InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Cluj

MASURA OBLIGARII DE A NU PARASI TARA SAU LOCALITATEA LUATA DE PROCUROR. PRELUNGIRE. RECURS. INADMISIBILITATE

(Decizie nr. 643/R din data de 31.08.2010 pronuntata de Curtea de Apel Cluj)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Cluj | Jurisprudenta Curtea de Apel Cluj

Curtea de Apel Cluj, Sectia penala si de minori, decizia penala nr. 643/R/31.08.2010
                  
 
Incheierea penala nr.78/F din 14 iulie 2010 a Tribunalului Bistrita-Nasaud, s-a respins ca neintemeiata, cererea de revocare a  masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara, formulata de  inculpatul F.J.,  masura preventiva care  s-a prelungit  prin  Ordonanta din 21 iunie 2010 de catre procurorul sef birou din cadrul DIICOT- Biroul Teritorial Bistrita Nasaud.
Pentru a pronunta aceasta solutie, prima instanta a retinut in fapt urmatoarele:
Prin cererea inregistrata la aceasta instanta sub numarul de mai sus, petentul F.J. a  solicitat ca prin hotararea ce se va pronunta in cauza sa se dispuna revocarea masurii obligarii de a nu parasi tara, masura ce a fost prelungita prin ordonanta din 21 iunie 2010 data de procurorul sef din cadrul DIICOT- Biroul Teritorial Bistrita-Nasaud.
In motivarea cererii s-a relevat, in esenta, ca prin incheierea nr. 147/R/25.11.2009 a Curtii de Apel Cluj s-a admis recursul declarat de petent impotriva incheierii penale nr. 54/CC/11.11.2009 a Tribunalului Bistrita-Nasaud si s-a dispus inlocuirea masurii arestarii preventive cu cea a obligarii de a nu parasi tara, masura ce a fost prelungita succesiv prin ordonante ale procurorului DIICOT- Biroul Teritorial Bistrita-Nasaud, ultima data prin ordonanta din 21. 06. 2010.
Petentul a aratat ca masura este nejustificata deoarece nu exista nici un pericol ca inculpatul sa se sustraga sau sa influenteze in vreun fel urmarirea penala, ca de la momentul luarii masurii si pana in prezent organul de urmarire penala nu a verificat daca se impune mentinerea masurii, dispunandu-se doar formal mentinerea acesteia si ca prin aceasta masura este afectata libertatea persoanei, tinand seama de faptul ca a fost luata de mult timp, toata perioada de la luarea masurii inculpatul respectand cu strictete obligatiile ce i s-au impus.
Cererea petentului inculpat a fost neintemeiata, astfel ca a fost respinsa ca atare.
Din analiza actelor si lucrarilor dosarului nr. 24D/P/2009 al DIICOT- Biroul Teritorial Bistrita-Nasaud a rezultat ca petentul este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire in grup infractional organizat, prev. de art.7 alin. 1 din Legea nr. 39/2003 si inselaciune cu consecinte deosebit de grave, prev. de art. 215 alin. 1, 2, 3 si 5 C.pen., cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen. (doua fapte).
Temeiurile care au fost avute in vedere la momentul luarii masurii preventive subzista, nevoia de a asigura buna desfasurare a procesului penal mentinandu-se.
Restrictiile impuse prin masura preventiva luata fata de petent prin prisma interdictiilor legale stabilite, sunt normale, reprezentand masuri necesare intr-o societate democratica, in vederea prevenirii faptelor penale si pentru protejarea drepturilor si libertatilor altora, astfel cum s-a statuat constant atat in practica CEDO cat si in cea a instantelor nationale.
Restrangerile pe care le presupune o masura preventiva nu reprezinta o incalcare a drepturilor constitutionale invocate (dreptul la un proces echitabil, dreptul la libera circulatie, prezumtia de nevinovatie), deoarece acestea se subsumeaza scopurilor acestor masuri, astfel cum sunt acestea definite in cuprinsul art. 136 Cod procedura penala, iar respectarea obligatiilor impuse la luarea masurii nu constituie  temei pentru revocarea acesteia.
Dimpotriva, respectarea obligatiilor stabilite in sarcina celui in cauza, constituie justificarea pentru mentinerea unei masuri preventive mai putin restrictive, ignorarea acestor obligatii sau incalcarea lor cu buna stiinta atragand luarea masurii arestarii.
Potrivit disp. art. 139 alin. 2 C.proc.pen., cand masura preventiva a fost luata cu incalcarea prevederilor legale sau nu mai exista vreun temei care sa justifice mentinerea masurii preventive, aceasta trebuie revocata din oficiu sau la cerere, ceea ce insa nu este cazul in speta.
Incheierea Tribunalului Bistrita-Nasaud a fost atacata cu recurs de catre inculpatul F.J. recurs care este inadmisibil pentru urmatoarele considerente:
Masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea sau tara, poate fi prelungita, spre deosebire de masura arestarii preventive, de procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 30 de zile.
In ceea ce priveste calea de atac, art.145 alin.2 C.proc.pen. face trimitere la dispozitiile art.1402 C.proc.pen. "care se aplica in mod corespunzator".
Art.1402 C.proc.pen. reglementeaza calea de atac impotriva ordonantei procurorului prin care se dispune luarea masurii obligarii de a nu parasi localitatea, respectiv tara, si care, potrivit celor expuse anterior, se aplica in mod corespunzator si in cazul ordonantei prin care procurorul dispune in caz de urmarire penala, prelungirea masurilor preventive restrictive de libertate.
Astfel, legea reglementeaza doar plangerea, ca si cale de atac, impotriva ordonantei procurorului prin care acesta a luat sau, dupa caz, a prelungit masura obligarii de a nu parasi localitatea, respectiv tara, plangere care este data in competenta instantei careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta.
Din economia intregului articol nu rezulta faptul ca incheierea pronuntata de instanta in solutionarea unei asemenea plangeri ar mai putea fi atacata ulterior cu recurs, astfel incat formularea unei noi cai de atac determina respingerea acesteia ca inadmisibila.
Pe de alta parte, examinand reglementarea plangerii impotriva ordonantei procurorului prev.de art.1402 C.proc.pen., Curtea constata ca aceasta este similara in privinta termenelor folosite de legiuitor, cu cea a recursului ca si cale de atac impotriva incheierii pronuntata de judecator ori de instanta de judecata, referitoare la masura arestarii preventive, prev.in art.1403 C.proc.pen., respectiv 141 C.proc.pen.
Astfel, dosarul este inaintat instantei in vederea solutionarii in termen de 24 de ore, iar plangerea se judeca in termen de 3 zile.
De asemenea, Curtea apreciaza ca indiferent ca este vorba de masura arestarii preventive sau de masuri restrictive de libertate, regimul cailor de atac trebuie sa fie similar, neavand relevanta ca masura arestarii preventive este data in competenta exclusiva a judecatorului, iar celelalte masuri preventive pot fi luate si prelungite de catre procuror.
Astfel, se constata ca impotriva actului procedural  prin care judecatorul dispune luarea sau prelungirea arestarii preventive este posibila exercitarea unei singure cai de atac (recursul), ceea ce, potrivit celor aratate anterior, duce la concluzia ca si impotriva actului procedural prin care procurorul dispune luarea sau prelungirea masurii obligarii de a nu parasi localitatea sau tara, nu poate fi formulata decat o singura cale de atac, anume aceea a plangerii la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta.
Nu in ultimul rand, conform art.1403 alin.1  C.proc.pen."incheierea prin care judecatorul respinge, in timpul urmaririi penale, revocarea, inlocuirea sau incetarea de drept a masurii preventive, nu este supusa niciunei cai de atac".
Asa fiind, recursul declarat este inadmisibil si urmeaza a fost respins ca atare, in baza art.38515 pct.1 lit.a C.proc.pen.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012