InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ramnicu Valcea

Incheiere de suspendare provizorie a executarii silite. Contestatie in anulare. Inadmisibilitate.

(Sentinta civila nr. 727 din data de 02.02.2009 pronuntata de Judecatoria Ramnicu Valcea)

Domeniu Contestatie in anulare | Dosare Judecatoria Ramnicu Valcea | Jurisprudenta Judecatoria Ramnicu Valcea

Incheiere de suspendare provizorie a executarii silite. Contestatie in anulare. Inadmisibilitate.

Cuprins pe materii: Drept procesual civil. Cai extraordinare de atac. Incheiere de suspendare provizorie a executarii silite. Contestatie in anulare. Inadmisibilitate.
Index alfabetic: Drept procesual civil.
- Incheiere de suspendare provizorie a executarii silite.
- Contestatie in anulare.
- Inadmisibilitate.

Cod procedura civila: art. 403 alin. 4;

     Judecatoria Rm. Valcea, sentinta civila nr. 727 din 2 februarie 2009
     
     Incheierea prin care s-a dispus suspendarea provizorie a executarii silite nu este supusa nici unei cai de atac.
     Legiuitorul a prevazut o procedura speciala de solutionare a cererii de suspendare provizorie a executarii silite, instituind o interdictie expresa de exercitare a oricarei cai de atac impotriva incheierii prin care s-a dispus suspendarea provizorie a executarii silite, in sfera acestei notiuni intrand atat caile ordinare de atac precum si caile de atac extraordinare.
     
     Prin incheierea nr. 7544/23.12.2008 pronuntata de judecatoria Rm. Valcea a fost admisa cererea formulata de intimata S.C. U.S.G. - C.C.G. S.A., in calitate de reclamanta, in sensul ca s-a dispus suspendarea provizorie a executarii silite pana la solutionarea cererii de suspendare formulata in cadrul contestatiei la executare.
     Pentru a pronunta aceasta solutie instanta a retinut ca pe rolul Judecatoriei Rm. Valcea este inregistrata contestatia la executare formulata de intimata impotriva actelor de executare emise de executorul judecatoresc precum si ca intimata a achitat cautiunea in cuantum de 15.000 lei si a apreciat ca sunt incidente dispozitiile art. 403 alin. 4 C.pr.civ.
     La data de 12.01.2009 contestatorul B.S.F. in contradictoriu cu intimata S.C. U.S.G. - C.C.G. S.A. a formulat contestatie in anulare, precizata in sedinta publica din data de 2 februarie 2009, impotriva incheierii nr. 7544/23.12.2009 pronuntata de Judecatoria Rm. Valcea si a solicitat admiterea contestatiei in anulare, desfiintarea incheierii de suspendare provizorie, iar pe fondul cauzei respingerea cererii de suspendare provizorie a executarii silite.
     Pentru considerentele ca cererea de suspendare provizorie a fost solutionata cu incalcarea prevederilor art. 403 alin. 4 C.pr.civ. in sensul ca nu a fost solutionata de presedintele instantei sau de inlocuitorul acestuia, ca a permis intimatei sa depuna acte si concluzii, desi s-a dispus solutionarea cauzei fara citarea partilor, si ca nu s-a motivat masura dispusa, contestatorul a apreciat solutia instantei ca fiind abuziva.
     In acest context contestatorul a aratat ca prin masura dispusa de instanta este prejudiciat pe de o parte prin faptul ca este in imposibilitate de a folosi o cale de atac impotriva incheierii mentionate, iar pe de alta parte pentru ca masura dispusa este de natura a incuraja debitoarea sa nu execute decizia.
     Totodata contestatorul a aratat ca, desi in minuta scrisa de magistrat se mentioneaza ca incheierea este susceptibila de recurs in dispozitivul incheierii nr. 7544/2008 acelasi magistrat a mentionat ca incheierea este irevocabila.
     Intimata a invocat exceptia inadmisibilitatii contestatiei in anulare formulate impotriva incheierii nr. 7544/2008 motivat de faptul ca dispozitia legala din art. 403 alin. 4 C.pr.civ. prevede o interdictie expresa de exercitare a oricarei cai de atac impotriva incheierii prin care s-a dispus suspendarea provizorie a executarii silite, in sfera acestei notiuni intrand atat caile ordinare de atac precum si caile de atac extraordinare, cum este contestatia in anulare.
     Pe fondul cauzei intimata a aratat ca incheierea a fost pronuntata cu respectarea tuturor normelor imperative privitoare la competenta, iar aspectele invederate si criticate de contestator nu au legatura cu niciuna din formele competentei astfel cum sunt reglementate de Codul de procedura civila, si a precizat ca repartizarea dosarelor intre completele aceleiasi instante este o chestiune administrativa solutionata de presedintele instantei.
     In acest sens intimata a invocat ca legea permite presedintelui instantei sa dispuna o masura in camera de consiliu si fara citarea partilor, iar daca acesta nu este disponibil masura se dispune de catre presedintele de sectie sau de catre un alt judecator desemnat in acest sens.
     Prin sentinta civila nr. 727 din data de 2.02.2009 instanta a admis exceptia inadmisibilitatii contestatiei in anulare invocata de intimata si a respins contestatia in anulare formulata de contestator ca inadmisibila.
     Contestatia in anulare este inadmisibila si a fost respinsa ca inadmisibila pentru urmatoarele considerente:
     Potrivit dispozitiilor art. 403 alin. 4 C.pr.civ. rezulta ca:" In cazuri urgente, daca s-a platit cautiunea, presedintele instantei poate dispune, prin incheiere si fara citarea partilor, suspendarea provizorie a executarii pana la solutionarea cererii de suspendare de catre instanta. Incheierea nu este supusa nici unei cai de atac".
     Dispozitiile legale mentionate au format obiectul controlului de constitutionalitate solutionat de Curtea Constitutionala prin Deciziile nr. 324/2005 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 600 din 12.07.2005, si nr. 8/10.01.2006, care a statuat ca acestea nu contravin prevederilor din Legea fundamentala si din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
     In acest sens s-a statuat ca dispozitiile art. 403 alin. 4 C.pr.civ. nu contravin dispozitiilor care prevad accesul liber la justitie si dreptul la aparare, apreciindu-se ca legiuitorul poate institui, in considerarea unor situatii deosebite, reguli speciale de procedura, iar, pe de alta parte, masura instituita in dispozitiile legale criticate se ia in considerarea naturii urgente a cauzelor, si nu a persoanelor care o solicita, acestea beneficiind atat de un tratament egal, cat si de dreptul de a fi asistate in tot cursul procesului de un avocat.
     Prin urmare, este dreptul exclusiv al organului legislativ de a stabili regula potrivit careia incheierea de suspendare provizorie a executarii silite nu este supusa nici unei cai de atac, avandu-se in vedere, pe de o parte, urgenta care impune suspendarea provizorie a executarii silite - urgenta care nu ingaduie intarzieri generate de exercitarea vreunei cai de atac impotriva incheierii instantei -, iar pe de alta parte, faptul ca masura provizorie dispusa de presedintele instantei nu il prejudiciaza pe creditor in valorificarea pretentiilor sale, acesta beneficiind de toate drepturile si garantiile procedurale, fiind aparat prin instituirea unei cautiuni de 10% din valoarea obiectului cererii sau de 500 lei pentru cererile neevaluabile in bani, cautiune menita sa acopere eventualele daune cauzate acestuia prin suspendarea provizorie a executarii silite.
     Totodata s-a apreciat ca, este dreptul exclusiv al organului legislativ de a se stabili regula potrivit careia incheierea de suspendare provizorie a executarii silite nu este supusa nici unei cai de atac, in considerarea faptului ca instanta nu se pronunta asupra fondului cauzei - masura avand un caracter urgent si vremelnic -, astfel ca exercitarea unei cai de atac ar prelungi nejustificat judecarea definitiva a cauzelor.
     Pentru aceste considerente instanta retine ca legiuitorul a prevazut o procedura speciala de solutionare a cererii de suspendare provizorie a executarii silite, instituind o interdictie expresa de exercitare a oricarei cai de atac impotriva incheierii prin care s-a dispus suspendarea provizorie a executarii silite, in sfera acestei notiuni intrand atat caile ordinare de atac precum si caile de atac extraordinare.
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie in anulare

Contestatie in anulare - Sentinta civila nr. 324 din data de 28.03.2011
contestatie in anulare.inculpat neaudiat in calea de atac - Decizie nr. 35 din data de 10.12.2008
Simetrie: conditii de autorizare functionare agent forta de munca - retragere autorizatie. - Sentinta civila nr. 56/F din data de 03.06.2015
Decizie de impunere emisa de Casa judeteana de Asigurari de Sanatate pentru stabilirea contributiei de asigurari de sanatate datorata ca urmare a producerii de venituri din profesia de avocat - Decizie nr. 24/R din data de 13.01.2015
Suspendare permis de conducere masura administrativa sau sanctiune contraventionala complementara in cazul prevazut de art. 103 alin 1 lit. c) din OUG nr. 195/2002. - Decizie nr. 381/R din data de 31.03.2014
Motivele si conditiile de admisibilitate ale contestatiei in anulare. Greselile instantei de recurs, care deschid calea contestatiei in anulare sunt greseli de fapt si nu greseli de judecata, de apreciere a probelor. - Decizie nr. 2190/R din data de 29.09.2014
I. Potrivit art. 318 alin. 1 Cod procedura civila: „Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale sau cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omi - Decizie nr. 3410/R din data de 20.06.2013
Modalitatea de calcul prevazuta la art. 3 lit.z din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006 cu modificarile si completarile ulterioare este aplicabila tuturor termenelor prevazute de actul normativ care reglementeaza achizitiile publice. - Decizie nr. 957/R din data de 22.10.2010
conteststie la tabelul definitiv al creantelor debitoarei - Sentinta civila nr. 2601/sind din data de 12.12.2011
Contestatie impotriva tabeluluipreliminar al creantelor debitoarei SC.I.C. SRL - Sentinta civila nr. 623/sind din data de 01.04.2010
Contestatie in anulare. Admisibilitate. Notiunea de greseala materiala. - Decizie nr. 1019 din data de 28.06.2017
Contesta?ie in anulare. Alegerea de domiciliu dupa comunicarea hotararii. Neindeplinirea condi?iilor art. 317 alin. (1) pct. 1 din Codul de procedura civila. - Decizie nr. 53 din data de 17.02.2016
Contestatie in anulare. Greseala materiala. - Decizie nr. 4554 din data de 19.11.2012
Contestatia in anulare speciala. Invocarea drept erori materiale a unor greseli de judecata. Inadmisibilitatea contestatiei. - Decizie nr. 790 din data de 28.04.2010
Contestatie in anulare pe temeiul art.317 alin.1 pct.1 Cod procedura civila. Completarea cadrului procesual cu o parte si pronuntarea asupra caii de atac la acelasi termen, fara citarea respectivei parti, desi nu era reprezentata si nici nu solicitas... - Decizie nr. 297 din data de 24.03.2010
Contestatie in anulare intemeiata pe dispozitiile art. 317 alin. 1 pct. 2 Cod procedura civila - Decizie nr. 469 din data de 21.04.2008
Contestatie in anulare. Termen de exercitare - Decizie nr. 349 din data de 06.09.2007
Contestatie in anulare. Netimbrarea apelului si recursului - Decizie nr. 534 din data de 07.12.2007
Contestatie in anulare. Inadmisibilitatea recursului formulat impotriva deciziei irevocabile pronuntata in contestatie in anulare in raport cu disp. art.317, 318, 320 alin.3 si art.377 Cod procedura civila - Decizie nr. 99 din data de 17.08.2006
Contestatie in anulare. Calitate procesuala activa - Decizie nr. 2000 din data de 18.12.2006