in calitate de cumparatori asupra suprafetei de 18 prajini siliste si arabil , situat in intravilan --- si megiesit cu gospodaria Spoiala Matei , drum , Tutuianu Toma si parau.
     La primul termen s-a prezentat parata --- in calitate si de procurator pentru parata --- depunand procura in acest sens si declara ca este de acord cu admiterea actiunii nesolicitand probe.
     Paratul --- asistat de avocat Dinga depune intampinare si cerere de interventie in interes propriu impreuna cu sotia sa --- prin care solicita respingerea actiunii reclamantilor, admiterea cererii de interventie in sensul de a se constatat ca au dobandit dreptul de proprietate prin uzucapiune a suprafetei de 1891,63 m.p. teren.
     Cererea a fost legal timbrata.
     In motivarea cererii arata ca in anul 1974 a convenit cu paratele sa achizitioneze terenul in discutie pentru a construi o casa si ca in baza autorizatiei nr. 143/1974 a edificat o casa si a stapanit-o impreuna cu terenul pana in anul 2006.
     Prin incheierea de sedinta din 11.09.2012 a fost pusa in discutia partilor cererea de interventie si incuviintata in principiu.
     A fost admisa proba cu acte, martori, interogator si cu expertiza pentru a se stabili daca suprafata de 1891,63 m.p. teren este inclusa in terenul mentionat in actiunea principala.
     Din ansamblul probelor administrate se retine:
     Reclamantele si intervenientul --- sunt copii defunctilor --- decedat in 2007 si --- decedata in 2009, iar paratele sunt fiicele defunctilor ---
     La data cand s-au casatorit paratele au primit fiecare de zestre cate 8 prajini teren gradina invecinat cu gradina tatalui reclamantelor - ---
     In anul 1977 paratele au incheiat, fiecare, cate un inscris sub semnatura privata prin care au inteles sa vanda suprafetele de cate 9 prajini teren lui ----
     Cele 2 inscrisuri sunt semnate de catre parate, tatal acestora --- si de catre --- in calitate de cumparator (filele 51, 52 dosar).
     Pentru fiecare parcela vanduta s-a primit pretul de cate 18000 lei.
     La interogatorul luat parata --- care o reprezinta si pe parata ---- recunoaste semnaturile de pe cele 2 inscrisuri precizand ca au fost semnate si de tatal lor si de ---, cumparatorul.
     Intervenientul --- a depus la dosar o autorizatie pentru construirea unei case eliberate cu nr. 143/18 oct. 1974 sustinand ca in baza acesteia a inceput construirea casei pe terenul cumparat de la parate de catre tatal sau conform unei intelegeri nescrise cu acesta.
     Este de precizat ca paratele nu recunosc decat promisiunile de vanzare materializata prin cele 2 inscrisuri incheiate in 1977.
     Deasemeni cu adresa nr. --- UAT --- precizeaza ca nu detine acte pentru a confirma daca autorizatie nr. 134/1974 este eliberata pentru intervenient sau alta persoana si ca anterior anului 1981 intervenientul a figurat inregistrat ca membru al gospodariei in registrul agricol al tatalui sau iar suprafetele de teren au fost trecute in rol pe baza de declaratie fara a se solicita acte doveditoare.
     Aceasta situatie rezulta si din neconcordanta dintre adeverinta nr. 4007/2.04.2012 (fila 15) si adeverinta nr. 7408/13.06.2012 (fila 23) din care rezulta ca suprafata de 0,18 ha teren arabil "acasa" a figurat in anume perioade de timp si la rolul defunctului --- si al intervenientului --- cu mentiunea ca la acesta din urma terenul in suprafata de 0,18 ha nu mai figureaza in registrul agricol in perioada 1985-2001.
     Se mai retine din contractul de vanzare-cumparare dintre intervenienti si fiul lor (fila 61) ca terenul vandut a fost dobandit prin inzestrare de la parintii intervenientului si nu prin vreo tranzactie incheiata cu paratele in baza careia sa fi posedat terenul in nume propriu.
     La solicitarea paratilor a fost admisa si efectuata o expertiza topo cadastru care sa stabileasca daca suprafata de 18 prajini teren delimitata in cererea de interventie si vanduta prin contractul nr. 4767/2002.
     Prin raportul de expertiza intocmit de ing. Damian Valentin s-a stabilit ca suprafata de aproximativ 18 prajini gasita la masuratori cu vecinatatile mentionate in actiune este de 2990 m.p. si ca suprafata de 1891,63 m.p. care apare in contractul de vanzare-cumparare face parte si se suprapune cu terenul in suprafata de 2990 m.p.
     La termenul din 6.11.2012 intervenientii au invocat exceptia inadmisibilitatii actiunii motivand ca promitentii vanzatori trebuie sa faca dovada proprietatii terenului propriu spre vanzare si a refuzului de autentificare a actului.
     S-a acordat termen pentru probe in acest sens si cu actele depuse la filele 88-89 s-a facut dovada ca promitentii vanzatori figurau in evidentele agricole cu terenul promis spre vanzare.
     Cu privire la cel de-al doilea motiv invocat de intervenient trebuie ca faca dovada unei posesii utile, netulburate, continua si sub nume de proprietar a terenului in litigiu pe o perioada de 30 ani.
     In acest scop au fost propusi si ascultati martorii Tutuianu Mihai (care a precizat ca in urma cu 7-8 ani intervenientii au refacut pe scheletul vechii case o mansarda dar nu locuiesc acolo si ca --- avea grija de teren, iar intervenientii  numai dupa decesul acestuia acum 3-4 ani de ingrijesc de teren, fapt pe care l-a constatat pentru ca este vecin si il vede cand merge la fantana) si Cojocaru David (care declara ca in fiecare an, de vreo 10 ani, intervenientii lucreaza terenul dar nu locuiesc acolo).
     Asadar intervenientii nu au facut dovada posesiei de 30 ani.
     Coroborand probele instanta retine ca este intemeiata actiunea reclamantilor de perfectare vanzare-cumparare pentru suprafata de 18 prajini cu vecinatatile drumul comunal, Tutuianu Sebastian, Tutuianu Toma, Tutuianu Mircea, Tutuianu Costel si paraul si mostenitorii --- delimitat cu schita anexa 1 cu punctele 1-18, gasit la masuratoare de expert 1990 m.p. si urmeaza a admite actiunea.
     Neretinandu-se ca posesia intervenientilor asupra suprafetei de 1891,63 m.p. teren este utila, neechivoca, neviciata si pe perioada de 30 ani urmeaza sa se constate ca nu indeplineste conditiile prevazute de art. 645, 1837 si 1900 Cod civil anterior si sa fie respinsa cererea de interventie in interes propriu.
     Referitor la contractul de vanzare-cumparare a acestei suprafete, nu face obiectul prezentei cauze.
     In temeiul art. 274 Cod procedura civila vor fi obligare paratele si intervenientii in solidar la plata cheltuielilor de judecata efectuate de reclamanti (taxa timbru 415 lei, onorariu expert 1000 lei si onorariu avocat 1300 lei) deci 2715 lei.
     Se va dispune plata onorariu expert de 1000 lei de catre Tribunal Bacau pentru expert Damian Valentin.

Pentru aceste motive,
In numele legii,
H O T A R A S T E:

     Respinge exceptia inadmisibilitatii actiunii invocata de intervenienti.
     Admite actiunea reclamantelor --- in contradictoriu cu paratele ---
     Perfecteaza vanzarea-cumpararea intre parate in calitate de vanzatoare si reclamantele --- ca mostenitori ai defunctilor soti ---, in calitate de cumparatori, asupra suprafetei de 189 prajini siliste si arabil - 2990 m.p. la masuratoare - situat in com. ---, cu megiesi drumul comunal, Tutuianu Sebastian, Tutuianu Toma, Tutuianu Mircea, Tutuianu Costel si paraul si mostenitorii Spoiala Matei delimitat in schita anexa 1 cu punctele 1-18 in expertiza Damian Valentin.
     Respinge cererea intervenientilor in interes propriu.
     Dispune plata onorariului expert de 1000 lei de catre Tribunalul Bacau.
     In temeiul art. 274 Cod procedura civila obliga paratele si intervenientii in solidar la plata cheltuielilor de judecata in suma de 2715 lei catre reclamante.
     Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 12.04.2013.

               PRESEDINTE,                                                    GREFIER, R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI - JUDETUL BACAU

Dosar nr.  3535/270/2012
Din 08.05.2013

C A T R E,
TRIBUNALUL  B  A  C  A  U
BIROUL LOCAL DE EXPERTIZE JUDICIARE,
TEHNICE SI CONTABILE
     
           Va comunicam alaturat sentinta civila nr. 1227/12.04.2013, prin care s-a dispus plata onorariului achitat la CEC - Bank, astfel:
-  expert Damian Valentin - 1000 lei pentru expertiza in specialitatea topo-cadastru, conform chitantei nr. 50808231 din data de 03.12.2012.

                 PRESEDINTE,                                                    GREFIER,
         Liliana Stroe-Munteanu                                    Liliana Georgescu  
         

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI - JUDETUL BACAU

Dosar nr.  3535/270/2012
Din 08.05.2013

C A T R E,
TRIBUNALUL  B  A  C  A  U
BIROUL LOCAL DE EXPERTIZE JUDICIARE,
TEHNICE SI CONTABILE
     
           Va comunicam alaturat sentinta civila nr. 1227/12.04.2013, prin care s-a dispus plata onorariului achitat la CEC - Bank, astfel:
- expert Damian Valentin - 1000 lei pentru expertiza in specialitatea topo-cadastru, conform chitantei nr. 50808231 din data de 03.12.2012.

                 PRESEDINTE,                                                    GREFIER,
         Liliana Stroe-Munteanu                                     Liliana Georgescu    

1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Vanzari-Cumparari

Nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare a unui imobil. - Decizie nr. 161 din data de 17.02.2012
Constatarea nulitatii absolute a actului aditional la contractul de vanzare-cumparare si restabilirea situatiei anterioare - Decizie nr. 973 din data de 03.12.2010
Despagubiri solicitate ca urmare a constatarii nulitatii unui contract de vanzare-cumparare avand ca obiect imobil - Decizie nr. 516 din data de 13.12.2010
Constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare incheiat cu scop ilicit - Decizie nr. 377 din data de 18.10.2010
Obligatie de a face - Sentinta civila nr. 207 din data de 12.03.2009
Restituire arvuna. Conditii. - Decizie nr. 234/R din data de 24.09.2008
Contencios Fiscal. Aplicarea in timp a legii contenciosului administrativ - Decizie nr. 131/R din data de 23.05.2006
Raspunderea pentru evictiune; calitate procesuala pasiva. - Decizie nr. 4/Ap din data de 20.01.2009
Conditiile admiterii in principiu a cererii de interventie principala. - Hotarare nr. 108 din data de 04.04.2015
Opozitia la vanzare. Termen de formulare. Comunicarea notificarii. - Decizie nr. 457 din data de 19.05.2010
Obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1752 din data de 22.06.2010
Contencios administrativ-fiscal. Operatiuni de vanzare de bunuri imobile cu caracter repetat efectuate de o persoana fizica. Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata. Calitate de persoana impozabila. - Decizie nr. 498 din data de 25.03.2011
Societate comerciala. Antecontract de vanzare – cumparare de bunuri imobile concretizat in factura. Lipsa drepturilor privind sustinerea uneia dintre parti, precum ca nu s-a indeplinit conditia suspensiva pentru incheierea actului in forma autentica. - Decizie nr. 90 din data de 11.11.2008
CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE. LIPSA PRET. PRET NESERIOS. LIPSA HOTARARII ADUNARII GENERALE A ASOCIATILOR. CONSECINTE. - Decizie nr. 48 din data de 27.06.2008
ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE TEREN. INTERPRETAREA CONTRACTULUI. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI VANZATORULUI. ACTIUNEA IN PERFECTARE A VANZATORULUI. OBLIGATIA INSTANTEI. - Decizie nr. 46 din data de 27.06.2008
Emitere instrumente de plata fara acoperire - Sentinta penala nr. 13 din data de 15.01.2010
Civil-Actiune in constatare. - Sentinta civila nr. 1004 din data de 19.01.2012
Incheiere contract de vanzare-cumparare cu primaria, a unei locuinte inchiriat. - Sentinta civila nr. 8010 din data de 30.05.2011
Anulare contract pentru lipsa de discernamant a vanzatorului - Sentinta civila nr. 10047 din data de 04.11.2008
Conditii necesare pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Sentinta civila nr. 21383 din data de 01.11.2013