InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Piatra Neamt

Punere sub interdictie

(Sentinta civila nr. 380 din data de 24.01.2013 pronuntata de Judecatoria Piatra Neamt)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Piatra Neamt | Jurisprudenta Judecatoria Piatra Neamt

SENTINTA CIVILA NR. 380
- punere sub interdictie - Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Piatra Neamt la data de 12.03.2012, sub nr. XXXX/279/20XX si precizata pe parcursul judecatii, reclamantul XX a solicitat instantei de judecata sa pronunte o hotarare prin care sa dispuna punerea sub interdictie a paratei XX, in varsta de 85 de ani, numirea in calitate de curator special al paratei pana la solutionarea cauzei pe numita XXsi numirea sa in calitate de tutore al paratei dupa punerea acesteia sub interdictie.
In motivarea cererii reclamantul a aratat ca parata este mama sa si este in varsta de 85 de ani, iar din anul 2007 a fost diagnosticata cu dementa Alzheimer, nemaiputand ca aiba grija de ea. Parata a fost supusa mai multor controale medicale si evaluari psihiatrice, din care a rezultat ca functiile intelectuale sunt deteriorate total, ca prezinta dificultati grave de concentrare a atentiei si din acest motiv nu poate fi lasata nesupravegheata nici o clipa.
Cererea de desemnare in calitate de tutore a reclamantului a fost justificata prin faptul ca acesta este fiul paratei, singurul in masura sa aiba grija de mama sa, grija pe care de altfel o are si in prezent.
  In drept, au fost invocate dispozitiile art. 164 alin. 1 si urmatoarele din noul Cod civil.
Cererea este scutita de plata taxelor judiciare de timbru, potrivit art. 15 lit. h din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.
           In dovedirea actiunii, in cadrul probei cu inscrisuri, reclamantul a depus la dosar fotocopii ale urmatoarelor acte: un certificat de incadrare in grad de handicap al paratei, certificatul de nastere al paratei si cartile de identitate ale partilor, dispozitia nr. 3424/2010 a Primarului municipiului Piatra Neamt, un referat medical, o ancheta sociala efectuata de Directia Asistenta Sociala, Serviciul Protectie Sociala din cadrul Primariei municipiului Piatra Neamt, o fisa de examen psihologic al paratei, o scrisoare medicala si un bilet de iesire din spital.
Instanta a solicitat Parchetului de pe langa Judecatoria Piatra Neamt sa efectueze cercetarile administrative necesare si expertizarea psihiatrica a paratei XX, cu privire la capacitatea acesteia de a se ingriji de interesele sale si de a-si administra bunurile, conform dispozitiilor art. 30 din Decretul nr. 32/1954 raportat la dispozitiile art. 230 alin. 1 lit. o din Legea nr. 71/2011 privind punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil. Ca urmare, a fost efectuata expertiza medico-legala psihiatrica a paratei, iar institutia susmentionata a propus admiterea cererii de punere sub interdictie a acesteia.
De asemenea, instanta a solicitat Autoritatii Tutelare din cadrul Consiliului Local al unitatii administrativ - teritoriale unde domiciliaza parata efectuarea unor anchete psihosociale din care sa reiese comportamentul social al reclamantului XX si persoanei propuse in calitate de curator special al paratei, respectiv XX, precum si relatiile dintre cele doua persoane si parata, institutia respectiva dand curs solicitarii. Totodata, s-au solicitat fisele de cazier judiciar ale persoanelor nominalizate anterior Serviciului Cazier Judiciar, Statistica si Evidenta Operativa din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Neamt, precum si un certificat fiscal privind bunurile paratei Directiei de Taxe si Impozite din cadrul municipiului Piatra Neamt.
La data de 21.01.2013, instanta a procedat la audierea la domiciliul sau a paratei XX, conform art. 30 din Decretul nr. 32/1954 raportat la prevederile art. 230 alin. 1 lit. o din Legea nr. 71/2011, privind punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, declaratia acesteia fiind consemnata intr-un proces - verbal atasat la dosar, la fila 74.
La termenul de judecata din data de 04.10.2012, instanta a desemnat in calitate de curator special al paratei pana la solutionarea cauzei pe numita XX, retinand urmatoarele:
Curatela este o institutie legala pentru ocrotirea unei persoane care are capacitatea civila, dar care, din cauza batranetii, a unei boli ori infirmitati fizice sau a lipsei indelungate de la domiciliu, nu-si poate administra singura bunurile si apara interesele.
Cazurile de instituire a curatelei sunt reglementate de art. 178 din noul Cod civil, insa legiuitorul a prevazut si situatii speciale in care se impune desemnarea unui curator pentru persoanele lipsite de ocrotire.
      Astfel, potrivit dispozitiilor art. 167 din noul Cod civil, aplicabile in cazul institutiei juridice a tutelei, "In caz de nevoie si pana la solutionarea cererii de punere sub interdictie judecatoreasca, instanta de tutela poate numi un curator special pentru ingrijirea si reprezentarea celui a carui interdictie a fost ceruta, precum si pentru administrarea bunurilor acestuia".
Includerea acestei reglementari in titlul III al Noului Cod Civil purtand denumirea de "Ocrotirea persoanei fizice", conduce la concluzia ca desemnarea curatorului special de catre instanta se face ori de cate ori se constata ca interesul persoanei fizice necesita luarea unei masuri de ocrotire a acesteia. Este vorba, in concret, de cei care, desi capabili, din cauza batranetii, a bolii sau a altor motive prevazute de lege nu pot sa isi administreze bunurile si nici sa isi apere interesele in conditii corespunzatoare.
Din analiza textului normativ enuntat anterior rezulta ca protejarea intereselor unei persoane, in perioada judecarii cererii de punere sub interdictie judecatoreasca, se realizeaza prin numirea de catre instanta a unui curator special.
    Din continutul art. 167 din noul Cod civil coroborat cu prevederile legale in materie rezulta conditiile ce trebuie indeplinite cumulativ pentru a se putea institui curatela speciala in ipoteza vizata de textul normativ, si anume: exista in curs de solutionare  o cerere de punere sub interdictie a persoanei reprezentate; persoana respectiva, prezumata ca fiind capabila, nu poate sa isi administreze bunurile si nici sa isi apere interesele in conditii corespunzatoare datorita batranetii, a bolii sau a altor motive prevazute de lege; acordul celui desemnat (potrivit art. 182 alin. 3 din noul Cod civil); potentialul curator special este o persoana cu deplina capacitate de exercitiu si este in masura sa isi indeplineasca aceasta sarcina (conform art. 180 alin. 1 din noul Cod civil).
     In speta, conditiile impuse de legiuitor sunt indeplinite, avand in vedere ca, din actele medicale existente la dosar, reiese ca parata XX, in varsta de 85 de ani, a fost diagnosticata, printre altele, cu dementa senila, astfel ca, datorita varstei si afectiunii de care sufera, se poate prezuma ca nu isi poate adminstra bunurile si apara interesele in mod corespunzator, avand nevoie de ocrotire din acest punct de vedere.
Pe de alta parte, din continutul inscrisurilor existente la dosar si, in mod special, din ancheta psihosociala efectuata in cauza la domiciliul paratei, reiese faptul ca persoana propusa in calitate de curator special de catre reclamant si Autoritatea Tutelara din cadrul Consiliului Local Piatra Neamt, prezinta garantiile morale, sociale si afective pentru protejarea intereselor patrimoniale ale paratei pana la solutionarea cererii de punere sub interdictie. Aceasta concluzie deriva din imprejurarea ca, de multi ani, numita XXs-a implicat in acordarea de ajutor reclamantului in rezolvarea problemelor curente, legate de supravegherea si ingrijirea paratei, existand astfel premisele respectarii si promovarii drepturilor patrimoniale ale acesteia, prin desemnarea persoanei respective in calitate de curator special.
De asemenea, instanta a retinut ca un argument in favoarea desemnarii numitei XXin calitate de curator special al paratei si faptul ca nu are antecedente penale si este o persoana respectabila in comunitatea din care face parte, ceea ce conduce la concluzia ca sprijinul acordat paratei are un caracter strict umanitar.
    Fata de considerentele expuse, avand in vedere si acordul numitei XX, exprimat in fata instantei de judecata, in temeiul art. 167 din noul Cod civil si art. 336 Cod procedura civila, instanta a dispus numirea in calitate de curator special al paratei, a persoanei nominalizate anterior, pana la solutionarea definitiva si irevocabila a prezentei cauze, urmand ca intre persoana reprezentata si curator sa se aplice regulile de la mandat, potrivit art. 183 alin. 1 din noul Cod civil.
Analizand actele si lucrarile dosarului in ceea ce priveste cererea de punere sub interdictie a paratei, instanta apreciaza aceasta cerere ca fiind intemeiata pentru urmatoarele considerente:
        Interdictia judecatoreasca este una dintre institutiile de ocrotire a persoanelor fizice care, din cauza starii de alienatie sau debilitate mintala, sunt lipsite de discernamantul cerut in mod normal pentru ca o persoana sa se bucure de o deplina capacitate de exercitiu.
Potrivit art. 164 alin. 1 din noul Cod civil "persoana care nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale , din cauza alienatiei sau debilitatii mintale, va fi pusa sub interdictie judecatoreasca". Din continutul normei juridice, enuntate anterior, rezulta ca, pentru a putea fi pronuntara punerea sub interdictie, este necesara indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: persoana pusa sub interdictie sa fie lipsita de discernamant; lipsa de discernamant sa o puna in imposibilitatea de a se ingriji singura de interesele sale, ceea ce determina instituirea tutelei interzisului; lipsa discernamantului sa se datoreze alienatiei sau debilitatii mintale cu precizarea ca starea de alienatie sau debilitate mintala presupune o boala a mintii cu caracter permanent, de durata, iar nu cu caracter temporar.
Analizand particularitatile cauzei dedusa judecatii prin prisma conditiilor legale, enumerate mai sus, instanta constata ca sunt indeplinite cele trei cerinte impuse de legiuitor pentru ca o persoana sa poata fi pusa sub interdictie. Astfel, din actele medicale existente la dosar si din concluziile raportului de expertiza medico-legala psihiatrica reiese ca parata XX a fost diagnosticata cu dementa Alzheimer in forma moderat - severa, ceea ce ii afecteaza discernamantul, persoana respectiva neavand capacitatea psihica de a se autoingriji, de a se autoconduce, de a decide asupra drepturilor si obligatiilor propriei persoane si de a actiona cu libera vointa in interes propriu, motiv pentru care s-a recomandat punerea sub interdictie a acesteia.
Avand in vedere ca sunt indeplinite conditiile prevazute de prevederile legale care reglementeaza institutia punerii sub interdictie, coroborat cu imprejurarea ca paratei ii lipseste posibilitatea psihica de autoingrijire si autocontrol, neavand capacitatea psihica de a intelege continutul si consecintele actelor sale, fapt ce echivaleaza cu lipsa discernamantului si implicit cu lipsa capacitatii de exercitiu, instanta, in baza art. 164 noul Cod civil coroborat cu art. 30 - 34 din Decretul nr. 32/1954, va admite actiunea formulata de catre reclamantul XX si va dispune punerea sub interdictie a numitei XX.
        Conform art. 170 noul Cod civil "prin hotararea de punere sub interdictie, instanta de tutela numeste, de indata, un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdictie". Din cuprinsul textului normativ rezulta ca mijlocul juridic de rezolvare a problemelor pe care le ridica constatarea ca o persoana este lipsita de discernamant si declararea ei ca lipsita de capacitate de exercitiu este reprezentarea interzisului prin tutore.
       Tutorele exercita drepturile si indeplineste obligatiile prevazute de dispozitiile legale aplicabile in materie. Astfel, tutorele are obligatia de a asigura ingrijirea celui pus sub interdictie spre a-i grabi vindecarea si a-i imbunatati conditiile de viata, in acest scop intrebuintand veniturile si, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdictie judecatoreasca (conform art. 174 din noul Cod civil), de a administra cu buna credinta bunurile persoanei ocrotite, tutorele actionand in calitate de administrator insarcinat cu administrarea a bunurilor (conform art. 171 cu referire la 142 alin. 2 din noul Cod civil) si de a-l reprezenta in toate actele juridice (conform art. 171 cu referire la 143 din noul Cod civil).
      Din continutul prevederilor legale incidente in materia punerii sub interdictie si tutelei rezulta conditiile ce trebuie indeplinite cumulativ pentru a se putea institui tutela in ipoteza vizata de textul normativ, si anume: persoana reprezentata este pusa sub interdictie; reprezentantul este o persoana fizica cu capacitate deplina de exercitiu, preferabil o ruda sau un afin sau un prieten al familiei persoanei ocrotite, in stare sa indeplineasca aceasta sarcina, tinand cont, dupa caz, de relatiile personale, de apropierea domiciliilor, de conditiile materiale si morale pe care le prezinta cel chemat la tutela (art. 170 raportat art. 118 din noul Cod civil); acordul celui desemnat.
     In speta, conditiile impuse de legiuitor sunt indeplinite, avand in vedere ca parata XX urmeaza a fi pusa sub interdictie datorita alienatiei mintale astfel ca se afla in imposibilitatea de a se autoingriji, de a-si administra bunurile si de a-si apara interesele in mod corespunzator datorita afectiunilor de care sufera, imprejurari percepute direct de instanta cu ocazia audierii persoanei respective, confirmate prin actele medicale depuse la dosar si care ii afecteaza discernamantul. In ceea ce priveste acordul reclamantului in sensul numirii sale in calitate de tutore, acesta a fost exprimat prin cererea de chemare in judecata. Totodata, instanta constata ca din ancheta psihosociala intocmita in cauza si din modul in care se ocupa de ingrijirea paratei, perceput direct de instanta, reiese ca reclamantul prezinta garantiile materiale si morale pentru ocrotirea intereselor paratei, satisfacerea nevoilor de ordin material, emotional si afectiv ale acesteia, precum si asigurarea unui mediu familial si social stabil.
    Fata de considerentele expuse, in temeiul art. 170 din noul Cod civil si art. 336 Cod procedura civila, instanta va desemna in calitate de tutore al paratei XX pe reclamant, urmand ca intre persoana reprezentata si tutore sa se aplice regulile de la mandat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE:

Admite actiunea precizata, formulata de reclamantul XX, in contradictoriu cu parata XX,
Dispune punerea sub interdictie a paratei XX. Desemneaza in calitate de tutore al paratei XX pe reclamantul XX.
Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Cu drept de apel in termen de 15 zile de la comunicare.  
Pronuntata in sedinta publica, astazi, 24.01.2013.
Presedinte,                                                 Grefier,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007