InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Slatina

Vatamare corporala

(Sentinta penala nr. 1068 din data de 23.11.2011 pronuntata de Judecatoria Slatina)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Slatina | Jurisprudenta Judecatoria Slatina


VATAMARE CORPORALA

Data publicare portal: 09.12.2011

Prin sentinta penala nr 1068/23.11.2011 J.S. in baza art. 184 alin. 2 si 4 C. pen. condamna pe inculpatul PR, , la pedeapsa de 6 luni  inchisoare, pentru savirsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa.
In baza art.71 C.p.interzice inculpatului drepturile prev.de art.64 alin 1 lit.a teza a II-a si lit b C.p., cu referire la art.8 CEDO si cauza Sabou si Pircalab impotriva Romaniei, pe durata executarii pedepsei principale.
In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 2 ani si 6 luni reprezentand termen de incercare, potrivit art. 82 Cod penal.
Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83, 84 Cod penal in conditiile art. 359 Cod procedura penala.
In baza art. 71 alin. 5 c.p. suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
In baza art. 14 si 346 c.pr.pen obliga asiguratorul de raspundere civila SC AS SA la plata urmatoarelor sume de bani :
- 6000 lei catre partea civila MG, reprezentand daune morale;
- 13.496 lei catre partea civila MG, reprezentand daune materiale;
- 4,554 lei catre Spitalul Clinic de Urgenta B ;
- 571 lei catre Spitalul Judetean de Urgenta S .
In baza art.193 C.p.p. obliga asiguratorul de raspundere civila SC AS SA la plata sumei de 1068 lei catre partea civila MG, reprezentand cheltuieli de judecata cu onorariu de expert.
In baza art. 191 Cod procedura penala obliga inculpatul la plata sumei de 1300 lei lei cheltuieli judiciare avansate de catre stat.
Pentru a se pronunta astfel instanta a retinut ca prin rechizitoriul nr 1353/P/2008 din 25.09.2009 al Parchetului de pe linga Judecatoria S inregistrat pe rolul Judecatoriei S sub nr. 8789/311/2009 s-a dispus trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului PR pentru savirsirea infractiunii prev. de art. 184 alin 2 si 4 Cod penal.
Din continutul actului de sesizare rezulta ca la data de 16.03.2008 inculpatul PR conducand autoturismul marca Dacia 1310 cu nr de inmatriculare OT 01 JPK a efectuat o manevra de virare catre stanga in directia sa de mers fara a se asigura, intrand in coliziune cu motociucleta marca Kcu nr de inmatriculare OT 17 YZI condusa de partea vatamata MG, motocicleta care intrase in depasirea autoturismului condus de inculpat.
In urma coliziunii celor doua vehicule s-au cauzat leziuni traumatice partii vatamate ce a necesitat pentru vindecare 90-100 zile de ingrijiri medicale.
In cursul cercetarii judecatoresti a fost audiat inculpatul care nu a recunoscut savarsirea infractiunii pentru care a fost trimis in judecata.
In procesul penal s-au constituit parti civile:
- MG cu suma de 30.000 lei din care 10.000 lei daune morale si 20.000 lei daune materiale
- Spitalul Judetean de Urgenta S cu suma de 952 lei
- Spitalul Judetean de Urgenta B cu suma de 7589,59 lei
In cursul cercetarii judecatoresti au fost audiati si martorii PA si NG ale caror declaratii  au fost consemnate si atasate la dosar.
Dupa terminarea cercetarii judecatoresti in dosarul sus mentionat s-a dispus condamnarea inculpatului PR la pedeapsa de 6 luni inchisoare dispunandu-se ca modalitate de executare suspendarea conditionata si au fost admise in parte actiunile civile formulate retinandu-se culpa inculpatului in proportie de 60%  si a partii vatamate in proportie de 40%.
Prin d.p. nr 672/27.04.2011 pronuntata de Curtea de Apel Craiova au fost admise recursurile declarate de partea vatamata Manea Stefan si asiguratorul SC G A SA a fost casata sentinta penala si trimisa cauza spre rejudecare la instanta de fond retinandu-se ca exista lipsa de motivare a sentintei recurate si a elementelor necesare pentru exercitarea controlului judecatoresc de catre instanta de recurs , aceasta obligatie a instantelor nationale de a motiva deciziile fiind impusa si prin dispoz art 6 din Conventie, CEDO decizand ca trebuie sa fie examinate in mod real problemele esentiale care au fost supuse analizei instantei , iar in considerentele hotararii sa fie redate argumentele care au condus la pronuntarea acesteia. 
Dosarul a fost inregistrat la Judecatoria S sub nr 6900/311/2011.
Analizind materialul probatoriu al cauzei administrat in prima instanta si in cursul rejudecarii instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt:
La data de 13.03.2008 inculpatul PR in timp ce se deplasa cu autoturismul sau marca Dacia 1310 cu nr de inmatriculare OT 01 JPK pe DJ 677 in directia C - S pe raza localitatii S, jud Olt a redus viteza intentionand sa intre cu autoturismul intr-o statie GPL care se afla pe partea stanga a directiei sale de deplasare virand la stanga pentru a patrunde in statia respectiva.
In momentul efectuarii virajului catre stanga autoturismul condus de catre inculpat a intrat in coliziune cu motocicleta marca Kcu nr de inmatriculare OT 17 YZI condusa de partea vatamata MG care se angajase in depasirea autovehiculului condus de inculpat.
In urma coliziunii celor doua vehicule acestea au fost avariate iar partea vatamata MG a suferit leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 90-100 zile de ingrijiri medicale de la data producerii leziunilor conform raportului de constatare medico legala nr 588/E/29.04.2008 completat prin raportul nr 1475/E/23.09.2008 emise de Serviciul Judetean de Medicina legala Olt.
Urmare a leziunilor suferite partea vatamata a fost internata in Spitalul Judetean de Urgenta S si Spitalul Clinic de Urgenta B pentru ingrijiri medicale.
Declaratiile date de partea vatamata si inculpat pe parcursul procesului penal au fost contradictorii in sensul ca partea vatamata a sustinut ca in timp ce se deplasa cu motocicleta pe DJ 677 pe directia C - S in apropierea localitatii S jud Olt a observat in fata sa circuland pe aceeasi directie de mers autoturismul cu nr de inmatriculare OT 01 JPK care a redus  viteza de deplasare si apreciind ca acest autoturism intentioneaza sa vireze catre stanga la statia GPL din apropiere a redus si el viteza de deplasare constatand ca inculpatul ce conducea autoturismul sus mentionat nu semnalizase intentia de a vira catre stanga asa cum initial anticipase ca va proceda inculpatul , partea vatamata a precizat ca s-a angajat in depasirea autoturismului condus de inculpat si inainte de a ajunge in dreptul acestuia inculpatul a virat brusc catre stanga moment in care motocicleta a intrat in partea stanga fata a autoturismului condus de inculpat fara a avea posibilitatea sa mai franeze sau sa evite in alt mod producerea coliziunii.
La randul sau inculpatul care nu a recunoscut savarsirea infractiunii pentru care a fost trimis in judecata a prezentat o alta varianta decat cea prezentata de partea vatamata constand in aceea ca in timp ce se deplasa pe DJ 677 pe directia C - S aproape de intrarea in comuna S intentionad sa vireze catre stanga la statia GPL din apropiere  a pornit semnalizarea autoturismului si a redus viteza asteptand sa treaca un autoturism ce circula din sens opus si dupa ce acest autoturism a trecut a virat catre stanga pentru a intra in statia Peco moment in care autoturismul sau a fost acrosat in partea stanga fata de motocicleta condusa de partea vatamata.
In cauza in cursul urmaririi penale au fost efectuate 3 expertize tehnice auto acestea prezentand ca si concluzii solutii contradictorii cu privire la persoana care a generat starea de pericol ce a dus la producererea accidentului concluzionandu-se pe de o parte ca in cauza culpa apartine in exclusivitate inculpatului prin aceea ca nu a respectat dispozitiile legale referitoare la circulatia pe drumurile publice in sensul ca inainte de a schimba directia de mers nu a semnalizat acest lucru, punand-o pe partea vatamata in imposibilitate de a evita coliziunea cu autoturismul condus de inculpat.
Pe de alta parte s-a retinut ca vinovat de producerea accidentului este partea vatamata care prin comportamentul in trafic a generat starea de pericol care a dus la producerea accidentului.
O a treia expertiza a concluzionat ca producerea accidentului s-a datorat urmatoarelor cauze: respectiv manevra de virare spre stanga ce a fost initiata de catre inculpat fara o prealabila asigurare de catre acesta ca manevra se poate efectua fara a periclita circulatia celorllati participanti la trafic in speta autovehiculelor care veneau din spate  astfel incat inculpatul ar fi avut posibilitatea de prevenire a accidentului daca s-ar fi asigurat temeinic de oportunitatea de schimbare a directiei de mers inainte de inceperea manevrei de viraj stanga in conditiile in care din spate venea un alt autovehicul.
A doua ipoteza retinuta in cea de a treia expertiza referitor la vinovatia pentru producerea accidentului are in vedere nepastrarea de catre partea vatamata a unei distante suficiente fata de autoturismul condus de inculpat care se deplasa inaintea sa, aceasta distanta nefiind corelata cu viteza de deplasare a motocicletei cu care partea vatamata circula.
In cursul cercetarii judecatoresti s-a mai dispus efectuarea unei alte expertize tehnice auto de catre Laboratorul Interjudetean de Expertize Criminalistice B, concluzionandu-se  ca nu se pot determina cu certitudine posibilitatile de evitare sau prevenire a accidentului de catre inculpat sau partea vatamata, nu se poate stabili cu exactitate cauza producerii accidentului si nici viteza de deplasare a autovehiculelor implicate in accident.
In raport de intregul material probator administrat in cauza instanta retine ca situatie de fapt aceea ca in data de 16.03.2008 in timp ce inculpatul PR se deplasa cu un autovehicul pe DJ 677 avand directia de deplasare C - S in apropiere de intrarea in loc. S a efectuat o manevra de schimbare a directiei de mers virand catre stanga pentru a intra cu masina la o statie Peco aflata in afara partii carosabile in acelasi sens de mers, fara a se asigura in prealabil ca aceasta manevra poate fi efectuata fara a putea periclita circulatia celorllati participanti la trafic producandu-se astfel coliziunea cu motocicleta condusa de partea vatamata .
Impactul intre cele doua vehicule a avut loc pe contrasens in timp ce masina condusa de inculpat virase catre stanga cu intentia de a intra la statia Peco, motocicleta condusa de partea vatamata aflandu-se in acel moment in efectuarea unei manevre de depasire a autoturismului inculpatului .
Pentru producerea accidentului o parte a vinovatiei apartine si partii vatamate  care s-a deplasat cu motocicleta fara a pastra fata de autovehiculul condus de inculpat ce se deplasa in fata sa o distanta corelata cu viteza de deplasare.
In raport de circumstantele concrete de producere a accidentului instanta va retine in sarcina inculpatului ca si grad de vinovatie o proportie de 60% diferenta de 40% apartinand partii vatamate.
Relevant pentru retinerea situatiei de fapt sus mentionate atat in ceea ce priveste efectuarea de catre inculpat a manevrei de virare catre stanga cat si de catre partea vatamata a manevrei de depasire a autovehiculului inculpatului este declaratia martorului NG A acesta declarand ca la acea data in timp ce isi desfasura activitatea la statia GPL in apropierea careia s-a produs impactul celor doua vehicule a observat autoturismul condus de inculpat reducand viteza in apropierea statiei fara a semnaliza schimbarea directiei de mers insa nu a vazut momentul eefctuarii virajului catre stanga si a impactului celor doua vehicule pentru a putea preciza daca la momentul efectuarii virajului catre stanga inculpatul semnalizase schimbarea directiei de mers.
Martorul a mai precizat ca dupa impact a auzit pe partea vatamata reprosandu-i inculpatului ca nu a semnalizat schimbarea directiei de mers, nici el neobservand dupa impact ca autoturismul condus de inculpat sa fi avut pornita semnalizarea.
Instanta apreciaza ca fapta inculpatului PR care in ziua de 16.03.2008 a generat un accident de circulatie din cauza nerespectarii regulilor de circulatie coroborate si cu nerespectarea regulilor de circulatie de catre partea vatamata in urma caruia s-a produs vatamarea corporala a partii vatamate MG intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev de art 184 alin 2 si 4 Cod penal.
Se apreciaza ca actionind in acest mod inculpatul nu a prevazut rezultatul faptei sale desi trebuia si putea sa-l prevada retinindu-se sub aspect subiectiv ca forma de vinovatie culpa.
Vinovatia inculpatului sub aceasta forma este probata cu cercetare la fata locului, plansele foto, declaratii martori, schita locului faptei, avariile suferite de autovehiculele implicate in accident, actele medico legale eliberate partii vatamate, rapoarte de expertiza tehnico auto, declaratiile partii vatamate, declaratia inculpatului.
La individualizarea pedepsei ce va fi aplicata inculpatului instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prev de art 72 c.p. respectiv dispoz. partii generale limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, gradul de pericol social al faptei savirsite, persoana infractorului si atitudinea acestuia in timpul desfasurarii procesului penal.
Fata de aceste elemente, respectiv atitudinea nesincera a inculpatului in cursul urmaririi penale si a cercetarii judecatoresti, lipsa antecedentelor penale, urmarile produse, gradul de pericol social sporit al faptei inculpatului constand in aceea ca in urma neglijentei sale s-a adus atingere unui drept al omului respectiv integritatea corporala, tinand seama si de forma de vinovatie cu care a actionat inculpatul respectiv culpa in varianta prev de art 19 alin 2 lit b c.p. si de faptul ca o parte din vinovatie apartine si partii vatamate, instanta apreciaza ca aplicarea unei pedepse cu inchisoarea, este de natura sa realizeze scopul educativ si preventiv prev de art 52 c.p.
Avand in vedere aceste argumente in baza art 345 alin 2 c.p.p. instanta va dispune condamnarea inculpatului PR  pentru savarsirea infractiunilor prev de art 184 alin 2 si 4 Cod penal la pedeapsa de 6 luni inchisoare.
Potrivit disp art 71 alin 1 c.p. pedeapsa accesorie consta in interzicerea drepturilor prev de art 64 c.p., iar condamnarea la pedeapsa detentiunii pe viata sau a inchisorii atrage de drept interzicerea drepturilor prev de art 64 lit a - c din momentul in care hotararea de condamnare a ramas definitiva si pana la terminarea executarii pedepsei, pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsa or pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.
Astfel in baza art 71 c.p. vor fi interzise inculpatului drepturile prev de art 64 alin 1 lit a teza II si lit b c.p. cu referire la art 8 CEDO si cauza Sabou si Parcalab impotriva Romaniei, pe durata executarii pedepsei principale.
Cat priveste continutul si modul de executare a pedepselor accesorii, si acestea au suferit modificari esentiale, de natura a le pune de acord cu jurisprudenta Curtii Europene a drepturilor omului (Hotararea Sabou si Pircalab contra Romaniei, M. Of., Partea I, nr. 484 din 08.05.2005). In acest sens, art. 71 alin. (2) C. pen. prevede ca interzicerea drepturilor electorale (art. 64 lit. a)-c) C. pen.) este atrasa de drept de condamnarea la pedeapsa detentiunii pe viata sau a inchisorii, de la ramanerea definitiva a condamnarii pana la executarea pedepsei, gratierea totala sau a restului de pedeapsa sau pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei. Interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. d) si e) C. pen. nu mai opereaza de drept, ca urmare a condamnarii, ci este supusa aprecierii judecatorului in functie de natura si gravitatea infractiunii savarsite, imprejurarile cauzei, persoana infractorului, interesele copilului sau ale persoanei aflate sub tutela sau curatela.
In ceea ce priveste interzicerea de drept a drepturilor electorale, cf. art. 71 alin. (2) C. pen. modificat, se impune a fi valorificata jurisprudenta Curtii Europene a drepturilor omului, respectiv Hotararea Hirst contra Marii Britanii din 6 octombrie 2005 care a statuat ca interzicerea de drept a drepturilor electorale incalca art. 3 al Protocolului nr. 1. In motivarea hotararii s-a aratat ca acest articol garanteaza drepturi individuale, cum ar fi, de pilda, dreptul la vot, recunoscand in acelasi timp ca aceste drepturi individuale nu sunt absolute, ci pot face obiectul unor limitari implicite si care sunt supuse unei largi marje de apreciere din partea statelor care, la randul ei, este supusa unei verificari din partea Curtii Europene pentru a se asigura ca aceste limitari nu reduc dreptul pe care il vizeaza intr-o maniera care sa ii atinga substanta insasi sau sa il priveze de efectivitate (a se vedea si Hotararea Mathieu-Mohin si Clerfayt impotriva Belgiei din 2 martie 1987). Astfel, jurisprudenta CEDO a stabilit ca orice restrictie trebuie sa vizeze un scop legitim si mijloacele restrictive utilizate sa fie proportionale. Referitor la interzicerea dreptului de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 64 lit. c) C. pen. se impun urmatoarele precizari din punct de vedere al concordantei cu dreptul comunitar. Astfel, limitarile impuse liberei circulatii a persoanelor si serviciilor ca urmare a interzicerii ope legis a drepturilor prevazute de art. 64 lit. c) C. pen. pot intra in contradictie cu directivele comunitare. Astfel conform principiului teritorialitatii legea romana se aplica faptelor savarsite pe teritoriul Romaniei, chiar daca faptuitorul este cetatean strain.
O condamnare trebuie sa fie proportionala cu scopul legitim urmarit, iar autoritatile nationale sa ofere motive pertinente si suficiente pentru a o justifica.
Interzicerea dreptului de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infractiunii se aplica, potrivit normei nationale, automat si absolut, cu titlu de pedeapsa accesorie, oricarei persoane care executa o pedeapsa cu inchisoarea, in absenta controlului cu privire la proportionalitate exercitat de o instanta
Sistemul sanctionator nu trebuie sa conduca ia compromiterea libertatilor prevazute de tratate ca in cazul in care o sanctiune ar fi vadit disproportionata fata de gravitatea infractiunii incat ar conduce la o restrangere a libertatilor garantate de dreptul comunitar.
Curtea de la Luxemburg a considerat (CJCE 29 febr. 1996-Skanavi et Chryssarthakopoulos 193/94, Rec. CJCE partea 1 929, 955) ca statele membre nu sunt libere sa prevada sanctiuni disproportionate de natura sa impiedice libera circulatie a persoanelor serviciilor, ceea ce este de natura sa intareasca faptul ca, si in aprecierea limitarii drepturilor ca urmare a aplicarii unei pedepse accesorii, trebuie avut in vedere proportoonalitatea consecintelor juridice cu situatia care le-a generat.
In raport de cele sus mentionate se apreciaza ca inculpatul este nedemn in ceea ce priveste exercitarea drepturilor prev de art 64 alin 1 lit a teza a II a si lit b c.p. respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, astfel ca pe durata executarii pedepsei principale vor fi interzise inculpatului aceste drepturi.
In ceea ce priveste individualizarea modalitatii de executare a pedepsei aplicate instanta apreciaza ca scopul sanctionator si preventiv al pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.
Avind in vedere ca inculpatului urmeaza sa i se aplice o pedeapsa mai mica de 3 ani inchisoare iar acesta nu a mai fost condamanat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni, exceptind cazul cind condamnarea intra in vreunul din cazurile prev de art 38 c.p., scopul pedepsei putind fi atins chiar fara executarea acesteia, instanta constata ca sunt indeplinite conditiile prev de art 81 c.p. in baza acestor prevederi legale urmeaza sa dispuna suspendarea conditionata a executarii pedepsei fixind conform art 82 c.p. termen de incercare pe o durata de 2 ani la care se va adauga durata pedepsei ce va fi aplicata .
In baza art 359 c.p.p. atrage atentia inculpatului asupra cauzelor de revocare a suspendarii conditionate a  pedepsei prev de art 83, 84 c.p. 
Potrivit disp art 71 alin 5 c.p. pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii sau a suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii se suspenda si executarea pedepselor accesorii.
Astfel in baza art 71 alin 5 c.p. instanta va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii aplicate inculpatului in conditiile art 71 rap la art 64 alin 1lit a teza a II a si b c.p. pe durata suspendarii conditionate a pedepsei.
In cauza s-au constituit parti civile Spitalul Judetean de Urgenta S, Spitalul Clinic de Urgenta B si partea civila MG.
In raport de situatia de fapt retinuta prin prisma probelor administrate si disp art 998 - 999 c.civ conform carora “orice fapta a omului care cauzeaza altuia un prejudiciu obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat a-l repara", acesta fiind responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa dar si de acela ce a cauzat prin imprudenta sa, instanta apreciaza ca sunt indeplinite conditiile pentru antrenarea raspunderii civile delictuale a inculpatului respectiv existenta faptei ilicite cauzatoare de prejudiciu,  implicarea in comiterea acesteia a inculpatului precum si legatura de cauzalitate dintre aceste elemente.
Inculpatul va raspunde in conformitate cu dispoz. art.14 C.p.p. si art. 998 - 999  C.civ. pentru prejudiciul pe care l-a produs prin fapta comisa, fiind obligat sa suporte atit daunele materiale, cit si cele morale, conform art.14 alin.5/1 C.p.p.
Din inscrisurile depuse la dosarul cauzei rezulta ca autovehiculul condus de inculpat era asigurat la O G A SA, societate devenita ulterior SC AS SA
Potrivit deciziei in interesul legii nr. 1/28.03.2005 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si  Justitiei , societatea de asigurare are in procesul penal numai calitatea de asigurator, raspunderea acesteia putind fi angajata in mod direct potrivit art. 55 alin.1. din Legea 136/1995.
Prin aceasta decizie instanta suprema a statuat caracterul limitat derivat din contract al obligatiei asumate de societatea de asigurare, fapt ce exclude asimilarea pozitiei sale cu calitatea de parte responsabila civilmente sau de garant , cit timp nici o prevedere legala nu prevede o altfel de interpretare.
S-a considerat ca raspunderea civila a asiguratorului este reglementata prin dispozitiile speciale ale legii civile - legea nr. 136/1995 - fara a se face trimitere la vreo dispozitie care sa permita sa i se atribuie calitatea de parte responsabila civilmente ori garant , concluzionindu-se ca , in cazul producerii unui accident de circulatie avind ca urmare cauzarea unui prejudiciu produs prin accident de autovehicul pe teritoriul Romaniei in care a fost implicat un autoturism pentru care s-a incheiat contract de asigurare de raspundere civila obligatorie, coexista raspunderea civila delictuala a inculpatului care prin fapta sa a cauzat efecte pagubitoare cu raspunderea contractuala a asiguratorului intemeiata pe contractul de asigurare incheiat in conditiile prevazute de legea speciala.
Este de mentionat ca raspunderea civila delictuala solidara reglementata de dispoz. art. 1003 Cod civil este caracteristica partii responsabila civilmente avind in vedere si dispoz. art. 1000 Cod civil pentru prejudiciile cauzate partii civile .
Ori ,in cazul societatilor de asigurare nu se poate face aplicarea dispoz. art. 1003 Cod civil intrucit intre societatea de asigurare si inculpat nu exista nici unul dintre raporturile prev. in art. 1000 Cod civil neputind fi antrenata raspunderea civila delictuala a societatii de asigurare nici chiar pentru fapta altuia conform mentiunilor anterioare retinute si de Inalta Curte de Casatie si Justitiei, ci numai o raspundere civila contractuala, guvernata de principiul consensualismului juridic.
Mai mult , autovehiculul nu se afla in paza juridica sau materiala a societatii de asigurare . nefiind astfel incidente dispoz. art. 1000 alin.1 Cod civil, intrucit contractul de asigurare nu conduce la un transfer al pazei juridice pentru ca asiguratorul sa raspunda in solidar.
Pe de alta parte potrivit art. 1041 Cod civil  solidaritatea pasiva nu se prezuma , ci aceasta trebuie prevazuta expres de lege sau prin conventia partilor fiind necesara o exprimare clara si neindoelnica a intentiei partilor in acest sens, respectiv ca debitorii  sa se oblige in solidar.Ori, in cauza asemenea mentiuni nu exista iar raspunderea civila solidara se constata ca nu este prevazuta in contractul de asigurare reglementat in cap. II din legea nr. 136/1995.Acest act normativ nu cuprinde nici o dispozitie care sa stabileasca  responsabilitatea asiguratorului pentru faptele asiguratului in alte conditii decit cele stipulate in contractul de asigurare.
Nu in ultimul rind , un alt argument pentru lipsa solidaritatii pasive il constituie si faptul ca partea responsabila civilmente poate recupera intreaga suma platita, pentru fapta inculpatului , in vreme ce asiguratorul, dimpotriva, cu exceptia celor 5 cazuri expres prevazute in art. 58 , cazuri cu privire la care nu exista nici un indiciu ca s-ar regasi in cauza de fata, unde este vorba de o singura infractiune savirsita din culpa si nu vreuna dintre cele reglementate de aceste dispozitii legale, nu are posibilitatea exercitatii actiunii in regres.
Pe de alta parte potrivit art. 26. pct. 7, din Normele tehnice de aplicare a Legii nr. 136/1995 ,  asiguratorul nu datoreaza despagubiri pentru “ cheltuielile facute in procesul penal de proprietarul, utilizatorul sau conducatorul autovehiculului asigurat, raspunzator de producerea pagubei, chiar daca in cadrul procesului penal s-a solutionat si latura civila “ .Ori, daca s-ar retine solidaritatea pasiva in ceea ce priveste despagubirile civile - ceea ce nu este prevazut pentru calitatea acestuia de asigurator - ci ar fi fost posibila numai in situatia in care societatea de asigurare ar fi avut calitatea de parte responsabila civilmente si numai in aceasta situatie potrivit art. 191 alin.3.c.p.p. s-ar fi mentinut aceasta solidaritate pasiva si cu privire la cheltuielile judiciare avansate de stat.
Potrivit  art.55 alin.1din Legea nr. 136/1995 “ despagubirile se platesc de catre asigurator persoanelor fizice sau juridice pagubite “ si potrivit art. 50 alin.l din acelasi act normativ “ despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuielile de judecata persoanelor pagubite prin vatamate corporala sau deces precum si prin avarierea ori distrugerea de bunuri “
Concluzionind , instanta retinind ca nu exista solidaritate intre inculpat pe de o parte si asiguratorul de raspundere civila , pe de alta parte , in temeiul dispozitiilor legale mai sus citate, admitind in parte actiunile civile promovate de partile civile va obliga numai asiguratorul de raspundere civila la plata sumelor de bani ce vor fi stabilite in cauza.
Cu privire la daunele materiale solicitate de partea civila MG, instanta apreciaza ca acestea au fost dovedite doar in parte si cum actiunea civila chiar promovata in procesul penal ramine supusa regulilor civile, in lipsa unor probe concludente pentru dovedirea integrala a daunelor materiale solicitate, asa cum impun dispoz.art.1169 C.civ.si art.129 C.p.c., instanta nu poate admite in totalitate actiunea civila formulata de aceasta cu privire la despagubirile civile. De aceea instanta urmeaza sa admita actiunea civila in ceea ce priveste repararea prejudiciului material pentru suma de 13.496 lei calculata in raport de devizul de lucrari existent la dosarul de fond (f. 91), in raport de gradul de vinovatie al inculpatului in producerea accidentului.
In ceea ce priveste prejudiciul moral suferit instanta apreciaza ca despagubirile solicitate sunt justificate urmand sa admita in parte actiunea formulata de partea civila MG pentru suma de 6.000 lei, avand in vedere traumele psihice suferite de partea vatamata, de asemenea raportat la gradul de vinovatie al inculpatului.
Incalcarea acestor valori genereaza dreptul si obligatia la repararea consecintelor si, chiar daca este adevarat ca prejudiciul nepatrimonial nu are un continut economic, evaluarea acestuia nu inseamna stabilirea echivalentei in bani a valorilor incalcate  prin fapta ilicita dar s-a statuat ca atingerile aduse acestei valori manifestindu-se concret permit aprecierea intensitatii si gravitatii lor in raport de toate imprejurarile cauzei, de modul de actiune, de consecinte.
S-a statuat, de asemenea,  ca repararea trebuie sa fie justa, dar ca nu s-ar putea acorda mai mult decit dauna suferita, deoarece savirsirea unei infractiuni nu este un prilej de imbogatire pentru persoana lezata.
Tinand insa seama de faptul ca pentru producerea accidentului culpa apartine atat partii vatamate cat si inculpatului PR, instanta apreciaza ca in raport de aceasta situatie daunele morale la care este indreptatita partea civila in cauza sunt in cuantum de 6.000 lei prejudiciu nepatrimonial pentru traumele fizice si psihice suferite de aceasta.
Vazind si dispoz art 191 alin 1 c.p.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011