InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sinaia

STABILIRE DOMICILIU MINOR

(Sentinta civila nr. 616 din data de 23.06.2014 pronuntata de Judecatoria Sinaia)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Sinaia | Jurisprudenta Judecatoria Sinaia

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Sinaia la data de 14.01.2014, sub nr. dosar 48/310/2014, reclamanta T.A.B., cu domiciliul ales la Cabinet de Avocat V. S. in orasul S., str. A.I. nr_jud. Prahova, in contradictoriu cu paratul                                        S.C., domiciliat in com. A., sat A., str. P. nr. , jud. M. si autoritatea tutelara de pe langa Primaria orasului B.cu sediul in B., B-dul L. nr., jud. Prahova, a solicitat ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna stabilirea locuintei minorului S.R.M. la cea a reclamantei, autoritatea parinteasca asupra minorului sa fie exercitata de catre reclamanta, pentru ca paratul se afla in Italia si nu are cum sa-si exercite autoritatea  iar in caz de nevoie este foarte greu sa obtina acordul acestuia si obligarea paratului la plata pensiei lunare de intretinere si a indemnizatiei lunare pentru minor pe care o primeste la locul sau de munca; cu cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca a avut o relatie de concubinaj cu paratul, din care a rezultat minorul S.R.M., nascut la data de _ fiind recunoscut de parat.
Reclamanta a mai aratat ca intentia lor a fost de a se casatori, dar nu s-a finalizat datorita paratului, care are o fire violenta si a agresat-o de mai multe ori.
S-a solicitat de catre reclamanta stabilirea locuintei minorului la a sa, pentru ca are o varsta frageda si are nevoie de multa atentie si ingrijire. De asemenea  reclamanta a solicitat ca autoritatea parinteasca sa-i fie acordata numai ei, intrucat paratul locuieste in Italia, fiind in imposibilitate de a-si exercita aceasta atributie, iar o eventuala deplasare cu minorul in strainatate ar fi conditionata de acordul paratului care este greu de obtinut.
A mai solicitat reclamanta obligatia paratului la plata pensiei lunare de intretinere   si a indemnizatiei lunare pe care o primeste la locul sau de munca in Italia.
In dovedirea cererii, s-au solicitat probele cu inscrisuri, fiind depuse la filele 6-12 si ancheta sociala.
In drept, cererea a fost intemeiata pe disp. art. 400 C.civ., art. 398 alin. 1 C.civ.  art. 402 rap. la art. 499 alin. 1 si art. 529 alin. 2 C.civ., O.U.G. nr. 111/2010.
Prin rezolutia din data de 15.01.2014, instanta a dispus comunicarea cererii de chemare in judecata, actele anexa, paratului in Italia, pentru a formula intampinare  dar acesta nu a  formulat aparari in cauza.
Examinand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

 
Reclamanta si paratul au convietuit o perioada de timp si din aceasta relatie a rezultat minorul S.R.M. nascut la _. Parintii si copilul au locuit o perioda de timp impreuna in Italia si ulterior s-au separat, paratul ramanand in Italia unde are un loc de munca cu un salariu net de 1148 euro. Datorita neintelegerilor ivite intre parti acestea s-au separat astfel ca reclamanta s-a intors in Romania locuind in prezent impreuna cu minorul in oarsul B.  iar paratul a ramas in Italia.
In ceea ce priveste relatiile parintilor cu copilul minor al acestora se va retine ca acesta are varsta de 1 an si interesul lui este in sensul de a mentine o buna relatie in viitor cu ambii parinti.
Pentru considerentele expuse, si retinand ca interesul minorului este respectat, vazand si art. 505 Cod civil se va dispune ca autoritatea parinteasca asupra minorului sa se exercite in comun de ambii parinti. Desi reclamanta a solicitat ca autoritatea parinteasca asupra copilului sa i se incredinteze exclusiv se va retine ca nu au fost nici evidentiate si nici dovedite elemente de fapt care sa justifice indepartarea tatalui de la exercitarea drepturilor sale asa dupa cum se pare reclamanta intelege sa pretinda indeplinirea obligatiilor - cel putin in ce priveste contributia prin plata pensiei.
In ce priveste locuinta minorului, vazand si dispozitiile art. 496 Cod civil se va stabili locuinta acestuia la mama sa. Minorul este la o varsta frageda, cand este dependent de mama, in prezent se afla la aceasta astfel ca se va hotari.
In ce priveste obligatia de intretinere a tatalui se va retine ca potrivit art. 529 alin.1 C. civ., intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati iar in cazul cand intretinerea este datorata de parinte, conform art. 529 alin. 2 C.civ., ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii. De asemenea, potrivit art. 531 C.civil, daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta de tutela, potrivit imprejurarilor, poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei.
Din inscrisurile depuse la dosar rezulta ca paratul are in intretinere doar minorul din relatia cu reclamanta si in  aceasta situatie, pensia de intretinere se fixeaza intr-un cuantum de pana la o patrime din venitul lunar net al paratului conform art. 529 alin. 2 C.civil citat anterior.
Cu privire la veniturile paratului corelativ cu nevoile minorului se va retine ca raportarea se va face la cuantumul salariului realizat de parat la locul sau de munca in Italia.
In ce priveste nevoile minorului se va retine ca acesta este un copil de 1 an. Nevoile unui copil la aceasta varsta sunt mai mici decat cele ale unui copil care de exemplu se afla in etapa invatamantului primar, gimnazial, liceal cand ii sunt mai mari nevoile de educatie, carti, manuale, pregatiri suplimetare. Cuantificarea in bani a acestor nevoi nu se poate face la nivelul din Italia ci la nivelul costurilor din Romania unde copilul traieste, costuri care sunt considerabil mai mici fiind acesta un fapt notoriu. Toate aceste considerente conduc la concluzia ca pentru nevoile minorului si in interiorul plafonului de ¼ din veniturile tatalui, o pensie la nivelul sumei de 150 euro lunar/contravaloarea in lei la data platii - este corespunzatoare si raspunde tuturor nevoilor acestui copil, nevoi de hrana, imbracaminte, medicamente.
Pentru considerentele de fapt si de drept expuse se va dispune obligarea paratului sa plateasca in favoarea minorului o pensie lunara de intretinere de 150 euro/contravaloarea in lei la data platii, cu incepere de la introducerea actiunii, respectiv 14.01.2014 pana la majorat. Solicitarea reclamantei de a se fixa pensia la nivelul a ¼ din salariul paratului - pentru considerentele ce s-au expus pe larg, nu este intemeiata.
Se va retine si ca paratul tata incaseaza de la locul sau de munca din Italia o indemnizatie de 50 euro - in considerarea calitatii de tata- astfel ca se va dispune ca aceasta sa fie platita reclamantei - fiind in ceea ce il priveste pe parat o imbvogatire fara justa cauza in conditiile in care copilul se afla in ingrijirea reclamantei.
In baza art. 453 Cod procedura civila va fi obligat paratul - de drept in intarziere la cheltuieli de judecata reclamantei.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010