InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Valenii de Munte

Cerere de constituire de parti civile

(Sentinta civila nr. 183 din data de 17.06.2014 pronuntata de Judecatoria Valenii de Munte)

Domeniu Despagubiri, penalitati | Dosare Judecatoria Valenii de Munte | Jurisprudenta Judecatoria Valenii de Munte

Prin sentinta penala nr. (_) pronuntata de (_), in dosar nr. (_) s-a dispus, in temeiul art. 320 indice 1 alin. 5 cod procedura civila disjungerea laturii civile in vederea administrarii de probe in sustinerea cererilor de constituire de parti civile.
S-a format dosarul nr. (_) si s-a acordat termen la data de (_)
La data de (_) Spitalul de Urgenta (_) s-a constituit parte civila cerere precizata la data de (_), prin care arata ca se constituie parte civila cu cheltuielile ocazionate de internarea partii vatamate (_) cu suma de (_)
A depus alaturat, in copie, inscrisuri.
La data de (_) Spitalul Judetean de Urgenta (_) a formulat cerere de constituire parte civila cu suma de (_) lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare ocazionate partii vatamate (_).    A depus alaturat, in copie, inscrisuri.
          In cauza s-a administrat proba cu inscrisuri si au fost audiati martorii (_)
          Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
          Prin sentinta penala nr.(_) pronuntata de (_) in dosarul nr.(_) inculpatul (...) a fost condamnat la o pedeapsa de 4 (patru) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa prevazuta si pedepsita de art.184 al.2 si 4 Cod penal, facandu-se aplicarea dispozitiilor art.320 ind.1 al.7 C.pr.pen. S-a retinut in sarcina acestuia faptul ca la data de (_) a condus pe drumurile publice din (_) o motocicleta marca (_), cu numar de inmatriculare (_), pe care se afla si partea vatamata (_), care nu purta casca de protectie. In timp ce se deplasa pe sensul de mers (_), datorita impactului cu un caine, inculpatul a pierdut controlul motocicletei, care s-a rasturnat pe carosabil. In urma accidentului partea vatamata a suferit leziuni care au necesitat 14-15 zile de ingrijiri medicale, leziunile suferite punand in primejdie viata victimei. Prin aceeasi hotarare penala s-a dispus, in temeiul art.320 ind.1 al.5 C.pr.pen., disjungerea laturii civile a cauzei in vederea administrarii probelor in sustinerea cererilor de constituire de parte civila a partii vatamate, precum si ale Spitalului Judetean de Urgenta (_) si Spitalului Clinic de Urgenta (_), fiind format prezentul dosar.
                  Se retine ca partea vatamata (_) s-a constituit parte civila cu suma de (_) lei cu titlu de despagubiri materiale-reprezentand contravaloarea tratamentului medicale, a transporturilor efectuate, cheltuieli de spitalizare si ingrijiri, precum si cu suma de (_) lei cu titlu de daune morale. Totodata, in prezenta cauza s-a constituit parte civila Spitalul Judetean de Urgenta (_) cu suma de (_) lei plus dobanda legala-reprezentand cheltuieli de spitalizare ocazionate de ingrijirile medicale acordate partii vatamate si Spitalul Clinic de Urgenta (_), cu suma de (_) lei reprezentand cheltuieli de spitalizare ocazionate de internarea partii vatamate.
                   In cauza au fost administrate proba cu inscrisuri si proba testimoniala cu martorii (_), incuviintati in dovedirea cererii formulata de partea civila (_)
                   Instanta retine ca angajarea raspunderii civile a inculpatului este intemeiata pe dispozitiile art.998-999 Vechiul Cod civil, in cauza fiind indeplinite conditiile legale pentru tragerea la raspundere civila a inculpatului: fapta ilicita-infractiunea savarsita, prejudiciul cert si nereparat (cuantumul prejudiciului material cauzat celor doua parti civile spitale fiind stabilit prin inscrisurile depuse), legatura de cauzalitate directa dintre fapta savarsita si prejudiciul produs, vinovatia inculpatului sub forma culpei cu previziune(usurinta).
                   Caracterul cert al prejudiciului presupune ca acesta este sigur, atat in privinta existentei, cat si in privinta posibilitatii de evaluare. Prejudiciul actual, cel care a fost deja produs la data cand se pretinde repararea lui este intotdeauna cert. De asemenea este cert prejudiciul viitor, care, desi nu s-a produs inca, este sigur ca se va produce in viitor.
                   Sub aspectul prejudiciilor materiale cauzate partilor civile spitale instanta retine ca acestea constau in cheltuielile realizate cu asigurarea ingrijirilor medicale precum si internarii partii vatamate, fiind dovedite prin inscrisurile anexate cererilor de constituire de parte civila.
                    In privinta prejudiciului material a carei reparare o solicita partea civila (_) instanta constata ca suma solicitata nu a fost dovedita prin vreun inscris, din care sa rezulte caracterul cert si nereparat. Singura declaratia martorei (_) nu este suficienta in stabilirea unui cuantum al sumei reprezentand contravaloarea ingrijirilor speciale acordate. Astfel, martora a aratat ca a fost platita cu suma de (_) lei/luna, timp de 6 luni, dar in aceasta perioada a asigurat si menajul familiei partii civile.
                    Cu privire la daunele morale solicitate, respectiv in suma de (_) lei instanta constata ca, desi cuantificarea prejudiciului moral nu este supusa unor criterii legale de determinare, jurisprudenta a stabilit cateva de criterii de apreciere, respectiv criterii referitoare la consecintele negative suferite de cei in cauza in plan fizic, psihici si afectiv si criterii referitoare la importanta valorilor lezate, masura in care acestea au fost lezate.
                  De asemenea, toate aceste criterii se subordoneaza conotatiei aprecierii rezonabile, pe o baza echitabila, corespunzatoare prejudiciului real si efectiv produs. In materia daunelor morale, principiul repararii integrale a prejudiciului nu poate avea decat un caracter aproximativ, fapt explicabil in raport de natura neeconomica a respectivelor daune, imposibil de a fi echivalate baneste. In schimb se poate acorda victimei o suma de bani cu caracter compensatoriu, tinzand la oferirea unui echivalent care, prin excelenta, poate fi o suma de bani. Ce trebuie evaluat, in realitate, este despagubirea care vine sa compenseze prejudiciul, nu prejudiciul ca atare. Consecintele negative suferite de partea civila (_), in plan psihic si afectiv sunt dificil de cuantificat, fiind de netagaduit suferinta provocata de leziunile suferite, dar si de urmarile acesteia, respectiv o stare psihica labila si dificultati la cursurile scolare pe care le-a urmat.
               Statuand in echitate, instanta apreciaza ca suma de (_) lei reprezentand daune morale in favoarea partii civile (_) este rezonabila si justificata, apreciind ca excesiva suma de (_) lei.
               In ceea ce priveste persoana care va fi obligata la plata acestor despagubiri morale, instanta retine ca la momentul producerii accidentului inculpatul a condus motocicleta care nu era asigurata RCA la nicio societate de asigurare. In aceasta situatie s-a dispus introducerea in cauza a partii responsabile civilmente Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, potrivit prevederilor art.11 din Ordinul nr.1/2008 al Presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, care stabileste ca fondul are legitimare procesuala pasiva, in calitate de garant al obligatiei de despagubire, in limitele si in conditiile prevazute de reglementarile in vigoare. Instanta retine, totodata, ca potrivit art.13 din acelasi ordin, fondul are un drept de regres, dupa plata despagubirii, atat impotriva persoanelor vinovate de producerea accidentului, precum si impotriva asiguratorului de raspundere civila, daca ulterior efectuarii platii despagubirii se dovedeste ca autovehiculul condus de persoana vinovata era asigurat RCA sau Carte Verde la data producerii accidentului. Plata facuta de persoana vinovata pentru producerea accidentului stinge obligatia, fara a da acesteia un drept de regres fata de fond, care are fata de persoana vinovata calitate de fidejusor.
             Pe de alta parte, instanta va avea in vedere si solicitarea motivata a partii responsabile civilmente de excludere din garantia fondului a costurilor de spitalizare, avand in vedere ca tratamentul administrat partii vatamate pe perioada spitalizarii a fost suportat de sistemul asigurarilor sociale de sanatate, in baza contributiilor sociale obligatorii incasate. De asemenea instanta va avea in vedere si solicitarea fondului de excludere din garantia acestuia a cheltuielilor judiciare, avand in vedere ca partea civila (_) nu a avizat dauna in prealabil, spre solutionare pe cale amiabila.
             Urmare considerentelor mai sus expuse instanta va admite va admite, in parte, cererea formulata de partea civila (_) si in totalitate cererile formulate de partile civile spitalele sus-mentionate. In temeiul art.346 rap.la art.14 C.pr.pen. va obliga inculpatul, in solidar cu partea responsabila civilmente Fondul de Protectie a Victimelor Strazii la plata catre partea civila (_) a sumei de (_) lei cu titlu de daune morale.
               Instanta va respinge ca nedovedita cererea formulata de partea civila (_) privind obligarea inculpatului la plata despagubirilor materiale, cat si la plata cheltuielilor judiciare efectuate.
               In temeiul art.346 rap.la art.14 C.pr.pen. va obliga inculpatul la plata sumei de (_)lei plus dobanda legala pana la data efectuarii platii, cu titlu de despagubiri civile catre partea civila Spitalul Judetean de Urgenta (_) reprezentand cheltuieli de spitalizare, precum si la plata sumei de (_) lei cu titlu de despagubiri civile catre partea civila Spitalul Clinic de Urgenta (_) reprezentand cheltuieli de spitalizare.
               In temeiul art.191 al.1 C.pr.pen. va obliga inculpatul la plata sumei de (_)lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Despagubiri, penalitati

DREPTURI SALARIALE ALE PERSONALULUI DIDACTIC. APLICAREA DISPOZITIILOR LEGALE PRIVIND PLATA AJUTORULUI FINANCIAR PENTRU ACHIZITIONAREA DE CARTI SI PROGRAME EDUCATIONALE IN FORMAT ELECTRONIC - Sentinta civila nr. 1921/LM/2011 din data de 15.11.2011
Despagubiri din asigurare de raspundere in cazul accidentelor de circulatie. Subrogatie. Neaplicarea solidaritatii. - Decizie nr. speta 5 din data de 08.01.2008
Repararea pagubei materiale sau a daunei morale in cazul condamnarii pe nedrept sau al privarii ori restrangerii dreptului de libertate in mod nelegal (art.504-507 Cod proc. penala). Data de la care incepe sa curga termenul de exercitare a actiunii p... - Sentinta civila nr. speta 2 din data de 04.01.2008
Despagubiri pentru lipsa de folosinta corelativ cu dreptul de retentie - Decizie nr. 88 din data de 05.03.2015
Folosinta teren agricol. Despagubiri acordate la valoarea corespunzatoare a folosului de tras - Decizie nr. 660 din data de 04.12.2014
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Sentinta comerciala nr. 1049 din data de 04.11.2014
Solicitare pe cale separata a cheltuielilor de judecata. Reducere onorar de avocat. - Decizie nr. 219 din data de 03.04.2014
Despagubiri solicitate in baza Legii 221 din 2009. Constatarea caracterului politic a deportarii - Sentinta civila nr. 240 din data de 07.03.2011
Despagubiri - Decizie nr. 60 din data de 28.01.2011
Despagubiri - Sentinta civila nr. 138 din data de 04.02.2011
Despagubiri solicitate in baza Legii 221/2009 reprezentand contravaloarea unor bunuri confiscate abuziv de regimul comunist, fara ca masura confiscarii sa aiba caracter politic. - Sentinta civila nr. 969 din data de 15.10.2010
Esalonarea platilor stabilite prin titlul executoriu. - Decizie nr. 152 din data de 04.03.2010
Despagubiri - Sentinta civila nr. 1 din data de 15.09.2008
Pretentii - Sentinta civila nr. 330 din data de 05.05.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 17 din data de 13.01.2010
Evacuare - Sentinta civila nr. 181 din data de 26.02.2009
Fonduri europene. Natura de acte administrative a proceselor-verbale de constatare a neregulilor si de stabilire a creantei bugetare si consecintele ce decurg din aceasta cu privire la prezumtiile legale si sarcina probei. - Decizie nr. 658/R din data de 04.06.2015
Validarea de catre vicepresedintele A.N.R.P. a hotararii unei comisii judetene de aplicare a Legii nr. 9/1998. A.N.R.P. nu se poate apara invocand propria culpa in negasirea resurselor financiare efectuarii platii acestor despagubiri. - Decizie nr. 71/R din data de 16.01.2015
Art. 41 din Legea nr. 165/2013 interpretare notiunea de hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit cuantumul despagubirilor. - Decizie nr. 284/R din data de 03.03.2015
Competenta legala de luare a masurii alocarii unor judecatori de la alte sectii la constituirea completurilor de judecata ale unei sectii, in mod exceptional. Diferenta intre aceasta masura, pe de o parte si delegare/detasare/transfer, pe de alta parte. - Decizie nr. 2110/R din data de 19.09.2014