InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Sibiu

Admiterea propunerii parchetului de arestare preventiva a inculpa?ilor

(Sentinta penala nr. 7 din data de 31.12.2013 pronuntata de Tribunalul Sibiu)

Domeniu Arest preventiv | Dosare Tribunalul Sibiu | Jurisprudenta Tribunalul Sibiu

Constata ca s-a inregistrat la aceasta instanta propunerea formulata de Parchetul de pe langa Judecatoria Avrig, de luare a masurii arestarii preventive, pe o perioada de 19 zile fata de inculpatii minori:
- F P-B  pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, in forma continuata (8 acte materiale), fapta prev. si ped. de art. 208 alin. 1, art.209 alin. l lit. a, g si i C.p., cu aplicarea art. 41 alin. 2 si art. 99 din C.p.,
- G E-C pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, in forma continuata (7 acte materiale), fapta prev. si ped. de art. 208 alin. 1, art. 209 alin. l lit. a, g si i C.p., cu aplicarea art. 41 alin. 2 si art. 99 C.p., si
- S J-D pentru savarsirea complicitatii la infractiunea de furt calificat, in forma continuata (7  acte materiale), fapta prev. si ped. de art. 26 C.p., raportat la art. 208 alin. 1, art. 209 alin. l lit. a, g si i din C.p., cu aplicarea art. 41 alin. 2, si a infractiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice de catre o persoana care nu poseda permis de conducere, prevazuta de art. 86 alin. 1 din O.u.G. nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu aplicarea                art. 33 lit. a si art. 99 Cod penal,
precum si pe o perioada de 29 zile fata de inculpatul:
- K N I pentru savarsirea complicitatii la infractiunea de furt calificat, in forma continuata (6 acte materiale), fapta prev. si ped. de art. 26 C.p., raportat la art. 208 alin. 1, art.209 alin. l lit. a, g si i C.p., cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.p. si art. 75 lit. c C.p..
In motivarea propunerii se arata, in esenta ca, in lunile februarie - martie 2013, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, inculpatii au patruns prin escaladare si efractie in mai multe imobile situate pe raza localitatilor Nou Roman, Cirta si Scoreiu de unde au sustras mai multe bunuri apartinand 7 parti vatamate, (in principal obiecte metalice si motorina).
Cei patru inculpati au fost ascultati in fata instantei, potrivit dispozitiilor art. 1491 si ale art. 150 C.p.p., in prezenta aparatorului din oficiu.
Analizand propunerea Parchetului de pe langa Judecatoria Avrig, precum si actele aflate in dosarul de urmarire penala nr. 269/P/2013, instanta a retinut urmatoarele:
In noaptea de 16/17.02.2013, inculpatul F P-B a patruns prin fortarea gratiei si spargerea geamului unei usi in incinta magazinului S.C. AgroMeloni S.R.L., din localitatea Nou Roman, de unde a sustras 31 pachete de tigari de diferite marci.
La sfarsitul lunii februarie - inceputul lunii martie 2013, inculpatii F P- B si G E-C au patruns pe timp de noapte, prin escaladarea unui gard si dislocarea geamului unei ferestre, in locuinta partii vatamate R I M, din comuna Cirta, sat. Cirta,  de unde au sustras un cazan de rachiu din cupru, cu capacitatea de 80 1, 15 tevi metalice in lungime de 3 m fiecare , un vinci metalic si mai multe bidoane din plastic cu capacitatea de 35 1 fiecare, pe care le-au aruncat peste gard unde se aflau numitii K N I si S J-D care au incarcat bunurile in autoturismul marca BMW,  apartinand numitului K N I, si condus de acesta. A doua zi, cei doi au transportat bunurile cu acelasi autoturism in localitatea Porumbacu de Jos si le-au valorificat martorului G T.
In prima jumatate a lunii martie 2013, inculpatii, au patruns pe timp de noapte prin escaladarea unui gard, in curtea partii vatamate B V, din com. Cirta, sat. Cirta,  de unde au sustras 2 canistre metalice, una dintre acestea fiind plina cu motorina, iar cea de a doua au umplut-o prin smulgerea furtunului de alimentare de la tractorul care era in curtea partii vatamate.  Au transportat cele doua canistre pana in strada unde, la o distanta de 25 m fata de imobilul partii vatamate,
In noaptea de 15/16.03.2013, inculpatii s-au deplasat cu autoturismul marca Opel Astra,  apartinand martorului B I, condus de KN I, in satul Nou Roman, unde, au sustras de la tractoarele partii vatamate N O, aflate intr-o curte neimprejmuita, cantitatea de 40 l motorina, pe care au incarcat-o, prin smulgerea furtunelor de alimentare, intr-o canistra pe care cei doi o aveau asupra lor. Au lasat canistra cu motorina in autoturismul Opel, dupa care au mers in curtea partii vatamate T A I si, dintr-o debara, au sustras doua bidoane din plastic, care contineau cate 20 l motorina fiecare, pe care le-au transportat la autoturismul Opel. Ulterior, K N I a folosit o parte din motorina sustrasa alimentand autoturismul Opel, iar restul l-a valorificat martorului B I, in com. Cirta.
In noaptea de 14/15.03.2013, inculpatii s-au deplasat cu autoturismul Opel Astra condus de K N I, in localitatea Scoreiu, unde inculpatii F P-B si G E-C au intrat pe poarta in curtea imobilului partii vatamate B A, de unde, prin desfacerea furtunului de alimentare a tractorului care se afla in curte, au sustras motorina pe care au incarcat-o intr-un bidon de 35 1 pe care il aveau asupra lor. Ulterior, prin intermediul martorului B I, au valorificat motorina martorului G T din Porumbacu de Jos.
De asemenea, in noaptea de 18/19.03.2013, cei patru inculpati s-au deplasat cu acelasi autoturism pe raza satului Scoreiu unde, inculpatii F P-B si G E C au intrat pe poarta in curtea imobilului cu nr. 116, de unde, prin desfacerea furtunului de alimentare a tractorului care se afla in curte, apartinand partii vatamate B N, au sustras motorina pe care au incarcat-o intr-un bidon de 35 1, pe care il aveau asupra lor. Ulterior, prin intermediul martorului B I, au valorificat motorina martorului G T din Porumbacu de Jos.
In noaptea de 20/21.03.2013, inculpatii si s-au deplasat cu acelasi autoturism, condus de S J-D - care nu poseda permis de conducere, pe raza localitatii Scoreiu unde, inculpatii au intrat pe poarta in curtea imobilului partii vatamate B A de unde au sustras mai multe cabluri electrice care se aflau in curtea imobilului.
Dupa comiterea furtului, cablurile au ramas in portbagajul autoturismului si au fost predate de proprietarul acestuia partii vatamate B A.
Prin ordonanta din data de 26.03.2013, emisa de Parchetul de pe langa Judecatoria Avrig in dosarul nr. 269/P/2013, s-a dispus punerea in
Din probele administrate pana la acest moment procedural – procese  verbale de consemnare a plangerilor orale, plangeri penale si declaratii ale persoanelor vatamate, declaratiile martorilor  verificare efectuata in baza de date a detinatorilor de permise auto, declaratiile inculpatilor, care recunosc faptele comise – a rezultat ca in cauza exista presupunerea rezonabila (motive plauzibile, probe si indicii temeinice) privind savarsirea de catre inculpati a infractiunilor pentru care s-a pus in miscare actiunea penala. 
Astfel, instanta a constatat faptul ca in cauza sunt intrunite conditiile prevazute de art. 143 alin. 1 C.p.p., respectiv ca exista indicii temeinice ca inculpatii au savarsit infractiunile mentionate mai sus.
Pentru toate considerentele expuse mai sus, instanta a apreciat ca sunt incidente dispozitiile art. 148 lit. f C.p.p., inculpatii savarsind o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea in libertate a acestora prezinta un pericol concret pentru ordinea publica, existand un risc real ca acestia sa aduca atingere si altor valori sociale ocrotite de legea penala in situatia in care ar fi lasati in libertate.
Analizand propunerea parchetului si din perspectiva prevederilor art. 5 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, instanta a apreciat ca, prin Conventie s-a proclamat dreptul la libertate, astfel ca scopul articolului mentionat este de a se asigura ca nicio persoana sa nu fie deposedata de libertatea sa in mod arbitrar (cauza Amuur c/a. Franta). Curtea a statuat insa ca, protejarea libertatii individuale impotriva ingerintelor arbitrale ale autoritatilor nu trebuie sa stanjeneasca eforturile instantelor in administrarea probelor, desfasurarea procesului in bune conditii (cauza Tamasi c/a Franta).
Pe de alta parte, instanta a apreciat ca lasarea in libertate a inculpatilor ar genera un sentiment de insecuritate sociala, iar atitudinea sincera a acestora nu inlatura pericolul concret pentru ordinea publica.
Pentru aceste considerente, in baza dispozitiilor art. 1491 C.p.p. si art. 160h alin. 3 C.p.p., in ceea ce-i priveste pe inculpatii minori, instanta a admis propunerea de arestare preventiva formulata de Parchetul de pe langa Judecatoria Avrig si a dispus arestarea
Starea de fapt retinuta de instanta a rezultat din urmatoarele mijloace de proba: procese  verbale de consemnare a plangerilor orale, plangeri penale si declaratii ale persoanelor vatamate, declaratiile martorilor,verificare efectuata in baza de date a detinatorilor de permise auto, coroborate cu declaratiile inculpatilor, prin care acestia au recunoscut comiterea faptelor si cu celelalte inscrisuri aflate la dosarul cauzei.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Arest preventiv

Obligatia aducerii la cunostinta proprietarului plata TVA a terenurilor construibile - Sentinta civila nr. 301 din data de 27.04.2018
FALIMENT - Sentinta civila nr. 123 din data de 20.03.2018
ACHIZITII PUBLICE - Sentinta comerciala nr. 16/CA din data de 15.01.2018
Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT - Sentinta penala nr. 37 din data de 27.04.2017
Reziliere contract de inchiriere - Sentinta civila nr. 126 din data de 16.02.2017
SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Arest preventiv - Sentinta penala nr. Incheiere din 18-05-2009 din data de 18.05.2009
Arest preventiv - Decizie nr. 196 din data de 17.10.2016
Arest preventiv - Decizie nr. 274 din data de 22.11.2016
Arest preventiv - Decizie nr. 135 din data de 02.05.2017
Arest preventiv - Sentinta penala nr. 135 din data de 02.05.2017
Arest preventiv - Rezolutie nr. 22/I din data de 06.03.2014
Arest preventiv - Rezolutie nr. 15/I din data de 13.02.2014