InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 1212 din data de 26.04.2016 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA  ONESTI
JUDETUL  BACAU
DOSAR NR. 6730/270/2015                                                             - contestatie executare -
                                    
SENTINTA CIVILA NR. 1212
Sedinta publica din data de  26.04.2016
Completul de judecata format din:
PRESEDINTE: ANGHEL LUMINITA
GREFIER: BEJENARU SABINA MARIA

Pe rol se afla solutionarea cauzei civile privind pe contestatorul …, in contradictoriu cu intimatele … si B.E.J. …,  avand ca obiect „contestatie la executare”.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta contestatorul personal si avocat Petrovici Cornelia care substituie pe avocat Rotaru Doina, lipsind intimatele.
Procedura de citare este legal indeplinita.
           S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta care invedereaza instantei ca prin serviciul registratura contestatorul a facut dovada achitarii contravalorii dosarului de executare, dupa care;
Avocat Petrovici Cornelia renunta la exceptia tardivitatii.
Nemaifiind cereri, instanta acorda cuvantul asupra probelor:
Contestatorul solicita incuviintarea probei cu inscrisurile depuse la dosar.
Avocat Petrovici Cornelia solicita incuviintarea probei cu inscrisuri.
In baza art. 237 Cod de procedura civila, instanta constata proba cu inscrisuri solicitata de parti, ca fiind concludenta si necesara solutionarii cauzei. In baza art. 255 Cod de procedura civila, instanta constata admisibilitatea probei cu inscrisuri pe care o incuviinteaza, potrivit art. 258 Cod de procedura civila.
Instanta ia act ca paratele au renuntat la exceptia tardivitatii si invoca exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a executorului judecatoresc.
Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat instanta, conform art. 244 Cod de procedura civila, declara incheiata cercetarea procesului si conform art. 392 Cod de procedura civila deschide dezbaterile asupra exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a executorului judecatoresc si asupra fondului:
Contestatorul precizeaza ca este de acord sa plateasca cele 83 de milioane. A platit deja doua sulte si a mai ramas aceasta, dar i s-au parut anormale cheltuielile de executare. Nu are cum sa plateasca din pensie toate sultele odata. A primit hartia cu 30 milioane lei cheltuieli de executare si considera ca este anormal. Nu a fost de rea-credinta, este de acord sa plateasca, dar contesta cheltuielile de executare.
Avocat Petrovici Cornelia solicita admiterea exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a B.E.J. ... Potrivit legii, birourile de executori judecatoresti nu pot fi parte din contestatiile la executare. Pe fondul cauzei, solicita respingerea contestatiei la executare. Debitorul sustine ca si-a indeplinit obligatiile fata de celelalte parti, dar nu a inteles sa plateasca sulta si intimatelor, astfel ca s-a procedat la executare silita. Contestatorul nu a inteles ce presupune o executare silita, desi nu este la prima executare silita. Din cheltuielile de executare, onorariul executorului judecatoresc este de 978 lei, restul sunt taxe judiciare de timbru, onorariu avocat, copii inscrisuri. Totalul de 2972 lei nu este doar onorariul executorului judecatoresc, cuprinde si celelalte cheltuieli facute cu executarea. Debitorul intelege ca are de platit sulta. Acesta a primit un bun concret, il stapaneste, iar intimatele trebuie sa astepte sultele cand poate dumnealui sa le plateasca. Contestatorul nu a inteles sa plateasca sulta, nu este absolvit de cheltuielile de executare. Solicita respingerea contestatiei la executare, cu cheltuieli de judecata, conform chitantei de onorariu avocat depuse la dosarul cauzei.
In conformitate cu dispozitiile art. 394 Cod de procedura civila, instanta declara inchise dezbaterile asupra fondului si exceptiei si ramane in pronuntare.

                                                   I N S T A N T A
                                                     Deliberand,

Asupra cauzei civile de fata, constata ca:
Prin cererea inregistrata pe rolul instantei la data de 15.12.2015 si inregistrata sub nr. 6730/270/2015 contestatorul … a formulat contestatie la executare in contradictoriu cu intimatele … si B.E.J. …., solicitand admiterea contestatiei la executare in sensul reducerii cuantumului cheltuielilor de executare pana la nivelul prevazut de lege.
In motivare se arata ca obiectul prezentei contestatii nu reprezinta sultele pe care trebuie sa le plateasca intimatelor …, ci, cheltuielile de executare care sunt excesiv de mari. In opinia sa, contestatorul ar trebui sa plateasca numai suma de 978,03 lei cu titlu de cheltuieli de executare, nu suma de 2792,72 lei asa cum a calculat executorul judecatoresc.
In drept, au fost invocate dispozitiile art. 712 si urmatoarele Cod procedura civila, Legea nr. 188/2000.
Contestatia a fost timbrata cu 200,49 lei taxa judiciara de timbru.
Conform art. 200 Cod procedura civila cauza a urmat etapa scrisa in cadrul careia:
-contestatia a fost comunicata intimatelor la data de 28.12.2015;
-numai intimatele ……….. au depus intampinare la data de 15.01.2016;
-intampinarea a fost comunicata contestatorului la data de 26.01.2016, care a raspuns la intampinare.
Prin intampinare, intimatele au solicitat respingerea contestatiei motivat de faptul ca motivele de fapt invocate sunt nefondate. Intimatele au invocat si exceptia tardivitatii la judecarea careia au renuntat la termenul din 26.04.2016.
In probatiune, contestatorul a depus la dosar: instiintarea, somatia si incheierea nr. 218/02.12.2015.
Executorul judecatoresc a depus dosarul de executare nr. 218/2015. Contestatorul a achitat 20 lei reprezentand contravaloarea fotocopierii dosarului de executare prin recipisa de consemnare nr. 0014233410201611100008  din 20.04.2016.
In baza art. 237, 255 si 257 Cod procedura civila instanta a incuviintat proba cu inscrisuri ca fiind pertinenta si concludenta cauzei.
Conform 248 Cod procedura civila, instanta va da rezolvare mai intai exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a executorului judecatoresc, invocata din oficiu:
Prin notiunea de calitate juridica procesuala se intelege atat indreptatirea unei anumite persoane de a reclama in justitie, cat si obligatia unei alte persoane de a raspunde fata de pretentiile ridicate impotriva sa.
Sarcina justificarii calitatii procesuale active si pasive apartine persoanei fizice sau juridice care sesizeaza instanta cu o pretentie, adica, in speta, contestatorului.
Potrivit art. 2 pct. 1 din Legea nr. 188/2000 executorii judecatoresti sunt investiti sa indeplineasca un serviciu de interes public si, ca atare, nu pot avea calitate de parte intr-o contestatie la executare in care raporturile juridice sunt stabilite intre creditor si debitor.
In concluzie, contestatorul nu a facut dovada calitatii procesuale pasive a intimatului B.E.J. …, urmand ca instanta sa admita exceptia si sa respinga contestatia la executare ca fiind facuta impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva.
Din examinarea actelor si lucrarilor dosarului instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
La data de 27.11.2015 creditoarele …….. au solicitat executorului judecatoresc punerea in executare a titlului executoriu reprezentat de decizia civila nr. 94/05.02.2014 a Tribunalului Bacau, impotriva debitorului …., cererea fiind inregistrata la B.E.J. … prin incheierea nr. 218/27.11.2015.
In dosarul de executare nr. 218/2015 executorul judecatoresc a emis si comunicat urmatoarele acte de executare: incheiere privind cheltuielile de executare, incheiere privind calculul dobanzii si somatia nr. 218/02.12.2015. Prin somatie i s-a pus in vedere debitorului sa plateasca urmatoarele sume de bani: 8369,50 lei sulta, 1410,81 lei dobanda legala actualizata cu rata inflatiei si 2792,72 lei cheltuieli de executare.
Potrivit incheierii nr. 218/1/02.12.2015 (fila 76 dosar), cheltuielile de executare se compun din: copii xerox – 20 lei; taxa judiciara de timbru – 5 lei; onorariu avocat pentru forma de executare – 1500 lei; onorariu executor judecatoresc – 978 lei; TVA – 234 lei si cheltuieli postale – 55 lei. Astfel, s-a stabilit suma de 2792,72 lei cheltuieli de executare.
Analizand actele de executare emise de executorul judecatoresc prin prisma motivului invocat de contestator – al cuantumului onorariului executorului judecatoresc – instanta va constata ca acest onorariu este calculat in mod legal, fiind in suma de 978 lei, adica exact cat a calculat si contestatorul dupa procedura reglementata de Ordinul Ministrului Justitiei nr. 2550/2006. Desigur, cheltuielile de executare nu se rezuma doar la onorariul executorului judecatoresc, ele cuprind si alte cheltuieli necesare derularii procedurii de executare silita, asa cum pe larg au fost enuntate in incheierea de la fila 76 dosar.
Fata de cele expuse, contestatia urmeaza a fi respinsa, cu consecinta mentinerii actelor de executare emise in dosarul nr. 218/2015 al B.E.J. ...
Fiind in culpa procesuala, contestatorul va fi obligat, conform art. 451-453 Cod procedura civila, la plata cheltuielilor de judecata catre intimatele …, reprezentand onorariu avocat.
Pentru aceste motive,
In numele legii,
H O T A R A S T E:

             Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatului B.E.J. …, invocata din oficiu.
Ia act ca intimatele … au renuntat la judecarea exceptiei tardivitatii.
Respinge contestatia la executare formulata de contestatorul … – CNP …, domiciliat in … impotriva intimatelor … – CNP …, … – CNP … si …, toate cu domiciliul procesual ales in municipiul …., la Cabinet de avocat Rotaru Doina.
Respinge contestatia la executare formulata de contestatorul … impotriva intimatului B.E.J. … pentru lipsa calitatii procesuale pasive.
Mentine formele de executare din dosarul nr. 218/2015 al B.E.J. ...
Obliga contestatorul sa plateasca intimatelor … cheltuieli de judecata in suma de 500 lei, reprezentand onorariu avocat.
Cu apel in 10 zile de la comunicare, apel care se depune la Judecatoria Onesti.
La ramanerea definitiva, prezenta se comunica, din oficiu si de indata, executorului judecatoresc.
Pronuntata in sedinta publica azi, 26.04.2016.

              PRESEDINTE,                                                                                GREFIER,

Red. A.L./Tehn. B.S.M. – 17.05.2016
Exemplare 7 (sapte)
Com. parti (5) – 17.05.2016
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013