InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Sibiu

Trafic de droguri

(Sentinta penala nr. 123 din data de 24.09.2009 pronuntata de Tribunalul Sibiu)

Domeniu Infractiuni prevazute in legi si decrete | Dosare Tribunalul Sibiu | Jurisprudenta Tribunalul Sibiu

Constata  ca la data de 19.12.2008 s-a inregistrat la aceasta instanta rechizitoriul  din 19.12.2008  emis in dosar 32/D/P/2008 al DIICOT- Serviciul Teritorial  Sibiu , prin care  s-au trimis in judecata inculpatii :
D. L. I. pentru comiterea infractiunii  prev. si ped. de  art. 2 al.1 din Legea 143/2000 cu aplicarea art. 41 al.2  C.p. ( 5 acte materiale )
 S. A. I., pentru comiterea infractiunilor  prev. si ped. de  art. 2  alin. 1 din Legea 143/2000, cu aplicarea art. 41  al.2 C.p.(14 acte materiale) si art. 4  alin.1  din Legea 143/2000 cu aplicarea  art. 33 lit.a) si b) C.penal.
P. M. C. pentru comiterea infractiunilor  prev. si ped. de art.  2 alin.1 din Legea  143/2000   cu aplicarea art. 41 al.2 Cod penal  ( 3 acte materiale) si art. 4  alin.1  din Legea 143/2000 cu aplicarea art. 33 lit.a) si b ) Cod penal.
L. N.  pentru comiterea infractiunilor prev. si ped. de art. 2 alin.1 din Legea 143/2000  si art. 4 al.1 din Legea 143/2000, cu aplicarea art. 33 lit.a) C.p.
In  actul de sesizare se retine in fapt ca inculpatii D. L. I., zis „Piticu” si S. I. A. , zis „Grasu” se cunosc de multa vreme , fiind vecini  in urma cu mai mult timp  pe str. H.  din municipiul Sibiu . Ulterior inculpatul D. L. I. s-a mutat pe str. R. , tot din municipiul Sibiu, unde i-a cunoscut  pe inculpatul P. M. C., zis „Coco”, pe invinuitul C. A.-I. si pe inculpatul L.  N. Acesta din urma locuieste in orasul C., jud. Sibiu, iar in anul 2005 inculpatii  P. M.-C. si L. N. si invinuitul C. A.-I. au fost  sanctionati administrativ prin aplicarea cate unei amenzi pentru comiterea infractiunii de detinere de droguri de risc, fara drept, in vederea consumului propriu, de catre Biroul Teritorial de Investigare a Infractiunilor de Criminal Organizata si Terorism Sibiu.
In cursul lunii septembrie 2008 inculpatul S. A.-I. a descoperit accidental pe un camp agricol din apropierea municipiului Sibiu, o cultura de cannabis ajunsa la maturitate, pe care a decis sa o recolteze. Cunoscand dinainte ca inculpatul P. M.-C. era familiarizat cu modalitatea de preparare a marijuanei, 1-a contactat pe acesta. Impreuna au luat hotarare sa recolteze in special inflorescentele (muguri) pe care apoi le-au uscat intr-o cabana detinuta de invinuitul L. N., pe raza localitatii C., jud. Sibiu, cu acordul acestuia. In schimbul punerii la dispozitie a locului de uscare inculpatului L. N., i-a fost oferita de catre cei doi inculpati o anumita cantitate de cannabis in vederea consumului. Urmare a uscarii intregii cantitati au rezultat aproximativ trei kilograme de muguri de cannabis.
Cei mentionati mai sus au inceput apoi sa consume marijuana astfel preparata in amestec cu tutun in tigari pe care le confectiona de obicei inculpatul  P. M. C. Datorita relatiilor de prietenie, in aceasta activitate a intrat si inculpatul D. L.-I., cei patru consumand impreuna in diverse locuri din mun. Sibiu. De obicei consumau in autoturismele inculpatilor S. A. I. si P. M. C., in locuri retrase cum ar fi Valea Sapunului, malul raului Cibin si pe strazi laturalnice din municipiul Sibiu.
In continuare, cei trei inculpati au inceput sa ofere spre consum si sa vanda  altor persoane din cantitatea de cannabis pe care o detineau. Dupa ce au fost uscate  in locul mentionat mai sus, inflorescentele au fost ambalate in treisprezece pungi  din material plastic care erau depozitate, cu randul, de catre inculpatii S.  A. I. si P. M. C. Cel mai adesea acestia le tineau in autoturismele lor.
Printre persoanele care au primit, fara a le fi solicitate sume de bani in schimb, cannabis, de la inculpatii D. L.-I., S. A. si P. M. C. se numara invinuitul C. A.-I. si inculpatul L. N. precum si martorii B. R. M. zis „Nigaru", C. R. F. zis „Bulls”, M. S. I. si C. V.-C. De asemenea activitatile desfasurate in aceasta directie de catre cei trei inculpati au inceput sa fie cunoscute de catre tot mai multe persoane, devenind de notorietate. Astfel martorele M. G.-A. si V. A. au luat cunostinta de aceste aspecte din discutiile altor persoane, contactandu-1 apoi pe inculpatul D. L.-I. caruia i-au solicitat cannabis. Acesta le-a spus ca le  poate oferi in schimbul unor sume de bani cuprinse intre 40 si 50 de lei pentru un gram. Martorii B. R. M., M. S. I. si C. V. C. cunosteau despre intentia inculpatilor de a vinde o cantitate mare de cannabis. Martorul L. S.-O. a aratat ca in cursul lunii octombrie 2008 1-a cunoscut pe inculpatul S. A. I. care 1-a initiat in consumul de marijuana. La inceput acesta i-a oferit-o in mod gratuit, dupa care i-a solicitat bani in  schimbul acesteia si anume sume de bani cuprinse intre 100 si 150 de lei pentru unul sau mai multi muguri preparati in modul aratat mai sus. Martorul a aratat ca a cumparat astfel de la inculpat cantitati de marijuana de aproximativ opt ori.
In data de 23.09.2008 colaboratorul investigatorului sub acoperire, denumit „COCO”, autorizat in cauza prin ordonanta procurorului, a cumparat de la inculpatul Serban Alexandru Ioan prin intermediul inculpatului D. L.-I. cantitatea de 20,4 grame cannabis in schimbul sumei de 50 de lei. In data de 2.10.2008, investigatorul sub acoperire „Kitty" a cumparat de la inculpatul D. L.-I. cantitatea de 3 grame cannabis in schimbul sumei de 80 de lei  Cu aceasta ocazie, cantitatea de cannabis i-a fost adusa inculpatului D. L.-I. de catre invinuitul S. A., fratele inculpatului S. A. D., la solicitarea acestuia din urma, intrucat el nu se putea deplasa. In data de 11.10.2008 investigatorul sub acoperire „Kitty" a cumparat cantitatea de 13,7 grame cannabis de la inculpatii D. L.-I. si P. M.-C. in schimbul sumei de 50 de lei. Ulterior, in data de 08.11.2008, inculpatul D. L.-I. s-a deplasat impreuna cu martorul B. R. M. si un sofer necunoscut, cu un taxi, in mun. Alba-Iulia, unde i-a vandut investigatorului sub acoperire cantitatea de 9,4 grame cannabis contra sumei de 340 lei. Cu aceasta ocazie, i-a oferit, ca si „bonus", investigatorului, cantitatea de 4,8 grame cannabis.
Deoarece cei trei inculpati intentionau sa vanda intreaga cantitate de cannabis, D. L.-I. i-a solicitat investigatorului sub acoperire sa o cumpere sau sa gaseasca o alta persoana care sa faca acest lucru. Astfel, in data de 25.11.2008, a fost stabilita o intalnire intre acestia, in cadrul careia un cetatean talian urma sa cumpere 2 ( doua ) kilograme de cannabis in schimbul sumei de 3.000 Euro. In acest sens inculpatii au facut pregatiri, D. L. I. discutand cu invinuitul C. A.-I., bodiguard, sa il insoteasca cu inca un prieten de-al acestuia, pentru a nu fi agresat si deposedat prin forta de cannabis. Invinuitul respectiv si prietenul acestuia nu s-au mai putut deplasa, motiv pentru Care in data de 25.11.2008 si-au asumat acest rol inculpatul S. A. I., de asemenea om de ordine, si invinuitul D. A. D., var primar cu inculpatul P. M.-C.
Inculpatul D. L.-I. s-a deplasat catre limita de demarcatie dintre judetele Alba si Sibiu, locul unde urma sa fie perfectata tranzactia, cu un taxi condus de catre invinuitul D. M.-A., acestuia, pe drum, facandu-i cunoscut obiectul calatoriei lor.
In timp ce ii asteptau pe inculpatul S. A. I. si pe invinuitul D. A. D., care plecasera mai tarziu din Sibiu, inculpatul D. L. I. si invinuitul D. M. A. au fost somati de organele de politie sa predea bunurile detinute contrar dispozitiilor legale. Cei doi au refuzat acest lucru, incercand  sa se sustraga . Ulterior autoturismul in care  se aflau a reusit sa fie oprit de  catre organele de politie , prin folosirea armamentului din dotare ,in acesta  fiind  depistate 1,7618 kilograme  muguri de cannabis , ambalati in  zece pungi din material plastic.
La perchezitiile domiciliare  efectuate in aceeasi zi  a fost gasita uratoarea cantitate de cannabis  la domiciliile inculpatilor  P. M. C.  si S. A. I. si respectiv  la domiciliul invinuitului  L. N. : 219,2 grame, 126,5 grame si 286,8 grame .De mentionat  in ceea ce il priveste pe invinuitul L. N. ,acesta  detinea la locuinta  pe care o ocupa cu chirie 10,9 grame  cannabis maruntit  si preparat pentru consum  si la locuinta parintilor sai in pod  la uscat, alte 170,8 grame cannabis .
In faza de urmarire penala  s-au administrat  urmatoarele  probe : rapoartele si procesele verbale intocmite de investigatorii sub acoperire, rapoarte de constatare tehnico-stiintifica cu privire la cantitatea de canabis cumparata, proces verbal de constatare  a infractiunii flagrante ,procese verbale de  perchezitii domiciliare ,declaratii de martor si declaratiile inculpatilor care recunosc si regreta  faptele comise.
Analizand  probatoriul administrat  in cauza, instanta retine in  fond urmatoarele :
In cursul lunii septembrie 2008  inculpatul S. A.  a descoperit pe un camp  aflat in  afara municipiului Sibiu  o cultura de cannabis neingradita, pe care  s-a hotarat  sa o recolteze. Cunoscand faptul ca inculpatul P. C., cunostea acest gen de planta, deoarece in trecut a consumat cannabis si a fost si sanctionat  administrativ  pentru aceasta, l-a contactat si impreuna au recoltat  plantele de pe camp si le-au transportat la inculpatul L. N.  intr-o cabana detinuta de acesta pe raza localitatii Cisnadioara. In schimbul  punerii  la dispozitie a  locului de uscare, cei doi inculpati  i-au oferit inculpatului L. N. o anumita cantitate in vederea consumului.
Initial, cei trei inculpati au consumat plantele de canabis confectionandu-si singuri tigari. In cercul  inculpatilor mentionati  a intrat datorita  relatiilor de prietenie  si inculpatul D.  L. I .
Dupa ce plantele  au fost  uscate  inculpatii  D. L. I., S. A. si P. M. le-au luat de la cabana  inculpatului L. N., le-au ambalat in pungi de plastic si le-au depozitat  la P. M. C.  in portbagajul  unui autoturism cu numere expirate. Ulterior marfa a fost luata si depozitata de inculpatul Serban .
Din cantitatea de planta  avuta inculpatii S., D. si P.  au inceput  sa ofere  in vederea consumului  anumite cantitati de droguri,initial  unui cerc de prieteni, ca ulterior sa primeasca anumite sume de bani  in schimbul drogurilor.
Astfel si inculpatul D. a oferit droguri martorilor C. A. (fila 174), C. V. (f.176) B. R. M., C. R. F. si M. S. I.
Inculpatii S. A. si P. M. au vandut cu sume  cuprinse intre 50 si 100 lei droguri catre martorii L. S. si  M. S.  in repetate randuri .
De asemenea, inculpatul S. A prin intermediul inculpatului D. L. a vandut la data de 23.08.2008  colaboratorului investigatorului sub acoperire, denumit „Coco”  cantitatea de 20,4 grame canabis  in schimbul sumei de 50 lei .
Inculpatii D. L. si P. M. au vandut la data de 11.10.2008 investigatorului sub acoperire „Kity” cantitatea de 13,7 grame de canabis  contra sumei de 50 lei,iar in data de 08.11.2008 i-a vandut investigatorului, la Alba Iulia  cantitatea de 9,4 grame  canabis  contra sumei de 340 lei, oferindu-i totodata cantitatea de 4,8 grame.
Dorind sa vanda toata cantitatea  de droguri  detinuta de  cei trei inculpatii, D. L. i-a solicitat investigatorului sub acoperire  sa o cumpere sau sa gaseasca o persoana doritoare, astfel incat la data de 25.11.2008 a fost stabilita o intalnire cu o persoana care urma sa cumpere  2 kg. de canabis  contra sumei de 13.000 EURO.
Inculpatul D. a luat legatura cu inculpatul S. A. si impreuna cu acesta a mers in Valea Aurie la un var de-al inculpatului  P. M., unde intr-o masina se aflau depozitate  drogurile.
Acestea au fost incarcata intr-un taxi condus de martorul D. M. A., cu care inculpatul s-a deplasat spre Miercurea Sibiului, unde trebuia sa se intalneasca cu agentul „ Kitty”. Pe drum  a oprit sa-l astepte pe inculpatul S. si pe martorul D., moment in care au fost somati de organele de politie sa predea bunurile detinute contrar  dispozitiilor legale.
Cei doi au refuzat acest lucru, dar au fost  urmariti  si opriti de organele  de politie  care au depistat la perchezitie 1,718 kg muguri de canabis  in pungi  din material plastic.
Cu ocazia perchezitiilor domiciliare  efectuate in aceeasi zi au fost gasite la  domiciliul inculpatului  P. M. C. 219,2 grame  canabis, la domiciliul inculpatului S. A. I. 125,6 grame  si la domiciliul inculpatului L. N. 181,7 grame canabis
Faptele asa cum au fost descrise mai sus rezulta din: rapoartele si procesele verbale intocmite in cauza de investigatorii sub acoperire „Kitty” si „Coco”, rapoartele de constatare tehnico-stiintifica cu privire la cantitatile de cannabis cumparate de la inculpati precum si cele depistate cu ocazia organizarii flagrantului si perchezitiilor domiciliare efectuate, in concluziile carora se arata ca plantele contin tetrahidrocannbinol (THC), procesul verbal de constatare a infractiunii flagrante, procesele verbale de efectuare a perchezitiilor domiciliare efectuate la locuintele inculpatilor L. N., S. A., P. M. C., ocazie cu care au fost depistate cantitatile de droguri, declaratiile martorilor D. A.-D., S. A., D. M.-A., C. A.- I., M. G. A., L. S. O., S. A., C. V. C., M. S. I., B. R.-M., C. R.-F. audiati in faza de urmarire penala si in instanta, declaratiile inculpatilor care recunosc si regreta faptele comise.
Faptele inculpatului D. L.-I care in baza aceleiasi rezolutii infractionale a detinut in vederea punerii in circulatie, a vandut si a intentionat sa vanda cantitatea totala de 1,8381 Kg de Cannabis intruneste elementele constitutive ale infractiunii de trafic de droguri  de risc prev. si ped. de art. 2 al.1 din Lg. 143/2000 cu aplicarea art. 41 al.2 C.p..
Faptele inculpatilor S. A. I., P. M.C. de a-si procura de pe un camp agricol din apropierea municipiului Sibiu cantitatea de aproximativ 3 kg de cannabis pe care au detinut-o in vederea comercializarii si care de asemenea au oferit si au vandut diverse cantitati din aceasta, precum si fapta inculpatului L. N. care a depozitat si detinut, fara drept, in locuinta sa, o cantitate de aproximativ 3 kg de cannabis, intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de trafic de droguri  prev. si ped. de art. 2 al.1 din Lg. 143/2000 cu aplicarea art. 41 al.2 C.p. in ce-i priveste pe inculpatii P si S.
Faptele inculpatilor S. A., P. M. C. si L. N., de a detine fara drept cannabis in vederea consumului propriu intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de detinere de droguri de risc, fara drept, in vederea consumului propriu prev. si ped. de art. 4 ali.1 din Lg.143/2000.
In baza textelor de lege mai sus mentionate inculpatilor li se vor aplica urmatoarele pedepse penale:
- inculpatilor D., P., S. si L. cate trei ani inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de trafic de droguri de risc si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit.a teza a II-a si lit.b C.p. pe o durata de 2 ani dupa executarea pedepsei principale.
- inculpatilor  P., S. si L. cate 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de detinere de droduri de risc pentru consum propriu, urmand ca acestia, in urma aplicarii art. 33 lit.a si art. 34 lit.b C.p. sa execute pedeapsa cea mai grea  de 3 ani inchisoare.
La individualizarea pedepselor instanta a tinut cont de dispozitiile art. 52 si 72 C.pen., de limitele de pedeapsa prev. de legea speciala, de gradul de pericol social mediu al faptelor inculpatilor, de urmarile produse, de persoanele inculpatilor care sunt tineri fara antecedente penale, care au fost sinceri si cooperanti pe parcursul procesului penal, regreta faptele comise.
Date fiind actele de caracterizare a inculpatilor, referatele de evaluare efectuate de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Sibiu care in cazul tuturor inculpatilor reflecta preeminenta factorilor inhibatori ai comportamentului delincventional ceea ce determina ca reiterarea acestui tip de conduita sa fie improbabila si de asemenea atitudinea inculpatilor pe tot parcursul procesului penal, faptul ca acestia desfasoara activitati licite prezentand in acest sens adeverinte de la locul de munca, creeaza convingerea instantei ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea acesteia in regim de detentie.
Astfel in baza art. 861 C.pen. se va dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepselor aplicate fata de toti inculpatii,  pe o durata de 5 ani in ce-l priveste pe inculpatul D. L. I. si pe cate o durata de 7 ani in ce-i priveste pe fiecare dintre inculpatii S. A. I., P. M.C. si L.N, ce constituie termen de incercare in baza art. 862 C.pen.
In baza art. 863 C.pen. pe durata termenelor de incercare condamnatii vor trebui sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere:
a) sa se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Sibiu;
b) sa anunte, in prealabil orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
c) sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;
d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
Se va stabili in sarcina Serviciului de probatiune de pe langa Tribunalul Sibiu, supravegherea tuturor inculpatilor, datele prevazute la lit. b,c si d de mai sus comunicandu-se acestui serviciu.
In baza art. 359 C.p.p. raportat la art. 864, 83, 84 C.pen. se va atrage atentia inculpatilor asupra dispozitiilor legale a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii sub supraveghere.
            In baza art. 71 al.5 C.pen. pe durata suspendarii pedepsei sub supraveghere se va suspenda si executarea pedepselor accesorii. Se va dispune si suspendarea pedepselor complementare.
In baza art. 88 C.pen. se va scadea din durata pedepsei inchisorii aplicate inculpatilor D. L. I. , S. A. I. si P.M. C., durata retinerii si arestarii preventive incepand cu data de 25.11.2008 pana la punerea efectiva in libertate a fiecarui inculpat (07.04.2009).
            In baza art. 350 alin. 1 C.p.p. se va revoca masura obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu, luata fata de inculpatii D. L. I., S. A. I., si P. M. C. prin incheierea din 02 aprilie 2009.
In baza art. 118 lit.e C.pen. si art.  17 al.2 din Legea 143/2000 se va dispune confiscarea  sumelor obtinute ilicit de catre inculpati in urma vanzarii de droguri, dupa cum urmeaza:
-520 lei de la inculpatul D. L. I.;
-950 lei de la inculpatul S. A. I.;
-100 lei de la inculpatul P. C. M., sume rezultate conform declaratiilor martorilor audiati in cauza, mai sus mentionati.
In baza art. 118 lit.f C.pen. si art.  17 al.1 din Legea 143/2000 se va dispune confiscarea cantitatilor droguri ramase in urma analizelor de laborator dupa cum urmeaza:  1,7767 Kg. de cannabis retinute de la inculpatul D. L. I.; 123 g. de cannabis retinute de la inculpatul S. A. I.; 208 g. de cannabis retinute de la inculpatul P. M. C. si 170,8 g. de cannabis retinute de la inculpatul L. N.
In baza art. 191 C.p.p. vor fi obligati inculpatii la plata cheltuielilor judiciare catre stat dupa cum urmeaza:
-5740 lei din care 5500 lei in faza de urmarire penala in sarcina inculpatului D. L. I.;
5240 lei din care 5000 lei in faza de urmarire penala in sarcina inculpatului S. A. I.;
-5240 lei din care 5000 lei in faza de urmarire penala in sarcina inculpatului P. M. C.
-1240 lei din care 1000 lei in faza de urmarire penala, in sarcina inculpatului L. N., restul cheltuielilor  judiciare ramanand in sarcina statului.
Onorariile avocatilor din oficiu se vor plati din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni prevazute in legi si decrete

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Vatamare corporala din culpa - Decizie nr. DP262/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp - Sentinta penala nr. Sp263/2008 din data de 31.03.2009
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017