InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Valenii de Munte

ULTRAJ

(Sentinta civila nr. 159 din data de 03.11.2011 pronuntata de Judecatoria Valenii de Munte)

Domeniu Ultraj | Dosare Judecatoria Valenii de Munte | Jurisprudenta Judecatoria Valenii de Munte

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria (_)nr. (_) a fost trimis in judecata inculpatul P. I., pentru savarsirea infractiunilor de ultraj prev. si ped.de art. 239 alin. 1 cod penal, constand in aceea ca la data de (_) a amenintat pe partile vatamate C. C. si T. A. D., agenti in cadrul Postului de Politie (_), aflati  in exercitarea atributiilor de serviciu si sfidarea organelor judiciare prev.si ped.de art. 272 indice 1 alin. 1 teza II-a cod penal, constand in aceea ca la data de (_) a adresat cuvinte insultatoare acelorlasi parti vatamate, pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii.
Cauza a fost inregistrata pe rolul instantei sub nr. (_)
In cauza s-a administrat proba cu inscrisuri, au fost audiate partile vatamate, inculpatul si martorii C. E. M., D. A. V.,  C. G., D. E. A., O. S., D. D., U. G. A..
          Analizand probatoriul administrat instanta  a retinut ,
          La data de (_), in jurul orelor 17,00 partile vatamate T. A. D. si C. C., ambii agenti in cadrul Postului de Politie (_) se aflau in exercitarea atributiunilor de serviciu, executand o actiunea ordonata pe linie de circulatie rutiera pe raza localitatii (_). In acest sens, partile vatamate se deplasau cu autoturismul din dotare marca Dacia Logan cu numar de inmatriculare (_) inscriptionat "POLITIA", condus de partea vatamata T. A. D. La un moment dat partile vatamate au observat ca pe carosabil se deplasa un moped, pe care se aflau doua persoane de sex masculin, care nu purtau casti de protectie. In aceasta situatie au fost puse in functiune semnalele acustice si luminoase si i s-a solicitat conducatorului mopedului sa opreasca. In continuare i s-au solicitat documentele de identitate sau declinarea identitatii, solicitare refuzata de catre conducatorul mopedului despre care s-a constat ulterior ca se numeste P. I, inculpatul din prezenta cauza. In acest context i s-a cerut conducatorului mopedului sa mearga la sediul postului de politie, moment in care acesta a inceput sa adreseze cuvinte insultatoare, cu conotatii obscene agentilor de politie, gesticuland si proferand si amenintari cu acte de violenta, in sensul ca le va incendia locuintele, fara ca partile vatamate sa provoace in vreun fel acest comportament agresiv. Pe fondul derularii incidentului, la fata locului s-au strans mai multe persoane-printre care martorii C. E.M., D. A. V., C. G., O. S.  si D. D., toti audiati in prezenta cauza dedusa judecatii. A doua persoana care se afla pe moped la momentul opririi a fost identificata ca fiind martorul U. G. A., audiat atat in cursul urmaririi penale, cat si la instanta. Din cuprinsul declaratiilor tuturor martorilor audiati au rezultat imprejurarile de fapt retinute mai sus, inclusiv imprejurarea ca inculpatul a incercat sa plece din nou cu mopedul si fiind impiedicat de agentul T.A. D. l-a imbrancit pe acesta, fara sa intervina dezechilibrarea  caderea si lovirea persoanei respective.
          Pentru aplanarea incidentului cei doi agenti de politie au solicitat sprijinul Politiei (_), astfel ca la fata locului s-a deplasat un echipaj de politie, care a procedat la imobilizarea inculpatului si conducerea la sediul politiei.
         Cu ocazia audierii inculpatul nu a recunoscut infractiunile pentru care s-a dispus trimiterea sa in judecata si a aratat ca partile vatamate nu si-au declinat numele si calitatea si ca acestea au avut un comportament necorespunzator. Apararile inculpatului nu sunt pertinente intrucat in chiar declaratia data acesta a precizat ca partile vatamate erau echipate in uniforma iar autoturismul folosit avea semnele speciale unui autovehicul din dotarea politiei. Pe de alta parte, aspectele declarate nu sunt confirmate prin nici un mijloc de proba, fiind inlaturate de declaratiile martorilor audiati in cauza.
                  Din coroborarea probelor administrate in cauza, a actelor si lucrarilor dosarului instanta constata existenta elementelor constitutive si a vinovatiei inculpatului P. I. in savarsirea infractiunii de ultraj prev.si ped.de art.239 al.1 Cod penal cu aplic.art.37 lit.a Cod penal cat si in savarsirea infractiunii de sfidarea organelor judiciare prev.si ped.de art.272 indice 1 al.1 teza a II-a Cod penal, ambele cu aplic.art.33 lit.a Cod penal, texte de lege enuntate in sedinta publica si in baza carora inculpatul va fi condamnat.
                  La individualizarea pedepselor instanta va avea in vedere dispozitiile art.72 Cod penal si starea de recidiva postcondamnatorie a inculpatului, asa cum rezulta din continutul fisei de cazier judiciar aflata la dosar.
                  Pentru fiecare fapta savarsita instanta va condamna pe inculpat la pedeapsa inchisorii. In temeiul art.83 Cod penal va revoca suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 2 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.(_) pronuntata de Judecatoria (_) definitiva prin decizia nr.(_) pronuntata de Tribunalul (_) precum si suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 1 an si 6 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.(_) pronuntata de Judecatoria (_), definitiva prin decizia nr.(_) pronuntata de Tribunalul (_), avand in vedere ca inculpatul a savarsit prezentele infractiuni in cadrul termenelor de incercare stabilite pentru pedepsele mai sus-mentionate. In temeiul art.86 indice 5 Cod penal va anula suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 3 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.(_) pronuntata de Judecatoria (_), definitiva prin decizia nr.(_) pronuntata de Tribunalul (_) intrucat inculpatul a savarsit prezentele infractiuni inainte de ramanerea definitiva a sentintei penale nr.(_), prin care i s-a aplicat pedeapsa de 3 ani inchisoare. Totodata va descontopi pedeapsa de 3 ani in pedepsele componente de 3 ani, 2 ani si 1 an si 6 luni inchisoare. In temeiul art.36 al.1 Cod penal raportat la art.33 lit.a cu aplic.art.34 lit.b Cod penal va contopi pedepsele  care vor fi aplicate pentru fiecare infractiune dedusa judecatii cu pedepsele de 3 ani, 2 ani si 1 an si 6 luni inchisoare si va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea. In temeiul art.83 al.1 Cod penal va dispune executarea pedepsei de 2 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.(_) si cea de 1 an si 6 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.(_), alaturat de pedeapsa ce va stabilita in urma concursului, urmand sa execute pedeapsa ce va rezulta prin alaturare.
                 In temeiul art.71 al.1,2 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 al.1 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal.
                  Se va lua act ca partile vatamate C. C. si T. A. D. nu s-au constituit parti civile.
                  In tem.art.191 al.1 Cod procedura penala va obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare catre stat. Onorariul aparatorului din oficiu-avocat S. A., in cuantum de (_)  lei va fi avansat din fondurile Ministerului Justitiei catre Baroul (_).
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Ultraj

amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
Individualizarea pedepsei .Gradul de pericol social al infractiunii - Decizie nr. 3 din data de 13.01.2010
ultrajul contra bunelor moravuri - Sentinta penala nr. 74 din data de 25.06.2009
Infractiunea prevazuta de art. 2 pct. 1 din Legea nr.61/1991. Portul unei bate de baseball in contextul in care s-ar primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica. - Decizie nr. 1091 din data de 16.10.2012
- Sentinta penala nr. 384 din data de 25.02.2009
- Sentinta penala nr. 384 din data de 25.02.2009
- Sentinta penala nr. 1994 din data de 12.11.2008
Ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii publice - Hotarare nr. 167 din data de 04.05.2011
Ultraj - Sentinta penala nr. 209 din data de 31.10.2014
Ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice - Sentinta penala nr. 123 din data de 07.04.2011
Ultraj contra bunelor moravuri, lovire, alte violente - Sentinta penala nr. 282 din data de 13.08.2009
Ultraj contra bunelor moravuri - art. 321 alin.1 Cod penal; amenintare - art. 193 alin.1 Cod penal; port fara drept al unei arme albe - art.1 ind.1 pct. 1 din Legea 61/1991, cu aplicarea art.33 Cod penal - Sentinta penala nr. 266 din data de 28.11.2008
ULTRAJ PREVAZUT DE ART. 239 ALIN.1, 4 COD PENAL. DEZINCRIMINARE. INCIDENTA ART. 205 COD PENAL. INAPLICABILITATEA DISPOZITIILOR ART. 334 COD PROCEDURA PENALA. - Decizie nr. 7154 din data de 22.12.2005
INFRACTIUNEA DE ULTRAJ SAVARSITA IN CONDITIILE ART. 239 AL 1 COD PENAL. DISCRIMINARE - Decizie nr. 558/R din data de 22.09.2005
Ultaj - Sentinta penala nr. 333 din data de 03.06.2015
Ultraj - Sentinta penala nr. 349 din data de 24.06.2009
Ultraj. Fapta inculpatei de a exercita acte de violenta, concretizate in prinderea de gat a persoanei vatamate, lucrator de politie, in timp ce aceasta se afla in exercitiul functiunii, participand la imobilizarea unei persoane in urma manifestarii v... - Sentinta penala nr. 341/ 30.04.2009 din data de 22.09.2009
Ultraj-art. 239 alin.2 Cod Penal - Sentinta penala nr. 260 din data de 19.03.2012
art. 239 Cp - Sentinta penala nr. 159 din data de 03.03.2011
Infractiunea de ultraj - Sentinta penala nr. 433 din data de 14.10.2016