InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bacau

Trafic de persoane

(Sentinta penala nr. 33 din data de 31.01.2014 pronuntata de Tribunalul Bacau)

Domeniu Infractiuni prevazute in legi si decrete | Dosare Tribunalul Bacau | Jurisprudenta Tribunalul Bacau

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa I.C.C.J.-D.I.I.C.O.T. –Serviciul Teritorial Bacau s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului B.I., pentru savarsirea infractiunilor prev. si ped. de art. 12 al. 1, 2 lit. a Legea 678/2001 modificata prin Legea 287/2005 cu aplic. art. 41 al.2 Cp si art. 8 din Legea 39/2003 cu referire la art. 323 alin.1 C.pen, ambele cu aplic. art. 33 lit. a Cp constand in aceea ca: in perioada octombrie 2008  – sept. 2009 impreuna si in intelegere prealabila cu inc. B.V. si alte persoane, prin inselaciune,  a recrutat, transportat si cazat si exploatat prin munca in Spania, zona orasului Valencia, un numar de 23 de parti vatamate, exploatarea realizandu-se fara respectarea conditiilor legale privind normele de munca, salarizare, sanatate si securitate si in scopul de a obtine beneficii materiale.
Din examinarea actelor si lucrarilor din dosar, instanta retine urmatoarele:
          Inculpatul B.I. este frate cu B.V. si ambii locuiesc in satul T., com. G.F., jud. Bacau.
Premergator lunii iunie 2008 B.I. era director la firma surorii sale si  avea calitatea de consilier local la Primaria com. G.F., jud. Bacau.
Intrucat in urma alegerilor locale, din luna iunie 2008, nu a fost ales pentru functia de primar, B.I., determinat de dificultatile financiare survenite urmare a cheltuielilor electorale si a declinului activitatii comerciale in care era implicat, a luat hotararea infractionala de a se redresa financiar prin intermediul exploatarii muncii altor persoane pe care a considerat ca ii poate determina sa munceasca, fara forme legale, in strainatate.
In acest sens, inculpatul B.I. si B.V. au hotarat sa profite de implicarea lor in alegeri si de faptul ca o parte din fostii sustinatori de pe raza comunei G.F. vor accepta sa lucreze sub indrumarea lor in strainatate.
Despre posibilitatile de a realiza cele propuse, fratii B. aflasera de la martorul F.D. ca, in urma experientei sale din perioada 2007, pe teritoriul Spaniei exista diversi angajatori straini sau romani, care au nevoie de forta de munca pentru culesul citricelor (mandarine si portocale).
Atrasi de mirajul castigarii facile a unor sume de bani (1,25 euro/ladita de portocale) fratii B., desi nu aveau nicio calitate in recrutarea/angajarea de persoane pentru  prestarea de activitati lucrative in strainatate, au hotarat impreuna ca sa inceapa demersurile pentru atragerea unor consateni in a accepta “oferta” lor de munca in Spania, oferta nereala si bazata pe promisiuni mincinoase privind conditiile de munca si cazare.
In realizarea rezolutiei infractionale B.V., in intelegere cu inculpatul B.I., au desfasurat activitati specifice de cautare a potentialelor victime, sens in care pe raza comunei G.F. si-au facut cunoscuta asa zisa „oferta de munca”.
Activitatea de recrutare a persoanelor, a presupus, datorita efectului de „zvon public”, si ca alte persoane (victime dezinteresate de activitatea ilicita a lui B.V. si a inc. B.I.) sa preia si sa transmita mai departe aceasta oferta, fapt ce a avut drept consecinta racolarea de persoane prin intermediul acestora (persoanele vatamate O.G., C.G.).
Pentru a intari convingerea persoanelor recrutate cu privire la realitatea ofertei, fratii B. au prezentat o situatie de fapt neconforma cu realitatea, punand accent in mod deosebit pe importante sume de bani ce pot fi castigate din activitatile lucrative ce se vor desfasura in Spania.
In acest sens, transmitand  informatii false cu privire la conditiile de realizare a activitatilor lucrative ce urmau a se desfasura in Spania, cei doi au reusit sa induca in eroare mai multe persoane rezultand urmatoarele:
- in ceea ce priveste locul de cazare au mentionat ca persoanele urmeaza a  fi cazate intr-o localitate din Spania, intr-un apartament cu mai multe camere, in care aveau toate utilitatile necesare unui trai decent, iar contravaloarea cazarii si a hranei sunt gratuite;
- in ceea ce priveste transportul pana in Spania, acesta va fi asigurat cu cheltuielile ce vor fi suportate de ei. Contravaloarea transportului urma sa le fie returnata in lunile urmatoare, cu banii castigati din munca prestata in Spania.
- referitor la munca prestata si plata acesteia, a aratat ca aceasta se va desfasura la persoane fizice/juridice din Spania ce trebuie sa recolteze fructe. Principala activitate pe care urmau a o desfasura era culesul de portocale sau mandarine.
Aceste promisiuni mincinoase au ajuns la cunostinta persoanelor vatamate, fiecare fiind asigurat, ca va putea realiza lunar , chiar dupa retinerea cheltuielilor mentionate, importante sume de bani in raport cu posibilitatile de castig prin munca din Romania.
Afirmatiile celor doi aveau drept scop captarea atentiei persoanelor interesate si variau in functie de situatia sociala si starea educationala  a victimelor, pentru intarirea convingerii privind deplasarea in Spania.
Cronologic si din punct de vedere al modalitatii de recrutare s-au distins urmatoarele etape de realizare a activitatilor de recrutare/transport/cazare si exploatare prin munca, cu incalcarea normelor legale privind conditiile de munca, salarizare, sanatate si securitate, pe care le vom expune in cele ce urmeaza.
In perioada august 2008 – octombrie 2008 B.V. a reusit sa determine un numar de 7 persoane de pe raza comunei G.F., sat T., jud. Bacau la a se deplasa, pe cheltuiala sa, in Spania pentru a muncii la cules de citrice.
Pe acest fond, in conditiile in care B.V. a plecat cu grupul sau de persoane in Spania, inculpatul B.I. a cautat, in vederea realizarii scopului comun infractional, sa gaseasca alt grup de persoane dispus a accepta oferta sa de munca. 
O parte din persoanele ademenite de afirmatiile mincinoase ale acestora  au retransmis oferta spre cunostintele lor, astfel ca, s-a ajuns ca o mare parte din  cetatenii de pe raza com. G.F. sa cunoasca dorintele de  deplasare si ofertele de locuri de munca la cules de citrice in Spania.
In fapt, inculpatul B.I. se baza pe “unele promisiuni” ale unor angajatori  din Spania si pe posibilul ajutor ce putea fi oferit de catre fratele sau B.V., care s-a implicat in intarirea convingerii inculpatului privind obtinerea unor foloase materiale din exploatarea muncii altor persoane.
 La inlaturarea oricaror indoieli privind veridicitatea afirmatiilor inculpatului B.I. s-a adaugat si argumentul  precedentului creat de B.V., care “a reusit sa ofere locuri de munca” altor consateni, ce se aflau in acel moment pe teritoriul Spaniei si despre care se considera ca realizau veniturile promise de fratii B.
Aceste aspecte cu privire la conditiile de munca si plata nu au putut fi verificate de catre victime datorita timpului relativ scurt dintre momentul plecarii grupului condus de B.V. (septembrie 2009) si data stabilita ca zi a plecarii spre Spania de catre inculpatul B.I. (aproximativ inceputul lunii octombrie 2009).
Nu in ultimul rand, suportarea cheltuielilor de transport si asumarea implicarii in organizarea deplasarii spre Spania de catre inculpatul B.I. au fost alte motive ce au condus ca cele 23 de persoane vatamate sa accepte oferta de munca si deplasarea in conditiile stabilite de catre invinuit.
Din declaratiile  partilor vatamate a rezultat ca, din randul celor 23 de persoane, doar numitii V.M., I.D., O.G., C.G. si B.S. au fost contactati in mod direct de catre inculpatul B.I. si  doar acestora li s-au efectuat promisiunile descrise anterior.
Prin efectul comunicarii verbale a ofertei de munca, acestia au retransmis informatiile catre cunostintele lor, astfel ca, s-a ajuns la acceptarea conditiilor mincinoase de catre partile vatamate N.R., T.V., O.L., O.D., C.A., V.M., I.Z., B. N. (prin intermediul numitului O.G.), C.E., I.V., B. C.I., C.S. (prin zvon public), M.I., C.G. I. (prin intermediul numitului C.G.).
In cazul tuturor acestor persoane, indiferent de modalitatea transmiterii ofertei de munca, s-a stabilit o legatura de tip personal, fundamentata pe faptul ca, proveneau din acelasi sat T. din com. G.F. a judetului Bacau, aveau aceleasi intentii de a castiga sume de bani (conform ofertei de deplasare/munca in Spania) si, toti, au acceptat modul de organizare si conducere stabilit de catre initiatorul ofertei, respectiv inculpatul B.I.
In afara partilor vatamate N.R. si T.V., ambii din com. M., jud. Iasi, cunoscuti ai familiei O.G. si O.L. din com. G.F., jud. Bacau, toate celelalte persoanele mentionate anterior proveneau din acelasi mediu social, aveau aceeasi pregatire si locuiau in aceeasi zona cu inculpatul B.I., astfel ca s-a realizat cu usurinta emulatia in a se accepta conditiile mincinoase impuse.
In vederea realizarii deplasarii, inculpatul B.I. a luat legatura cu fratele sau B.V., aflat in Spania si a stabilit, prin diverse mijloace de comunicare modalitatea in care vor colabora, in scopul exploatarii noilor persoane ce vor fi aduse in Spania.
Astfel, pentru realizarea scopurilor infractionale cei doi frati B. au hotarat ca:
? fata de partile vatamate recrutate din randul consatenilor lor sa se asigure deplasarea acestora catre Spania (prin achizitionarea biletelor de calatorie de la o firma de transport) cu autovehicule ce asigurau in mod frecvent deplasarea persoanelor catre Spania.
In acest scop, fratii B. si-au asigurat mijloacele financiare necesare deplasarii/cazarii si hranei muncitorilor in Spania, prin contractarea unui imprumut bancar in valuta de la unitate bancara din Romania.
 Astfel, ca urmare a interceptarilor si inregistrarilor de convorbiri si comunicari telefonice a fost identificat un imprumut bancar (obtinut prin intermediari) folosit de catre fratii B. in scopul realizarii activitatilor infractionale privind transportarea/cazarea unui numar insemnat de persoane (consateni de-ai lor) din Romania catre Spania.
In intentia acestora se dorea ca sumele imprumutate sa fie recuperate din exploatarea, pe viitor, a muncii persoanelor vatamate si astfel sa se realizeze alte foloase materiale ilicite.
? inculpatul B.I. trebuia sa se deplaseze separat de ceilalti ( pe cale aeriana) in scopul efectuarii activitatilor premergatoare sosirii (pe cale terestra) a persoanelor vatamate.
Aceasta varianta a intelegerii prealabile a vizat contactarea angajatorilor din Spania in vederea identificarii posibilitatilor de exploatare prin munca a persoanelor ce urmau a veni din Romania.
Modul diferit de deplasare a inculpatul B.I. fata de ceilalti consateni demonstreaza, fara niciun fel de dubiu, aspectele unei intentii similare cu cele ale fratelui sau, B.V.
Astfel, daca B.V. era persoana care urma sa il ajute pe fratele sau la demararea si realizarea conditiilor de exploatare, celelalte  persoane implicate - angajatori din Spania -  urmau a fi pusi in legatura, in mod direct, cu inculpatul B.I. pentru a se stabili detaliile desfasurarii activitatilor lucrative in beneficiul lor.
In acest sens, organele de urmarire penala au identificat in cuprinsul insemnarilor olografe, din caietul de evidenta al lui B.V., un cetatean roman, cu prenumele “A.”, la care au fost exploatate persoanele conduse de catre B.V..
 Acesta din urma a fost identificat in persoana numitului C. A., zis “A. A.”Despre aceasta din urma, partea vatamata K.L.I. a afirmat in cuprinsul declaratiei sale (vol.IV, fl. 459 – 463) ca este unul dintre angajatorii pentru care a lucrat in Spania alaturi de grupul condus de B.I.
Fata de detaliile stabilite in cursul lansarii ofertei de munca la inceputul lunii octombrie 2008 inculpatul B.I. s-a deplasat cu o cursa aeriana in Spania, loc unde  s-a intalnit cu fratele sau.
Asa cum s-a stabilit sub forma intelegerii prealabile, sub indrumarea numitului C.S., partile vatamate N.R., O.D., O.L., O.G., C.A., V.M., I.Z., B.I., C.E.,V.M., M.I., B.M., I.V., I.A.M., I.D., C.G., B.S., T.V., B. C.I., B. N., C.G. I., K.L.I., s-au deplasat cu un autocar apartinand SC T.T. SRL – Sucursala Onesti, pana in localitatile  Valencia –Alzira – L Olleria Spania.
In zona autogarii din Valencia partile vatamate au fost asteptate de catre inculpatul B.I. si ulterior transportate intr-o camera de hotel inchiriata de catre fratii B.
Dupa ce s-au odihnit in acea noapte a sosirii, partile vatamate au fost transportate  de catre inculpatul B.I. pana in localitatea Xativa, loc unde cele 23 de persoane au fost cazate intr-un apartament cu trei camere, in vederea desfasurarii de activitati lucrative.
Intentia inculpatului B.I. era aceea de a asigura minimele conditii de exploatare a consatenilor sai si fata de aspectul cunoasterii legislatiei spaniole s-a interesat in a obtine documentele de sedere ale consatenilor sai.
In acest sens, inculpatul le-a preluat documentele de identitate romanesti si a solicitat de la autoritati vizele de sedere pe teritoriul spaniol.
In acelasi timp impreuna cu B.V. si cu C. A. s-a interesat de locurile de munca unde consatenii sai sa isi desfasoare activitatile lucrative.
Pe langa oferirea unor conditii de trai minime, la crearea de tensiuni intre consateni a contribuit si perioada ploioasa din acea perioada, fapt care i-a determinat pe angajatorii din Spania sa nu poata primii muncitori la munca datorita conditiilor improprii culesului de citrice.
In aceste conditii, fratii B. si-au vazut “sabotate” (de vremea capricioasa) castigurile pe care le preconizau inca din tara si, in acest scop, au mai solicitat sume de bani din Romania de la rudele lor.
Pentru a realiza sume mai mari de bani au hotarat ca sa isi achizitioneze propriile mijloace de transport persoane spre locurile de munca, astfel ca acele cheltuieli sa le parvina tot lor prin impunerea de noi retineri cu transportul.
Aspectul constatarii nerentabilitatii organizarii “afacerii” a determinat pe inculpatul B.I. sa devina amenintator si agresiv cu partile vatamate, astfel ca sa dea de inteles ca nu va tolera o opozitie la realizarea scopurilor sale.
In acest sens, B.I. a impus partilor vatamate ca pentru a scapa de datoriile acumulate cu transportul si hrana sa-si contacteze rudele din Romania pentru a le trimite sumele de bani in valuta necesare absolvirii de pretentiile financiare.
Relevant in acest sens este cazul partilor vatamate I.D. si a fiicei sale, care au telefonat la rude in Romania si care le-au trimis peste 1.000 de euro (prin vanzarea unui teren agricol din Romania), din care B.I. si-a oprit suma de 800 de euro pentru asa zisele cheltuieli efectuate cu cei doi, pe perioada de 3 saptamani de zile de la plecarea din Romania si cat au locuit pe teritoriul statului spaniol.
Intrucat persoanele cazate in conditii grele nu au mai suportat  restrictiile de deplasare si  atitudinea amenintatoare a fratilor B. au inceput sa discute intre ei posibilitatea de a scapa de sub influenta traficantilor.
 Conditiile grele si  insuportabile impuse de inculpatul B.I., B.V. si persoanele care il ajutau, au culminat cu intentia partilor vatamate N.R. si T.V. de a parasii apartamentul unde erau cazati si de a denunta faptele autoritatilor spaniole.
Metoda aleasa (escaladarea ferestrei apartamentului unde erau cazati) nu a fost una inspirata dar avea in vedere constrangerile anterioare si teama de a nu fi depistati de catre ceilalti colocatari, care il puteau anunta pe inculpatul B.I., cu consecinta determinarii unor noi atitudini violente din partea acestuia.
In aceste conditii, R.N. si T.V. au convenit ca de la etajul I al blocului unde erau cazati, cu ajutorul unui cearsaf, sa coboare aproximativ 5 metri pana la parter si sa realizeze denuntarea faptelor fratilor B.
 Datorita unor situatii imprevizibile, T.V. a cazut de la inaltime si a suferit leziuni grave in zona craniana si membrele inferioare.
Din raportul de expertiza medico-legala al I.M.L. Iasi nr.182/05.02.2010, rezulta ca sus-numitul a prezentat grave leziuni traumatice la nivelul piciorului drept – respectiv fracturi cominutive ale tibiei drepte, care s-au agravat ulterior si care au condus la osteomelita si tromboflebita vena femurala dreapta.
Din acelasi raport rezulta  ca acele leziuni necesita pentru vindecare peste 1 an si 4 luni de zile, datorita complicatiilor aparute, cu incapacitate totala de munca pe aceasta perioada (de la data examinarii – 05.02.2010, dupa care va reveni pentru o noua examinare medico-legala).
T.V. a fost internat imediat dupa caderea din apartamentul din Spania, localitatea L’olleria, intr-un spital din Valencia, apoi in Romania la Spitalele de Urgenta  din Iasi, apoi la Spitalul de Urgenta  Bucuresti.
Imediat partea vatamata N.R. a reusit, prin aceleasi mijloace, sa anunte politia spaniola din localitate, care au demarat cercetarile penale cuprinse in dosarul penal inaintat de catre autoritatile spaniole.
B.I. si Viorel au continuat sa-i exploateze pe cei ramasi, in aceleasi conditii de teroare si amenintare, ceea ce a facut ca majoritatea sa plece in Romania dupa ce-si achitau fortat sumele de bani solicitate de catre sus-numitii (cate 400 de euro) sau prin ajutorul dat de reprezentantii autoritatilor spaniole sau C.R.
Situatia de fapt descrisa mai sus este probata cu procesul-verbal de sesizare din oficiu, procesul verbal de identificare a partilor vatamate, adrese catre unitati bancare,  lista celor 23 de victime ale traficului de persoane prin munca in grupul condus de  B.I. de la inceputul lunii octombrie 2009 – fl. 1;- plansa foto cu fotografiile judiciare ale celor 23 de victime ale traficului de persoane prin munca – fl.4 – 10;  acte de identitate, declaratiile si documente depuse de numitii: N.R. – fl. 11- 27; T.V. – fl.28 – 66; O.G. – fl.67 – 80; O.L.– fl.81 – 94; O.D. – fl. 95 – 105; B. N. – fl.106 – 142; M.I. – fl. 143 – 159; V.M. – fl.160 – 179; I.Z. – fl.180 – 204; I.D. – fl.205 – 222; I.A.M.  – fl.223 – 240; I.V. – fl.241 – 259; B.S. – fl.260 – 272; B.I. – fl.273 – 296; B.M. – fl.297 – 324; C.A. – fl.325 – 343; V.M.  – fl. 344 – 368; C.E. – fl.369 – 393; C.G.  – fl.394 – 417; C.G. I. – fl.418 – 430; C.S. – fl.431 – 445; B. C.I. – fl.446 – 458; K.L.I. – fl.459 – 463;  documente in limba spaniola depuse de persoana vatamata K.I.L. fl.1 – 24, traducerea documentelor in limba spaniola depuse de persoana vatamata K.I.L. fl.25 – 62; - tabel cu situatia sumelor de bani realizate de inc. B.V. in Spania, conform insemnarilor olografe ale acestuia dintr-un caiet gasit cu ocazia perchezitiei la domiciliul sau – fl. 63-69; - lista celor 7 persoane care au plecat la munca in Spania, in grupul condus de  B.V. de la inceputul lunii septembrie 2009 – fl. 70;  - delegatii avocatiale, acte de identitate, declaratiile si documente depuse de numitii: N.I. – fl. 72 – 83; - lista celor 11 persoane care au plecat la munca in Spania, in grupul condus de  F.D. de la inceputul lunii septembrie 2009 – fl. 135;  delegatii avocatiale, acte de identitate, declaratiile si documente depuse de numitii: F.D. - fl. 136 -158; B. M.D. - fl. 159 – 161; B.S.  - fl. 162 – 166; B. A. fl. 167 – 170; B. I. Ioan  fl. 171 – 174 ; B. B. fl.175 – 177; B. V.  - fl. 178 – 182; B. D.I. - fl. 183 – 187; G.R. - fl. 188 – 191; T.R. -  fl.192-195; B. G. - fl. 196 – 198; - cereri de comisie rogatorii internationale formulate de DIICOT Serviciul Teritorial Bacau in dosarul 59D/P/2009 – fl. 199 – 237;- traduceri ale actelor judiciare intocmite de autoritatile spaniole fl. 1 - 77;- acte judiciare in limba spaniola expediate in urma comisiei rogatorii a unitatii noastre – fl. 78 – 219;- acte judiciare in limba spaniola expediate in urma comisiei rogatorii a unitatii noastre – fl. 1 – 361.
Atat in cursul urmaririi penale, cat si in fata instantei de judecata inculpatul nu a recunoscut faptele retinute in sarcina sa precizand ca, la momentul sosirii consatenilor sai a constatat ca una din persoanele ce ii oferise telefonic, locuri de munca in Spania, nu si-a tinut promisiunea, astfel ca, intentiile sale au fost deturnate de la scopul “nobil” pe care si l-a propus de la plecarea din Romania.
Aceste aspecte expuse de catre inculpat nu pot fi retinute de catre instanta ca fiind in totalitate corespunzatoare adevarului, incat se observa in mod vadit ca ele reprezinta aparari de ordin subiectiv ale inculpatului, facute din dorinta de a scapa de consecintele raspunderii penale sau cel putin a atenua impactul acestor consecinte.
Astfel, inculpatul B.I. a cunoscut de la fratele sau B.V. situatia ofertelor de munca in Spania si doar in acest scop s-a deplasat in aceasta tara.
Oricare ar fi situatia necunoasterii unor aspecte privind situatia implicarii viitoare nu se pot ignora situatiile privind: achitarea contravalorii si organizarea deplasarii, din Romania spre Spania a partilor vatamate; contactul direct cu fratele sau (B.V.) si ajutorul dat de acesta pentru realizarea deplasarii/cazarii  pe teritoriul Spaniei a partilor vatamate; preluarea victimelor de la locul de intalnire; conditiile precare de cazare, hrana si lipsa retribuirii; nerespectarea conditiilor afirmate in cadrul ofertei de munca si evitarea incheierii unor forme legale de desfasurare a activitatilor lucrative.
De asemenea, din  traducerea documentelor depuse de catre partea vatamata K.L.I. ca, legalizarea activitatilor lucrative a avut loc in luna noiembrie 2009 (vol.V, fl. 31-32), imediat dupa declansarea activitatilor de urmarire penala de catre autoritatile judiciare spaniole, ca urmare a accidentului survenit in legatura cu partea vatamarta T.V.
Incheierea in forma legala a unor documente (privind activitatile lucrative desfasurate de catre partile vatamate mentionate anterior) s-a dorit a fi o acoperire a activitatilor ilicite desfasurate pana in perioada octombrie – noiembrie 2009.
Faptul ca acele conditii de munca oferite consatenilor sai erau in totala discordanta cu cele expuse mincinos in Romania este demonstrat si de evolutia dramatica a evenimentelor din Spania, evenimente care au culminat cu autoaccidentarea partii vatamate T.V.
Mai mult, din declaratiile partilor vatamate de retine faptul ca B.I. a impus partilor vatamate ca pentru a scapa de datoriile acumulate cu transportul si hrana sa-si contacteze rudele din Romania pentru a le trimite sumele de bani in valuta necesare absolvirii de pretentiile financiare.
Relevant in acest sens este cazul partilor vatamate I.D. si a fiicei sale, care au telefonat la rude in Romania si care le-au trimis peste 1.000 de euro (prin vanzarea unui teren agricol din Romania), din care B.I. si-a oprit suma de 800 de euro pentru asa zisele cheltuieli efectuate cu cei doi, pe perioada de 3 saptamani de zile de la plecarea din Romania si cat au locuit pe teritoriul statului spaniol.
Intrucat persoanele cazate in conditii grele nu au mai suportat  restrictiile de deplasare si  atitudinea amenintatoare a fratilor B. au inceput sa discute intre ei posibilitatea de a scapa de sub influenta traficantilor.
 Conditiile grele si  insuportabile impuse de inculpatul B.I., B.V. si persoanele care il ajutau, au culminat cu intentia partilor vatamate N.R. si T.V. de a parasii apartamentul unde erau cazati si de a denunta faptele autoritatilor spaniole.
Metoda aleasa (escaladarea ferestrei apartamentului unde erau cazati) nu a fost una inspirata dar avea in vedere constrangerile anterioare si teama de a nu fi depistati de catre ceilalti colocatari, care il puteau anunta pe inculpatul B.I., cu consecinta determinarii unor noi atitudini violente din partea acestuia.
In aceste conditii, R.N. si T.V. au convenit ca de la etajul I al blocului unde erau cazati, cu ajutorul unui cearsaf, sa coboare aproximativ 5 metri pana la parter si sa realizeze denuntarea faptelor fratilor B..
 Datorita unor situatii imprevizibile, T.V. a cazut de la inaltime si a suferit leziuni grave in zona craniana si membrele inferioare.
Din raportul de expertiza medico-legala al I.M.L. Iasi nr. 182/05.02.2010, rezulta ca sus-numitul a prezentat grave leziuni traumatice la nivelul piciorului drept – respectiv fracturi cominutive ale tibiei drepte, care s-au agravat ulterior si care au condus la osteomelita si tromboflebita vena femurala dreapta.
Din acelasi raport rezulta  ca acele leziuni necesita pentru vindecare peste 1 an si 4 luni de zile, datorita complicatiilor aparute, cu incapacitate totala de munca pe aceasta perioada (de la data examinarii – 05.02.2010, dupa care va reveni pentru o noua examinare medico-legala).
T.V. a fost internat imediat dupa caderea din apartamentul din Spania, localitatea L’olleria, intr-un spital din Valencia, apoi in Romania la Spitalele de Urgenta  din Iasi, apoi la Spitalul de Urgenta „” Bucuresti.
Imediat partea vatamata N.R. a reusit, prin aceleasi mijloace, sa anunte politia spaniola din localitate, care au demarat cercetarile penale cuprinse in dosarul penal inaintat de catre autoritatile spaniole.
Fata de aceasta situatie s-a pus in discutia partilor de catre instanta si schimbarea de incadrare juridica potrivit dispozitiilor art.334 Cod pr.penala, din art.12 alin.1,2 lit.a din Legea nr.678/2001 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, in art.12 alin.1, 2 lit.a si b din Legea nr.678/2001 cu aplicarea art.41 alin.2 din Cod penal.
In ceea ce priveste depozitiile unor martori din lucrari si a unora din partile vatamate acestea trebuie avute in vedere cu foarte mare circumspectie din pricina relatiilor speciale existente intre aceste persoane si inculpat determinata de calitatile lor de vecini, consateni din satul T., com. G.F. jud. Bacau.
 Este de la sine inteles ca aceeasi situatie obiectiva (a locului natal si vecinatatea) a determinat si schimbarea unor declaratii si manifestari de vointa privind participarea in cadrul procesului penal.
Astfel, se retine ca au renuntat la calitatea lor de parti vatamate/parti civile victimele C.A., V.M., C.G., C.S., C.G. I., B.M., B.S. si C.E.
In drept, faptele inculpatului B.I. intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor prevazute de art.12 alin.1, 2 lit.a si b din Legea nr.678/2001 cu aplicarea art.41 alin.2 din Cod penal, prin schimbarea incadrarii juridice din art.12 alin.1,2 lit.a din Legea nr.678/2001 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal si art.8 din Legea nr.39/2003 cu referire la art.323 alin.1 Cod penal, texte de lege in baza caruia se va dispune condamnarea sa.
Fiind stabilita vinovatia inculpatului  se va dispune condamnarea acestuia, urmand a se tine seama de criteriile generale de individualizare cuprinse in art.72 din Cod penal, respectiv gradul ridicat de pericol social al faptelor savarsite, rezonanta sociala a unor asemenea fapte grave cum este traficul de persoane – infractiuni de o amploare deosebita care aduc atingere uneia dintre cele mai importante valori ocrotite de legea penala, respectiv demnitatea persoanei si chiar a sanatatii acesteia, reprezentand totodata una dintre cele mai grave forme de criminalitate organizata - , conditiile si imprejurarile concrete in care au fost savarsite faptele, precum si datele ce caracterizeaza persoana inculpatului care a avut o pozitie nesigura pe parcursul procesului penal, negand cu vehementa faptele retinute in sarcina sa si faptul ca acesta a mai cunoscut rigorile legii penale, fiind cunoscut cu antecedente penale.
Astfel, se retine ca prin sentinta penala nr.22 din 21.01.2009 a Judecatoriei Moinesti inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani inchisoare, iar prin  sentinta penala nr.100 din 20.02.2008 a Tribunalului Bacau acesta a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani inchisoare.
Avandu-se in vedere ca inculpatul a comis faptele din prezenta cauza inainte de pronuntarea hotararilor mentionate anterior sau pana la ramanerea definitiva a acestora si prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepselor urmeaza ca in cauza sa se dispuna potrivit art.85 din Cod penal, anularea suspendarii conditionate a executarii pedepselor  aplicate anterior, urmand ca acestea sa fie contopite cu pedepsele aplicate in cauza.
Se va aplica inculpatului si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza a-II-a si lit.b din Cod penal;
De asemenea, se va interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza a-II-a si lit.b din Cod penal in conditiile si pe durata prevazute de art.71 alin.2 din Cod penal.
Fata de datele cauzei, Tribunalul apreciaza ca scopul educativ al pedepsei ce se va aplica  inculpatului poate fi atins numai cu executare intr-un loc de detentie.
Pe latura civila, se va lua act ca partile vatamate O.G., O.L., B. N., M.I., V.M., I.Z., O.D., B. C.I., I.V. si K.L.I. nu s-au constituit parti civile in prezenta cauza.
Se va dispune scoaterea din cauza a lui : C.A., V.M., C.G., C.S., C.G. I., B.M., B.S. si C.E. care nu au dorit sa participe in cauza in calitate de parti vatamate si parti civile.
De asemenea, se va constata ca celelalte parti vatamate s-au constituit parti civile in cauza dupa cum urmeaza: I.D. cu suma de 1000 euro daune materiale (reprezentand suma de bani  care i-a fost trimisa de acasa de rude si pe care i-a dat-o inculpatului);  N.R. cu suma de 1200 euro daune materiale, bani pe care i-ar fi castigat daca ii erau asigurate conditiile de munca promise la plecare si suma de 2000 euro daune morale; T.V. cu suma de 35.000 euro daune morale si 5000 euro daune materiale, reprezentand bani pe care i-ar fi castigat daca ii erau asigurate conditiile de munca promise la plecarea din tara, venituri ulterioare pentru ca nu a mai putut munci datorita infirmitatii cu care a ramas, cheltuieli de spitalizare si transport din Spania in Romania cand s-a intors acasa; I.A.M. cu suma de 400 euro daune materiale, suma ce reprezinta banii trimisi de acasa pentru a se intoarce in Romania; B.I. cu suma de 5000 euro daune materiale, bani pe care trebuia sa-i obtina daca ii erau asigurate conditiile de munca promise la plecarea din tara si 2000 euro daune morale.
Din declaratiile coroborate ale partilor vatamate si ale partilor civile, rezulta in mod cert oferta facuta de inculpat atunci cand a recrutat partile, constand in promisiunea mincinoasa a obtinerii unui loc de munca in strainatate, astfel ca instanta va retine ca fiind dovedit prejudiciul materiale suferit de partile civile, astfel ca apreciaza ca fiind intemeiate cererile acestora de a fi obligat inculpatul la plata acestor despagubiri reprezentand salariul promis si cuvenit, precum si cheltuielile ocazionate de vatamarea partii civile T.V. care constau in cheltuieli de spitalizare, faptul ca nu a mai putut munci datorita urmarilor  produse (infirmitate fizica a acestuia) si cheltuieli de transport ocazionate de intoarcerea in tara.
In consecinta, Tribunalul constata ca sunt intrunite conditiile raspunderii civile delictuale, respectiv: exista fapta ilicita (infractiunea), exista prejudiciu cert si nerecuperat (asa cum  s-a analizat in considerentele ce preced), exista raport de cauzalitate intre fapta si prejudiciu si exista vinovatia inculpatului sub forma intentiei.
Potrivit codului civil orice fapta a omului care cauzeaza altuia prejudiciu obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara.
Aceste texte de lege care folosesc termenul general de „prejudiciu” fara a distinge, in raport cu caracterul material sau moral al acestuia, trebuie interpretate in sensul ca urmeaza a fi reparate atat prejudiciile materiale, cat si cele morale cauzate prin fapte ilicite.
Victimele unor infractiuni de natura celor comise de inculpat au dreptul la repararea prejudiciului nepatrimonial, acest  prejudiciu constand in suferintele fizice si psihice pe care le-au suportat de pe urma faptului ilicit.
Existenta unui atare prejudiciu rezulta din probele administrate in cauza, Tribunalul apreciind ca obligarea inculpatului la plata sumei de cate 1000 Euro partilor civile N.R. si B.I., respectiv suma de 2000  Euro partii civile T.V. cu titlu de daune morale corespunde cerintelor unei juste si integrale despagubiri in sensul art.14 din Cod pr.penala.
Se va constata ca partile vatamate au fost asistate de avocat oficiu.
Se va constata ca inculpatul a fost asistat de avocat ales.
Vazand si dispozitiile art.191 Cod pr.penala.
Instanta condamna inculpatul B.I., pentru savarsirea urmatoarelor  infractiuni :
-art.12 alin.1, 2 lit.a, b din Legea nr.678/2001  cu aplicarea art.41 al.2 Cod penal prin schimbarea incadrarii juridice din art.12 alin.1,2 lit.a din Legea nr.678/2001 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, la pedeapsa de 7 ani inchisoare si 4 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza a-II-a si lit.b din Cod penal;
-art.8 din Legea nr.39/2003 cu referire la art.323 alin.1 Cod penal, la pedeapsa de 5 ani inchisoare;
In baza art.85 Cod penal dispune anularea suspendarii conditionate a pedepsei de 3 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.22 din 21.01.2009 a Judecatoriei Moinesti ramasa definitiva la 5.10.2010 prin nerecurare pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art.9 alin.l lit.b din Legea nr.241/2005 cu aplicarea art.13 din Cod penal.
Dispune anularea suspendarii conditionate a pedepsei de 2 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.100 din 20.02.2008 a Tribunalului Bacau ramasa definitiva prin decizia penala nr.2605 din 29.06.2011 a I.C.C.J. pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art.215 alin.2 si 3 din Cod penal cu aplicarea art.74 lit.a si art.76 lit.c din Cod penal.
Contopeste pedepsele aplicata in cauza si  cele doua pedepse pentru care s-a dispus anularea suspendarii conditionate a executarii pedepsei, in pedeapsa cea mai grea  de 7 ani inchisoare si 4 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza a-II-a si lit.b din Cod penal;
Pedeapsa de executat: 7 (sapte) ani inchisoare si 4 (patru) ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza a-II-a si lit.b din Cod penal;
Interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art.64 lit.a teza a-II-a si lit.b din Cod penal in conditiile si pe durata prevazute de art.71 alin.2 din Cod penal.
 Ia act ca partile vatamate O.G., O.L., B. N., M.I., V.M., I.Z., O.D., B. C.I., I.V. si K.L.I. nu s-au constituit parti civile in cauza.
Dispune scoaterea din cauza a lui: C.A., V.M., C.G., C.S., C.G. I., B.M., B.S. si C.E. care nu au dorit sa participe in cauza in calitate de parti vatamate si parti civile.
Obliga inculpatul la plata despagubirilor civile catre partile civile dupa cum urmeaza:
-suma de 1000 euro echivalentul in lei la data punerii in executare, reprezentand daune materiale catre partea civila I.D.
-suma de 1200 euro echivalentul in lei la data punerii in executare, reprezentand daune materiale si suma de 1000 euro echivalentul in lei la data punerii in executare cu titlu de daune morale catre partea civila N.R.
-suma de 5000 euro echivalentul in lei la data punerii in executare, reprezentand daune materiale si suma de 2000 euro echivalentul in lei la data punerii in executare cu titlu de daune morale catre partea civila T.V.
-suma de 400 euro echivalentul in lei la data punerii in executare, reprezentand daune materiale catre partea civila I.A.M., si
-suma de 5000 euro echivalentul in lei la data punerii in executare, reprezentand daune materiale si suma de 1000 euro echivalentul in lei la data punerii in executare cu titlu de daune morale catre partea civila B.I..
Constata ca partile vatamate au fost asistate de avocati oficiu.
Constata ca inculpatul a fost asistat de avocat ales.
In baza art.191 Cod pr.penala obliga inculpatul la plata sumei de 1800 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
Cu drept de apel in 10 zile de la pronuntare pentru inculpat si de la comunicare pentru celelalte parti.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni prevazute in legi si decrete

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Anulare act administrativ - Hotarare nr. 867 din data de 02.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Anulare act - Hotarare nr. 721 din data de 04.05.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Nulitate act juridic - Hotarare nr. 615 din data de 19.09.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Debite intre societati comerciale - Hotarare nr. 403 din data de 14.07.2017
Reziliere contract - Hotarare nr. 262 din data de 23.03.2018
Contestatie la executare - Hotarare nr. 220 din data de 30.01.2018
Litigiu Curtea de Conturi - Hotarare nr. 176 din data de 01.03.2018
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018