InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Actiune in constatare

(Sentinta civila nr. 1877 din data de 24.02.2011 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Coproprietate si indiviziune | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau


Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
          Prin actiunea inregistrata la data de ….. sub nr. de dosar …. reclamantul HV  a chemat in judecata pe parata HSE prin reprezentant legal DM, solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa se constate ca reclamantul HV este proprietar al cotei indivize de 4/5 (80%), iar minora HSE - ca unic mostenitor dupa HD — este proprietara a cotei indivize de 1/5 (20%) din imobilul garsoniera situat in …..; sa   se    dispuna   modificarea    certificatului   de   mostenitor nr. … dupa defunctul HD, emis de notarul public LM, in sensul ca la pct. I  - Rubrica ,,Masa succesorala",
lit.  b — ,,bunuri imobile" sa se inscrie cota indiviza de  1/5 din
garsoniera situata in …. in loc de  ,,o  garsoniera  situat..."  asa  cum  apare  in  certificate.
In motivarea actiunii reclamantul a aratat ca in fapt, la data de ….. a decedat numitul HD, fiul reclamantului, respectiv tatal minorei HSE, aceasta ramanand unic mostenitor dupa defunct.
Intrucat din Contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. ….. la Notariatul de Stat B, rezulta ca defunctul HD a dobandit singur dreptul de proprietate asupra garsonierei situate in …. certificatul de Mostenitor dupa HD a fost emis potrivit aparentei in drept conferite de acest act public. Astfel, in certificatul de mostenitor s-a mentionat ca masa succesorala dupa defunct se compune din imobilul garsoniera sus-mentionat in integralitatea sa, imprejurare care nu corespunde adevarului, intrucat in realitate, Hrubaru Daniel nu a cumparat singur imobilul sus-mentionat. Astfel:
Prin cererea care a format obiectul Dos..nr, …. al Judecatoriei B, subsemnatul am solicitat in contradictoriu cu vanzatorii imobilului si cu minora HS, prin reprezentant legal DM a se constata ca Contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr…. la Notariatul de Stat B este simulat prin interpunere de persoane, in sensul ca adevaratul cumparator este subsemnatul, impreuna cu HE. In subsidiar, am solicitat a se constata calitatea de coproprietar a subsemnatului s.i a sotiei mele.
Prin Decizia Civlla nr. ….. pronuntata de Curtea de Apel B.  in dosarul sus-mentionat, a fost admisa in parte (respectiv  numai cu privire la subsemnatul, nu si la sotia mea HE) actiunea formulata in subsidiara in sensul ca instanta “ Constata caracterul simulat al contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr.  …. la Notariatul de Stat Judetean B. sub aspectul cumparatorului, in sensul ca calitatea de cumparatori HV (nn. reclamantul din prezenta cauza) si HD (nn. autorul paratei din prezenta cauza)".
Desi am probat in dovedirea simulatiei prin interpunere de persoane - cu insrisuri si cu martori - ca pretul imobilului sus-mentionat a fost suportat integral de subsemnatul, intrucat nu am formulat si un capat de cerere prin care solicit ca in masura in care instanta va constata calitatea de coproprietar a .subsemnatului, sa stabileasca proportional cu partea din pret achitata, si cota parte cumparata din imobil, Curtea de Apel a retinut in considerentele deciziei sus amintite: Restul discutiilor despre pret...nu prezinta relevanta in cauza pentru ca nu au constituit temei al pretentiilor deduse judecatii".
Ca atare, intrucat calitatea de coproprietar a fost dobandita de sabsemnatul impreuna cu defunctul meu fiu printr-un contract de vanzare-cumparare, cota indiviza nu poate fi determinata decat in raport de contributia fiecaruia dintre noi la dobandirea bunului, prin plata pretului ea nefiind predeterminata de legiuitor.
Desi am achitat integral pretul imobilului, in raport de solutia irevocabila a Curtii de Apel B.  in memoria fmlui meu decedat, precum si in considerarea nepoatei mele HS, solicit instantei ca retinand ca subsemnatul am avut o cota de contributie de 80% la achizitionarea bunului, iar fiul meu o cota de 20%, sa constate ca subsemnatul sunt proprietarul cotei indivize de 4/5 din imobil, iar numita HSE, ca unic mostenitor dupa HD este proprietara cotei-indivize de 1/5 din imobil.
In ceea ce priveste capatul de cerere avand ca obiect modificarea Certificatului de Mostenitor nr, …. al Notarului public LM, acesta se impune a fi modificat in acord cu cota ce-i revenea lui HD din imobilul garsoniera situat in …… in raport de cele sus-mentionate.
Intrucat prin Decizia Civila …. a Curtii de Apel B s-a stabilit ca ,,au calitatea de cumparatori HV si HD", evident ca masa succesorala ramasa de pe urma acestuia din urma nu se poate compune din garsoniera ante-amintita in integralitatea ei, ci numai din cota indiviza dobandita de HD prin cumparare, de 1/5 potrivit celor sus-mentionate, in vreme ce diferenta de 4/5 ii revine reclamantului si nu poate fi inscrisa in Certificatul de Mostenitor dupa HD.
Parata, care a depus intampinare la dosar, a solicitat  respingerea actiunii. Arata ca este unica a tatalui meu, numitul HD, care a decedat pe ….. Cota legala ce mi se cuvine din mostenire este l/l, deoarece sunt gradul 1 si nu vin in concurs cu alti mostenitori. Bunul la care se refera reclamantul era trecut pe numele tatalui meu si este trecut in continuare. Contractul de vanzare-cumparare nu a fost modificat. Drept urmare ,este firesc sa constituie masa succesorala. Este adevarat ca reclamantul a promovat o actiune in constatarea in sentinta pronuntata in cauza respectiva, nu se indica nici o cota.
De aceea, consider ca reclamantul nu poate pretinde o cota pe care nu i-o da legea si nici nu a stabilit-o instanta de judecata .
La termenul din data de ….. reclamantul a precizat cererea aratand ca in ceea ce priveste primul capat de cerere acest este o actiune in constatare a cotelor parti potrivit art 664 C proc civ care reglementeaza modalitatea de dobandire si transferul dreptului de proprietate, art. 1294 si urmatoarele C civ care reglementeaza contractul de vanzare-cumparare.
Cu privire la capatul 2 de cerere temeiul de drept este art 88 alin 1 din Legea 36/1995 ( legea notarilor publici). Precizeaza reclamantul, de asemenea ca, obiectul capatului 2 de cerere este anularea partiala a Certificatului de mostenitor ….. dupa defunctul HD al BNP LM cu privire la cota indiviza de 1/5 din garsoniera situata in …..in loc de” o garsoniera situata…” asa cum apare in certificat.
La termenul de judecata din data de  … s-a dispus introducerea in cauza a Autoritatii Tutelare –Primaria mun B.   si s-a dispus atasarea dos …….
Prin incheierea de sedinta din data ….., instanta a incuviintat, in baza art 167 C proc civ, atat pentru reclamant cat si pentru parata proba cu martori si acte astfel cum au fost solicitate, procedand la administrarea lor.
Actiunea a fost legal timbrata.
Instanta este competenta sa solutioneze cauza potrivit art 1 C proc civ.
PROBATORIUL : s-au depus urmatoarele acte copii a certificatului de mostenitor nr ….., copie de pe sentinta nr ….. copie de pe Decizia civila nr ……, copie de pe contractul de vanzare cumparare autentificat sub numarul …., Decizia civila nr ….., chitanta angajament din …., chitanta din data de …., copii conform cu originalele care au stat la baza intocmirii certificatului de mostenitor nr…… dupa defunctul HD, sesizare pentru deschiderea procedurii succesoriale nr. …., certificat nr….., eliberat de camera Notarilor Publici, certificat fiscal nr……, eliberat de Primaria mun.B.  contract de vanzare cumparare autentificat sub nr. …. la Notariatul de Stat Judetean B., dispozitia de curator nr….., eliberata de Primaria orasului B.., inventar privind bunuri mobile incheiat la data de …., certificat de deces, seria ….., pe numele HD, certificat de nastere, …., pe numele HSE, declaratii de martori din data de …. incheiere de sedinta din data de …., certificat de mostenitor nr……, eliberat de acest birou notarial. Au fost audiati martorii  TLE, MSL, HE si BF (propusi de parata), declaratiile fiind consemnate la filele nr 52, 53, 54, 55 dos;
Analizand probele administrate in cauza, instanta retine ca actiunea este pentru urmatoarele considerente:
In fapt, in ….. s-a incheiat, in forma autentifica, contractul de vanzare cumparare autentificat sub numarul ….. prin care HD a cumparat o garsoniera situata in ….. de la vanzatorii AF si AV. Prin sentinta civila nr ….., modificata prin Decizia civila nr ….., Curtea de Apel B, a shimbat in tot sentinta apelata in sensul ca a constatat caracterul simulat al contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr.  ….. la Notariatul de Stat Judetean B. sub aspectul cumparatorului, in sensul ca calitatea de cumparatori HV si HD.  
In ceea ce priveste cota de contributie a fiecaruia dintre cumparatori la dobandirea garsonierei, data fiind legatura de rudenie apropiata si relatiile stranse dintre HD si tatal sau HV, instanta retine imposibilitatea morala a preconstituirii inscrisurilor intre parti cu privire la partea din pret suportat de fiecare dintre acestia la dobandirea imobilului garsoniera. In acest sens, urmeaza a fi avute in vedere actele si declaratiile martorilor audiati in cauza.
Astfel, din continutul chitantelor de mana semnate la data de …., respectiv ….., rezulta ca atat reclamantul HV cat si fiul acestuia, HD au platit pretul apartamentului, fara sa fie precizat cat anume a platit fiecare. Aceasta se coroboreaza cu declaratiile martorei TL care a declarat ca HD in perioada dobandirii bunului repara calculatoare, tehnoredacta lucrari de licenta dar si lucra, asa cum rezulta din declaratiile martorului BF.  De asemenea, instanta urmeaza sa dea eficienta si declaratiilor martorilor HE care a declarat ca i-a imprumutat reclamantului HV o suma de bani pentru achizitionarea acestei garsoniera.  Din aceasta modalitate a efectuarii platilor (de catre ambele parti,) instanta apreciaza ca cota de contributie exclusiva a fiecarei parti la dobandirea locuintei este de 50%, urmand sa constate ca fiecare dintre parti, atat reclamantul, cat si parata HS prin reprezentant legal DM, in calitate de unic mostenitor dupa tatal sau HD, au dobandit cota de ½ din  dreptul de proprietate asupra imobilului garsoniera,in situata in ……
Potrivit art 88 din Legea 36/1995, certificatul de mostenitor face dovada deplina in privinta calitatii de mostenitor si a cotei sau bunurilor care se cuvin fiecarui mostenitor in parte. Cei care se considera vatamati in drepturile lor prin emiterea certificatului de mostenitor pot cere instantei judecatoresti anularea acestuia si stabilirea drepturilor lor, conform legii.
Pe cale de consecinta, instanta urmeaza sa admita cererea de anulare partiala a Certificatului de mostenitor cu privire la bunurile ce formeaza masa succesorala, in sensul ca urmeaza sa se constate ca masa succesorala este compusa din cota parte de ½ din dreptul de proprietate asupra unei garsoniere situata in ……, impreuna cu dreptul de coproprietate asupra acelor parti din imobil care, prin natura sau destinatia lor sint in folosinta comuna a tuturor locatarilor, cit si dreptul de folosinta asupra terenului aferent indiviz. Apartamentul a fost dobindit de catre defunct, prin cumparare, conform contractului de vinzare cumparare autentificat sub nr. ….. la Notariatul de Stat Judetean B, transcris sub nr. ….. la acelasi notariat.
Constata ca reclamantii au fost obligati prin incheierea de sedinta din ….. sa achite taxa de timbru in cuantum de 2375 lei in mod esalonat, respectiv, suma de 395,6 lei in sase rate scadente la data de : 11.02.2011, 11.03.2011, 11.04.2011, 11.0.2011, 11.06.2011, 11.07.2011.
 Constata ca s-a achitat de catre reclamant rata scadenta la data de 11.02.2011. 
Cu privire la cheltuielile de judecata, urmeaza ca instanta sa compenseze cheltuielile de judecata pana la suma de 1000 lei.
In baza art.274 Cod de procedura civila, instanta va obliga parata HSE prin reprezentant legal DM sa achite reclamantului suma de 738,5 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Coproprietate si indiviziune

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017