InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ramnicu Sarat

Divort

(Sentinta civila nr. din data de 22.04.2010 pronuntata de Judecatoria Ramnicu Sarat)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Ramnicu Sarat | Jurisprudenta Judecatoria Ramnicu Sarat


Pe rol judecarea cauzei civile avand ca obiect - divort, formulata de reclamantul GM domiciliat in RS,  jud.B in contradictoriu cu parata GA domiciliata in RS   jud.B
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns reclamantul GM personal si asistat de avocat RE ce substituie pe avocat RD, avocat PL pentru parata GA martorii LM, MS, IE, lipsind SPAS RS si martorul ID.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza ca actiunea a fost timbrata cu suma de 39 lei taxa judiciara de timbru si 0, 3 lei timbru judiciar, taxe anulate la dosar, cauza fiind amanata fata de cererea reclamantului de a-si angaja aparator, la dosar avocat RE a depus delegatie de substituire, dupa care:
Aparatorul paratei solicita inlocuirea martorului ID cu numita TL ce este prezenta.
Avocat RE pentru reclamant nu se opune cererii.
Instanta incuviinteaza cererea formulata de aparatorul paratei si sub prestare de juramant au fost audiati martorii prezenti, declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosar dupa ce au fost citite si semnate.
Reclamantul precizeaza ca in prezent nu are loc de munca.
Aparatorul reclamantului invedereaza ca alte probe nu mai are de administrat, solicita cuvantul pe fond.
Aparatorul paratei solicita cuvantul pe fond.
Instanta, in baza art.150 Cod procedura civila, constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond aparatorilor partilor.
Avocat RE pentru reclamant solicita desfacerea casatoriei din vina exclusiva a paratei, intrucat motivele care au generat deteriorarea relatiilor de familie au fost refuzul paratei  de a se intoarce in tara si faptul ca aceasta a intrat in relatii de concubinaj cu un alt barbat in I. Dupa plecarea paratei in Italia, relatiile dintre  soti s-au deteriorat, nu a mai existat afectiune, motiv pentru care solicita desfacerea casatoriei, parata sa isi reia numele avut anterior casatoriei, acela de I, sa ii fie incredintat paratei, spre crestere si educare minorul M-A si obligarea reclamantului la plata unei pensii de intretinere, raportat la venitul minim pe economie. Solicita sa se ia act ca reclamantul nu solicita cheltuieli de judecata.
Avocat PL pentru parata invedereaza ca parata nu are nici o culpa in racirea relatiilor de familie, relatiile de familie au decurs normal, pana in vara anului  cand a aflat ca reclamantul a introdus actiune de divort, intrucat intretine relatii de concubinaj cu alta femeie, motiv pentru care solicita desfacerea casatoriei din vina ambelor parti, parata sa isi reia numele avut anterior casatoriei, acela de I, sa ii fie incredintat minorul M-A paratei spre crestere si educare cu obligarea reclamantului la plata pensiei de intretinere raportat la venitul minim pe economice. Nu solicita cheltuieli de judecata.

JUDECATA:
Asupra  actiunii civile de fata.
Reclamantul GM domiciliat in RS,   jud.B a chemat in judecata pe parata  GA  domiciliata in RS,   jud.B. solicitind ca prin sentinta ce se va da , sa se  dispuna desfacerea casatoriei , sa  i se incredinteze  reclamantului  spre crestere si educare  minorul  M-A , parata  sa-si reia numele avut anterior    casatoriei acela de I  si sa se ia act ca   nu solicita cheltuieli de judecata.
In motivarea de fapt a  actiunii , reclamantul arata ca s-a casatorit cu parata la   si din relatiile de familie a rezultat minorul M-A nascut la 
Mai arata reclamantul ca  la inceput relatiile de casatorie  au decurs normal pana in luna septembrie   cind parata   s-a  hotarit sa plece in I.
Reclamantul i-a solicitat   paratei sa se intoarca in tara insa aceasta a refuzat  iar in prezent a intrat in relatii de concubinaj cu o  alta persoana .
A solicitat  reclamantul sa i se incredinteze spre crestere si educare minorul M-A intrucat are conditii necesare pentru cresterea si educarea acestuia.
Parata a formulat  intimpinare si cerere reconventionala prin care a solicitat  respingerea  actiunii de divort intrucat  nu are nici o culpa  in destramarea relatiilor de familie  singurul vinovat fiind reclamantul  si in subsidiar in conditiile in care  instanta   va dispune   desfacerea casatoriei a  solicitat ca minorul sa fie incredintat paratei spre crestere si educare cu obligarea reclamantului sa-i plateasca pensie de intretinere minorului in raport de veniturile realizate.
La termenul de judecata din data de   , reclamantul a  precizat instantei ca este de acord ca minorul rezultat din casatorie sa-i fie incredintat  spre crestere si educare paratei.
In solutionarea actiunii in cauza au fost audiati martorii  MS si LM propusi de reclamant  precum si TL si IE propusi de catre parata.
S-a dispus  efectuarea   anchetei sociale la   domiciliul paratei  ancheta care s-a efectuat  si a fost depusa la fila 37 dosar.
Din  examinarea declaratiilor martorilor  audiati instanta  a  retinut urnmatoarea situatie de fapt.
Partile  s-au casatorit la  ,  si din relatiile de familie a rezultat minorul M-A nascut la  .
Relatiile de familie au decurs normal pana in luna septembrie  cind parata a plecat  in Ila  munca,  si dupa plecarea paratei in strainatate relatiile dintre soti au avut de suferit in sensul ca  treptat intre soti nu a  mai existat increderea si afectiunea reciproca   fiecare dintre soti  suspectindu-l pe celalalt de infidelitate.
Timp de   ani de zile sotii s-au  vazut mai rar  doar in perioada de concediu cind parata se intoarcea in tara iar refuzul paratei de a se intoarce  in tara la solicitarea reclamantului  l-a determinat pe reclamant sa   aprecieze ca  aceasta casatorie nu mai poate continua.
Fata de  cauzele  care au condus la separarea in fapt a sotilor confirmate  de catre  martorii audiati in cauza  instanta apreciaza ca relatiile de familie sunt grav vatamate si continarea casatoriei nu mai este posibila  urmind ca in baza art.38 cod  familie sa admita actiunea ,  si sa desfaca  casatoria  din  vina ambilor soti.
In baza art, 40 cod familie, parata isi va relua  numele avut anterior casatoriei acela de I.
Din  relatiile de familie a rezultat minorul  M-A  nascut la   ,  ce se afla in  prezent in grija  bunici materne .
Din continutul referatului de ancheta sociala rezulta ca in  imobilul in care locuieste minorul sunt  conditii optime pentru cresterea acestuia iar parata care se afla  in Italia trimite  bani si alimente  necesari  pentru  cheltuielile permanente privind dezvoltarea minorului
In baza art.42 cod  familie va admite cererea reconventionala a paratei si va incredinta  acesteia spre crestere si educare  minorul M-A .
In temeiul art. 86-94 cod  familie ,  va obliga  reclamantul la plata unei pensii de intretinere in cuantum de l25 lei lunar catre parata in favoarea minorului M-A  incepind  cu  data introducerii cererii reconventionale  respectiv    , pana la majorarul minorului ,pensia fiind calculata la venitul minim net pe economia nationala.
Va lua act ca partile nu solicita  cheltuieli de judecata.
Pentru aceste motive
   In numele legii
Hotaraste
Admite  actiunea civila de divort introdusa de reclamantul GM domiciliat in RS,   jud.B in contradictoriu cu parata GA domiciliata in RS,   jud.B.
Desface  casatoria incheiata la data de     si trecuta in registrul starii civile la nr.   la Primaria municipiului RS din culpa comuna a sotilor.
Parata  isi va relua numele  avut anterior casatoriei acela de I.
Admite cererea reconventionala si incredinteaza paratei spre crestere si educare minorul  M-A.
Obliga reclamantul la plata unei pensii de intretinere in cuantum de l25 lei lunara catre parata in favoarea minorului M-A nascut la data de  incepind cu data  introducerii cererii reconventionale respectiv  pana la majoratul minorului .
Executorie de drept privind pensia de intretinere .
Ia act ca partile nu solicita cheltuieli de judecata.
Cu apel in termen de  30  zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta   publica azi  .

Presedinte                                                           Grefier
 
 

1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007