InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Slatina

CHEMARE IN JUDECATA- CERERE

(Sentinta civila nr. 5300 din data de 21.10.2010 pronuntata de Judecatoria Slatina)

Domeniu Chemare in judecata (actiuni, cereri) | Dosare Judecatoria Slatina | Jurisprudenta Judecatoria Slatina

CHEMARE IN JUDECATA- CERERE

Data publicare portal: 09.03.2011

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Slatina la data de 03.06.2010, sub nr. 5932/311/2010 reclamanta Asociatia de Proprietari a solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta in contradictoriu cu parata MRsa dispuna obligarea acesteia la plata sumei de 2.917,07 lei din care 2004,91 lei contravaloarea cotelor de intretinere  aferente perioadei august 2007- aprilie 2010, respectiv 912,16 lei penalitati de intarziere  aferente.
In fapt, a aratat, in esenta, ca,  parata, desi este  membra a asociatiei de proprietari  si a beneficiat de serviciile prestate nu au achitat contravaloare  acestora acumuland in perioada august 2007- aprilie 2010 un debit de 2004,91 lei, din care 2004,91 lei reprezentand cheltuieli de intretinere si 912,16 lei penalitati de intarziere. A mai aratat reclamanta ca desi, parta a fost somata, nu a inteles sa-si achite datoriile fata de asociatie.
In drept, actiunea a fost intemeiata pe prevederile art. 31 din Ordinul MLPAT nr. 139/1997  si Legea nr. 114/1996.
 A solicitta judecarea cauzei si in lipsa, in conditiile art. 242 C.p.c.
In dovedire, a solicitat iar instanta a incuviintat proba cu inscrisuri in cadrul careia  au fost depuse, in fotocopie, urmatoarele acte: somatie( f.3), liste de plata( f. 4,35-58), adeverinta( f. 5), situatia de plata( f.6-11), procese verbal privind penalitatile( f.12-26).
Cererea este scutita de plata taxei judciare de timbru si a timbrului judiciar in temeiul disp. Art. 15 din Legea nr. 146/1997 rap. la Legea nr. 230/2007 si OG nr. 32/1995.
Desi, legal citata, parata nu a formulat intampinare si nici nu s-a prezentat in instanta  pentru a formula evntuale aparari.
Analizand coroborat ansamblul materialului probator administrat, instanta retine urmatoarelele:
Parata este membra a Asociatiei de proprietari din Slatina, jud. Olt si, desi a beneficiat de serviciile prestate nu si-a mai indeplinit obligatia de plata a cotei de contributie care i-a revenit in cadrul cheltuielilor asociatiei de proprietari incepand cu luna august 2007  si pana in aprilie 2010, acumuland un debit de 2004,91 lei, rezultat din cumularea sumelor de bani ce reprezinta obligatia de plata a cheltuielilor de intretinere aferente fiecarei luni cuprinse in perioada anterior mentionata, astfel cum rezulta din analiza coroborata a somatie( f.3) cu liste de plata( f. 4,35-58) si situatia de plata( f.6-11).
 Astfel cum rezulta din somatia de la fila 3, parata, desi, a fost notificata sa achite debitul, nu a  inteles sa-si indeplineasca aceasta obligatie.
In drept, instanta retine ca, potrivit art. 50 alin. 1 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit, iar conform art. 3 lit. i si art. 47 din acelasi act normativ, cheltuieli ale asociatiei de proprietari sunt cheltuielile sau obligatiile financiare ale asociatiei care sunt legate de explaotarea, reparatia ori intretinerea proprietatii comune, precum si cheltuielile cu serviciile de care beneficiaza proprietarii si care nu sunt facturate individual catre proprietatile individuale.
   De asemenea, potrivit art. 48 alin. 2 din Legea nr. 230/2007, cheltuielile efectuate de asociatiile de proprietari pentru plata unor servicii de utilitati publice sau de alta natura, legate de propriatatile individuale din condominiu si care nu se factureaza individual pe fiecare dintre acestea, se repartiseaza dupa acelasi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, in conformitate cu contractul incheiat cu furnizorul respectivului serviciu.
Potrivit art. 49 alin. 2 din aceeasi lege,  termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
            In ceea ce priveste conditiile de exercitare a actiunii civile, instanta constata ca in speta acestea sunt indeplinite, dreptul pretins de reclamanta fiind recunoscut si ocrotit de dispozitiile Legii 230/2007 si a fost exercitat in limitele sale externe, cu buna-credinta.
             In ceea ce priveste cerinta ca dreptul subiectiv pretins sa fie actual, instanta constata ca potrivit art. 50 alin. 1 din Legea nr. 230/2007, , asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
  In speta, de la data scadentei chetuielilor  de intretinere ce revin paratei pentru perioada  august 2007-aprilie 2010, au trecut mai mult de 90 de zile pana la momentul introducerii actiunii. Ca atare, dreptul pretins de reclamanta cu privire la cheltuielile de intretinere ce revin paratei pe perioada mentionata este actual.
In raport de cele expuse, instanta  constata ca, pretentiile reclamantei privind contravaloarea cotelor de intretinere aferente perioadei sus mentionata sunt intemeiate.
Relativ la penalitatile de intarziere, in drept retine ca, potrivit disp. art. 49 din Legea nr. 230/2007 "asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
    (2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
    (3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa."
Astfel cum rezulta din cuprinsul proceselor verbale ale Adunarii Generale a Asociatiei pe anii 2008 si 2010( f.17-26) pentru neplata in termen a contravalorii cotelor de intretinere se percep penalitati de intarziere de 0,1 % pe zi de intarziere.
Relativ  al penalitatile de intarziere aferente debitului pentru anii  2007 si 2009 instanta retine ca, reclamanta nu a facut dovada existentei  unor hotarari ale Adunarii Generale in care sa se stabileasca cuantumul acestora, desi avea  aceasta obligatie in conditiile art. 1169 Cod civil potrivit caruia " cel ce face o propunere in fata instantei trebuie sa o dovedeasca" si art. 129 alin.1 C.p.c. " partile au indatorirea (_) sa-si probeze pretentiile si apararile".
Sustinerea  acesteia ca, adunarea generala a avut loc din doi in doi ani iar procesele verbale ce stabilesc penalitatile de intarziere pentru anul 2006 este valabil si pentru anul 2007 iar cel din anul 2008 este valabil si in nul 2008, potrivit adeverintei de la fila 5, nu poate fi retinuta de instanta, intrucat, din analiza coroborata a disp. art. 23 alin.1 din Legea nr. 230/2007 conform caruia" dupa adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari va avea loc cel putin o data pe an, in primul trimestru, o adunare generala a proprietarilor membri ai asociatiei", art. art. 26  conform caruia" daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia", art. 27  lit. b si c din acelasi act normativ si art. 14 alin.2 din HG nr. 1855/2007  potrivit caruia" adunarea generala ordinara are loc cel putin o data pe an, in primul trimestru"si 15 lit. b si c din HG nr. 1588/2007 conform caruia "adunarea generala a asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii: adopta, modifica sau revoca hotarari; adopta si modifica bugetul de venituri si cheltuieli", rezulta ca sedintele adunarii generale trebuie sa se desfasoare cel putin o data pe an, aspect ce conduce, indirect, dar indubitabil, in raport de  textele sus mentionate, la concluzia ca si cuantumul penalitatilor de intarziere se stabileste tot anual.
Cuantumul penalitatilor de intarziere stabilit printr-o hotarare a adunarii generale intr-un an ar fi valabil si in celalalt sub conditia intrunirii, in mod legal, a adunarii generale si in acest din urma an, mentionandu-se ca se pastreaza acelasi cuantum al penalitatilor, ori, in litigiul dedus judecatii, reclamanta nu a facut dovada existentei unei astfel de hotarari, desi avea aceasta obligatie in conditiile art. 1169 C.civ. si art. 129 alin.1 teza finala C.p.c.
Fata de cele expuse avand in vedere si faptul ca parata nu au facut dovada indeplinirii obligatiilor fata de reclamanta pentru serviciile prestate de furnizor va dispune obligarea paratei la plata catre reclamanta a penalitatilor de intarziere aferente debitului pentru anii 2008 si 2010, respectiv 463,48 lei( penalitati de intarziere).
In privinta capatului de cerere avand ca obiect obligarea paratei la palat cheltuielilor de judecata, instanta retinand culpa procesuala a acesteia in promovarea cererii, in raport de disp. Art. 274 C.p.c., va dispune obligarea paratei la palat catre reclamnta a sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli de judecata( onorarariu de  avocat 200 lei- chitanta nr. 320/02.06.2010).
Cauza se afla in calea de atac.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Chemare in judecata (actiuni, cereri)

DISCRIMINARE SI HARTUIRE MORALA IN CADRUL DERULARII RAPORTURILOR DE MUNCA. DAUNE MORALE. NETEMEINICIA CERERII DE CHEMARE IN JUDECATA. - Sentinta civila nr. 1752/LM/2009 din data de 14.05.2009
Neindeplinirea procedurii prevazute de art. 720/1 Cod proc. civila atrage respingerea cererii ca inadmisibila. - Decizie nr. 77/R din data de 23.03.2006
Cerere pentru recunoasterea tranzactiei formulate pe cale principala - Decizie nr. 186 din data de 25.06.2015
Restituire bursa de studii ca urmare a pierderii calitatii de student - Sentinta civila nr. 612 din data de 10.12.2014
Actiune in contencios administrativ avand ca obiect cererea de contestare a unui fapt negativ. Inadmisibilitate. Respingere recurs reclamant - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Drepturi revolutionari - Decizie nr. 173/R din data de 02.03.2010
Cheltuieli de judecata. Momentul de la care se datoreaza in caz de renuntare la judecata. - Decizie nr. 316 din data de 07.04.2006
Motive de recurs invocate dupa expirarea termenului prevazut de art. 303(1) Cod procedura civila - Decizie nr. 201 din data de 08.03.2006
Apel declarat peste termen de mostenitorul paratului nelegal citat - Decizie nr. 217 din data de 10.03.2006
Repunerea in termenul de exercitare a cailor de atac - Decizie nr. 184 din data de 02.03.2006
Compensare bugetara-situatii de inadmisibilitate - Decizie nr. 775 din data de 12.10.2004
Anulare act - Sentinta civila nr. 3761 din data de 13.05.2010
Hotarare care sa tina loc de act autentiv - Sentinta civila nr. 4692 din data de 17.06.2010
Internare medicala - Hotarare nr. 182 din data de 23.05.2011
Autoritate de lucru judecat - Hotarare nr. 1543 din data de 29.06.2011
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita - Hotarare nr. 1598 din data de 05.07.2011
Perceptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita - Hotarare nr. 1591 din data de 05.07.2011
Art. 248,215,292 CP cu aplicare Art. 33 lit A CP - Hotarare nr. 315 din data de 07.11.2011
Schimbare incadrare juridica - Hotarare nr. 3462 din data de 03.05.2011
Atribuire termen aferent DL 42/1990 - Hotarare nr. 2514 din data de 15.11.2011