InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ramnicu Valcea

extindere actiune penala

(Sentinta penala nr. din data de 26.08.2009 pronuntata de Judecatoria Ramnicu Valcea)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Ramnicu Valcea | Jurisprudenta Judecatoria Ramnicu Valcea

-extindere actiune penala pentru alte acte materiale. Dosar nr. 9210/288/2008
R O M A N I A
JUDECATORIA RAMNICU VALCEA
JUDETUL VALCEA
Operator de date cu caracter personal nr.4078
SENTINTA PENALA NR. 257
SEDINTA PUBLICA DIN 29 aprilie 2009
INSTANTA CONSTITUITA DIN:
PRESEDINTE Alina Toma
Grefier Florina Olivia Grigoriu
----------
Parchetul de pe langa Judecatoria Rm.Vacea reprezentat prin
Procuror : Adriana Bidica
--------- 

     Pe rol fiind pronuntarea asupra procesului penal privind pe inculpatul D C N, trimis in judecata pentru savarsirea infr. prev. de art.217 alin.1 c.p., art.208-209 alin.1 lit.e c.p., art.20 c.p. rap. la art.208-209 alin.1 lit.g,i c.p., toate cu aplic. art.37 lit.b c.p. si art.33 lit.a c.p. si infr. prev. de art.208,209 alin.1 lit.g,i c.p., cu aplic. art.37 lit.b c.p.
     La apelul nominal facut cu ocazia pronuntarii, au lipsit partile.
     Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei, dupa care, instanta constata ca dezbaterile asupra fondului au avut loc in sedinta publica din 22 aprilie 2009, dezbateri ce au fost consemnate in incheierea de sedinta din acea data, incheiere ce face parte integranta din prezenta hotarare.

INSTANTA
     Deliberand constata urmatoarele:
     Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Rm.Valcea nr.4465/P/2008 din 28.11.2008 a fost trimis in judecata in stare de libertate inculpatul major D C N, pentru comiterea infr. prev. de art.217 alin.1 c.p., art.208-209 alin.1 lit.e c.p., art.20 c.p. rap. la art.208-209 alin.1 lit.g,i c.p.,cu aplic. art.37 lit.b c.p. si art.33 lit.a c.p.
     In actul de sesizare a instantei s-a retinut, in esenta, ca in noaptea de 18/19.08.2008 inculpatul a distrus un geam al SC N I SRL, in ziua de 19.08.2008 inculpatul a sustras bunuri din magazinul apartinand SC J SRL iar in noaptea de 25/26.11.2008, inculpatul a incercat sa sustraga bunuri electronice din magazinul apartinand SC CNDPI R Bucuresti - Punct de lucru Rm.Valcea, fiind surprins de agenti de paza.
     Situatia de fapt retinuta s-a aratat a fi probata cu plangerile si declaratiile partilor vatamate, declaratiile martorilor audiati in cauza, declaratiile inculpatului si alte acte.
     Cauza a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Rm.Valcea sub nr. dosar 9210/288/2008.   
     Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Rm.Valcea nr.6514/P/2008 din 04.12.2008 a fost trimis in judecata in stare de arest preventiv inculpatul major D C N pentru infr. prev. de art.208, 209 alin.1 lit.g si i c.p. cu aplic. art.37 lit.b c.p.
     In actul de sesizare a instantei, s-a retinut in fapt ca in noaptea de 27/28.11.2008 inculpatul a patruns in magazinul apartinand SC CNDPI R Bucuresti SRL de unde a sustras, prin efractie, componente de calculatoare. O parte dintre bunurile sustrase au fost instrainate de catre inculpat martorului P M I pentru suma de 200 lei.
     Cauza a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Rm.Valcea sub nr. dosar 9385/288/2008.
     In sedinta publica din data de 11 februarie 2009, instanta, in baza art.33 lit.c c.p.p. a dispus reunirea celor doua cauze si extinderea actiunii penale in dosarul nr.9210/288/2008 cu privire la fapta pentru care a fost trimis in judecata inculpatul in dosarul nr.9385/288/2008. Pentru a dispune in acest mod, cu operarea schimbarii de incadrare juridica corespunzatoare, in baza art.334 c.p.p., instanta a avut in vedere faptul ca cele doua infractiuni pentru care inculpatul a fost trimis in judecata, comise in dauna SC CNDPI R Bucuresti - Punct de lucru Rm.Valcea, din data de 25/26.11.2008 si respectiv 27/28.11.2008, reprezinta, in realitate, o infractiune unica, in forma continuata, prev. de art.41 alin.2 c.p. Unitatea legala a acestei infractiuni de furt, chiar daca una a ramas in faza de tentativa iar cealalta este infractiune consumata rezulta din identitatea de partea vatamata, distanta scurta in timp dintre cele doua acte materiale, aceleasi modalitati de comitere a faptelor, prin efractie si timp de noapte, aspecte din care, instanta a apreciat ca cele doua acte materiale de furt au fost comise in baza aceleiasi rezolutii infractionale.
     Din intreg ansamblul probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
     Inculpatul D C N s-a eliberat din penitenciar in data de 11.06.2008, dupa ce a executat o pedeapsa de 4 ani pentru infractiunea de furt calificat. La scurt timp, acesta a plecat in strainatate, revenind in tara la data de 16.08.2008. Neavand mijloace de subzistenta si nici unde locui intrucat isi vanduse anterior locuinta, inculpatul s-a hotarat sa comita infractiuni pentru a-si asigura existenta.
     1. Astfel, in data de 18.08.2008, in jurul orelor 23,00 s-a deplasat la complexul comercial D unde a spart cu o piatra geamul apartinand SC N I SRL. Vazand ca orificiul creat de piatra este prea mic si nu poate sa patrunda in interiorul societatii, a renuntat si s-a indreptat spre alt magazin apartinand SC D G SRL (complex V). Si aici a luat o piatra cu care a spart un geam de la usa de acces si intrucat nu a putut intra nici de aceasta data, s-a intors spre prima societate, fiind surprins de martorul R G.
     Inculpatul a recunoscut faptul ca a distrus cele doua geamuri si a asteptat interventia organelor de politie, fara a se opune. SC D G SRL, prin administrator F I, si-a retras plangerea formulata impotriva inculpatului pentru infractiunea de distrugere.
SC N I SRL a formulat plangere impotriva inculpatului pentru infractiunea de distrugere si s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 498 lei, reprezentand contravaloarea geamului spart.
2. In cursul zilei de 19.08.2008, inculpatul, dupa ce a plecat de la organele de politie, unde a dat declaratie, a mers pana in str.G M din municipiul Rm.Valcea si, observand magazinul SC J SRL de pe aceasta strada, a intrat cu intentia de a sustrage bunuri. Profitand de faptul ca vanzatoarele erau neatente, acesta a intrat dupa vitrina si a luat mai multe ceasuri mecanice si electronice pe care le-a bagat in bluza. Incercand sa paraseasca incinta magazinului, a fost surprins de una din vanzatoare, care a si anuntat politia. Nici de aceasta data inculpatul nu s-a opus ci recunoscand comiterea faptei, s-a aratat multumit ca se va intoarce in penitenciar. Ceasurile au fost restituite partii vatamate, astfel ca aceasta nu s-a mai constituit parte civila in cauza (fila 19 dosar).
In perioada imediat urmatoare, inculpatul s-a internat la Spitalul TBC Mihaesti pana la data de 25.11.2008.
3. In noaptea de 25/26.11.2008, in jurul orelor 01,30, inculpatul a intrat prin efractie, respectiv prin spargerea geamului de la usa de acces, in magazinul SC CNDPI R Bucuresti - Punct de lucru Rm.Valcea. Dupa spargerea geamului s-a declansat sistemul de alarma, dar cu toate acestea, inculpatul a intrat in incinta magazinului si a rupt firele de la sistemul de alarma crezand ca se va opri. In interior a mers la casa de marcat pentru a cauta bani, dar aceasta nu s-a deschis. Astfel, inculpatul s-a hotarat sa sustraga componente de calculatoare si de pe rafturi a luat mai multe astfel de produse pe care le-a introdus in doua pungi de plastic. Auzind alarma, doi agenti de paza angajati ai SC G SRL (martorii S M si B L) l-au surprins pe inculpat in moment ce lua din bunuri, fapta ramanand in faza de tentativa. Inculpatul a fost surprins si de camerele de supraveghere instalate in incinta magazinului apartinand partii vatamate. La fata locului au venit organele de politie si seful unitatii, bunurile fiind predate acestuia dupa inventariere. Partea vatamata SC CNDPI R SRL s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 1.100 lei reprezentand contravaloarea usii de acces distrusa de inculpat (fila 84 dosar). Pentru aceasta fapta, in vederea desfasurarii cercetarilor, inculpatul a fost retinut timp de 24 de ore, prin ordonanta din 26.11.2008.
4. Dupa ce a expirat masura preventiva a retinerii, inculpatul s-a deplasat la un bar, unde a jucat la jocuri mecanice. Terminandu-si banii, si-a vandut lantisorul de argint cu suma de 15 lei, pierzandu-i in acelasi mod. In jurul orelor 24,00, aflandu-se in zona aceluiasi depozit de calculatoare, apartinand SC CNDPI R Bucuresti SRL, din care sustrasese bunuri in noaptea anterioara, inculpatul s-a hotarat sa mai incerce o data spargerea magazinului, motiv pentru care, cu o piatra, a spart geamul din partea inferioara a usii de acces. Dupa ce a patruns in magazin, a sustras mai multe componente de calculator, pe care le-a bagat intr-o plasa iar apoi s-a deplasat pana in statia de taxi de pe str.Calea lui Traian din Rm.Valcea. In acel loc a intrat in discutie cu martorul P M I caruia i-a oferit spre vanzare componentele de calculator, spunandu-i ca ii apartin. In urma negocierilor, i-a solicitat martorului suma de 200 lei, ce i-a si fost platita de martor in doua transe. Cu banii obtinuti, inculpatul s-a dus la localul SC D SRL si, dupa ce a terminat consumatia si a cheltuit banii, a revenit in oras, fiind surprins de lucratorii de politie care il cautau pe baza semnalmentelor oferite de camera de supraveghere a magazinului partii vatamate.
Inculpatul a recunoscut ca el este autorul spargerii si le-a descris persoana careia i-a vandut bunurile sustrase, fiind identificat martorul P M I, care a predat organelor de politie bunurile primite de la inculpat.
     Desi componentele de calculatoare au fost restituite partii vatamate, cu ocazia inventarului s-a constatat ca  din gestiunea unitatii mai lipsesc bunuri in valoare de 324,08 lei, pierdute sau instrainate de inculpat altei persoane. Cu aceasta suma, partea vatamata s-a constituit parte civila conform adresei de la fila 84 dosar si dovezilor de la filele 82,83 dosar. Martorul P M I a declarat in cursul urmaririi penale ca nu se constituie parte civila cu suma de 200 lei platita inculpatului.
     Prin incheierea penala nr.93/CC/28.11.2008, Judecatoria Rm.Valcea, admitand propunerea formulata de Parchetul de pe langa Judecatoria Rm.Valcea, a dispus arestarea inculpatului pe o perioada de 29 de zile, incepand cu data de 28 noiembrie 2008.
Faptele expuse anterior, savarsite de inculpat, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor prev. de art.217 alin.1 c.p., art.208, 209 alin.1 lit.e c.p., respectiv art.208,209 alin.1 lit.g,i c.p. cu aplic. art.41 alin.2 c.p., fiind comise de inculpat in concurs real si in stare de recidiva postexecutorie.
La individualizarea pedepselor ce vor fi aplicate inculpatului se vor avea in vedere criteriile prev. de art.72 c.p., respectiv limitele speciale ale pedepselor pentru infractiunile savarsite de inculpat, imprejurarile in care faptele au fost comise, modul si mijloacele de savarsire a acestora (prin efractie, in timp de noapte, in loc public), succesiunea scurta in timp intre fapte, raportata la posibilitatile reale ale inculpatului, starea de recidiva postexecutorie in care se gaseste inculpatul, ce denota o anumita incorigibilitate a acestuia, dar si valoarea relativ mica a prejudiciul ramas neacoperit si atitudinea sincera a inculpatului.
Se apreciaza astfel ca o pedeapsa rezultanta de 4 ani inchisoare, aplicata inculpatului in urma contopirii conform art.33,34 c.p. cu executare in regim de detentie, poate asigura scopul preventiv al pedepsei.
     In baza art.350 c.p.p. se va mentine starea de arest a inculpatului, iar in baza art.88 c.p. se va deduce din pedeapsa pronuntata timpul retinerii si al arestarii.
     Avand in vedere cererile de constituire parti civile, dovezile aduse in sprijinul actiunilor civile, in baza art.14 c.p.p. rap. la art.998,999 c.civ, se vor admite actiunile civile, urmand ca inculpatul sa fie obligat sa plateasca partii civile SC CNDPI  BUCURESTI SRL suma de 1.424 lei si partii civile SC N I SRL suma de 498 lei.
     Se va lua act ca partea vatamata SC J SRL, nu se constituie parte civila.
     In baza art. 118 lit.e c.p. se va confisca de la inculpat suma de 200 lei (platita de martorul P M I).
     In baza art.191 alin.1 c.p.p., inculpatul va fi obligat la plata cheltuielilor avansate de stat in suma de 450 lei din care suma de 300 lei reprezinta onorariile avocatilor din oficiu ce urmeaza sa fie platite in avans din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
     

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
     In baza art. 217 alin.1 c.p. cu aplicarea art. 37 lit. b  c.p.
     Condamna pe inculpatul D C N, fiul lui Gheorghe si Margareta, nascut la data de 15.10.1967 in Rm.Valcea, judetul Valcea, CNP 1671015384242, studii 10 clase, stagiul militar satisfacut, necasatorit, fara ocupatie, recidivist, la o pedeapsa de 5 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de distrugere.
     In baza art. 208 alin.1 c.p. comb. cu art.209 alin.1 lit.e c.p. cu aplicarea art. 37 lit. b  c.p.
     Condamna pe inculpatul D C N la o pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.
      In baza art. 208 alin.1 c.p. comb. cu art.209 alin.1 lit.g si i c.p. cu aplicarea art. 41 alin 2 c.p. si art. 37 lit. b  c.p.
     Condamna pe inculpatul D C N la o pedeapsa de 4 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat in forma continuata.
     In baza art.33 lit.a c.p. raportat la art.34 alin.1 lit.b c.p.;
     Aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 4 ani inchisoare, ce urmeaza sa fie executata in regim de detentie conform art. 57 c.p.
     In baza art.71 alin.2 c.p.;
     Interzice inculpatului drepturile prevazute in art.64 lit.a teza a II-a si lit.b c.p.
     In baza art.350 c.p.p.;
     Mentine arestarea preventiva a inculpatului.
     In baza art 88 c.p.;
     Deduce din pedeapsa aplicata detentia de 24 ore (26.11.2008) si incepand cu 28.11.2008, la zi.
     In baza art.14 c.p.p. rap. la art.998-999 c.civ.
     Admite actiunile civile formulate de partile civile SC CNDPI R BUCURESTI SRL, si SC N I SRL, , impotriva inculpatului.
     Obliga pe inculpat sa plateasca partii civile SC CNDPI R BUCURESTI SRL suma de 1.424 lei si partii civile SC N I SRL suma de 498 lei.
     Ia act ca partea vatamata SC J SRL, nu se constituie parte civila.
     In baza art. 118 lit.e c.p.
     Confisca de la inculpat suma de 200 lei (platita de martorul P M I).
     In baza art.191 alin.1 c.p.p.;
     Obliga pe inculpat la plata cheltuielilor avansate de stat in suma de 450 lei din care suma de 300 lei reprezinta onorariile avocatilor din oficiu ce urmeaza sa fie platite in avans din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
     Cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru partile prezente si de la comunicare pentru partile lipsa.
     Pronuntata in sedinta publica, astazi, 29 aprilie 2009.
     
     Presedinte, Grefier, Red.A.T./18.05.2009
Tehnored.O.G.
Ex.4

~  1  ~
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007