InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Valenii de Munte

FOND FUNCIAR

(Sentinta civila nr. 1300 din data de 21.07.2011 pronuntata de Judecatoria Valenii de Munte)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Valenii de Munte | Jurisprudenta Judecatoria Valenii de Munte

TIP : SENTINTA
Nr./data : 1300/21.07.2011
AUTOR:  Balan Laurentiu Mihai
Domenii asociate : FOND FUNCIAR
      Prin plangerea inregistrata pe rolul instantei sub nr. (...) petenta O. M. I. a chemat in judecata pe intimatii C. J. .F. F.  si D. A. F., in calitate de presedinte al C. J. .F. F. , solicitand instantei ca prin hotararea ce va pronunta sa se dispuna obligarea intimatilor sa rectifice titlul de proprietate nr. (...) , in sensul indreptarii erorilor materiale strecurate in procesul verbal de punere in posesie, rectificare ce urmeaza a avea la baza documentatia inaintata de C. L. f. f.  si avizata de OCPI .obligarea intimatilor, in solidar, la plata sumei de 500 lei, pe fiecare zi de intarziere, cu titlu de daune cominatorii, pana la rescrierea efectiva si eliberarea titlului de proprietate rescris pe numele formei asociative; cu cheltuieli de judecata.
In motivarea plangerii, se arata ca prin decizia civila nr. (...), definitiva si executorie pronuntata de Tribunalul (...) instanta a modificat in parte H. C. J. P. nr. (...)  si a reconstituit, ca drept de proprietate petentei, diferenta de teren cu vegetatie forestiera, in suprafata de 1298,67 ha., in completarea suprafetei de 561,33 ha. reconstituita, pana la 1860 ha, conform propunerii C. L. Reconstituirea dreptului de proprietate al formei asociative s-a facut in baza Legii 1/2000 si s-a emis titlul de proprietate nr. 63 din 4 ianuarie 2007. De asemenea, precizeaza ca, in vederea intabularii dreptului de proprietate devalmasa a formei asociative, a fost intocmita documentatia cadastrala, insa OCPI  a refuzat deschiderea cartii funciare pe numele formei asociative, motivat de faptul ca pe limita dinspre nord a proprietatii, ce desparte teritoriul administrativ de comuna invecinata, apar suprafete de teren cu vegetatie forestiera, in enclave mici, care nu pot fi folosite de catre R.N.P., astfel ca a fost indrumata sa solicite rescrierea titlului de proprietate, numai cu privire la acest aspect al indreptarii erorii materiale, cu privire la vecinatatea din partea de nord. Pentru acest motiv, a solicitat C.L.  in cursul anului 2008, sa intocmeasca documentatia necesara, cu indreptarile asupra erorilor materiale, in vederea rescrierii titlului de proprietate si sa o inainteze C. J. f. f.  Documentatia necesara a fost intocmita si inaintata C. J. f. f. , insa nici pana in prezent nu a fost solutionata cererea sa, astfel ca solicita admiterea plangerii.
In drept, plangerea nu a fost motivata.
A depus alaturat, in copie, inscrisuri.
La data de 28 aprilie 2011, intimata C. J. f.f. a formulat intampinare prin care a solicitat introducerea in cauza, in calitate de parata, a C. L. f. f. precum si respingerea cererii privind plata daunelor cominatorii si a cheltuielilor de judecata.
In drept, a invocat dispozitiile Legii 18/1991, republicata, completata si modificata, HG 890/2005 si art. 146 cod procedura civila.
La data de 19 mai 2011 petenta si-a precizat cererea
A depus alaturat, in copie, inscrisuri.
In cauza s-a administrat proba cu inscrisuri.
Prin incheierea de sedinta din data de (...), instanta a dispus respingerea cererii intimatei C. J.  f. f. de introducere in cauza in calitate de parata a C. l. f. f. , pentru motivele expuse in respectiva incheiere.
Instanta a retinut ca:
Urmare deciziei civile nr.(...) a Tribunalului (...) s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pe numele formei asociative O. M. I.pentru suprafata de 1298,67 ha teren cu vegetatie forestiera.
Pentru aceasta suprafata de teren a fost emis titlul de proprietate nr.(...)
Solicitindu-se inscrierea in cartea funciara pe numelel petentei a dreptului de proprietate asupra suprafetelor de teren mentionate in titlul de proprietate nr.63/04.01.2007, cererea a fost respinsa, motivat de faptul ca planul de parcelare aferent acestui titlu de proprietate a fost executat de catre C. l., avind ca suport tehnicplanurile cadastrale executate la Lucrarea de evidenta funciara in anul 1964 si nu prin masuratori topografice, astfel incat acesta nu reflecta realitatea din teren, aspecte ce rezulta din adresa nr.(...) emisa de O.C.P.I.
Pentru aceste motive, a fost intocmit un nou plan de parcelare si un alt proces verbal de punere in posesie cu nr.(...)  La intocmirea noului proces verbal de punere in posesie au participat si reprezentantii I.T.R.S.V. si ai R.N.P.-O. S. M. care au avut in vedere verificarea amplasamentului predat prin Protocolul de predare a fondului forestier nr.(...) incheiat intre R.N.P.-O. S. M. si C.L. f.  f.
Din aceeasi adresa  nr.(...) emisa de O.C.P.I. rezulta ca O.C.P.I. si-a insutit noul plan de parcelare, aratind ca acesta corespunde din punct de vedere tehnic, apreciind ca este necesara modificarea titlului de proprietate nr.(...) conform noului proces verbal de punere in posesie definitiva si a planului de parcelare rectificat si insusit de catre C. l. f. f.
Desi  C. l. f. f. a comunei I. a solicitat in mai multe randuri intimatei C.J. f. f. sa procedeze la rectificarea titlului de proprietate nr.(...), aceasta nu a dat curs solicitarilor, motivind, printre altele, ca pe rolul instantelor se afla in curs de judecata un proces civil avind ca obiect anularea acestui titlu de proprietate.
Instanta apreciaza ca indiferent de solutia ce se va pronunta in respectiva cauza avind ca obiect anularea titlului de proprietate nr.(..) nu exista niciun impediment in rectificarea anterioara a acestuia, intrucit mentinerea sau anularea ce urmeaza a fi dispusa de instanta va avea efect asupra titlului rectificat.
Rectificarea este definita lingvistic ca fiind actiunea de corectare, corijare, indreptare, remediere. De esenta rectificarii este faptul ca aceasta presupune exclusiv indreptarea unor erori materiale, fara ca prin aceasta sa se poata schimba intinderea dreptului sau conditiile de exercitiu ale acestuia.
      Instanta retine ca actiunea in rectificare presupune probarea existentei unei erori materiale la emiterea actului administrativ a carui analiza este dedusa judecatii, iar finalitatea actiunii consta in corectarea erorilor intervenite, in sens formal, fara afectarea substantei sau intinderii insusi a dreptului recunoscut.
      Considerind indeplinite aceste conditii in cauza de fata, in temeiul art.58 din Legea nr.18/1991, instanta va admite in parte cererea si va obliga intimata C.J.f.f. pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor agricole si a celor forestiere - prin prefect, sa procedeze la rectificarea titlului de proprietate nr. (...), in conformitate cu procesul verbal de punere in posesie nr. (...)
      Cu privire la capatul de cerere privind obligarea intimatilor, in solidar, la plata de daune cominatorii, instanta il va respinge ca neintemeiat, motivat de faptul ca prevederile art.64 alin.2 din Legea nr.18/1991 se refera la sanctionarea doar a primarului cu condamnarea la daune cominatorii pentru fiecare zi de intarziere. In drept, petenta nu a indicat niciun temei legal al acestui capat de cerere.
      Instanta va lua act ca reclamanta si-a rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecata pe cale separata.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010