InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ploiesti

problema de drept: nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare pentru eroare-obstacol

(Sentinta civila nr. 12579 din data de 22.11.2011 pronuntata de Judecatoria Ploiesti)

Domeniu Vanzari-Cumparari | Dosare Judecatoria Ploiesti | Jurisprudenta Judecatoria Ploiesti

     Dosar nr. 7554/281/2011- problema de drept: nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare pentru eroare-obstacol
     
     
    Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Ploiesti sub nr. 7554/281/2011 de  reclamantul  ............ a solicitat in contradictoriu cu cu parata  ...............  anularea contractului de vanzare-cumparare autentificat nr. .............
In motivarea actiunii, reclamantul a aratat ca parata este nepoata sa de fiica si el impreuna cu sotia sa au crescut-o pe parata. Pe masura ce nepoata a mai crescut, fiind in varsta si bolnav au convenit sa incheie un contract de  intretinere cu aceasta.
Paratul a mai aratat ca inainte de a merge la notar au avut numeroase discutii cu parata in sensul ca vor incheia un contract de intretinere.
Paratul a invocat drept cauza de nulitate absoluta a contractului eroare obstacol si a aratat ca dorinta sa s a defunctei sale sotii nu a fost de obtinere unei sume de bani ci doreau pe cineva care sa aiba grija de ei la batranete. Au mai precizat ca detineau resurse materiale, parata neavand in acel moment resurse materiale.
In sprijinul ideii ca contractul de vanzare-cumparare este lovit de nulitate absoluta pentru eroare obstacol reclamantul a mai aratat ca parata nu le-a achitat pretul de 35 de milioane de  lei, pret de altfel neserios.
Reclamantul a mai precizat ca la notariat a mers cu convingerea ferma ca va incheia un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, mai mult solicitand notarului sa retina un drept de abitatie viagera. Dupa incheierea contractului pe care nu l-a citit niciodata a avut convingerea ferma ca vointa acestora a fost implinita conform intelegerii facute  cu parata, mai ales ca aceasta a continuat sa aiba aceeasi atitudine de afectiune, grija si i-au ajutat la treburile casei ca si inainte de incheierea contractului.
Reclamantul a mai aratat ca dupa decesul sotiei sale si dupa ce parata s-a casatorit si-a schimbat total comportamentul. Aceasta a plecat din apartament si au convenit ca va veni saptamanal pentru a-l ingriji si ajuta. Din momentul in care s-a casatorit parata vine acasa la reclamant pentru a-l ajuta doar lunar  si doar pentru a-i lua pensia. Cea care are grija de reclamant si care ii aduce cele necesare este fiica sa .............
Reclamantul a invederat instantei ca nu a existat concordanta intre vointa interna si cea exteriorizata  ceea ce a impiedicat totalmente formarea actului juridic, fiind afectat consimtamantul de eroarea destructiva de vointa .
In drept cererea a fost intemeiata in baza art. 94, 953 si 954 cod civil
La data de 20.07.2011 reclamantul a formulat cerere precizatoarea prin care au aratat ca motivul de nulitate absoluta este eroarea obstacol.
Parata a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea cererii ca neintemeiate.
In motivarea intampinarii parata a aratat ca la data de 19.03.2003, minora, prin curator ................ si cu incuviintarea expresa a Autoritatii Tutelare data prin dispozitia ..... a incheiat cu reclamantul si sotia acestuia  contractul de vanzare-cumparare prin care a devenit proprietarul apartamentului compus din doua camere si dependinte din ......................
Parata a aratat ca la momentul incheierii contractului ambii vanzatori, prezenti personal au consimtit si au luat la cunostinta personal de cuprinsul contractului pe care au inteles sa-l incheie. A mai precizat parata ca la momentul incheierii contractului intrucat era minora  a fost indrumata si consiliata si insotita sa-si dea  acordul pentru a cumpara imobilul proprietatea bunicilor.
Parata a mai aratat ca chiar daca nu si-a asumat obligatia de intretinere prin contractul incheiat, totusi i-a ingrijit pe bunicii sai, a suportat cheltuielile cu inmormantarea bunicii sale in baza unei obligatii morale si crestinesti.
Parata a  mai precizat ca in niciun moment nu s-a pus problema incheierii unui contract de vanzare cu clauza de intretinere avand in vedere ca la data incheierii acestui contract era minora si avea nevoie la randul sau de protectie si sprijin , neputandu-se ocupa de intretinerea a doua persoane mature, urmand sa  le asigure acestora toate nevoile materiale, medicamente etc.
Parata a invederat instantei ca contractul de vanzare-cumparare cuprinde o serie de clauze din care rezulta ca actul juridic incheiat a fost de vanzare-cumparare.
Instanta a incuviintat proba cu inscrisuri, proba testimoniala si proba cu interogatoriul partilor.
Partile au formulat concluzii scrise.
    Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
     Potrivit contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. ............... de ................., reclamantul impreuna cu sotia sa ................ au vandut paratei  ............, minora, asistata de ..............  apartamentul proprietate acestora situat in ............... inscris in cartea funciara  ...........cu numar cadastral provizoriu ......... compus din doua camere si dependinte cu o suprafata utila de 58, 21 mp  precum si cota indiviza din suprafata in folosinta comuna a imobilului.
    Prin acest contract vanzatorii si-au rezervat un drept de abitatie viagera.
     In actiunea introductiva reclamantul a invocat drept cauza de nulitate absoluta eroarea obstacol.
Pentru a fi valabil incheiat actul juridic trebuie sa cuprinda o serie de componente, vointa juridica reprezentand un astfel de element fundamental. Consimtamantul, adica exteriorizarea hotararii de a incheia un act juridic civil, pentru a fi valabil, trebuie sa indeplineasca anumite cerinte in mod cumulativ, una dintre acestea fiind aceea de a nu fi alterat de vreun viciu de consimtamant.
In alcatuirea erorii-obstacol, ca viciu de consimtamant, astfel cum a fost invocata de reclamant, instanta retine ca intra un singur element de natura psihologica, constand in falsa reprezentare a realitatii la incheierea actului juridic, iar, pentru a opera, eroarea trebuie sa indeplineasca in mod cumulativ doua conditii, si anume, aceea ca elementul asupra caruia cade falsa reprezentare sa fi fost hotarator, determinant pentru incheierea actului, precum si aceea ca cocontractantul sa fi stiut sau sa fi trebuit sa stie ca elementul asupra caruia cade falsa reprezentare este determinant.
Avand in vedere, insa, natura psihologica a elementului presupus fals reprezentat de catre reclamanta, instanta urmeaza sa aprecieze caracterul determinant al acestui element in concret. Astfel  din probele administrate, instanta retine ca nici una din martore nu a asistat la discutii intre parti purtate anterior incheierii contractului si, de asemenea, nu au fost de fata nici la incheierea contractului de vanzare-cumparare. Astfel martora reclamantului .................., vecina acestuia a declarat ca bunicii au avut grija de parata care s-a mutat in apartamentul acestora cand era minora, eleva in clasa a IV a. Aceasta a mai precizat ca bunicii cat si parata i-au spus ca nepoata o sa aiba grija de ei si ca a intetes ca este vorba de un contract de intretinere. Martora a mai aratat ca nu stie ca partile sa fi mers la notar si ca partile nu i-au spus ca au incheiat un contract cu clauza de intretinere, ci parata i-a spus ca o sa aiba grija de catre bunicii sai. A mai declarat martora ca bunicii au avut grija de nepoata, iar aceasta la randul sau i-a ajutat la treburile gospodaresti : facea mancare, spala, calca, a stat interneta in spital cu bunica sa. Dupa decesul bunicii parata a plecat din apartament si venea la bunicul sau o data pe luna iar in ultima perioada nu a mai vazut-o.  A mai aratat martora ca partile s-au certat in urma cu sase luni, dar ca nu a fost de fata, doar a auzit ca partile si rudele acestora tipau.
Cealalta martora a reclamantului  ................, vecina acestuia a declarat ca parata a venit in apartamentul bunicilor cand era eleva in clasa a II a si acestia spuneau ca o sa-i faca acte de proprietate ca sa-i ingrijeasca la batranete. Martora a declarat ca a auzit aceste discutii pe cand parata avea 9-10 ani. A mai precizat martora ca parata a locuit cu reclamantul si sotia acestuia, ii ajuta la treburile gospodaresti ( facea curatenie, spala rufe, facea piata) si ca bunicii aveau grija de nepoata acestora. La 6 luni dupa decesul bunicii reclamanta a plecat din apartament si a mai venit la reclamant mai rar.
Instanta constata ca din declaratiile martorilor nu rezulta faptul ca la momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare si nici in momentele imediat premergatoare incheierii actului juridic partile au dorit sa incheie un contract de vanzare-cumparare. Martorele audiate au declarat ca bunicii paratei le-au spus ca doresc sa-i faca acte de proprietate paratei sa aiba grija de ei, dar aceste afirmatii au fost auzite de martori fie cu mult timp inainte de incheierea contractului, fie dupa incheierea contractului.
Instanta va inlatura si sustinerile reclamantului in sensul ca actul nu i-a fost citit de notarul public, intrucat, potrivit incheierii de autentificare nr. ................s-a consemnat ca, dupa citirea actului, partile au consimtit la autentificare, semnand toate exemplarele actului, contractul dobandind, astfel, caracterul unui inscris autentic care se bucura de o prezumtie de validitate, proba contrara revenindu-i celui care-l contesta. In plus, constatarile personale ale notarului public referitoare la luarea consimtamantului fac dovada pana la inscrierea in fals si avand in vedere ca reclamanta nu a inteles sa uzeze de mijloacele procedurale puse la dispozitie de lege in acest sens, rezulta ca actul juridic intervenit intre parti este valabil.
Instanta va avea in vedere si faptul ca la data incheierii contractului de vanzare-cumparare parata era minora si a fost asistata de curatorul ...... incheind actul juridic cu incuviintarea Autoritatii Tutelare, ceea ce face greu de crezul faptul ca parata ar fi determinat paratilor o falsa reprezentare a actului juridic pe care urmau sa-l incheie. Fiind minora la data incheierii contractului era greu de crezut ca-si poate asuma obligatia de intretinere a bunicilor sai, avand in vedere varsta acesteia si faptul ca nu avea posibilitati materiale de a oferi ajutor si sprijin bunicilor sai.
Fata de considerentele mai sus aratate, instanta  va respinge cererea ca neintemeiata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Vanzari-Cumparari

Nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare a unui imobil. - Decizie nr. 161 din data de 17.02.2012
Constatarea nulitatii absolute a actului aditional la contractul de vanzare-cumparare si restabilirea situatiei anterioare - Decizie nr. 973 din data de 03.12.2010
Despagubiri solicitate ca urmare a constatarii nulitatii unui contract de vanzare-cumparare avand ca obiect imobil - Decizie nr. 516 din data de 13.12.2010
Constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare incheiat cu scop ilicit - Decizie nr. 377 din data de 18.10.2010
Obligatie de a face - Sentinta civila nr. 207 din data de 12.03.2009
Restituire arvuna. Conditii. - Decizie nr. 234/R din data de 24.09.2008
Contencios Fiscal. Aplicarea in timp a legii contenciosului administrativ - Decizie nr. 131/R din data de 23.05.2006
Raspunderea pentru evictiune; calitate procesuala pasiva. - Decizie nr. 4/Ap din data de 20.01.2009
Conditiile admiterii in principiu a cererii de interventie principala. - Hotarare nr. 108 din data de 04.04.2015
Opozitia la vanzare. Termen de formulare. Comunicarea notificarii. - Decizie nr. 457 din data de 19.05.2010
Obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1752 din data de 22.06.2010
Contencios administrativ-fiscal. Operatiuni de vanzare de bunuri imobile cu caracter repetat efectuate de o persoana fizica. Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata. Calitate de persoana impozabila. - Decizie nr. 498 din data de 25.03.2011
Societate comerciala. Antecontract de vanzare – cumparare de bunuri imobile concretizat in factura. Lipsa drepturilor privind sustinerea uneia dintre parti, precum ca nu s-a indeplinit conditia suspensiva pentru incheierea actului in forma autentica. - Decizie nr. 90 din data de 11.11.2008
CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE. LIPSA PRET. PRET NESERIOS. LIPSA HOTARARII ADUNARII GENERALE A ASOCIATILOR. CONSECINTE. - Decizie nr. 48 din data de 27.06.2008
ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE TEREN. INTERPRETAREA CONTRACTULUI. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI VANZATORULUI. ACTIUNEA IN PERFECTARE A VANZATORULUI. OBLIGATIA INSTANTEI. - Decizie nr. 46 din data de 27.06.2008
Emitere instrumente de plata fara acoperire - Sentinta penala nr. 13 din data de 15.01.2010
Civil-Actiune in constatare. - Sentinta civila nr. 1004 din data de 19.01.2012
Incheiere contract de vanzare-cumparare cu primaria, a unei locuinte inchiriat. - Sentinta civila nr. 8010 din data de 30.05.2011
Anulare contract pentru lipsa de discernamant a vanzatorului - Sentinta civila nr. 10047 din data de 04.11.2008
Conditii necesare pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Sentinta civila nr. 21383 din data de 01.11.2013