InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Valenii de Munte

Conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange

(Hotarare nr. 163 din data de 25.09.2014 pronuntata de Judecatoria Valenii de Munte)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Valenii de Munte | Jurisprudenta Judecatoria Valenii de Munte

La data de (_) a fost inregistrat pe rolul (_) sub nr. (_) acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de (_) cu inculpatul (_) cercetat pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice  a unui autovehicul  de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange prevazute de art 87 alin 1 N.C.pendin OUG 195/2002 cu aplic art 5 N.C.pen obiect al cauzei penale nr. (_).
S-a retinut in esenta prin actul de sesizare a instantei ca, in data de (_) inculpatul (_) a condus autoturismul marca (_) cu nr de inmatriculare (_) pe DC (_) din (_), avand o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange,  fapta ce intruneste elementele constitutive ale infractiunii de de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante, prevazute de art 87 alin 1 N.C.pendin OUG 195/2002 cu aplic art 5 N.C.pen. Fiind audiat, inculpatul a declarat ca a consumat circa 4 beri la domiciul sau in intervalul orar (_), iar in data de (_) nu a mai consumat bauturi alcoolice. Totodata s-a precizat ca situatia de fapt anterior expusa a fost stabilita in urma analizei coroborate a mijloacelor de proba administrate in cursul urmaririi penale, respectiv: proces-verbal de constatare a infractiunii flagrante, buletin de examinare clinica, declaratiile martorilor (_), buletin de analiza toxicologica-alcoolemie, declaratiile inculpatului. De asemenea, s-a precizat felul si cuantumul pedepsei ce urmeaza a fi aplicata inculpatului, respectiv pedeapsa de 1 an si 2 luni inchisoare. In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei, in temeiul art 81 din Codul penal din 1968 s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 3 ani si 2 luni.
Totodata a fost inaintat instantei dosarul de urmarire penala nr. (_).
Analizand acordul de recunoastere a vinovatiei inaintat de catre (_) instanta constata ca in cauza sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 480 - 482 C. proc. pen.
Astfel, analizand materialul probator administrat in cursul urmaririi penale, instanta retine urmatoarea situatie de fapt: la data de (_)  in jurul orelor (_) organele de politie din cadrul (_)  au identificat pe inculpatul (...) care conducea autoturismul marca (...) cu nr de inmatriculare (_) pe DC (_) din (_), avand o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange. Inculpatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultand la orele (_)  o alcoolemie de 0,97 mg/l alcool pur in aerul expirat. Urmare a recoltarii probelor biologice, potrivit buletinului de analiza toxicologica alcoolemie nr. (_) a rezultat la ora (_) valoarea de 1,70% alcool pur in sange, inculpatul refuzand recoltarea celei de a doua probe. Din declaratia martorei (_) instanta retine ca, in ziua de (_) in jurul orelor (_) inculpatul a  achizitionat impreuna cu alta persoana pe nume (_) doua sticle de bere marca Ciuc de cate 0,5 l. Martora a precizat ca cei doi au consumat jumatate din continutul celor doua sticle dupa care au plecat. Instanta constata ca martorii (_) care se aflau in autoturismul condus de inculpat nu au precizat daca inculpatul a consumat bauturi alcoolice inainte de a urca la volan, dar situatia de fapt este evidenta fata de concluziile aparatului etilotest coroborate cu cele ale buletinului de analiza toxicologica alcoolemie nr. (_).
Instanta a retinut situatia de fapt descrisa anterior in urma analizei coroborate a materialului probator administrat in faza urmaririi, respectiv: proces-verbal de constatare a infractiunii flagrante, buletin de examinare clinica, declaratiile martorilor (_) buletin de analiza toxicologica-alcoolemie, declaratiile inculpatului.
In drept, fapta inculpatului (_) constand in aceea ca in data de (_)  in jurul orelor (_) a condus autoturismul marca (_) cu nr de inmatriculare (_) pe DC (_) din (_), avand o imbibatie alcoolica de 1,70g % intruneste elementele constitutive ale infractiunii de conducere pe drumurile publice  a unui autovehicul  de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange, fapta prevazuta de art. 87 alin 1 din OUG 195/2002.
Analizand latura obiectiva a infractiunii prevazute de art. 87 alin 1 din OUG 195/2002, instanta retine ca elementul material consta in actiunea de conducere a  autoturismului marca (_) cu nr de inmatriculare (_) pe DC (_) din (_) avand o imbibatie alcoolica de 1,70g%.  Actiunea inculpatului realizeaza elementul material al infractiunii de conducere pe drumurile publice  a unui autovehicul  de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange, urmarea imediata constand in atingerea adusa relatiilor sociale create in jurul valorilor sociale legate de siguranta circulatiei pe drumurile publice, valoare sociala ocrotita penalmente. Legatura de cauzalitate dintre elementul material si urmarea imediata rezulta in cauza din materialitatea faptei, fiind vorba de o infractiune de pericol.
Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a actionat cu vinovatie in modalitatea intentiei directe, conform dispozitiilor art. 19 alin. (1) pct. 1 lit. a) C. pen., intrucat inculpatul a prevazut rezultatul faptei sale si a urmarit producerea lui prin savarsirea faptei.
In consecinta, se constata faptul ca din probele administrate in cursul urmaririi penale rezulta suficiente date cu privire la existenta faptei pentru care s-a pus in miscare actiunea penala si cu privire la vinovatia inculpatului, maximul special prevazut de lege pentru infractiunea retinuta in sarcina inculpatului in cuprinsul actului de inculpare este mai mic de 7 ani inchisoare, acordul de recunoastere a vinovatiei a fost incheiat in forma scrisa, contine mentiunile prev. de art. 482 C. proc. pen. iar cu ocazia incheierii acestuia inculpatul a fost asistat de avocat din oficiu (_)
Fata de aceste considerente, apreciind cuantumul pedepsei cu privire la care s-a ajuns la un acord intre procuror si inculpat ca fiind suficient pentru atingerea scopului si indeplinirea functiilor de constrangere, de reeducare si de exemplaritate ale pedepsei in baza art. 485 alin. (1) lit. a) rap. la art. 396 alin. (2)  C. proc. pen., va admite acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de (_) cu inculpatul (_), cercetat pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice  a unui autovehicul  de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange prevazute de art 87 alin 1 din OUG 195/2002. La incuviintarea felului si cuantumului pedepsei, instanta are in vedere faptul ca inculpatul este casatorit, fara antecedente penale, astfel incat cuantumul si felul pedepsei sa fie suficiente pentru atingerea scopului preventiv, educativ si coercitiv reglementat de art. 52 C.pen.
Pe cale de consecinta, in baza art. 87 alin 1 din OUG 195/2002 instanta va condamna pe inculpat la pedeapsa de 1 (un) an si 2 (doua) luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice  a unui autovehicul  de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange.
In ceea ce priveste individualizarea executarii pedepsei, instanta retine ca, in cauza, sunt indeplinite conditiile pentru incidenta institutiei suspendarii conditionate a executarii pedepsei, prevazute la art. 81 C.pen.
Astfel, pe de-o parte, pedeapsa aplicata de instanta este mai mica de 3 ani inchisoare iar inculpatul nu a mai fost condamnat anterior; pe de alta parte, tinand cont de buna conduita a inculpatului inainte de comiterea infractiunii, analizata mai sus, precum si deplina integrare in societate,  instanta apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.
In consecinta, in temeiul art. 81 rap. la art. 82 C.pen., se va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale pe perioada unui termen de incercare de 3 (trei) ani si 2 (doua) luni.
Instanta va atrage atentia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepselor prev. de art. 83 C. pen.  
Avand in vedere faptul ca inculpatul urmeaza sa fie condamnat, in baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. va obliga pe inculpat la plata sumei de (_) lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Onorariul cuvenit aparatorului din oficiu ramane in sarcina statului.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 658 din data de 02.09.2010
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 6 din data de 07.01.2010
Conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice - Sentinta penala nr. 58 din data de 20.05.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 32 din data de 03.03.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 452 din data de 14.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 439 din data de 08.10.2009
conducere fara permis - Sentinta penala nr. 1 din data de 07.01.2009
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasire a locului accidentului - Sentinta penala nr. 101 din data de 02.10.2007
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 7 din data de 21.01.2009
Gresita apreciere a probelor administrate cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 673 din data de 02.06.2011
Gresita achitare. Aprecierea categoriilor de drumuri publice. - Decizie nr. 727 din data de 16.06.2011
Exceptia de nelegalitate a art.3 din HCL nr.505/2008, precum si a art. 9 si 13 din Regulamentul privind reglementarea activitatii de imobilizare/blocare a rotilor vehiculelor si remorcilor, oprite sau stationate neregulamentar pe drumurile publice s... - Decizie nr. 2050 din data de 27.10.2010
Preschimbare permis de conducere emis de autoritatile straine.Conditii. - Decizie nr. 359 din data de 09.03.2010