InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

fond funciar

(Sentinta civila nr. 10748/2013 din data de 30.09.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Bunuri si valori imobiliare | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

SENTINTA CIVILA NR. 10748/2013
Sedinta publica din data de 30 septembrie 2013

Completul compus din:
PRESEDINTE:                              GREFIER:

S-a luat in examinare cauza civila privind pe reclamantii _. in contradictoriu cu paratii _., avand ca obiect fond funciar.
La apelul nominal facut in cauza, in sedinta publica, nu se prezinta nimeni.
Procedura este legal indeplinita fara citarea partilor.
S-a facut un scurt referat al cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
Dezbaterile si concluziile pe fond ale partilor sunt consemnate in incheierea de sedinta din data de 23.09.2013, care face parte integranta din prezenta hotarare, cand instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru azi, 30.09.2013.

JUDECATORIA
DELIBERAND: Constata ca prin cererea inregistrata pe rolul acestei la data de 05.06.2012, scutita de plata taxei de timbru, reclamantii _ au solicitat, in contradictoriu cu paratele Primaria _., pronuntarea unei hotarari prin care sa se constate ca pe terenul in suprafata de 478 mp, identificat prin nr. cad. _, exista edificata o casa de locuit, proprietatea reclamantilor, sa se constate ca, in temeiul art. 36, alin. 2-4, combinat cu art. 23 din legea nr. 18/1991, suprafata de 478 mp din nr. cad. _a este proprietatea reclamantilor, in calitate de proprietari ai casei de locuit, situata in _., sa se intocmeasca documentatia si sa se elibereze Ordinul Prefectului pentru suprafata de 478 mp din nr. cad. _., cu titlu de constituire, avand in vedere calitatea reclamantilor de proprietari ai casei de locuit, situata in _., in temeiul disp. art. 36, alin. 6 din legea nr. 18/1991.
In motivare, reclamantii au aratat ca sunt proprietarii casei de locuit, situata in Oradea, _. Reclamantii au dobandit acest imobil la data de 27.01.1966 de la numitii _, care, la randul lor, l-au dobandit de la numitul _ in anul 1963. Prin Decizia nr. 222/1957 a Sfatului Popular al Orasului de Subordonare Regionala Oradea - Comitetul Executiv, numitul _, in calitate de angajat al Fabricii _ Oradea, a primit terenul din litigiu, situate in Oradea_, pentru construirea unei locuinte proprii.
S-a mai aratat ca reclamantii locuiesc in acest imobil - casa si teren in suprafata de 478 mp, situata in Oradea, _, de la data cumpararii, imobilul fiind ingradit si clar delimitat de vecini, de la data achizitionarii imobilului pana in prezent reclamantii achita impozit la Primaria _ inclusiv pentru teren.
In drept, au fost invocate prevederile art. 23, 36, alin. 2-4, 6 din legea nr. 18/1991.
Prin intampinare (f.17-18) parata Primaria _. a solicitat respingerea actiunii  ca nefondata.
In motivare, s-a aratat ca actiunea este inadmisibila, deoarece reclamantii au formulat o actiune in constatare, care este subsidiara fata de actiunea in realizare, potrivit art. 111 C.pr.civ., iar reclamantii solicita constatarea unei situatii de fapt.
S-a mai arata ca suprafata de teren solicitata de reclamanti nu poate face obiectul art. 36, coroborat cu art. 23 din legea nr. 18/1991, deoarece Statul Roman nu este proprietarul acestui teren.
In drept, au fost invocate prevederile art. 115 C.pr.civ.
La termenul de judecata din 06.11.2012 reclamantii si-au precizat cererea (f.28), solicitand introducerea in cauza a _., reprezentat prin _..
Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
  Asa cum reiese din inscrierile de sub B.5 din CF 13707 Oradea (f.45), imobilul cu nr. cad. _. Oradea, in prezent intabulat pe paratul _.
Imobilul cu nr. top. _a fost intabulat, anterior cooperativizarii, pe Statul Roman, cu titlu de transmisiune legala, apoi, in baza Hotararii Consiliului _, suprafata de 269 mp din acest topografic, impreuna cu suprafata de 209 mp din nr. top. _., s-a constituit in nr. cad. _, care s-a transcris in CFNDF _ Oradea in proprietatea privata a Municipiului _a.
In ceea ce priveste imobilul cu nr. top. _ Oradea, acesta este inscris in _ Oradea si provine din dezmembrarea nr. top. _2, care a fost intabulat initial pe Statul Roman, cu titlu de prescriptie.
Potrivit art. 36, alin. 2 din legea nr. 18/1991, terenurile proprietate de stat, situate in intravilanul localitatilor, atribuite, potrivit legii, in folosinta vesnica sau in folosinta pe durata existentei constructiei, in vederea construirii de locuinte proprietate personala sau cu ocazia cumpararii de la stat a unor asemenea locuinte, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuintelor, in proprietatea acestora, integral sau, dupa caz, proportional cu cota detinuta din constructie.
Din aceasta prevedere legala reiese ca pentru constituirea dreptului de proprietate trebuie indeplinite urmatoarele conditii: existenta unui act de atribuire a terenului prin care s-a constituit un drept de folosinta, act care trebuia sa provina de la autoritatile publice competente; persoana beneficiara a actului de atribuire sa fi edificat constructie in vederea careia s-a emis actul de atribuire; constructia sa existe la data intrarii in vigoare a legii nr. 18/1991; existenta unei cereri pentru constituirea dreptului de proprietate.
In speta, instanta apreciaza ca sunt indeplinite aceste conditii, antecesorul in drepturi al reclamantilor, numitul _, a primit in folosinta vesnica, in baza Deciziunii nr. 222/1957 emisa de Comitetul Executiv al Sfatului Popular al Orasului de Subordonare Regionala _ (f.10), o suprafata de teren situata in Oradea, str. _ pentru construirea unei locuinte cu mijloace proprii (f.11). Din contractul de vanzare-cumparare provizorie, incheiat la data de 27.01.1966 intre reclamanti, in calitate de cumparatori, si numitii _. (f.9), reiese ca acestia au vandut reclamantilor casa de locuit si terenul, situate pe str. _ din Oradea, care au fost repartizate numitului _, de la care au dobandit vanzatorii, in schimbul unui pret de 13.000 lei.
Din cuprinsul acestui inscris, precum si din declaratiile martorilor _. (f.26-27) reiese faptul ca locuinta a fost edificata pe terenul primit in folosinta in acest scop, anterior anului 1991, aceasta este folosita de reclamanti din anul 1966, pe langa locuinta cumparata in anul 1966 reclamantii au mai edificat inca o casa pe acel teren, acesta fiind ingradit, iar reclamantii nu au fost tulburati in folosinta terenului.
Din interpretarea  per a contrario a prevederilor art. 36, alin. 5 din legea nr. 18/1991 reiese ca cererile pentru constituirea dreptului de proprietate, in temeiul art. 36, alin. 2-4 din legea nr. 18/1991, se pot face oricand, fara a interveni sanctiunea decaderii.
In ceea ce priveste exceptia de inadmisibilitate a cererii, invocata de parata Primaria Municipiului _., instanta o va respinge, deoarece, desi primele doua capete de cerere reprezinta actiuni in constatare a unui drept al reclamantilor asupra imobilului din litigiu, ultimul capat de cerere reprezinta o actiune in realizare si constituie finalitatea demersului juridic al reclamantilor, nefiind astfel incidente prevederile art. 111 C.pr.civ. De asemenea, reclamantii justifica un interes legitim, actual si nascut, deoarece exercita un drept de folosinta asupra imobilului din litigiu, calitate in care pot solicita atribuirea acestui teren prin Ordin al Prefectului.
Desi parata Primaria Municipiului _ sustine ca, in speta nu sunt incidente prevederile art. 36 din legea nr. 18/1991, deoarece terenul din litigiu nu se afla in proprietatea Statului, instanta apreciaza ca aceasta conditie trebuie indeplinita la data aparitiei legii nr. 18/1991. Or, din inscrierile din CF _ Oradea reiese ca imobilele cu nr. top. _.au fost intabulate pe Statul Roman pana in anul 2005, cand, in baza Hotararii Consiliului Local Oradea nr. 314/2005, au fost transformate in nr. cad. 8178 Oradea si trecute in proprietatea privata a Municipiului _
Avand in vedere probatoriul administrat in cauza, instanta va admite cererea, in sensul ca va constata ca reclamantii sunt indreptatiti la constituirea dreptului de proprietate cu privire la terenul in suprafata de 478 mp aferent casei de locuit, inscris in CF nr_ Oradea, nr. cad. _ va obliga parata Primaria Municipiului _. sa faca propuneri Institutiei Prefectului Judetului Bihor sa emita ordinul de atribuire in favoarea reclamantilor a suprafetei de 478 mp aferent casei de locuit, inscris in CF nr. _
  Instanta va lua act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:

Admite cererea formulata de reclamantii _, in contradictoriu cu paratii PRIMARIA _
Constata ca reclamantii sunt indreptatiti la constituirea dreptului de proprietate cu privire la terenul in suprafata de 478 mp, aferent casei de locuit, inscris in CF nr. _Oradea, nr. cad. _. situat in _.
Obliga parata Primaria Municipiului _. sa faca propuneri Institutiei Prefectului Judetului Bihor sa emita ordinul de atribuire in favoarea reclamantilor a suprafetei de 478 mp, teren aferent casei de locuit, inscris in CF nr. _..
Fara cheltuieli de judecata.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 30 septembrie 2013.       PR
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Bunuri si valori imobiliare

Recurs inadmisibil - incheiere premergatoare - Decizie nr. 2115 din data de 25.01.2010
Contract de vanzare-cumparare anulat. Evacuarea fostilor proprietari - Decizie nr. 654 din data de 28.11.2014
Bunuri si valori imobiliare - Decizie nr. 520 din data de 28.06.2010
Imbogatire fara just temei - Decizie nr. 19 din data de 25.01.2010
Obligarea autoritatii publice locale la incheierea unui contract de inchiriere in vederea asigurarii serviciului public - Decizie nr. 141/R din data de 23.02.2010
Nulitatea absoluta a actelor de instrainare a bunurilor, efectuate de debitor dupa deschiderea procedurii insolventei nu poate fi inlaturata de buna – credinta a dobanditorului. - Decizie nr. 431/R din data de 20.09.2007
Schimbare destinatie imobil prin hotararea consiliului judetean - Decizie nr. 103/R din data de 17.04.2007
Contencios fiscal - Posibilitatea deducerii TVA conform art. 145 alin. 3 din Legea nr. 571/2003 – bunuri si servicii destinate utilizarii in folosul operatiunilor sale taxabile. - Decizie nr. 93/R din data de 18.04.2006
Contract de locutiune. Exceptia de neexecutare a contractului . Daune interese - Decizie nr. 53/Ap din data de 02.05.2006
Masuri asiguratorii. Sechestru asigurator. Disproportie intre valoarea creantei si valoarea bunului indisponibilizat. Cuantumul cautiunii raportat la valoarea creantei. - Decizie nr. 89/R din data de 24.02.2006
Actiune in evacuare. Obligativitatea exercitarii actiunii de catre toti coindivizarii, in conditiile in care nu s-a efectuat partajarea fizica a bunului imobil in care se regasesc mai multe apartamente. - Decizie nr. 34/R din data de 31.01.2006
Art. 17 pct. B lit. a din O.U.G. Nr. 17/2000.Taxa pe valoarea adaugata - cota zero, la exportul de bunuri, transportul si prestarile de servicii legate direct de exportul bunurilor - conditii de aplicare. - Decizie nr. 222/R din data de 11.10.2005
Neobligativitatea formularii cererii reconventionale pentru completarea masei succesorale - Decizie nr. 702/R din data de 21.11.2005
Paratj succesoral. Momentul ramanerii definitive a hotararii judecatore?ti de partaj al bunurilor comune. - Decizie nr. 213/A din data de 03.10.2011
Inadmisibilitatea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune de catre detentor precar. - Decizie nr. 1366/R din data de 10.11.2011
Contestatie impotriva Dispozitiei emisa in temeiul Legii nr. 10/2001 formulata de un tert. Competenta de solutionare a cererii apartine instantei competente potrivit dreptului comun. - Decizie nr. 106 din data de 01.03.2012
Legea nr. 10/2001. Constatarea nulitatii dispozitiei de retrocedare in natura a unui imobil. Reclamanti care au calitatea de persoane indreptatite la masura reparatorie. Competenta. - Decizie nr. 16 din data de 12.03.2004
Imobil revendicat in conditiile Legii nr.10/2001. Unitate detinatoare. Instanta competenta teritorial. - Decizie nr. 1973/A din data de 17.12.2004
Cult religios. Imobil preluat de stat. Constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare a unui imobil in baza Legii nr. 112/1995 si a Legii nr.85/1992. - Decizie nr. 1487/A din data de 07.10.2004
Aur confiscat abuziv. Notiunea de “obiect de aur”. Restituire in temeiul OUG nr.190/2000. - Decizie nr. 1484/A din data de 07.10.2004