InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Sibiu

Omor deosebit de grav

(Sentinta penala nr. 49 din data de 18.03.2009 pronuntata de Tribunalul Sibiu)

Domeniu Omor | Dosare Tribunalul Sibiu | Jurisprudenta Tribunalul Sibiu

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu, inregistrat pe rolul Tribunalului Sibiu sub nr. ………………, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor: H.n., pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav, prevazuta si pedepsita de art. 174 alin. 1 Cod penal, 176 alin. 1 lit. a Cod penal , cu aplicarea art. 75 alin. 1 lit. a Cod penal, 37 lit. a Cod penal, 61 alin. 2 Cod penal; H.M., pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav, prevazuta si pedepsita de art. 174 alin. 1, 176 alin 1 lit. a Cod penal, cu aplicarea art. 75 alin. 1 lit. a Cod penal, si  P.G. pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav, prevazuta si pedepsita de art. 174 alin. 1, art. 176 alin. 1 lit. a Cod penal, cu aplicarea art. 75 alin 1, lit. a Cod penal, 37 lit. a, 61 alin. 2 Cod penal.
In fapt s-a retinut ca, din primavara anului 2008 dupa ce inculpatul H.N. s-a liberat din Penitenciarul Aiud iar la domiciliul acestuia a venit si inculpatul P.G. fost coleg de penitenciar, tensiunea dintre inculpati si victima a sporit in intensitate, marcata de cateva episoade de violenta verbala si fizica, din cauza acuzelor lansate de victima ca intre cei doi inculpati ar exista o relatie de homosexualitate.
Pe acest fond, in data de 01 aprilie 2008, ora 2000, in timp ce inculpatii H.N., H.M. si P.G. se deplasau cu caruta, de la domiciliul primilor doi, din localitatea Nou, judetul Sibiu, spre locul in care aveau animale, in extravilanul localitatii, in locul numit ,, Dealul Zapozii”, au intalnit pe S.S. care, in compania martorilor A.T., A.N. si A.T., se deplasau cu caruta, spre casa.
Imediat dupa ce au intalnit victima, cei trei inculpati au coborat din caruta, si,  cu obiectele cu care erau inarmati, inculpatii l-au atacat pe S.S.
Initial, inculpatul H.M. a lovit victima cu partea metalica a furcii iar inculpatul P.G. a incercat sa o loveasca cu sapa, lovitura care nu si-a atins tinta, din cauza eschivei persoanei vizate.
Cum victima a incercat sa scape cu fuga, cei trei inculpati au urmarit-o si au ajuns-o dupa circa 500 de metri, la baza dealului, unde, timp de aproximativ 15 minute, i-au aplicat lovituri  de intensitate ridicata, in zone anatomice vitale, cu obiectele cu care erau inarmati.
Actele de lovire aplicate de cei trei inculpati victimei, s-au soldat cu o multime de leziuni traumatice grave, respectiv o amputatie cvasitotala de membru inferior stang la nivelul genunchiului, plagi taiate despicate cefalice, fractura cu infundare occipitala mediana, plagi cu caracter de autoaparare la nivelul mainilor, s.a., leziuni in urma carora victima a fost adusa in imposibilitatea de a se apara ori de a efectua orice manevra de salvare.
Desi au realizat ca dupa loviturile pe care i le-au aplicat starea de sanatate a victimei era precara, ca pentru a fi salvat avea nevoie urgenta de ajutor medical, inculpatii au abandonat-o in camp, unde, din cauza gravelor leziuni traumatice care i-au fost produse, victima a decedat, in aceeasi noapte, in suferinte sfasietoare.
Constatarea medico-legala efectuata victimei a conchis ca moartea acesteia a fost de natura violenta, in legatura cauzala directa cu actele de violenta exercitate de inculpati asupra sa si s-a datorat hemoragiei externe consecutive amputatiei cvasitotale de membru inferior stang la nivelul genunchiului, cu lezarea vaselor poplitee, in cadrul unui politraumatism.
Imediat dupa comitea faptei cei trei inculpati au disparut de la domiciliu si s-au sustras de la urmarirea penala. Ulterior, respectiv in data de 25 mai 2008, inculpatul P.G. a fost gasit in municipiul Curtea de Arges, judetul Arges, ceilalti doi inculpati sustragandu-se si in prezent.
In drept, s-a retinut ca fapta inculpatilor intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de omor deosebit de grav, fiind prevazuta si pedepsita de art. 174 alin. 1 Cod penal, 176 alin. 1 lit. a Cod penal, cu aplicarea circumstantelor agravante legale prevazute de art. 75 lit. a Cod penal.
Examinand actele si, lucrarile dosarului (procesele de cercetare locala -  filele 6-9, planse fotografice – filele 11-30, raport de constatare medico-legala – filele 33-57, certificat de deces – fila 58, acte de stare civila – filele 61-63, declaratiile partilor vatamate S.L. si B.E., declaratiile martorilor A.T., A.N., G.G., H.D., H.N., declaratia inculpatului P.G., raport psihiatric al inculpatului P.G., cazierele inculpatilor – toate administrate in faza de urmarire penala) precum si declaratiile inculpatului P.G.– fila 193 dosar fond, declaratiile martorilor : V.A. – fila 195 dosar fond, A.T. – fila 196 dosar fond, A.N. – fila 197 dosar fond, G.G. – fila 231 dosar fond, G.A. – fila 232 dosar fond, H.D.– fila 234 dosar fond, A.T. – fila 283 dosar fond, B.N. – fila 285 dosar fond, B.M.– fila 286 dosar fond, actele de stare civila si  caracterizari ale inculpatilor administrate in faza de judecata, tribunalul retine in fapt, urmatoarele:
In seara zilei de 01.04.2008, in jurul orelor 2000, victima S.S., insotita de martorii A.T., A.N. si A.T., se intorcea cu caruta de la saivane spre satul Nou. In locul numit ,,Dealul Zapozii ” acestia s-au intalnit cu cei trei inculpati care se deplasau cu caruta inculpatilor H.N. si H.M., inspre saivane. La un moment dat, cei trei inculpati au sarit din caruta, inculpatul H.M. avand in mana o furca, inculpatul H.N. avand asupra sa un topor iar inculpatul P.G.fiind inarmat cu o sapa, hotarati sa atace victima, sens in care inculpatul H.N. a injurat victima incercand sa determine verbal martorii sa nu intervina in conflictul lor cu victima. Prin spatele carutei, inculpatul H.M. a lovit victima cu furca pe care o avea asupra sa, in spate, iar inculpatul P.G. a lovit-o cu coda sapei, la nivelul umarului, fapt ce a determinat-o pe acesta sa fuga de la locul incidentului, spre vale, cei trei inculpati  pornind in urma victimei, fiecare fiind inarmat. Dupa aproximativ 400 de metri victima a fost ajunsa de catre inculpati care, cu ajutorul obiectelor  cu care erau inarmati, au lovit-o in zone anatomice vitale, determinand producerea unei hemoragii externe consecutive unei amputatii cvasitotale de membru inferior stang la nivelul genunchiului, care au determinat moartea victimei ( fila 38 dosar urmarire penala).
De asemenea, raportul de constatare medico-legala constata, la  autopsia victimei, prezenta unor leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire repetata cu un corp dur de forma alungita, leziunile traumatice fiind produse prin loviri active repetate, aplicate din pozitii variabile in timp, leziunile de la nivelul capului fiind produse prin lovire dinapoia-inaintea victimei cu un corp taietor despicator, iar cele de la nivelul genunchiului stang, prin lovire repetata cu un corp taietor-despicator, cu victima probabil cazuta la pamant (posibil in stare de inconstienta datorita leziunilor de la nivelul capului -  filele 33-39 dosar urmarire penala).
Desi au realizat ca loviturile aplicate au afectat grav starea de sanatate a victimei, acesta avand nevoie urgenta de investigatie medicala, inculpatii au abandonat victima pe camp, in acest sens, martorul A.N. (fila 197 dosar fond) relatand faptul ca, dupa incident, unul dintre inculpati a afirmat ca ,,au omorat victima”.
In momentul imediat urmator comiterii faptei, inculpatii au parasit localitatea Nou, inculpatul P.G. fiind depistat in municipiul Curtea de Arges, judetul Arges, iar ceilalti doi inculpati parasind tara.
Sub aspectul contributiei fiecarui inculpat la savarsirea faptei, imprejurare contestata de inculpatul P.G., care, a invocat faptul ca el nu a lovit victima ci doar ceilalti doi inculpati au exercitat acte de violenta asupra victimei, tribunalul constata, din cuprinsul raportului medico-legal, ca leziunile victimei sunt numeroase, localizate atat la nivelul capului, cat si la nivelul membrelor superioare si inferioare, ele fiind determinate de lovirea cu un corp taietor despicator, dar si de un corp dur alungit, posibil cu coda unei sape, obiect pe care inculpatul P.G. l-a avut asupra sa in momentul atacarii victimei.
Este adevarat ca decesul victimei s-a datorat hemoragiei externe consecutive unei amputatii cvasitotale de membru inferior stang, insa aceste leziuni au fost produse pe fondul starii de inconstienta a victimei, datorita leziunilor de la nivelul capului, acestea din urma fiind produse cu un corp taietor despicator, ele producand fracturi la nivelul capului.
In acest context, tribunalul apreciaza ca inculpatii au actionat impreuna, lovind concomitent victima, in cadrul unei activitati indivizibile si in realizarea aceleasi intentii de a suprima viata victimei, toti inculpatii fiind constienti de urmarile pe care le va produce fapta lor, acceptand consecintele actiunii lor comune.
Ca atare, sustinerea inculpatului P.G., potrivit careia el nu a participat cu acte materiale la uciderea victimei, se constata a fi in afara  probatoriului administrat in cauza, in conditiile in care victima prezenta leziuni multiple, unele produse cu un corp de forma alungita ( fila 98 dosar urmarire penala) iar martorii A.T., A.T.G.si A.N. ( filele 196, 197, 283 dosar fond) confirmand faptul ca si inculpatul P.G., in prima faza a incidentului, a lovit victima cu coada sapei, iar, in a doua faza a urmarit victima fiind inarmat cu aceeasi sapa.
In consecinta, fapta inculpatilor de a aplica victimei, lovituri multiple, cu o sapa, toporul si furca, care i-au cauzat leziuni traumatice grave, inclusiv o amputatie cvasitotala a membrului inferior stang, si de a o abandona in camp, desi acesta avea nevoie de ajutor medical de urgenta, determinand, in acest fel, decesul victimei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de omor deosebit de grav, fapta prevazuta si pedepsita de art. 174 alin. 1 Cod penal, 176 alin. 1 lit. a Cod penal.
Sub aspectul incadrarii juridice a faptei, tribunalul constata ca fapta inculpatilor se incadreaza in infractiunea de omor deosebit de grav savarsita prin cruzimi, intrucat inculpatii au aplicat multiple lovituri intense, la nivelul capului, care au determinat starea de inconstienta a victimei, pentru ca, apoi, sa ii sectioneze piciorul stang cu toporul.
Pe de alta parte, inculpatii, cu ocazia dezbaterii fondului cauzei, au invocat existenta, unei contributii a victimei la producerea incidentului, constand in aceea ca acesta din urma a facut aluzii de natura sexuala la adresa inculpatilor H.N. si P.G., avand un comportament violent la adresa inculpatilor, insa, in contextul in care a fost comisa fapta,se retine ca, starea conflictuala anterior existenta intre parti a favorizat savarsirea faptei, fara, insa, a se putea retine existenta unei provocari sau a unei contributii a victimei la savarsirea acesteia.
Astfel, martorii prezenti la inceputul incidentului, au relatat faptul ca victima nu a adresat nici un cuvant inculpatilor, avand o atitudine pasiva fata de acestia, inculpatii fiind cei care au pornit incidentul prin faptul ca au coborat din caruta inarmati si cu intentia de a ataca pe victima.
In consecinta, tribunalul, retinand aplicabilitatea, in speta, a circumstantelor agravante prevazute de art. 75 pct. 1 lit. a Cod penal, respectiv, savarsirea faptei de trei persoane impreuna, va aplica acestora o pedeapsa de 17 ani inchisoare.
Fata de dispozitiile art. 176 pct. 1 alin. ultim Cod penal, si art. 65 alin. 2 Cod penal, tribunalul va aplica acestora si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a, b, e Cod penal, pe o durata de 5 ani, dupa executarea pedepsei.
De asemenea, fata de imprejurarea ca inculpatii vor fi condamnati la pedeapsa inchisorii, in baza art. 71 alin. 2 Cod penal, instanta va interzice acestora exercitiul drepturilor civile prevazute de  art. 64 lit. a, b, e Cod penal, pe durata executarii pedepsei, apreciind ca, fata de natura faptei savarsite (infractiuni contra vietii unei persoane), de gravitatea acesteia (fapta prezentand un grad ridicat de pericol social), de imprejurarile in care a fost comisa fapta ( prin cruzimi, de catre trei persoane impreuna, toate inarmate cu obiecte variate, asupra victimei care nu s-a putut apara), dar si de persoana inculpatilor ( doi dintre ei fiind recidivisti), se impune a fi interzise drepturile electorale, dar si dreptul de a fi tutori sau curatori, inculpatii neavand calitatile morale pentru a putea indeplinii aceste atributii.
Potrivit fisei de cazier a inculpatului H.N. ( fila 144 dosar urmarire penala), acesta a mai fost condamnat la pedeapsa inchisorii de 2 ani si 6 luni, prin sentinta penala, nr. 1485/2006 a Judecatoriei Sibiu, pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 26, 211 alin. 1, 2 lit. a, b, alin. 21lit. a Cod penal, fiind arestat la data de 09.09.2006 si eliberat conditionat la data de 19.02.2008 cu un rest de pedeapsa de executat de 383 zile.
In aceasta situatie, inculpatul, savarsind o infractiune de omor deosebit de grav, dupa liberarea sa conditionata, instanta, in baza art. 61 alin. 1,2 Cod penal, va revoca liberarea conditionata pentru restul de 383 zile ramas neexecutat din pedeapsa de 2 ani si 6 luni inchisoare aplicata inculpatului prin sentinta penala 1485/2006 a Judecatoriei Sibiu, si va dispune contopirea acestui rest de pedeapsa cu pedeapsa aplicata prin prezenta hotarare, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, de 17 ani inchisoare, sporita la 18 ani inchisoare, la care se adauga  pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a,b,e Cod penal, pe o durata de 5 ani.
In ceea ce priveste pe inculpatul P.G., acesta a fost condamnat la pedeapsa inchisorii de 3 ani si 5 luni, pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 208, 209 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal, prin sentinta penala nr. 194/2006 a Judecatoriei Sibiu, fiind arestat la data de 03.12.2005 si eliberat la data de 04.03.2008 cu un rest de neexecutat de 424 zile.
In aceasta situatie, tribunalul, vazand dispozitiile art. 61 alin. 2 Cod penal, constatand ca inculpatul a savarsit infractiunea de omor deosebit de grav, dupa liberarea sa conditionata, va revoca masura liberarii conditionate, pentru restul de 424 zile ramas neexecutat din pedeapsa de 3 ani si 5 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 194/2006 a Judecatoriei Sibiu, si dispune contopirea acestui rest de pedeapsa cu pedeapsa aplicata prin prezenta hotarare, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea de 17 ani inchisoare, sporita la 18 ani, la care se adauga pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a, b, e Cod penal, pe o durata de 5 ani.
De asemenea, instanta va aplica dispozitiile art. 37 lit. a Cod penal pentru inculpatii H.N. si P.G., acestia aflandu-se in stare de recidiva postcondamnatorie fata de condamnarile anterioare suferite de acestia.
In baza art. 350 C.p.p. instanta va mentine starea de arest a inculpatului H.N., constatand ca mandatul de arestare preventiva nr. 3/16.10.2008 emis pe numele inculpatului, in baza incheierii penale din 16.10.2008 nu a fost pus in executare, intrucat inculpatul s-a sustras urmaririi penale si judecatii.
De asemenea, tribunalul va mentine starea de arest a inculpatului H.M., in baza art. 350 C.p.p., si va constata ca mandatul de arestare preventiva nr. 2/2008 emis pe numele inculpatului in baza incheierii penale din 16.10.2008, nu a fost pus in executare.
In baza art. 350 C.p.p., tribunalul va mentine starea de arest a inculpatului P.G. si, in baza art. 88 Cod penal, va deduce din pedeapsa aplicata acestuia, durata arestului preventiv, incepand cu data de 26.04.2008 la zi.
In cea ce priveste actiunea civila, tribunalul constata ca, in cauza, s-au constitut parti civile: B.E. -  mama victimei si S.L. – sotia victimei, cu suma de 2.202,46 lei reprezentand cheltuieli de inmormantare si parastasul de 6 saptamani, si suma de 100.000 lei daune morale, precum si fiica victimei S.A., cu suma de 50.000 lei cu titlu de daune morale, si despagubiri periodice civile calculate la venitul mediu lunar pe economie (file 69 dosar urmarire penala, fila 98 dosar fond, fila 136 dosar fond).
  Prin facturile si chitantele depuse la dosarul cauzei ( filele 70-82 dosar urmarire penala), partea civila B.E. face dovada cheltuielilor efectuate cu inmormantarea victimei – 120 lei pentru paine, 835 lei pentru sicriu si accesorii, 101 lei pentru actele de deces, 100 pentru imbalsamare, 143 lei pentru colaci si cruci, 501 lei pentru bautura, 97,50 lei pentru colaci la parastasul de 6 saptamani, 20,62 lei, 99 lei, 225 lei, 112 lei, 126,64 lei, 189 si 126 lei- toate pentru alimente. 
Fata de actiunea civila formulata in cauza, tribunalul va acorda integral despagubirile materiale solicitate, acestea fiind dovedite in cauza, prejudiciul material fiind cert, lichid, eligibil, si in legatura de cauzalitate directa cu fapta inculpatilor, astfel ca acestia, in baza art. 14, 346 C.p.p., 998, 999Cod civil, vor fi obligati in solidar la plata sumei de 2202,46 lei cu titlu de despagubiri materiale catre parte civila B.E., acesta facand dovada efectuarii acestor cheltuieli.
Sub aspectul prejudiciului moral, instanta retine, din declaratiile martorilor V.A., G.G., faptul ca familia victimei este profund afectata de decesul victimei, acesta fiind sigurul intretinator al familiei si un real sprijin pentru ea.
In contextul in care a fost suprimata viata victimei, si in conditiile in care partile civile S.L. si S.A. au ramas fara sot, respectiv, fara tata la o varsta mica, minora avand doar 6 luni la momentul decesului, tribunalul apreciaza ca se impune acordarea unor daune morale partilor civile care sa acopere macar in parte, suferinta provocata de decesul victimei.
In consecinta, instanta, in baza art. 998, 999 Cod civil va admite in parte cererea de acordare a daunelor morale, obligand inculpatii, in solidar la plata unor daune morale in suma de cate 50.000 lei catre fiecare parte civila, apreciind ca aceasta suma este necesara si, totodata, suficienta pentru a constitui o compensatie morala pentru pierderea suferita, respingand celelalte pretentii. 
De asemenea, inculpatii vor fi obligati si la plata unor despagubiri periodice lunare in suma de 150 lei in favoare minorei S.A., incepand cu data de 01.04.2008 si pana la majoratul acesteia sau alte dispozitii ale instantei, suma calculata la venitul minim pe economie, intrucat nu s-a probat in cauza, faptul ca inculpatii realizeaza venituri.
In baza art. 191 C.p.p. fiecare inculpat va fi obligat la plata sumei de 1200 lei reprezentand cheltuieli judiciare catre stat, din care 700 lei reprezinta onorariile avocatilor din oficiu in faza de judecata.
In ce priveste cheltuielile judiciare efectuate de partile civile, din cuprinsul chitantelor depuse la dosarul cauzei ( fila 278- 280 dosar fond) se retine faptul ca partea civila B.E. a efectuat cheltuieli in  suma de 900 lei, iar partea civila S.L. in suma de 1000 lei, reprezentand onorariul de avocat, motiv pentru care, in baza art. 193 alin. 6 C.p.p., inculpatii vor fi obligati la plata cheltuielilor judiciare catre partea civila B.E. de 900 lei si, catre S.L. de 1000 lei, respectiv cate 640 lei in sarcina fiecarui inculpat.



Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 468 din data de 23.11.2017
Omor - Sentinta penala nr. 388 din data de 09.10.2017
Omor - Sentinta penala nr. 255 din data de 11.07.2017
Omor - Sentinta penala nr. 355 din data de 26.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 242 din data de 27.06.2017
Omor calificat - Sentinta penala nr. SP255/2007 din data de 31.03.2009
Omor - Sentinta penala nr. SP27/2007 din data de 31.03.2009