InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Valenii de Munte

Contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 936 din data de 19.05.2011 pronuntata de Judecatoria Valenii de Munte)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Valenii de Munte | Jurisprudenta Judecatoria Valenii de Munte

Prin cererea inregistrata pe rolul instantei sub nr. (_) contestatoarele C. I. si P. I. au chemat in judecata pe intimata P. T., solicitind instantei ca prin hotararea ce va pronunta sa se dispuna anularea formelor de executare silita intocmite in dosarul de executare nr. (_) si anume somatia din (_), procesul verbal privind plata cheltuielilor de executare din (_) si procesul verbal de executare din (_) cu cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii, se arata ca prin somatia din (_) emisa in dosarul de executare nr. (_), contestatoarele au fost instiintate ca, in termen de 10 zile, sa aduca la indeplinire obligatia prevazuta in titlul executoriu reprezentat prin sentinta civila nr. _)  a Tribunalului (_) , in sensul de a reincadra pe intimata in functia de auditor financiar, de a-i achita drepturile banesti cuvenite incepind cu data de (_)  si pana la reintegrarea efectiva si de a-i plati tichetele cadou si primele cuvenite pentru anii 2008 si 2009.
Printr-un proces verbal din (_)  au fost stabilite in sarcina contestatoarelor cheltuieli de executare in suma de (_) lei, din care (_) lei onorariu pentru executoriul judecatoresc.
Prin procesul verbal de executare din (_) s-a luat act de declaratia creditoarei P. T. ca renunta la reincadrarea in functia de auditor financiar detinuta anterior concedierii, precum si de declaratia (_)  ca este de acord sa achite creditoarei drepturile banesti cuvenite.
Considera contestatoarele ca cele trei acte de executare silita sunt nelegale, din urmatoarele considerente: P.I. nu este persoana juridica si nu are atributii si competente in angajarea si concedierea salariatilor;activitatea de audit public intern la (_) este indeplinita in prezent de o firma de specialitate, iar reincadrarea creditoarei  se va putea face dupa clarificarea raporturilor juridice pe care (_) le are cu firma de audit respectiva; plata drepturilor banesti cuvenite creditoarei urmeaza a se face esalonat, incepind cu anul 2012, in conditiile stabilite de O.U.G. nr.71/2009; creditoarea si-a ridicat carnetul de munca , iar  din informatile detinute de contestatoare aceasta ar fi incadrata de circa 1 an de zile la o alta unitate; cheltuielile de executare au fost stabilite intr-un cuantum exagerat, cu referire la onorariul executorului, contrar dispozitiilor art.37 din L 188/2006. 
In drept, au invocat dispozitiile art. 399 si urm. C.pr. civila, OUG 71/2009, OUG 45/2010 si OUG 113/2010.
Au depus alaturat, in copie, inscrisuri.
Din oficiu, instanta a solicitat dosarul de executare nr. (_) al BEJ (_).
Desi legal citata, intimata nu a formulat intampinare prin care sa arate exceptiile dovezile si toate mijloacele sale de aparare.
In cauza s-a administrat proba cu inscrisuri.
Analizind actele si lucrarile dosarului, instanta  a  retinut:
Prin sentinta civila definitiva si executorie nr.(_) a Tribunalului (_) s-a admis in parte actiunea completata formulata de creditoarea P. T. impotriva debitoarelor P. I. si C. I. Au fost anulate dispozitiile nr.(_)  si nr.(_)  si s-a dispus reincadrarea creditoarei in functia detinuta anterior. Totodata, debitoarele au fost obligate sa acorde creditoarei drepturile banesti de la data de (_)  pana la reintegrarea efectiva, precum si tichetele cadou in suma de (_) lei pentru fiecare din evenimentele din 1 Decembrie 2008 si Craciun 2008, prima de Craciun pe anul 2008, prima de Paste 2009 si tichetele cadou acordate cu aceasta ocazie.
In baza acestui titlu executoriu si a incheierii din data de (_) a Judecatoriei (_) prin care s-a incuviintat a executarea silita, B.E.J. (_) a demarat procedura executarii silite prin intocmirea  procesului verbal privind plata cheltuielilor de executare din data de (_)  si a somatiei din aceeasi data prin care a pus in vedere debitoarelor P. I. si C. I. ca in  termen de 10 zile de la primirea somatiei sa-si indeplineasca obligatiile prevazute in titlul executoriu, respectiv sa o reincadreze pe creditoarea P. T.  in functia detinuta anterior si sa-i achite acesteia drepturile banesti conform titlului executoriu.
La data de (_) executorul judecatoresc insotit de creditoarea P.T. s-a deplasat la sediul P. I., ocazie cu care a fost intocmit procesul verbal prin care executorul judecatoresc a luat act de declaratia creditoarei ca renunta la reincadrarea in functia detinuta anterior in cadrul P. I., iar debitoarea s-a obligat sa calculeze cuantumul drepturilor banesti cuvenite creditoarei, fiind de acord cu plata acestora.
Cu privire la drepturile banesti cuvenite creditoarei, instanta constata ca acestea reprezinta drepturi de natura salariala stabilite printr-o hotarare judecatoreasca, in sensul O.U.G. nr.71/2009, O.U.G. nr.45/2010 si O.U.G. nr.113/2010.
Potrivit disp. art.II alin.1 din O.U.G. nr.45/2010, astfel cum a fost modificat prin art. unic din O.U.G. nr.113/2010 "plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la 31 decembrie 2010, se realizeaza astfel:
    a) in anul 2012 se platesc 34% din valoarea titlului executoriu;
    b) in anul 2013 se platesc 33% din valoarea titlului executoriu;
    c) in anul 2014 se platesc 33% din valoarea titlului executoriu."
De asemenea, potrivit disp. Art.II alin.2 din O.U.G. nr.45/2010, "in cursul termenului prevazut la alin. (1) orice procedura de executare silita se suspenda de drept".
Prin urmare, avind in vedere faptul ca sentinta civila nr.(...)  a Tribunalului (...) a devenit executorie pana la data de (...) , instanta constata ca intimata P. T. detine o creanta certa si lichida ( cuantumul fiind determinat in cazul primelor si tichetelor cadou, respectiv determinabil in cazul celorlalte drepturi de natura salariala), dar nu si exigibila, astfel ca executarea silita cu privire la drepturile  de natura salariala nu putea fi demarata in cursul anului 2011.
Cu privire la reintegrarea creditoarei in functia detinuta anterior, instanta constata ca intimata creditoare a renuntat la executare , dupa cum s-a aratat mai sus, astfel ca executarea silita inceteaza, potrivit disp. art.3715 lit.c din C.pr.civ.
Cu privire la cheltuielile de executare stabilite prin procesul verbal  din data de (...) , instanta constata ca sunt neintemeiate, urmind a anula in totalitate procesul verbal, intrucat executarea silita pentru plata drepturilor de natura salariala a fost demarata prematur, cheltuielile ocazionate de efectuarea acestei executari neputind fi puse in sarcina debitoarelor. De asemenea, cu privire la cheltuielile de executare ocazionate de punerea in executare a obligatiei debitoarelor de a o reincadra pe creditoare in functia detinuta anterior, instanta constata ca acestea sunt in sarcina creditoarei, care a renuntat la executare, potrivit disp. art. 3717  alin.2 C.pr.civ.
Fata de toate aceste aspecte, instanta va admite in parte contestatia la executare si  consecinta va anula in parte somatia emisa la data de (_)  de Biroul Executorului Judecatoresc (_)  in dosarul de executare nr.(_) , in ceea ce priveste plata drepturilor banesti stabilite prin sentinta civila nr.(_) a Tribunalului (_) precum si plata cheltuielilor de executare. Va anula in totalitate procesul verbal privind plata cheltuielilor de executare intocmit la data de (_)  de Biroul Executorului Judecatoresc (_) in dosarul de executare nr.(_)
Cu privire la cererea contestatoarelor privind plata cheltuielilor de judecata, instanta o va respinge ca nedovedita, intrucat nu a fost depusa la dosar dovada achitarii onorariului aparatorului ales.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013