InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tecuci

ACTIUNE IN RASPUNDERE CIVILA DELICTUALA - ADMITEREA ACTIUNII

(Sentinta civila nr. 917 din data de 08.04.2010 pronuntata de Judecatoria Tecuci)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Judecatoria Tecuci | Jurisprudenta Judecatoria Tecuci



MATERIA CIVIL
DOMENIUL ASOCIAT : ACTIUNE IN RASPUNDERE CIVILA DELICTUALA
ACTIUNE IN RASPUNDERE CIVILA DELICTUALA - ADMITEREA ACTIUNII 

DOSAR NR. 102/324/2010
SENTINTA CIVILA NR.917 / 08.04.2010 I.PROCEDURA
A. Cererea de chemare in judecata
        Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 11.01.2010 sub nr. 102/324/2010, reclamantul CI  a chemat in judecata pe paratul C N O solicitand obligarea acestuia la plata  contravalorii reparatiei autoutilitarei marca Iveco cu nr. de inmatriculare CC, despagubiri privitoare la imobilizarea autoutilitarei, totalul costurilor urmand sa fie ajustat la valoarea inflatiei de la data efectuarii platii, precum si la plata cheltuielilor de judecata.
        La termenul din data de 08.02.2010 reclamantul si-a precizat actiunea si a aratat ca solicita  despagubiri in cuantum de 2.100 lei reprezentand contravaloarea pieselor necesare reparatiei masinii. Totodata, reclamatul a aratat ca renunta la capatul de cerere privind beneficiul ce ar fi putut fi realizat cu autoutilitara marca Iveco.
        In motivarea in fapt a cererii de chemare in judecata,  reclamantul a aratat ca la data de 09.11.2009 autoutilitara marca Iveco  cu nr. de inmatriculare CC a fost avariat intr-un accident de circulatie de pe DJ 251 M-T, cauzat de catre parat. Reclamantul a precizat ca a fost intocmit dosarul de urmarire penala nr. 3086/P/2009. Reclamantul a aratat ca detine autoutilitara pe paza unei procure. Reclamantul a invederat ca paratul nu a avut incheiata asigurarea RCA pentru autoturismul KIA Sorento cu nr. de inmatriculare GL-00-ZZZ pe care l-a condus la momentul accidentului.
Cererea de chemare in judecata nu  fost motivata in drept.
Cererea a fost legal timbrata cu 179 lei taxa judiciara de timbru si 0,30 lei timbru judiciar.
B. Apararile formulate
Paratul a depus intampinare  la cererea de chemare in judecata, prin care a invocat exceptia netimbrarii cererii de chemare in judecata si exceptia lipsei calitatii procesuale pasive. Pe fondul cauzei a solicitat respingerea cererii, ca nefondata.
In motivarea in fapt a intampinarii, cu privire la exceptia netimbrarii paratul a aratat ca cererea de chemare in judecata nu  fost timbrata desi prin citatie cat si la primul termen de judecata i s-a pus in vedere sa timbreze actiunea.
In ceea ce priveste exceptia lipsei calitatii procesuale pasive, paratul a aratat ca, avand in vedere ca autoturismul implicat in evenimentul rutier din data de 09.11.2009 nu era asigurat de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente, calitatea procesuala pasiva revine Fondului de Protectie a Victimelor Strazii.
Pe fondul cauzei, a aratat ca la data de 09.11.2009 a fost implicat intr-un eveniment rutier, soldat cu avarierea autoturismului reclamantului cat si a celui proprietatea sa. Paratul a aratat ca nu este vinovat de accident.
In drept, a invocat art.11 alin.1 si alin.2 din Ordinul 113127/16.08.2006.
C.Probe
La cererea de chemare in judecata au fost atasate, in copii certificate, de pe urmatoarele inscrisuri: copie proces verbal de constatare a contraventiei seria CC nr. 000 (fila 3), copie de procesul verbal de contraventie seria CC nr. 000( fila 4), factura fiscala seria GL nr. 01227(fila 22), copie de pe bon fiscal nr. 01 din data de 21.11.2009(29), procura de utilizator tradusa (fila 33-35),  copie certificat de inmatriculare tradusa ( fila 36-37).
Instanta a respins proba cu expertiza tehnica auto solicitata de parat prin intampinare, apreciind ca nu este utila solutionarii cauzei.
Instanta a dispus atasarea dosarului de urmarire penala nr. 3086/P/2009.
In cauza a fost administrata proba cu inscrisurile depuse la dosar si proba testimoniala cu martorul Condrache Ionel, declaratia acestuia fiind consemnata si atasata la dosar-fila 28.

D.Exceptii invocate.
Paratul a invocat prin intampinare exceptia netimbrarii cererii de chemare in judecata si exceptia lipsei calitatii procesuale pasive.
La termenul din data de 11.03.2010, instanta a respins exceptia netimbrarii cererii de chemare in judecata, ca ramasa fara obiect.
In ceea ce priveste exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocata de parat, instanta, avand in vedere dis part. 11 rap. la art. 13 din Ord. 1/2008 (Ordinul 113127/16.08.2006 a fost abrogat) a respins exceptia lipsei calitatii procesuale pasive, apreciind ca paratul are calitatea procesuala pasiva in cauza, intrucat a fost implicat in accidentul din data respectiva, Fondul de Protectie a Victimelor Strazii  avand calitatea de garant al obligatiei de despagubire, iar  in situatia in care acesta plateste despagubirea se poate  indreapta impotriva persoanei vinovate de producerea pagubei printr-o actiune in regres .
La termenul din data de 11.03.2010 instanta a luat act ca reclamantul nu doreste introducerea in cauza a Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, pentru a sigura  opozabilitatea hotararii.
II. Solutia instantei
 Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
La data de 09.11.2009, paratul, conducand autovehiculul marca Kia Sovento cu nr. de inmatriculare Gl-00-Zzz,  fara respectarea normelor legale privind circulatia pe drumurile publice, a efectuat o depasire a autoturismului marca Iveco cu nr. de inmatriculare CC (utilizator C I )condus de C I, si pentru a evita impactul frontal cu unul din autoturismele care circulau pe sens opus, a acrosat roata stanga a autoutilitarei marca Iveco care a iesit de pe carosabil, lovind copacii de pe partea dreapta a soselei in directia de deplasare. La data accidentului autoturismul marca Kia Sovento cu nr. de inmatriculare Gl-00-ZZZ, condus de catre parat nu era asigurat pentru  prejudicii cauzate tertilor in accidente de circulatie , desi aceasta este obligatorie.
In urma evenimentului rutier autoturismul marca Iveco cu nr. de inmatriculare CC a suferit multiple  avarii, astfel cum  rezulta din procesul-verbal seria CC nr. 0000 (fila 3), incheiat pe numele paratului.
Costul  pieselor necesare reparatiei autoturismului pentru remedierea avariilor a fost in cuantum de 2.131 lei (conform facturii fiscale seria GL nr. 0 din 21.11.2009 - fila 22), cost achitat de reclamant,  conform bonului fiscal nr. 01 din data de 21.11.2009-fila 29.
 In conformitate cu dispozitiile art.998 C. civ. “orice fapta a omului care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat a-l repara", iar conform art.999 C. civ. “omul este responsabil nu numai pentru prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau imprudenta sa". Din aceste prevederi legale rezulta ca pentru angajarea raspunderii civile delictuale se cer a fi intrunite cumulativ urmatoarele conditii: existenta unui prejudiciu, a unei fapte ilicite, a unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu, precum si a vinovatiei persoanei cu capacitate civila delictuala cauzatoare a prejudiciului.

   In speta, instanta apreciaza ca prin fapta ilicita a paratului constand in nerespectarea regulilor de circulatie privind depasirea ( art. 101 alin.3 lit. a din O.U.G.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice,) s-a produs un prejudiciu cert in patrimoniul reclamantului, detinator al autoutilitarei marca Iveco in baza procurii proprietarului,  prejudiciu evaluat la suma in cuantum de  2.131 lei, potrivit facturii  fiscale anexate la dosar (fila 22), iar intre fapta savarsita cu vinovatie (rezultata din procesul verbal de constatare a contraventiilor seria CC nr. 000 , necontestat de catre parat coroborat cu declaratia martorului C I) si prejudiciul produs, exista un raport de cauzalitate direct.
 Astfel, instanta  apreciaza ca  reclamantul a facut dovada indeplinirii conditiilor prevazute de lege pentru angajarea raspunderii civile delictuale a paratului si prin urmare, pretentiile acestuia sunt justificate.
In consecinta, instanta, avand in vedere principiul disponibilitatii care guverneaza procesul civil, in temeiul art. 998-999 C.civ., urmeaza sa  admita actiunea si va obliga paratul la plata catre reclamant a sumei in cuantum de 2.100 lei, cu titlu de despagubiri civile.
Reclamatul a solicitat actualizarea prejudiciului suferit conform  indicelui de inflatie aplicabil la data platii efective, cerere pe care instanta o gaseste admisibila. Astfel, potrivit art. 1084 din Cod civil, daunele interese ce sunt debite creditorului, cuprind pierderea ce a suferit si beneficiul de care a fost lipsit, ori in speta este de notorietate faptul ca sumele de bani datorate se devalorizeaza continuu.
Prin urmare, instanta va dispune ca suma acordate sa fie actualizate cu rata inflatiei de la momentul platii efective.
 In conformitate cu art. 274 Codul de procedura civila, avand in vedere ca paratul a cazut in pretentii, va fi obligat si la plata cheltuielilor de judecata catre reclamant, in cuantum de 179,30 lei, reprezentand taxa judiciara de timbru si timbru judiciar (conform chitantei de plata si timbrelor mobile de la fila 18-19).

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011