InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Patarlagele

CIVIL MINORI SI FAMILIE: Incuviintare relatii personale cu minorul. Stabilire program vizitare minor. Reclamant cu domiciliul in strainatate. Legea nr.272/2004.

(Hotarare nr. 396 din data de 05.03.2009 pronuntata de Judecatoria Patarlagele)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Patarlagele | Jurisprudenta Judecatoria Patarlagele

MINORI SI FAMILIE.
Incuviintare relatii personale cu minorul. Stabilire program vizitare minor. Reclamant cu domiciliul in strainatate. Legea nr.272/2004.                                 Asupra actiunii civile de fata.
Reclamanta C.A. a chemat in judecata pe paratul C.D., solicitand instantei ca prin hotararea ce va pronunta sa-i fie incuviintate reclamantei a avea legaturi personale cu minorul E.M. in urmatoarea modalitate: trei saptamani in vacanta de vara si o saptamana in vacanta de iarna la rezidenta reclamantei  din Republica Italia .
In fapt, reclamanta a aratat ca din  relatia de concubinaj cu paratul a rezultat minorul E.M. nascut la data de 02.04.1993 .
Desi la inceput relatia dintre parti a decurs in mod normal, de educatia si grija minorului ocupandu-se ambii parinti  , ulterior relatiile afectuoase s-au degradat, reclamanta fiind   nevoita sa plece la munca in strainatate , iar minorul ramanand in grija paratului, dar cu sustinerea permanenta  financiara, materiala si afectuoasa  pentru copil  din partea reclamantei. In aceste conditii instanta de judecata  a dispus  ca minorul sa ramana in grija paratului, reclamanta fiind obligata  la plata unei pensii de intretinere desi sumele de bani trimise  pentru cresterea minorului depaseau cu mult  cuantumul stabilit de instanta.
S-a mai aratat ca  a incercat sa tina legatura cel putin telefonic pe perioada  in care a lucrat in strainatate , iar cand venea in tara incerca sa-si vada copilul  ,sa stea mai mult in preajma lui, insa  legatura cu minorul devenea tot mai ascunsa si intrerupta de interventia paratului  care a incercat  tot mai mult  ruperea acestei legaturi firesti. In Italia, tara unde reclamanta isi are rezidenta , are conditii foarte bune ,locative pentru ca minorul sa-si petreaca o parte din vacanta , are un loc de munca stabil, astfel ca apreciaza  ca  nu exista nici un impediment  ca legaturile personale sa se poata realiza la actuala rezidenta , iar plecarea minorului din tara, cu reclamanta sa se poata realiza prin efectele hotararii ce se va pronunta in cauza.
In drept,reclamanta si-a intemeiat actiunea pe dispozitiile art.17 din Legea nr. 272/2004 si art. 65 cu referire la art.43 al.2 din Codul familiei.
La dosarul cauzei a fost depus in copie, sentinta civila nr.709/03.06.2008 pronuntata de Judecatoria Patarlagele, certificatul de nastere al minorului,  atestat de regularitate  a sederii pentru cetatenii din Uniunea Europeana, contract de inchiriere pentru uz de locuit, in traducere autorizata.
Paratul ,prezent in instanta la termenul din  data de  30 oct.2008  a aratat ca este de acord cu stabilirea programului de vizitare a minorului , dar in tara si nu este de acord ca reclamanta sa ia minorul  in Italia sau daca il ia sa fie cu insotitor.
La solicitarea instantei in cauza s-au efectuat referate de anchete sociale   atat la domiciliul reclamantei, cat si la domiciliul paratului.
In dovedirea actiunii reclamanta a solicitat instantei incuviintarea probei testimoniale cu doi martori, in cauza fiind audiati sub prestare de juramant , C.C. si C.C., depozitiile acestora  fiind  consemnate si atasate la dosar.
Instanta a procedat, in camera de consiliu,la ascultarea minorului E.M., care precizeaza ca este in clasa a IX-a , ar vrea sa mearga in Italia la mama sa . Mai arata ca vorbeste  cu aceasta la telefon si ii trimite bani si haine insa ar dori  sa ramana tot  la tatal sau unde este incredintat.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Din relatia de concubinaj a partilor a rezultat minorul  E.M. nascut la data de  02.04.1993. Initial minorul s-a aflat in cresterea si ingrijirea parintilor sai, ulterior  reclamanta  a plecat in Italia, iar minorul  a ramas in grija tatalui .
Dupa plecarea in strainatate a reclamantei  , aceasta a tinut legatura cu fiul sau  E.M.  si a trimis bani  acestuia . De asemenea  de cate ori venea in tara reclamanta incerca sa ia legatura cu fiul sau insa  paratul a refuzat . De altfel  relatia  reclamantei cu minorul inainte de a pleca in strainatate era una buna .
La rezidenta  din Italia  reclamanta  are un apartament inchiriat  care este  mobilat corespunzator , are un loc de  munca stabil , prezentand o situatie socio-economica stabila astfel incat  sa-i permita sa isi primeasca  fiul E.M.
Fata de cele retinute instanta, in conf.cu dispoz. art. 43 al.3 la care face trimitere art.65 din Codul familiei, apreciaza ca actiunea este intemeiata.
Potrivit textelor de lege mentionate  parintele caruia nu i s-a incredintat  copilul pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta si de a veghea la cresterea, educarea,invatatura si educarea lui profesionala.
Asa cum s-a aratat in jurisprudenta si doctrina, dreptul in discutie se poate realiza fie prin vizitarea copilului la domiciliul parintelui caruia nu i s-a incredintat, fie prin lasarea copilului la domiciliul parintelui caruia nu i-a fost incredintat , pentru o anumita perioada determinata de timp.
La alegerea modalitatii concrete de exercitare a acestui drept, in conf. cu dispoz.art.97 al.2 din Codul familiei, instanta urmeaza sa tina cont doar de interesele copilului,  respectiv de necesitatea ca parintele in discutie sa-l poata vedea pe minor si sa tina personal legatura cu el, pentru a constata felul in care i se asigura ingrijirea, cresterea si  sanatatea,dezvoltarea fizica si morala,precum si pentru a se putea realiza si o apropiere sufleteasca, normala intre  copil si parintele respectiv.
In speta, avand in vedere ca  la momentul in care reclamanta a dorit sa viziteze pe minor la domiciliul paratului a fost refuzat sau desi s-a permis acest lucru , vizita nu s-a desfasurat in conditii normale, singura modalitate de a avea legaturi personale cu minorul este aceea  de a-l  lua pe minor la rezidenta  sa din Italia  timp de trei saptamani in vacanta de vara si o saptamana in vacanta de iarna.
Pentru aceste considerente urmeaza a admite actiunea asa cum a fost formulata
In temeiul art.274 cod procedura civila, urmeaza sa ia act ca nu se solicita plata cheltuielilor de judecata .
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E
 Admite actiunea avand ca obiect stabilire program vizitare minor.
Incuviinteaza ca reclamanta sa aiba legaturi personale cu minorul E.M., astfel:
Reclamanta va avea dreptul de a lua minorul la rezidenta sa din Italia 3 saptamani in vacanta de vara si o saptamana in vacanta de iarna .                  
Ia act ca partile nu au solicitat cheltuieli de judecata.
Cu apel.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010