InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ramnicu Sarat

Ucidere din culpa

(Sentinta penala nr. din data de 07.01.2010 pronuntata de Judecatoria Ramnicu Sarat)

Domeniu Omor | Dosare Judecatoria Ramnicu Sarat | Jurisprudenta Judecatoria Ramnicu Sarat


Pe rol fiind judecarea procesului penal pornit prin Rechizitoriul nr. 672/P/ 2007 al Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului  A.N.A,  pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa prevazuta de art. 178 al, 1, 2 Cod penal.
     Dezbaterile cauzei au avut loc in sedinta publica din data de 26 iunie 2009, cand s-au pus concluzii in fond, ce au fost consemnate in incheierea din acea zi si care fac parte integranta din prezenta.
In vederea reexaminarii actelor si lucrarilor dosarului, s-a amanat pronuntarea astazi 6 iulie 2009, cand in urma deliberarii se va pronunta urmatoarea sentinta:

JUDECATA,
Asupra actiunii penale de fata, dupa casare.
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau nr. 672/P/2007 a fost pusa in miscare actiunea penala si trimis in judecata inculpatul A.N.A. pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa prevazuta de art. 178 al. 1 si 2 Cod penal.
Se retine in actul de sesizare al instantei ca la data de 4.11.2007 in jurul orei 03:50 inculpatul  in timp ce circula cu autoturismul marca AUDI, proprietatea parintilor sai,  in afara localitatii Valea Rimnicului jud. Buzau a produs un accident de circulatie soldat cu decesul victimei M.I.
     Urmare materialului probator administrat in cauza prin sentinta penala nr.321/27.10.2008 a Judecatoriei Rm-Sarat inculpatul a fost condamnat in baza art.178 al.2 cod penal cu aplicarea art.74,76 Cod penal la 1 an inchisoare.
     In baza art.81 Cod penal s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o perioada de 3 ani.
     S-au aplicat dispozitiile art.71 - 64 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal si dispozitiile art.71 al.5 cod penal.
     A fost obligat inculpatul la 7000 lei despagubiri civile catre partea civila M.P. si la l00 lei lunar prestatie periodica lunara in favoarea partii civile M.S. incepand cu 04.11.2007 si pana la majorat si la l50 lei prestatie periodica lunara in favoarea partii vatamate M.D. incepand cu data de 04.11.2007 si pana la terminarea studiilor dar nu peste varsta de 26 de ani.
     A fost obligat inculpatul la daune morale catre partea vatamata M.P. si fiicele victimei M.S. si M.D. in cuantum de cate 50.000 lei pentru fiecare.
     A fost obligat inculpatul la 800 lei cheltuieli judiciare catre partea vatamata M.P. reprezentind onorariu avocat si la cheltuieli judiciare catre stat.
     Impotriva sentintei au declarat recurs inculpatul si Asociatia Fondul de Protectie a Victimelor Strazii.
     Tribunalul Buzau examinand apelurile declarate a constatat ca sunt intemeiate retinindu-se ca in sedinta publica din 02.10.2008 instanta a dispus introducerea in cauza in calitate de asigurator Fondul de Protectie a Victimelor Strazii , fiind citat in aceasta calitate la termenul din 27.10.2008.
     Din cuprinsul minutei intocmita cu ocazia deliberarii nu rezulta ca instanta a stabilit vreo obligatie in sarcina Fondului de Protectie a Victimelor Strazii.
     La data de 29.10.2008, dupa pronuntarea hotararii instanta da o incheiere de indreptare a erorii materiale pe care o numeste proces verbal, in care reia continutul minutei si adauga mentiunea ca hotararea se va comunica Fondului de Protectie a Victimelor, fiindu-i opozabila.
     Modul in care a procedat instanta de fond conduce la nelegalitatea hotaririi deoarece Fondul de Protectie a Victimelor Strazii a fost infiintat pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de conducatorii auto ai autovehiculelor care nu au incheiata asigurarea de raspundere civila auto.
     Acesta are calitatea de garant, el urmind sa acopere despagubirile civile produse victimelor urmind ca ulterior sa le recupereze de la cei vinovati de producerea acestora.
     Instanta avea obligatia sa stabileasca in sarcina fondului obligatiile ce incumbau fata de victima in numele autorului accidentului,ori neobligarea acestuia la plata despagubirilor conduce la nelegalitatea sentintei.
     Prin decizia penala nr.81/09.04.2009 s-au admis apelurile declarate de inculpat si Asociatia Fondul de Protectie a Victimelor Strazi, a desfiintat sentinta si a trimis cauza spre rejudecare urmind ca instanta fondului sa verifice si sustinerile inculpatului cu privire la luarea in calcul a sumelor stabilite cu titlu de pensie de urmas pentru cei doi copii ai victimei si a celorlalte sustineri legale de solutionare a laturii civile a cauzei.
     Reluand judecarea cauzei  instanta retine urmatoarele :
     In noaptea de 03/04.11.2007 inculpatul A.N.A. a plecat sa se plimbe cu autoturismul marca Audi, proprietatea parintilor sai, si s-a intors la domiciliu, in comuna Valea Rimnicului in jurul orelor 23:30 fiind asteptat de tatal sau A.O. care i-a propus sa mearga impreuna in municipiul Rm-Sarat pentru a mai conduce autoturismul pe timp de noapte , intrucit inculpatul avea permis de conducere din luna septembrie 2007.
     In jurul orei 01:20 au ajuns la "Hanul Ancutei" , unde A.O. a consumat o bere , apoi impreuna cu C.V. s-au intors la Oreavu , lasindu-l pe acesta acasa.
     Inculpatul impreuna cu tatal sau au plecat dupa aceea la discoteca in comuna Valea Rimnicului unde s-au intilnit cu victima M.I., politist comunitar in localitate.
     La propunerea lui A.O. au plecat in orasul Rm-Sarat pentru a consuma bere dupa care victima i-a rugat sa se deplasese in comuna Ziduri si sa consume aici bere motivat de faptul ca era in uniforma de politist si nu dorea sa fie vazut.
     Ulterior s-au rezgindit si s-au indreptat spre comuna Valea Rimnicului.
     Inculpatul a incercat sa schimbe treapta de viteza si pentru ca maneta nu a raspuns comenzii , atentia i-a fost distrasa astfel ca a pierdut controlul directiei de mers, autoturismul a intrat in derapaj ,moment in care inculpatul s-a speriat , a tras brusc de volan , manevra care a dus la parasirea carosabilului de catre autovehicul si lovirea de un copac cu partea laterala dreapta a masinii, din impact rezultind decesul victimei care ocupa un loc pe banchet din spate.
     Fiind interogat inculpatul a recunoscut si a regretat fapta.
     Fata de virsta inculpatului  la momentul comiterii faptei , de pozitia sincera a acestuia pe tot parcursul procesului penal, instanta apreciaza ca in favoarea accestuia pot fi retinute circumstantele atenuiante prev.de art.74 cod penal urmind a face aplicarea in cauza si a dispozitiilor art.76 cod penal si va cobori pedeapsa sub limita ei inferioara.
     Fata de pericolul social al faptei comise si de persoana inculpatului instanta s-a orientat la pedeapsa de 1 an inchisoare.
     Fiind indeplinite conditiile prev.de art.81 cod penal si apreciindu-se ca scopul pedepsei poate fi atins fara executare se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 3 ani.
     Conform art.359 cod procedura penala se va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor legale a caror nerespectare au ca urmare revocarea suspendarii conditionate.
     De la data raminerii definitive a hotarii inculpatul va fi lipsit de drepturile prev.de art.64 lit.a teza a II-a si lit.b cod penal.
     Conform art.71 al.5 cod penal pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii se suspenda si executarea pedepselor accesorii.
     In speta dedusa judecatii s-a constatat ca la data producerii accidentului inculpatul nu avea incheiata asigurarea de raspundere civila auto pentru autovehiculul pe care il conducea.
     In acest context a fost introdus in calitate de garant Fondul de protectie a victimelor strazii care a fost infiintat pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de conducatorii auto care nu au incheiata asigurarea de raspundere civila auto.
     Cu privire la latura civila a cauzei urmare administrarii probei testimoniale si a actelor depuse , instanta apreciaza ca  suma de 7000 lei cu titlu de despagubiri este justificata pentru acoperirea cheltuielilor pe care le-a efectuat partea vatamata M.P. cu inmormintarea si pomenile defunctului sau sot.
     Este justificata includerea  in cuantumul despagubirilor a cheltuielilor de inmormintare si a cheltuielilor facute cu parastasele ulterioare , deoarece pentru respectarea cultului mortilor , acestea se considera a fi necesare in cazul unui asemenea eveniment.
     La determinarea despagubirilor reprezentind cheltuieli de inmorminatare si cele ulterioare ocazionate cu parastasele conform traditiei religioase a locului instanta a tinut seama de toate imprejurarile cauzei, respectiv de starea si conditiile victimei , obiceiul locului , conform religiei victimei.
     Fata de aceste considerente instanta urmeaza ca in baza art.14 cod procedura penala si art.998 cod civil sa oblige inculpatul impreuna cu Fondul de protectie a victimelor strazii  la 7000 lei despagubiri catre partea civila M.P.
     Cu privirela daunele morale solicitate instanta retine ca prin savirsirea infractiunii partile vatamate , respectiv sotia si fiicele defunctului au suferit un prejudiciu moral cu traume psihice de exceptie.
     Sotia si copii victimei decedate au dreptul in virtutea relatiilor de afectiune si rudenie la repararea prejudiciului moral suferit sub forma daunelor morale iar stabilirea daunelor morale la suma de 40.000 lei fiecare pentru sotia si fiicele defunctului este mai mult decit rezonabila.
     In acest context instanta va obliga inculpatul impreuna cu fondul de protectie a victimelor strazii in baza art.14 cod procedura penala si art.998 cod civil la 40.000 lei daune morale catre partea civila M.P., la 40.000 lei cu titlu de daune morale catre aceiasi parte civila pentru minora M.S. si la 40.000 lei  cu titlu de daune morale catre partea civila M.D.
     La data producerii accidentului defunctul M.I.  era salariat la Politia comunitara si avea in intretinere pe cele doua fiice ale sale, M.S. si M.D.
     Cele doua fiice ale defunctului primesc in prezent o pensie de urmas de 323 lei potrivit deciziei eliberata de Casa Judeteana de Pensii Buzau.
     In cazul savirsirii infractiunii de ucidere din culpa obligarea inculpatului la plata unei prestatii periodice catre copii victimei pina la majoratul acestora sau terminarea studiilor, are rolul de a acoperi prejudiciul cauzat copiilor prin lipsirea acestora de contributia lunara pe care victima o avea la intretinerea lor.
     Fata de veniturile pe care le-ar fi realizat victima daca ar fi fost in viata potrivit adresei de la fila 16 , instanta a apreciat ca aceasta ar fi contribuit la intretinerea minorei M.S. cu suma de 100 lei lunar iar pentru cealalta fiica majora M.D. ar fi contribuit lunar cu suma de 150 lei.
     Fata de considerentele de mai sus in baza art.14 cod procedura penala si art.998 cod civil instanta va obliga inculpatul la 100 lei lunar prestatie periodica in favoarea minorei M.S. incepind cu data de 04.11.2007 si pina la majorat si la 150 lei lunar prestatie periodica in favoarea partii civile M.D. incepind cu data de 04.11.2007 si pina la terminarea studiilor dar nu mai tirziu de implinirea virstei de 26 de ani.
     In baza art.193 cod procedura penala va obliga inculpatul la 800 lei cheltuieli judiciare catre partea vatamata M.P. reprezentind onorariu avocat.
     In baza art.191 cod procedura penala va obliga inculpatul la 250 lei cheltuieli judiciare catre stat.
                                                 

     In baza art. 178 al. 1, 2 Cod penal cu art.74,76 cod penal condamna inculpatul A.N.A., la 1 an inchisoare.
In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 3 ani.
Atrage atentia conform art. 359 Cod procedura penala.
Aplica art. 71-64 lit. a teza a-II-a si lit. b Cod penal.
     Aplica art.71al.5 cod penal.
Obliga inculpatul impreuna cu Fondul de protectie a victimelor strazii Bucuresti la 7000 lei despagubiri catre partea civila M.P.
Obliga inculpatul impreuna cu Fondul de protectie a victimelor strazii Bucuresti la 40000  lei daune morale catre partea civila M.P., 40000  lei cu titlu de  daune morale catre aceeasi parte civila pentru minora M.S. si la 40000  lei cu titlu de daune morale catre partea civila M.D.
Obliga inculpatul la 100 lei lunar prestatie periodica lunara in favoarea minorei M.S., incepand cu data de 04.11.2007 si pana la majorat si la 150 lei lunar prestatie periodica in favoarea partii civile M.D. incepand cu data de 04.11.2007 si pana la terminarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 ani.
Obliga inculpatul la 800 lei cheltuieli judiciare catre partea vatamata M.P. reprezentand onorar avocat.
Obliga inculpatul la 250 lei cheltuieli judiciare catre stat.
Cu apel in termen de 10 zile de la pronuntare  si comunicare pentru inculpat si Fondul de protectie a victimelor strazii Bucuresti.
Pronuntata in sedinta publica azi 06 iulie 2009. 4
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor

OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Omor - Sentinta penala nr. 468 din data de 23.11.2017
Omor - Sentinta penala nr. 388 din data de 09.10.2017
Omor - Sentinta penala nr. 255 din data de 11.07.2017
Omor - Sentinta penala nr. 355 din data de 26.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 242 din data de 27.06.2017
Omor calificat - Sentinta penala nr. SP255/2007 din data de 31.03.2009
Omor - Sentinta penala nr. SP27/2007 din data de 31.03.2009
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 59 din data de 22.04.2016
TENTATIVA LA INFRACTIUNEA DE OMOR - Sentinta penala nr. 62 din data de 11.06.2015
Omor calificat - Sentinta penala nr. 64 din data de 16.06.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 2 din data de 08.01.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 163 din data de 05.11.2014
tentativa de omor. masura educativa a internarii minorului intr-un centru de reeducare - Sentinta penala nr. 10 din data de 30.01.2014
omor calificat, lovire si port fara drept a cutitului in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, in concurs real - Sentinta penala nr. 12 din data de 31.12.2013
Iresponsabilitatea - cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Achitarea inculpatului - Sentinta penala nr. 29 din data de 22.02.2012
Tentativa la infractiunea de omor .Retinerea circumstantei atenuante a provocarii . - Sentinta penala nr. 184 din data de 22.09.2010
Schimbarea incadrarii juridice a faptei din infractiunea de omor simplu in omor calificat .Savarsirea faptei in public - Sentinta penala nr. 155 din data de 23.06.2010