InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bacau

Masuri educative

(Sentinta penala nr. 554 din data de 02.12.2014 pronuntata de Tribunalul Bacau)

Domeniu Masuri de siguranta si educative | Dosare Tribunalul Bacau | Jurisprudenta Tribunalul Bacau

Prin rechizitoriul procurorului de la parchetul de pe langa Tribunalul Bacau nr. 366/P/2013 din 14.05.2013 s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
- T.D.M., in stare de arest preventiv, pentru comiterea infractiunilor de tentativa la omor calificat prev. de art. 20 rap. la art. 174-175 lit. i cod penal 1969 cu aplicarea art. 99 al. 3 si 73 lit. a teza I cod penal 1969, deoarece in data de 23.04.2013, in jurul orelor 21.00, inculpatul T.D.M., in timp ce se afla in parcarea situata in fata blocului din municipiul Bacau, in urma unui conflict cu persoana vatamata I.G.V., l-a lovit pe acesta din urma cu un cutit in zona gatului cauzandu-i o plaga taiata profunda, leziune care a necesitat 25-30 de zile de ingrijiri medicale pentru vindecare si care a fost de natura a pune in primejdie viata persoanei vatamate,  si port fara drept e cutit prevazuta de art. 2 al. 1 pct. 1 Lg. 61/1991 cu aplicarea art. 99 al. 3 cod penal deoarece in data de 23.04.2013 inculpatul T.D.M. a purtat, fara drept, un cutit tip briceag in locuri si imprejurari in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica si l-a folosit la savarsirea infractiunii de tentativa de omor asupra persoanei vatamate I.G.V. ambele cu aplicarea art. 33 lit. a C.p.
- I.G.V. pentru savarsirea infractiunilor de lovire sau alte violente prev. de art. 180 al. 2 cod penal 1969 cu aplicarea art. 99 al. 3 cod penal 1969 intrucat in data de 23.04.2013, in jurul orelor 21.00, numitul I.G.V., in timp ce se afla in parcarea situata in fata blocului din municipiul Bacau, a avut un conflict cu numitul T.D.M.in timpul caruia l-a lovit pe acesta din urma cu pumnii si picioarele in zona fetei si a genunchiului, cauzandu-i leziuni corporale care au necesitat 3-4 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare.
- L.M. pentru comiterea infractiunii de lovire sau alte violente prev. de art. 180 al. 2 cod penal 1969 cu aplicarea art. 75 lit. c cod penal 1969 deoarece in data de 23.04.2013, in jurul orelor 21.00, impreuna cu numitul I.G.V., l-au agresat fizic pe numitul T.D.M. cauzandu-i leziuni corporale care au necesitat 3-4 zile de ingrijiri medicale si, totodata, l-a ajutat (sprijinit) pe numitul I.G.V. pentru ca acesta sa il agreseze fizic pe numitul T.D.M..
Prin incheierea judecatorului de camera preliminara nr. 19P/6.03.2014 s-a constatat legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul Pachetului de pe langa Tribunalul Bacau nr. 366/P/2013 din 14.05.2013, a administrarii probatoriilor si a efectuarii actelor de urmarire penala si s-a dispus inceperea judecatii cauzei privindu-i pe cei 3 inculpati.
La termenele din 17.04.2014, respectiv, 20.05.2014, cei 3 inculpati au declarat in fata instantei ca stiu pentru comiterea caror infractiuni au fost trimisi in judecata, le recunosc asa cum au fost retinute in rechizitoriu, cunosc probele administrate in faza de urmarire penala pe care si le insusesc si solicita sa fie judecati conform procedurii recunoasterii invinuirii prev. de art. 374 al. 4 cod pr. penala.
Instanta, dupa ascultarea procurorului si a partilor, constatand cererile intemeiate, le-a admis conform art. 375 cod pr. penala.
Din probatoriul administrat in faza de urmarire penala, precum si in fata instantei – pe latura civila si in circumstantiere, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
In data de 23.04.2013, in jurul orelor 20.30-21.00, inculpatul T.D.M. se deplasa impreuna cu martorele B.M.A. si G.I. pe aleea situata in fata blocului din municipiul Bacau (respectiv in spatele gradinitei din municipiul Bacau) iar la un moment dat s-au intalnit cu inculpatii I.G.V. si L.M..
Inc. I.G.V. l-a salutat pe inculpatul T.D.M. dupa care i-a reprosat acestuia din urma faptul ca ar avea are o relatie de prietenie cu numita B.M.A. (fosta prietena a inc. I.G.V.).
Intre inculpatul T.D.M. si persoana vatamata I.G.V. a inceput o discutie contradictorie dupa care cei doi au inceput sa isi adreseze cuvinte jignitoare si sa se imbranceasca.
Imediat, inc. I.G.V. l-a lovit cu pumnul in zona fetei pe inc. T.D.M. iar acesta din urma s-a retras putin in spate.
Persoana vatamata I.G.V. s-a indreptat catre inculpatul T.D.M. cu intentia de a-l agresa fizic iar acesta din urma a incercat sa-l loveasca pe persoana vatamata insa nu a reusit.
In conflictul dintre inculpatii I.G.V. si T.D.M. a intervenit si inc. L.M. care l-a lovit si el cu pumnul in zona corpului (umarul stang) pe inc.T.D.M..
Apoi, inc. T.D.M. a fugit dupa autoturismele care erau parcate in zona (langa gardul gradinitei) fiind urmarit de inculpatii I.G.V. si L.M..
In momentul in care inc. T.D.M. a ajuns intre doua autoturisme care erau parcate langa gard a fost ajuns de inc. I.G.V. iar cei doi au inceput sa se imbranceasca din nou.
Inc. T.D.M. a reusit sa fuga prin spatiul dintre autoturismul si gardul gradinitei insa in momentul in care a ajuns  langa autoturismul de culoare alb, a fost ajuns din nou de inc. I.G.V. care l-a prins de haine si a inceput sa-l imbranceasca.
Atunci, inc. T.D.M. a scos un cutit tip briceag si l-a taiat in zona gatului pe inc. I.G.V., dupa care a fugit de la fata locului.
Dupa savarsirea faptei persoana vatamata a fost transportata la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau unde i-au fost acordate ingrijiri medicale.
Cu ocazia cercetarii la fata locului, pe aleea din fata blocului au fost identificate mai multe portiuni cu stropi de culoare brun-roscata, cu aspect de sange.
De asemenea, in zona parcarii de langa respectiva alee, langa gardul gradinitei, au fost identificate mai multe autoturisme parcate iar pe plafoniera si pe portiera stanga spate autoturismului de culoare gri metal, au fost identificati mai multi stropi de sange, cu urme de scurgere, orientati de sus in jos si care par ca au fost creati prin improscare, iar pe capota motor, in zona farurilor au fost identificate mai multe urme dinamice si fragmente digitale si palmare.
In dreapta autoturismului a fost identificat autoturismul de culoare albastru, iar pe capota motor a acestuia, deasupra farului din partea stanga, au fost identificate urme dinamice si fragmente de urme digitale si palmare.
In stanga autoturismului a fost identificat autoturismul de culoare alba, (parcat cu spatele catre gardul gradinitei) iar spatiul dintre autoturism si gard este blocat cu un cauciuc de autoturism. In urma examinarii acestui autoturism nu au fost identificate urme sau alte mijloace materiale de proba.
In urma examinarii comparative a urmelor ridicate cu ocazia cercetarii la fata locului s-a constatat ca acestea au fost create de inculpatii T.D.M. si L.M..
Cu ocazia examinarii hainelor inculpatului T.D.M. s-a constatat ca geaca pe care acesta o purta la momentul conflictului cu persoana vatamata I.G.V. si cu inc. L.M. prezinta o ruptura, in zona de sub bratul stang.
Inculpatul T.D.M. a indicat organelor de urmarire la locul unde a aruncat cutitul tip briceag cu care l-a taiat in zona gatului pe persoana vatamata I.G.V., respectiv langa un gard din beton ce imprejmuieste supermarketul P. din municipiul Bacau.
Organele de urmarire penala au procedat la ridicarea cutitului tip briceag iar in urma examinarii s-a constatat ca acesta prezinta, pe lama cutitului, mai multi stropi cu aspect de sange.
Prin raportul de constatare medico-legala nr. 1021 din data de 25.04.2013 intocmit de SML Bacau s-a concluzionat ca inc. I.G.V. prezinta o plaga cervicala anterior lateral si posterior stanga, complexa, cu interesare vasculara, nervoasa si musculara, in soc hemoragic initial; leziunile s-au putut produce prin lovire cu corp intepator-taietor (cutit etc), pot data din data de 23.04.2013 si necesita 25-30 de zile de ingrijiri medicale pentru vindecare daca nu survin complicatii; leziunile cervicale profunde au interesat vase sanguine importante, cu sangerare abundenta, generand soc hemoragic si astfel au fost de natura a pune in primejdie viata persoanei vatamate.
Prin raportul de constatare medico-legala nr. 1020 din data de 24.04.2013 s-a concluzionat ca inc. T.D.M. prezinta contuzie buza si genunchi drept ce s-au putut produce prin loviri cu si de corpuri dure, leziunile pot data din data de 24.04.2013 si necesita 3-4 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare.
La retinerea situatiei de fapt, instanta a avut ca mijloace de proba: Proces - verbal de cercetare la fata locului, Planse fotografice cu ocazia cercetarii la fata locului; Adresa IPJ Bacau; Proces - verbal de conducere in teren - fl. 30-31 si planse foto; Plansa foto examinare inculpat; Proces-verbal de ridicare a obiectelor de imbracaminte si plansa foto aferenta; Concluzii medicale ale SML Bacau nr. 1020/24.04.2013; Adresa SJML Bacau (olograf); Concluzii medico - legale ale SML Bacau nr. 1021/25.05.2013; Foaie clinica de observatie clinica generala; depozitiile martorilor B.M.A., G.I. M.; P.V.; D.A.; D.D.N.; Z.G.; I.G.T. toate coroborate cu declaratiile inculpatilor care recunosc si regreta faptele - inc. I.V.; Declaratie olograf L.M.; Declaratie inc. L.M.; Declaratii inc. T.D.M..
In drept, faptele inc. T.D.M. intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de tentativa la omor calificat prev. de art. 20 rap. la art.  174 al. 1-175 al. 1 lit. i cod penal 1969 cu aplicarea art. 99 cod penal 1969 si port fara drept de cutit prev. de art. 2 al. 1 pct. 1 Lg. 61/1991 cu aplicarea art. 99 al. 3 cod penal 1969.
Din probele administrate in cauza rezulta, fara dubiu, intentia inculpatului T.D.M. de a o ucide pe persoana vatamata I.G.V., rezultat care nu s-a produs datorita faptului ca acesta din urma a fost transportat la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau unde a fost operat.
Astfel, din actele dosarului rezulta ca inculpatul a lovit persoana vatamata un cutit tip briceag cu lama in lungime de 8,5 cm – obiect intepator-taietor de natura a produce moartea unei persoane, in zona capului sau a gatului – zona vitala, unde se afla importante vase de sange, cu o intensitate ridicata si i-a cauzat o plaga cervicala anterior lateral si posterior stanga, complexa, cu interesare vasculara, nervoasa si musculara, in soc hemoragic initial, leziune care a interesat vase sanguine importante, cu sangerare abundenta si a generat soc hemoragic si astfel au fost de natura a pune in primejdie viata persoanei vatamate – urmari care ar fi putut duce la moartea persoanei vatamate.
Aceste aspecte denota faptul ca inculpatul T.D.M. a prevazut eventualitatea producerii decesului persoanei vatamate I.G.V. si, chiar daca nu a urmarit producerea acestui rezultat, a acceptat aceasta posibilitate.
In favoarea inculpatului T.D.M. instanta va retine circumstanta atenuanta prevazuta de art. 75 lit. b din Codul penal privind depasirea limitelor legitimei aparari (excesul scuzabil).
Astfel, in cauza sunt indeplinite conditiile prevazute de lege privind existenta unui atac indreptat impotriva inculpatului T.D.M. si o parte din conditiile prevazute de lege pentru aparare, insa nu este indeplinita conditia privind proportionalitatea apararii cu atacul.
In ceea ce priveste conditiile prevazute de lege privind atacul indreptat impotriva inculpatului T.D.M. se constata, urmatoarele:
- atacul este material, fiind reprezentat de actiunea violenta a persoanei vatamate I.G.V. si, ulterior, a numitului L.M. – care l-au lovit pe inculpatul T.D.M. in zona fetei si a corpului, (cauzandu-i leziuni corporale care au necesitat 3-4 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare) dupa care l-au urmarit cu intentia de a-l agresa fizic;
- atacul este direct, fiind reprezentat de actiunea violenta a numitilor I.G.V. si L.M. a fost indreptata nemijlocit impotriva inculpatului T.D.M.;
- atacul este actual, respectiv in momentul in care inculpatul T.D.M. l-a lovit cu cutitul in zona gatului pe persoana vatamata acesta era agresat fizic si urmarit de numitii I.G.V. si L.M.
- atacul este injust si consta lovirea inculpatului T.D.M. de catre numitii I.G.V. si L.M., fapte care intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente prevazuta de art. 180 al.2 C.p.
- atacul a fost indreptat impotriva inculpatului T.D.M. - care s-a aparat,
- atacul a pus in pericol grav persoana inculpatului T.D., respectiv integritatea corporala a acestuia - care a fost vatamat corporal prin actiunea violenta a numitilor I.G.V. si L.M.;
In ceea ce priveste conditiile prevazute de lege privind apararea efectuata de inculpatul T.D.M. se constata ca acestea sunt indeplinite doar in parte, respectiv:
- apararea a fost realizata printr-o fapta prevazuta de legea penala (tentativa de omor calificat),
- apararea a fost precedata de atac, respectiv de actiunea violenta a persoanei vatamate I.G.V. si, ulterior, a numitului L.M. – care l-au lovit pe inculpat in zona fetei si a corpului;
- actiunea de aparare a fost savarsita de persoana atacata, respectiv de inculpatul T.D.M.;
- actiunea de aparare a fost indreptata impotriva atacatorului, respectiv a persoanei vatamate I.G.V.;
Totusi, in cauza se constata ca nu este indeplinita conditia privind proportionalitatea apararii inculpatului T.D.M. cu atacul indreptat impotriva sa.
Astfel, inculpatul T.D.M., dupa ce a fost lovit de persoana vatamata si de numitul L.M., fiind urmarit de acestia din urma, a fugit si s-a refugiat dupa mai multe autovehicule parcate in zona insa, in momentul in care a fost ajuns de persoana vatamata, a reactionat excesiv si disproportionat, respectiv a scos din buzunar un cutit tip briceag si l-a taiat pe acesta din urma in zona gatului – zona vitala.
In cauza nu se poate retine existenta unui exces justificat avand in vedere ca apararea inculpatului fata de atacul persoanei vatamate a fost disproportionata, nu a fost determinata de o stare de tulburare sau de temere (tinand seama de modul de savarsire a faptelor de lovire indreptate impotriva sa – respectiv cu pumnii si picioarele) si exista o disproportie vadita intre gravitatea pericolului in care se afla inculpatul si fapta sa de lovire cu un cutit in zona gatului a indreptata impotriva persoanei vatamate (leziune care a pus in pericol viata acesteia din urma).
Inculpatul avea posibilitatea de a se apara in alt mod (cu pumnii si picioarele) sau de a-l lovi pe persoana vatamata cu cutitul intr-o zona nevitala.
In subsidiar, se constata ca inculpatul T.D.M. i-a cauzat persoanei vatamate I.G.V. o leziune (cicatrice) in zona gatului, urmare care constituie un prejudiciu estetic ce se incadreaza in notiunea de „slutire” in sensul prevazuta de art. 182 al.2 C.p. intrucat aspectul normal al fetei nu poate fi restabilit printr-un proces normal de vindecare.
Totusi, aceasta urmare imediata a faptei inculpatului T.D.M. caracteristica infractiunii de vatamare corporala grava se absoarbe in mod natural in continutul infractiunii de tentativa de omor calificat prevazuta de art. 20 C.p. raportat la art. 174-175 lit.i C.p motiv pentru care se va retine doar aceasta din urma infractiune.
Prin incheierea din 20.05.2014 instanta a respins cererea inc. I.G.V. de schimbarea a incadrarii juridice a faptei in tentativa la omor calificat cu retinerea premeditarii intrucat din probatoriul administrat rezulta ca inc. T. nu a premeditat comiterea faptei prin purtarea briceagului asupra sa, ci doar il avea pentru a se apara in caz de este atacat tocmai cum s-a si intamplat, de inc. I. Daca ar fi premeditat fapta, inc. T. l-ar fi atacat pe inc. I.G.V. in momentul in care l-a vazut pe cesta si nu ar fi asteptat ca I. si L. sa-l hartuiasca efectiv cu lovituri cu pumnii si picioarele, de fiecare data inc. T. incercand sa se scape cu fuga si sa evite orice alt conflict cu atacatorii.
In drept, fapta inc. I.G.V. intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente prev. de art. 180 al. 2 cod penal 1969 cu aplicarea art. 99 al. 3 cod penal 1969 pentru care se va dispune condamnarea lui.
De asemenea, fapta inc. L.M. intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente prev. de art. 180 al. 2 cod penal 1969 cu aplicarea art. 75 lit. c cod penal 1969 pentru care va fi condamnat.
Instanta apreciaza ca legea penala mai favorabila sub aspectul incadrarii juridice pentru inc. T. si a sanctiunii care se aplica inculpatilor minori pentru inc. T. si I. este Codul penal nou, motiv pentru care instanta le va aplica dispozitiile codului penal in vigoare de la 1.02.2014.
Astfel, fapta inc. I.G.V. va fi recalificata in prevederile art. 193 al. 2 cod penal cu aplicarea art. 113 rap. la art. 118 cod penal si art. 5 cod penal pentru care va fi condamnat.
Instanta, in baza art. 386 cod pr. penala va schimba incadrarea juridica a faptei inc. T.D.M. din tentativa la omor calificat prev. de art. 20 rap. a art. 174 al. 1 -175 al. 1 lit. i cod penal 1969 cu aplicarea art. 99 cod penal 1969 in tentativa la omor prev. de art. 32 rap. la art. 188 al. 1 cod penal cu aplicarea art. 113 cod penal si art. 5 cod penal.
Intrucat infractiunea de port ilegal de cutit s-a dezincriminat, instanta va dispune achitarea inc. T. pentru comiterea infractiunii prev. de art. 2 al. 1 pct. 1 Lg. 61/1991 potrivit art. 396 al. 5 rap. la art. 16 al. 1 lit. b teza I cod pr. penala si art. 4,5 cod penal.
La individualizarea sanctiunii aplicate inc. T. instanta a avut in vedere imprejurarile concrete ale comiterii faptei, gravitatea ei deosebita, valoarea sociala suprema ocrotita de lege ce a fost incalcata – viata omului, consecintele si mai grave ce se puteau produce daca nu interveneau medicii, precum si atitudinea victimei care l-a atacat cu pumnii si picioarele impreuna cu inc. L. de cateva ori anterior pe inc. T. pana cand acesta a scos cutitul, periculozitatea infractorului care nu poseda antecedente penale, a recunoscut si regreta sincer fapta comisa, este elev, s-a prezentat la fiecare termen de judecata, retinandu-se disp. art. 75 lit. b cod penal si art. 396 al. 10 cod pr. penala.
Fata de toate acestea, instanta apreciaza ca aplicarea masurii educative neprivative de libertate a asistarii zilnice pe o perioada de 6 luni sub coordonarea Serviciului de Probatiune din cadrul Tribunalului Bacau este necesara si suficienta pentru reeducarea inculpatului alaturi de parintii sai care il vor supraveghea indeaproape pentru ca astfel de accidente sa nu mai aiba loc in viata inculpatului.
Potrivit ar. 121 cod penal inc. T.D.M. va trebui sa respecte urmatoarele obligatii:
- sa urmeze un curs de pregatire scolara sau de formare profesionala;
-sa nu depaseasca, fara acordul serviciului de probatiune, limita teritoriala a judetului Bacau;
- sa nu se apropie si sa nu comunice cu  victima I.G.V. sau cu parintii acestuia ori cu inc. L.M.;
- sa se prezinte la serviciul de probatiune la datele fixate de acesta.
Se va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 121 C.penal.
Conform art. 72 C.penal se va deduce din masura aplicata durata retinerii din 24.04.2013 si a arestarii preventive de la 29.04.2013 la 17.05.2013.
Se va constata incetata de drept masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara aplicata prin incheierea din 15.05.2013 a Tribunalului Bacau.
La individualizarea judiciara a sanctiunii aplicate inc. I.G.V. instanta a avut in vedere imprejurarile comiterii faptei, gravitatea acesteia, faptul ca inculpatul este cel care a pornit atacul asupra partii vatamate T. impreuna cu inc. L.M., ca l-au urmarit printre masini pe acesta, pentru a-i aplica corectiile fizice determinandu-l pe acesta sa foloseasca cutitul, gravitatea leziunilor produse victimei si nr. zilelor de ingrijiri medicale necesitate pentru vindecare, precum si periculozitatea inculpatului care este infractor primar, a recunoscut si regreta sincer fapta comisa, s-a prezentat la fiecare termen de judecata impreuna cu mama sa, retinandu-se si dispozitiile art. 396 al. 10 cod pr. penala.
Fata de aceste motive, instanta apreciaza ca aplicarea masurii educative neprivativa de libertate a supravegherii pe o perioada de 4 luni  sub coordonarea Serviciului de Probatiune Bacau este necesara si suficienta pentru reeducarea inculpatului.
Potrivit art. 121 cod penal inculpatul va trebui sa urmeze un curs de pregatire scolara sau de formare profesionala;
-sa nu depaseasca, fara acordul serviciului de probatiune, limita teritoriala a judetului Bacau;
-sa nu se apropie si sa nu comunice cu  victima T.D.M. sau cu parintii acestuia ori cu inc. L.M.;
-sa se prezinte la serviciul de probatiune la datele fixate de acesta.
Legea penala mai favorabila in cazul inc. L.M. instanta o considera ca fiind vechea reglementare sub aspectul limitelor de pedeapsa si in consecinta inculpatul va fi condamnat pentru comiterea infractiunii prev. de art. 180 al. 2 cod penal 1969 cu aplicarea art. 75 lit. c cod penal 1969 si art. 5 cod penal.
La individualizarea pedepsei instanta a avut in vedere imprejurarile comiterii faptei, gradul de pericol social concret al acesteia, leziunile produse victimei T. si nr. zilelor de ingrijiri medicale necesitate pentru vindecare, faptul ca a comis fapta impreuna cu un infractor minor, ascendentul moral aspra partii vatamate T., (2 atacatori din care unul sportiv de performanta) precum si periculozitatea inculpatului care nu poseda antecedente penale, dar a mai fost sanctionat pentru infractiuni cu violenta cu amenzi administrative, a recunoscut si regretat sincer comiterea faptei, retinandu-se si disp. art. 320/1 cod pr. penala, astfel ca instanta apreciaza ca aplicarea unei pedepse pecuniare este necesara si suficienta pentru reeducarea inculpatului.
Se va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 63/1 cod penal 1969.
In temeiul art. 7 rap. la art. 4 lit. b din Legea nr. 76/2008 se va dispune prelevarea  probelor biologice de la inculpat pentru depozitarea lor in Sistemul National de Date Genetice Judiciare, dupa ramanerea definitiva a prezentei hotarari.
Potrivit art. 112 lit. b C.penal se va confisca de la inc. T.D.M. cutitul pe care l-a folosit la comiterea faptei.
Conform art. 109 C.pr.penala se va dispune pastrarea mijloacelor materiale de proba aflate la Camera de corpuri delicte a Tribunalului Bacau inregistrate sub nr. 29/15.05.2013 pana la solutionarea definitiva a cauzei.
Pe latura civila, partea vatamata T.D.M. a declarat ca nu se constituie parte civila in cauza, motiv pentru care instanta va lua act de acest aspect.
Partea vatamata I.G.V. s-a constituit parte civila solicitand suma de 350.. lei daune materiale reprezentand cheltuielile efectuate cu spitalizarea si suma de 25.000 lei daune morale pentru durerea suferita.
De asemenea, Spitalul Judetean Bacau s-a constituit parte civila  cu suma de 2874,84 lei reprezentand spitalizarea victimei I.G.V. in perioada 23.29.04.2013.
Pe langa raspunderea penala a inc. T. este angajata si raspunderea civila a acestuia pentru repararea prejudiciilor material si moral produse parti civile I. si a prejudiciului materiale cauzat Spitalului Judetean Bacau prin fapta sa proprie. Repararea prejudiciilor se va face prin plata unor sume de bani.
Cuantumul pagubei materiale produsa inc. I. este apreciat de instanta la intreaga suma solicitata de partea civila (3.500 lei) reprezentand cheltuielile efectuate cu spitalizarea, tratament medical, hrana, contravaloarea bunurilor distruse, consiliere psihologica, insa datorita culpei de 50% in comiterea faptei de inc. T. prin retinerea disp. art. 75 lit. b cod penal, partii civile i se va acorda doar jumatate din suma solicitata ca daune materiale.
Totodata este evident prejudiciul moral suferit de partea vatamata I. reprezentat de durerea fizica suferita, precum si traumele psihice, insa instanta apreciaza acest prejudiciu in cuantum de 10.000 lei, inc. T. urmand a fi obligat la plata a jumatate din aceasta suma ca urmare a retinerii disp. art. 75 lit. b cod penal. Tot ca efect al dispozitiilor art. 75 lit. b Cod penal inc. T. va fi obligat si catre Spitalul Judetean Bacau la plata sumei de 1437,42 lei despagubiri civile reprezentand jumatate din cheltuielile cu spitalizarea victimei I.G.V..
Asadar, potrivit art. 19, art. 397 C.pr.penala va obliga pe inculpatul T.D.M.  sa plateasca in solidar cu partile responsabile civilmente T. E.M. si T. D. partii civile  I.G.V.  suma de  1750 lei daune materiale si suma de 5000 lei daune morale.
In temeiul art. 19, art. 397 C.pr.penala si art. 313 din O.U.G. nr. 72/2006 va obliga pe inculpatul T.D.M. sa plateasca in solidar cu partile responsabile civilmente T. E.M. si T. D. suma de 1437,42  lei catre partea civila Spitalul Judetean Bacau reprezentand jumatate din cheltuielile efectuate cu spitalizarea victimei I.G.V. in perioada 23-29.04.2013.
In temeiul art. 274 al. 1,2,3 C.pr.penala va obliga pe fiecare inculpat - inculpatul T.D.M. in solidar cu partile responsabile civilmente - sa plateasca statului cheltuieli judiciare:650 lei din care 450 lei in faza de urmarire penala inc. T., 250 lei din care 50 lei in faza de urmarire penala inc. I. si 550 lei din care 50 lei in faza de urmarire penala inc. L..
In baza art. 276 al. 1,2,3 C.pr.penala va obliga pe inc. T.D.M. sa plateasca in solidar cu partile responsabile civilmente suma de 1500 lei cheltuieli judiciare partii civile I.G.V. reprezentand onorariu de avocat.
Se va constata ca inculpatul L.M. a fost reprezentat de aparator din oficiu, iar ceilalti doi inculpati au fost asistati de aparatori alesi.
Potrivit art. 386 C.pr.penala schimba incadrarea juridica a faptei comisa de inc. T.D.M. din art. 20 rap. la art. 174 al. 1- 175 al. 1 lit. i C.penal cu aplic. art. 99 C.penal din 1969 in art. 32 rap. la art. 188 al. 1  C.penal cu aplic. art. 113 C.penal si art. 5 C.penal.
1. Achita pe inc. T.D.M., pentru comiterea infractiunii de port ilegal de cutit prevaz. de art. 2 al. 1 pct. 1 Legea nr. 61/1991 conform art. 396 al. 5 rap. la art. 16 al. 1 lit. b teza I C.pr.penala si art. 4 si art. 5 C.penal - fapta nu e prevazuta de legea penala.
Aplica inculpatului T.D.M. pentru comiterea infractiunii de tentativa la omor prevaz. de art. 32 rap. la art. 188 al. 1 C.penal cu aplicarea art. 113 rap. la art. 120 C.penal si art. 75 lit. b C.penal, art. 396 al. 10 C.pr.penala si art. 5 C.penal masura educativa neprivativa de libertate a asistarii zilnice pe o perioada de 6 luni sub coordonarea Serviciului de Probatiune din cadrul Tribunalului Bacau.
Potrivit art. 121 C.penal inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
-sa urmeze un curs de pregatire scolara sau de formare profesionala;
-sa nu depaseasca, fara acordul serviciului de probatiune, limita teritoriala a judetului Bacau;
-sa nu se apropie si sa nu comunice cu  victima I.G.V. sau cu parintii acestuia ori cu inc. L.M.;
-sa se prezinte la serviciul de probatiune la datele fixate de acesta.
Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 121 C.penal.
Conform art. 72 C.penal deduce din masura aplicata durata retinerii din 24.04.2013 si a arestarii preventive de la 29.04.2013 la 17.05.2013.
Constata incetata de drept masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara aplicata prin incheierea din 15.05.2013 a Tribunalului Bacau.
2. Aplica inculpatului I.G.V., pentru savirsirea infractiunii de loviri sau alte violente prevazuta de art. 193 al. 2 C.penal cu aplicarea art. 113 rap. la art. 118 C.penal si art. 5 C.penal, prin recalificare, si art. 396 al. 10  C.pr.penala masura educativa neprivativa de libertate a supravegherii pe o perioada de 4 luni sub coordonarea Serviciului de Probatiune din cadrul Tribunalului Bacau.
Potrivit art. 121 C.penal inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
- sa urmeze un curs de pregatire scolara sau de formare profesionala;
- sa nu depaseasca, fara acordul serviciului de probatiune, limita teritoriala a judetului Bacau;
- sa nu se apropie si sa nu comunice cu  victima T.D.M. sau cu parintii acestuia ori cu inc. L.M.;
- sa se prezinte la serviciul de probatiune la datele fixate de acesta.
Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 121 C.penal.
3. Condamna pe inculpatul L.M., pentru comiterea infractiunii de loviri sau alte violente prevaz. de art. 180 al. 2 C.penal din 1969 cu aplicarea art. 75 lit. c C.penal din 1969, art. 3201 C.pr.penala din 1969 si art. 5 C.penal la pedeapsa de 500 lei amenda penala.
Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor prevaz. de art. 631 C.penal din 1969.
In temeiul art. 7 rap. la art. 4 lit. b din Legea nr. 76/2008 dispune prelevarea  probelor biologice de la inculpat pentru depozitarea lor in Sistemul National de Date Genetice Judiciare, dupa raminerea definitiva a prezentei hotariri.
Potrivit art. 112 lit. b C.penal confisca de la inc. T.D.M. cutitul pe care l-a folosit la comiterea faptei.
Conform art. 109 C.pr.penala dispune pastrarea mijloacelor materiale de proba aflate la Camera de corpuri delicte a Tribunalului Bacau inregistrate sub nr. 29/15.05.2013 pina la solutionarea definitiva a cauzei.
Ia act ca partea vatamata T.D.M. nu s-a constituit parte civila in cauza.
Potrivit art. 19, art. 397 C.pr.penala obliga pe inculpatul T.D.M. sa plateasca in solidar cu partile responsabile civilmente T. E.M. si T. D. partii civile  I.G.V.  suma de  1750 lei daune materiale si suma de 5000 lei daune morale.
In temeiul art. 19, art. 397 C.pr.penala si art. 313 din O.U.G. nr. 72/2006 obliga pe inculpatul T.D.M. sa plateasca in solidar cu partile responsabile civilmente T. E.M. si T. D. suma de 1437,42  lei catre partea civila Spitalul Judetean Bacau reprezentand jumatate din cheltuielile efectuate cu spitalizarea victimei I.G.V. in perioada 23-29.04.2013.
In temeiul art. 274 al. 1,2,3 C.pr.penala obliga pe fiecare inculpat - inculpatul T.D.M. in solidar cu partile responsabile civilmente - sa plateasca statului cheltuieli judiciare: 650 lei din care 450 lei in faza de urmarire penala inc. T., 250 lei din care 50 lei in faza de urmarire penala inc. I. si 550 lei din care 50 lei in faza de urmarire penala inc. L..
In baza art. 276 al. 1,2,3 C.pr.penala obliga pe inc. T.D.M. sa plateasca in solidar cu partile responsabile civilmente suma de 1500 lei cheltuieli judiciare partii civile I.G.V. reprezentand onorariu de avocat.
Constata ca inculpatul L.M. a fost reprezentat de aparator din oficiu, iar ceilalti doi inculpati au fost asistati de aparatori alesi.
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Masuri de siguranta si educative

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Anulare act administrativ - Hotarare nr. 867 din data de 02.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Anulare act - Hotarare nr. 721 din data de 04.05.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Nulitate act juridic - Hotarare nr. 615 din data de 19.09.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Debite intre societati comerciale - Hotarare nr. 403 din data de 14.07.2017
Reziliere contract - Hotarare nr. 262 din data de 23.03.2018
Contestatie la executare - Hotarare nr. 220 din data de 30.01.2018
Litigiu Curtea de Conturi - Hotarare nr. 176 din data de 01.03.2018
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018