InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

actiune in constatare

(Sentinta civila nr. 3205/2014 din data de 18.03.2014 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Contracte | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA SENTINTA CIVILA Nr. 3205/2014
Sedinta publica de la 18 Martie 2014
Completul compus din:
PRESEDINTE __.
Grefier ___. Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamant __ si pe parat __, avand ca obiect actiune in constatare.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta reprezentanta reclamantei, av. .., in baza delegatiei de la dosar,  lipsa fiind restul partilor.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, invederandu-se instantei cele de mai sus, dupa care:
Instanta constata ca s-a intors la dosar procedura de citare a paratului .. cu mentiunea destinatar plecat din localitate.
 Fata de disp. art.172 c.pr.civ., instanta apreciaza procedura legal indeplinita cu paratul _.., acest parat avand termen in cunostinta prin primirea personal a citatiei pentru termenul anterior de judecata, dovada acesteia fiind la fila 76 dosar, iar pentru termenul de azi a fost citat pentru administrarea probei cu interogatoriu.
Reprezentanta reclamantei depune la dosar lista de intrebari in vederea administrarii probei cu interogatoriul paratilor  __..solicitand a  se face aplicarea disp. art.358 c.pr.civ.
Nemaifiind alte cereri sau probe de administrat, in baza art.392 C.pr.civ., instanta constata cauza in stare de judecata, declara inchisa faza probatorie si acorda cuvantul in fond.
Reprezentanta reclamantei solicita admiterea cererii asa cum a fost formulata, a se constata ca reclamanta este proprietara autoturismului marca __., urmare contractelor succesive incheiate, fara cheltuieli de judecata.                                        

INSTANTA
DELIBERAND

Constata ca prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Oradea la data de 20.05.2013, sub dosar cu nr. de mai sus, reclamanta _ a solicitat in contradictoriu cu paratii __, a se constata ca reclamanta este proprietara autovehiculului marca Mercedes Benz tip Vito, nr de identificare V__, drept de proprietate dobandit in baza contractului de vanzare-cumparare incheiat cu parata _.., a se constata ca parata _.. a dobandit dreptul de proprietate asupra autovehiculului mentionat in baza contractului de vanzare-cumparare incheiat cu paratul _. a se constata ca paratul  _. a dobandit dreptul de proprietate asupra autovehiculului mentionat in baza contractului de vanzare-cumparare incheiat cu paratul _., a se constata ca paratul ___a dobandit dreptul de proprietate asupra autovehiculului mentionat in baza contractului de vanzare-cumparare incheiat cu paratul __, sa dispuna inmatricularea vehiculului pe numele reclamantei cu consecinta radierii de paratul SERVICIUL PUBLIC COMUNITAR REGIM PERMISE SI INMATRICULARI AUTO _. a autovehiculului de pe numele paratului _.. si obligarea paratului __.. la efectuarea modificarilor in talon, cu cheltuieli de judecata in caz de opunere.
In motivarea in fapt a cererii, reclamanta a aratat ca a cumparat la data de 25.01.2012 autovehiculul in litigiu de la parata __ pentru pretul de 5300 Euro. Desi autovehiculul se afla in posesia sa de la acel moment nu a putut efectua formalitatile de inmatriculare pe numele sau, deoarece nici vanzatoarea, nici vanzatorii anteriori, la randul lor, nu efectuasera formalitatile de inmatriculare.
In drept, au fost invocate dispozitiile art. 555 si urm., art 1650 si urm. Cod civil, art 35 Cod proc civ.
In probatiune au fost depuse inscrisuri.
Prin incheierea din camera de consiliu din 14.08.2013 a fost admis in parte cererea de ajutor public judiciar formulata de reclamanta, dispunandu-se reducerea taxei de timbru in cuantum de 1499 lei la 749,5 lei.
Prin intampinarea depusa la dosar la 14.10.2013, paratul _.  a aratat ca nu se opune la admiterea actiunii, recunoscand ca a dobandit dreptul de proprietate al autovehiculului de la paratul __. si l-a instrainat catre paratul ___.
Intampinarea nu a fost intemeiata in drept.
Nu a fost anexat nici un inscris in probatiune.
Ceilalti parati nu au formulat intampinare.
In prezenta cauza au fost administrate proba cu inscrisuri si cu interogatoriul paratilor ____..
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Autovehiculul  marca Mercedes Benz tip Vito, nr de identificare _.., nr de inmatriculare BH __ are inscris in certificatul de inmatriculare ca detinator pe paratul  _...
Din recunoasterea expresa a paratului  __.. si din neprezentarea nejustificata la interogatoriu a paratului _.., instanta retine ca dovedita sustinerea reclamantei in sensul ca paratul _.. a vandut acest autoturism paratului _.
La data de 31.01.2010, intre paratul __.., in calitate de vanzator si paratul _.. in calitate de cumparator, s-a incheiat contractul de vanzare-cumparare avand ca obiect autovehiculul marca Mercedes Benz tipul Vito, nr de identificare V_.., nr de inmatriculare _..
La data de 21.06.2011, intre paratul _.., in calitate de vanzator si parata _.. in calitate de cumparator s-a incheiat contractul de vanzare-cumparare avand ca obiect autovehiculul marca Mercedes Benz tipul Vito _.., nr de identificare V____..
La data de 25.01.2012 intre parata _.., in calitate de vanzatoare si reclamanta in calitate de cumparatoare, s-a incheiat contractul de vanzare-cumparare avand ca obiect autovehiculul marca Mercedes Benz tipul Vito _.DI, nr de identificare _..8, serie motor ___.
Niciunul dintre acesti parati nu au efectuat formalitatile de radiere a autovehiculului de pe numele vanzatorului, respectiv inmatriculare pe numele cumparatorului.
Vanzarea-cumpararea unui autoturism este un contract consensual, iar formalitatile ulterioare, de radiere de pe numele vanzatorului si inscriere pe numele cumparatorului sunt aspecte de tin de publicitatea vanzarii, de registrele publice, respectiv de ratiuni fiscale (impozitare), proprietatea transmitandu-se insa prin simplul acord de vointa al partilor.
Fata de acestea, instanta va constata existenta conventiei incheiata intre paratul _., in calitate de vanzator si paratul __ in calitate de cumparator, avand ca obiect autovehiculul marca Mercedes Benz tipul Vito, nr de identificare ., existenta conventiei incheiata intre paratul _.., in calitate de vanzator si paratul .. in calitate de cumparator, avand ca obiect autovehiculul marca Mercedes Benz tipul Vito, nr de identificare V__.68, nr de inmatriculare BH _., existenta conventiei incheiata intre paratul _., in calitate de vanzator si parata __ in calitate de cumparator, avand ca obiect autovehiculul marca Mercedes Benz tipul Vito 112 CDI, nr de identificare .. si existenta conventiei incheiata intre parata _.., in calitate de vanzatoare si reclamanta in calitate de cumparatoare, avand ca obiect autovehiculul marca Mercedes Benz tipul Vito 112 CDI, nr de identificare _...
In consecinta, avand in vedere ca proprietatea s-a transmis succesiv, prin simplul acord de vointa al partilor, va constata ca reclamanta este proprietara autovehiculului marca .. CDI, nr de identificare __.. serie motor ___.., dobandit cu titlu de cumparare, conform celor de mai sus.
Art 24 alin 2 lit d) din Ordinul M.A.I. nr 1501/2006 privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor, stabileste ca proprietarii de vehicule inmatriculate sau inregistrate sunt obligati sa solicite radierea din circulatie in termen de 30 de zile de la data trecerii vehiculului inregistrat in proprietatea altei persoane.
Art 25 prevede ca radierea se face pe baza depunerii certificatului de inmatriculare sau de inregistrare si a placutelor cu numar de inmatriculare ori de inregistrare, dupa caz, a cartii de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele inmatriculate dupa 1 iulie 1993), a fisei de inmatriculare cu viza organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale, stabilita potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscala, precum si a documentelor care atesta faptul ca a intervenit una dintre situatiile prevazute la art. 24 alin. (1)-(4).
Paratul _ nu si-a indeplinit obligatia de radiere a autoturismului. Retinand insa ca acest parat a instrainat autovehiculul, iar in prezent nu mai este proprietarul acestuia, instanta va dispune radierea din circulatie a autoturismului mentionat de pe numele paratului _.. in evidentele ___
Va respinge cererea reclamantei de inscriere a autoturismului pe numele sau, in evidentele ___.., pentru urmatoarele considerente:
Art 8 din Ordinul M.A.I. nr 1501/2006 prevede ca transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul se efectueaza in baza urmatoarelor documente:
    a) cererea noului proprietar. In cazul inscrierii in certificatul de inmatriculare si a altei persoane care poate folosi vehiculul in virtutea unui drept legal, altul decat cel de proprietate, proprietarul va mentiona solicitarea explicita in cerere;
    b) fisa de inmatriculare a vehiculului, al carei model este stabilit conform reglementarilor legale, semnata de fostul si noul proprietar, vizata de organele fiscale competente ale autoritatilor administratiei publice locale. In cazul fostului proprietar al vehiculului se poate depune certificatul de atestare fiscala emis de autoritatile administratiei publice locale, situatie in care nu mai este necesara depunerea fisei de inmatriculare. In cazul inscrierii in certificatul de inmatriculare si a altei persoane, se va depune si fisa de inmatriculare completata cu datele acesteia;
    c) cartea de identitate a vehiculului, in original si in copie;
    d) documentul care atesta dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului sau remorcii, in original si in copie;
    e) actul de identitate al solicitantului, in original si in copie. In situatia in care in certificatul de inmatriculare urmeaza a fi inscrisa si o alta persoana, se va prezenta actul de identitate sau, dupa caz, documente care sa ateste dobandirea personalitatii juridice, denumirea si sediul, in copie;
    f) dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice, in termenul de valabilitate a acesteia;
    g) copia documentului de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de circulatie, in termenul de valabilitate a acesteia;
    h) dovada platii taxei de inmatriculare;
    i) certificatul de inmatriculare al fostului proprietar, in care acesta a inscris transmiterea dreptului de proprietate;
    j) placutele cu numarul de inmatriculare, daca noul proprietar are domiciliul, resedinta sau sediul pe raza altui judet decat al fostului proprietar;
    k) dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare;
    l) dovada platii contravalorii placutelor cu numarul de inmatriculare, cu exceptia cazului in care acestea se pastreaza de catre noul proprietar;
    m) certificatul de autenticitate al vehiculului, cu exceptia autovehiculelor destinate competitiilor sportive si a vehiculelor istorice, pentru cazurile stabilite de reglementarile in vigoare;
    n) procura speciala, dupa caz.
Aceste documente sunt necesare pentru a stabili fie starea tehnica corespunzatoare a autovehiculului, fie identitatea acestuia, ori imprejurarea ca toate obligatiile fiscale au fost achitate.
Documentele mentionate nu au fost depuse la dosarul cauzei, hotararea instantei nu poate tine loc unor asemenea constatari care sunt de competenta unor institutii de specialitate, nici nu poate acoperi neachitarea obligatiilor fiscale, iar in lipsa acestora nu se poate dispune inmatricularea in circulatie.
In consecinta, cererea reclamantei va fi admisa in parte, conform dispozitivului prezentei hotarari.
Va lua act ca reclamanta nu a solicitat cheltuieli de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite in parte cererea de chemare in judecata, formulata de reclamanta __, in contradictoriu cu paratii _.., jud Bihor, ..
Constata existenta conventiei incheiata intre paratul __, in calitate de vanzator si paratul _ in calitate de cumparator, avand ca obiect autovehiculul marca Mercedes Benz tipul Vito, nr de identificare _.
Constata existenta conventiei incheiata intre paratul .. in calitate de vanzator si paratul _. in calitate de cumparator, avand ca obiect autovehiculul marca Mercedes Benz tipul Vito, nr de identificare _.., ne de inmatriculare BH __
Constata existenta conventiei incheiata intre paratul __, in calitate de vanzator si parata _.. in calitate de cumparator, avand ca obiect autovehiculul marca Mercedes Benz tipul Vito 112 CDI, nr de identificare _..
Constata existenta conventiei incheiata intre parata __.., in calitate de vanzatoare si reclamanta in calitate de cumparatoare, avand ca obiect autovehiculul marca Mercedes Benz tipul Vito 112 CDI, nr de identificare .. serie motor _
Constata ca reclamanta este proprietara autovehiculului marca Mercedes Benz tipul Vito 112 CDI, nr de identificare V_., serie motor _.., dobandit cu titlu de cumparare, conform celor de mai sus.
Dispune radierea din circulatie a autovehiculului mentionat de pe numele paratului _.. in evidentele SERVICIULUI PUBLIC COMUNITAR REGIM PERMISE SI INMATRICULARI AUTO __.
Respinge celelalte pretentii.
Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Cu drept de apel in termen de 30 zile de la comunicare, care se va depune la Judecatoria Oradea.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 18.03.2014.

Presedinte,       Grefier,
___.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte

Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Dobanzi comerciale. Titlu executoriu. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 17/R/2010 din data de 04.01.2010
Prestari servicii apa. Necontorizat. - Decizie nr. 111/R/2010 din data de 01.02.2010
Recurs prest tab - Sentinta civila nr. 05695 din data de 25.01.2010
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Cerere cu valoare redusa. Cerere de restituire a unui imprumut, formulata inainte de termenul scadent. - Sentinta civila nr. 429 din data de 09.10.2014
Instrainarea si dobandirea terenurilor prin acte juridice intre vii, doar prin incheierea ad validitatem a actului in forma autentica - Decizie nr. 156 din data de 28.02.2013
Constatare a nulitatii absolute a clauzei privind onorariul de succes din contractul de asistenta juridica - Decizie nr. 755 din data de 27.09.2012
Obligare incheiere contract in forma autentica - Decizie nr. 367 din data de 18.10.2010
Despagubiri contractuale - Sentinta comerciala nr. 791/C din data de 20.04.2010
Contract de vanzare-cumparare - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
Contract de leasing - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
EFECTELE TERMENULUI DE 45 DE ZILE PREVAZUT LA ART.31 ALIN. 3 DIN LEGEA NR. 47/1992 - Decizie nr. 103 din data de 15.02.2010
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 235 din data de 07.03.2012
Revendicare - Sentinta civila nr. 54 din data de 25.01.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 76 din data de 26.01.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 1576 din data de 21.12.2011