InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

obligatie de a face

(Hotarare nr. 1309/2014 din data de 03.02.2014 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Constructii | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA Nr. 1309/2014
Sedinta publica de la 03 Februarie 2014
Completul compus din:
PRESEDINTE: __.
GREFIER: __.

Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamant SC __ si pe parat SC __. SRL, avand ca obiect obligatie de a face
Se constata ca dezbaterea in fond a cauzei a avut loc in sedinta publica din 20.01.2014, cand partile prezente au pus concluzii in fond, care au fost consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, incheiere care face parte integranta din prezenta hotarare, cand instanta in vederea deliberarii a amanat pronuntarea la data de 27.01.2014, cand instanta in vederea deliberarii a amanat pronuntarea la data de 03.02.2014, data la care s-a pronuntat prezenta hotarare.

INSTANTA

Constata ca prin cererea inregistrata sub numarul de dosar de mai sus reclamanta SC __A SRL a solicitat in contradictoriu cu SC _ SRL obligarea paratei la permiterea accesului pentru efectuarea lucrarilor necesare in vederea colectarii si deversarii pe proprietatea reclamantei a apelor meteorice acumulate pe proprietatea paratei si pe acoperisul cadirii situate in __., jud Bihor, cu montarea pe acest acoperis a jgheabului, lucrare la care reclamanta a fost obligata prin Sentinta Civila nr. 1___.78/2011 data de Judecatoria Oradea in dosarul civil nr. __.271/2008; obligarea paratei la efectuarea lucrarilor necesare pentru montarea jgheaburilor, cetarnelor la cladirea de caramida rosie proprietatea acesteia al carei acoperis este inclinat spre proprietatea subscrisei in asa fel incat apele meteorice sa fie colectate si deversate pe proprietatea paratei.
In motivarea cererii reclamanta arata ca este proprietara imobilului inscris in CF _ Oradea cu nr. cadastral _.. reprezentand in natura constructie cu teren aferent. Prin Sentinta  _8/2011 data de Judecatoria Oradea in dosarul civil nr. _./271/2008 au fost obligati la efectuarea acestor lucrari pentru a asigura scurgerea apelor de pe partea lor de acoperis pe proprietatea SC S_. SRL asupra imobilului inscris in CF _.Oradea. constructia are un acoperis care in partea de sus a acestuia este proprietatea SC . SRL iar in partea de jos pe latura inspre proprietatea paratei, este in proprietatea sa. Sentinta a obligat  SC S___SRL la efectuarea lucrarilor pentru partea de acoperis de sus care este pe aceeasi parte sau in aceeasi apa cu proprietatea paratei. Arata ca a solicitat permisiunea de a intra pe terenul paratei si pe acoperisul ei pentru efectuarea acestor lucrari, dar parata nu i-a permis acest lucru, desi ele au fost stabilite de instanta si ii profita. Este evident ca jgheabul nu se poate monta in aer, iar accesul si punctul de sprijin al muncitorilor nu se poate efectua fara atingerea proprietatii paratei.
 Raportat la capatul doi al cererii arata ca parata are in aceeasi curte o cladire care este amplasata in asa fel incat toate apele meteorice se scurg in curtea noastra iar acea cladire nu are montate jgheaburi. Apele care curg pe acea cladire ajung toate in curtea reclamantei ceea ce a dus la distrugerea placilor de beton din curte si le-a provocat pagube.
In drept, art. 611 cod civil.
Parata, prin intampinarea depusa solicita respingerea capatului 1 din cererea reclamantei ca fiind inadmisibil, nelegal, netemeinic si nefundat, reclamanta urmarind sa tergiverseze indeplinirea obligatiilor sale stabilite de instanta, respingerea capatului 2 din cererea reclamantei ca ramas fara obiect,  _.. COM SRL conformandu-se si indeplinind de buna voie lucrarile la care face referire reclamanta.
Arata ca reclamanta a solicitat sai se permita efectuarea lucrarile ce trebuia sa le efectueze pe proprietatea sa conform dispozitiilor Instantei sa le demareze de la acoperisul proprietatii SC U__. COM SRL,in mod nejustificat si de neinteles, reclamanta nedorind a efectua lucrarile la care era obligata de pe proprietatea sa.  S-a refuzat, deoarece reclamanta poate si are toate conditiile necesare ca lucrarea la care este obligata sa o efectueze de pe proprietatea sa.
In drept,  art. 205 si urm din Cod de procedura civila , Cod Civil.
Reclamanta, prin raspunsul la intampinarea depusa solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata, obligarea paratei la efectuarea lucrarilor   necesare pentru montarea jgheaburilor, cetarnelor la cladirea din caramida rosie proprietatea acesteia al carei acoperis este inclinat spre proprietatea SC __. SRL in asa fel incat apele meteorice sa fie colectate si deversate pe proprietatea lor.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele.
Se retine ca cererea reclamantei priveste doua aspecte. In primul rand priveste obligatia stabilita in sarcina reclamantei printr-o hotarare judecatoreasca, iar, pe de alta parte, priveste obligarea efectuarii de catre parata a unor lucrari de montare jgheaburi si burlane pentru un acoperis proprietatea paratei inclinat spre proprietatea reclamantei.
In ce priveste capatul unu de cerere se retin urmatoarele.
Prin sentinta civila nr. _..2011 din dosar 7956/271/2008, reclamanta a fost obligata sa efectueze lucrarile necesare in vederea colectarii si deversarii pe proprietatea s-a a apelor meteorice acumulate de pe acoperisul cladirii situate in loc. __.. Bihor.
Din fotografia fila 60 dosar, instanta retine ca in fapt este vorba despre acoperisul halei, inclinatia acoperisului fiind spre proprietatea paratei.
Parata contesta cererea reclamantei prin prisma faptului ca o oferta a unei societati comerciale cu activitate in domeniu a prezentat solutia tehnica pentru efectuarea acelor lucrari exclusiv de pe proprietatea reclamantei.
Din fotografia depusa la dosar, instanta apreciaza ca lucrarile la care reclamanta a fost obligata prin hotarare judecatoreasca se realizeaza doar avand acces atat pe acoperisul ce tine de proprietatea reclamantei dar si de pe acoperisul paratei, solutia tehnica de efectuare a lucrarii exclusiv de pe acoperisul reclamantei fiind apreciata cu un grad de pericol mai mare decat daca se intervine din zona mai joasa a acoperisului, respectiv din zona de acoperis aflata in proprietatea paratei.
Situatiei retinute ii corespunde in drept prevederile art. 611 C. Civil cu consecintele ce decurg din acest articol. Astfel daca reclamanta este obligata in baza acestei dispozitii legale si a hotararii judecatoresti la efectuarea unui jgheab, atunci aceasta are dreptul de a avea accesul cel mai optim pentru realizarea acestei obligatii, o interpretare contrara ducand la concluzia ca reclamanta a fost obligata la executarea unei obligatii imposibile. Raportat la celelalte aparari ale paratei, respectiv la faptul ca cererea din prezentul dosar este doar pentru tergiversarea indeplinirii propriei obligatii a reclamantei, nu poate fi retinuta de instanta tocmai datorita pozitiei de opunere a paratei la a permite accesul lucratorilor reclamantei pentru efectuarea lucrarilor. O astfel de aparare ar fi fost retinuta doar daca se facea dovada de catre parata ca desi a fost de acord cu accesul reclamantei si a notificat acesteia sa efectueze lucrarile, aceasta nu s-ar fi conformat dispozitiei de obligare din hotararea judecatoreasca.
Pentru aceste motive, constatand ca pentru indeplinirea obligatiei stabilite prin hotararea judecatoreasca enuntata mai sus, reclamanta are nevoie de accesul pe acoperisul paratei, instanta va admite acest capat de cerere, conform dispozitivului.
In ce priveste capatul doi de cerere se retin urmatoarele.
Desi din corespondenta dintre parti depusa la dosar rezulta relatia conflictuala dintre cele doua parti, din chiar raspunsul la intampinare se retine ca lucrarea ce face obiectul capatului doi de cerere a fost efectuata, reclamanta invederand doar faptul ca parata actioneaza cu rea credinta in sensul ca a intrat pe proprietatea reclamantei fara permiterea accesului pentru realizarea lucrarii.
Cum obiectul sesizarii instantei are de a face cu obligatia de modificare a pantei de scurgere pentru un acoperis al paratei, obligatie ce este in sarcina acesteia, in baza art. 611 C. Civil, si cum aceasta obligatie a fost executata conform inscrisului fila 35, proces verbal de receptie lucrari (fila 54) si a fotografiilor (fila 58-59), instanta constata ca cererea a ramas fara obiect urmand a fi respinsa.
Conform art. 453 alin. 1 C.proc. civ. partea care cade in pretentii va fi obligata, la cerere, la plata cheltuielilor de judecata. In speta, avand in vedere ca urmeaza a admite in parte cererea, instanta va admite in parte cererea reclamantei de obligare a paratei la plata cheltuielilor de judecata si va obliga parata la plata catre reclamanta a sumei de 370 lei reprezentand 20 lei taxa judiciara de timbru aferenta cererii admise si 350 lei parte din onorariu avocatial, cu titlu de cheltuieli de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite in parte cererea formulata de reclamanta SC S__SRL cu sediul in __. __. Bihor in contradictoriu cu parata SC __ SRL cu sediul in __..jud. Bihor.
Obliga parata sa permita accesul reclamantei pe proprietatea paratei si pe acoperisul cladirii situate in .., jud. Bihor, pentru efectuarea lucrarilor necesare in vederea colectarii si deversarii pe proprietatea reclamantei a apelor meteorice acumulate pe proprietatea sa, cu montarea pe acest acoperis a unui jgheab, conform sentintei Civile din dosarul _../271/2008 al Judecatoriei Oradea.
Obliga parata la plata catre reclamanta a sumei de 370 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.
Cu apel in termen de 30 zile de la comunicare ce se va depune la Judecatoria Oradea.
Pronuntata in sedinta publica, azi 03.02.2014.

PRESEDINTE, GREFIER,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Constructii

Desfiin?are lucrari executate fara autoriza?ie de construc?ie - Decizie nr. 163 din data de 27.02.2017
ANULARE PROCES VERBAL - Decizie nr. 134 din data de 19.03.2015
Refacere lucrari de constructie realizate necorespunzator. Lipsa calitatii procesuale pasive a administratorului societatii executante. - Decizie nr. 714 din data de 01.09.2011
Refuzul proprietarului de a permite edificarea unei constructii noi deasupra imobilului, fara avizarile si autorizarile expertilor - Decizie nr. 411 din data de 16.09.2011
Construirea unui garaj pe terenul aflat in coproprietate. Refuzul justificat al paratilor de a-si da consimtamantul la edificarea constructiei. - Decizie nr. 406 din data de 19.12.2008
Invocarea un drept propriu de proprietate asupra constructiei, pe calea procedurii necontencioase a plangerii impotriva unei incheieri de carte funciara dau un caracter contencios cererii petentei. Exceptia lipsei calitatii procesuale de folosinta a - Decizie nr. 655/R din data de 28.03.2013
Refuzul Primarului Municipiului B de a emite autorizatia de construire pentru mansarde este nejustificat si arbitrar in situatia in care solicitantul indeplineste toate conditiile legale pentru obtinerea acestei autorizatii. - Decizie nr. 3270/R din data de 18.06.2013
Autorizatie de construire Legea nr. 50/1991 Autorizatia de construire constituie actul final de autoritate al administratiei publice locale pe baza caruia este permisa executarea lucrarilor de constructii corespunzator masurilor prevazute de l... - Decizie nr. 2068/R din data de 24.04.2012
Conform art. 11 din O.U.G. nr. 7/2003 privind constatarea acceptarii tacite hotararea primei instante este definitiva si irevocabila. - Decizie nr. 277/R din data de 07.11.2006
obligatie de a face - demoleze acoperis constructie - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014
obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1898 din data de 24.07.2009
Obligatia de a face- accesiune- evacuare - Hotarare nr. 5061 din data de 07.07.2010
obligatia de a face - Sentinta civila nr. 38 din data de 12.01.2010
Decizia civila nr.394 - Decizie nr. 394 din data de 20.03.2006
Servitute, ridicare constructii - Sentinta civila nr. 999 din data de 19.03.2010
Contructie - Sentinta civila nr. 3206 din data de 10.11.2011
Constructii - Sentinta civila nr. 3035 din data de 14.12.2010
Constructii - Sentinta civila nr. 2546 din data de 05.11.2010
Consctructii - Sentinta civila nr. 2714 din data de 17.11.2010
Constructii - Sentinta civila nr. 2488 din data de 03.11.2010