InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Pretentii

(Sentinta civila nr. 5818 din data de 04.10.2016 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Plati | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

Prin cererea adresata acestei instante si inregistrata sub nr……, reclamanta C.S.M.B. a chemat in judecata ca parati pe R.C., pentru ca prin hotarare judecatoreasca sa fie obligati paratii in solidar la restituirea sumei totale de …….
  In fapt, a aratat reclamanta ca, in perioada 29.10 -12.12.2014 a fost efectuata de catre Curtea de Conturi a Romaniei - Camera de  Conturi a judetului …..., actiunea de control privind verificarea modului de gestionare si utilizare a mijloacelor materiale si banesti, precum si asigurarea integritatii patrimoniului public si privat al UAT la C.S.M.B…, 2010.
Din continutul raportului de control intocmit la data de 12.12.2014, fila 20, punctul 3.1.3.4, Anexele 13, 14, 14.1., 14.2, 14.3, 14.4, 14.5, 15 si din Decizia nr.101 din 26.01.2015, pag. 4-5, punctul 6.4, rezulta ca, luna februarie 2014 s-au efectuat plati catre cabinet de avocat R.C. in valoare de 3000 lei, fara existenta unor documente justificative si fara ca lucrarile/serviciile efectuate sa aiba la baza un contract. De asemenea, in baza contractului de prestari servicii nr.15/2013, PFA ……. avea stabilita o suma de 50.000 lei anual pentru serviciile prestate enumerate in contractul anterior mentionat, insa platile efectuate in anul 2013 catre PFA …..au fost in valoare de 60.32 lei, depasind valoarea contractului cu 10.362 lei, fara existenta unui act aditional care sa justifice majorarea valorii contractului. In luna octombrie 2013, PFA …… a emis catre C.S.M. B. un numar de 6 facturi fiscale in valoare totala de 7800 lei, cu mentiunea pe fiecare factura ,,prestari servicii conform contract”. In raportul de activitate intocmit pentru fiecare luna nu se mentioneaza servicii prestate suplimentar fata de cele obisnuite in fiecare luni, nu se mentioneaza luna calendaristica, anul pentru care au fost efectuate, conducatorul entitatii nu a semnat pentru beneficiarul serviciilor prestate si receptionate, iar raportul de activitate este identic cu un raport de activitate penru o luna in care factura emisa a fost de 1300 lei, astfel incat facturile suplimentare nu se justifica.
  Actele normative incalcate, in opinia Curtii de Conturi, sunt:  art. 6 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, , art. 54 din Legea 273/2006 privind finantele publice, OMFP  nr. 1792/24.12.2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind angajarea , lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor institutiilor publice, precum si organizarea, evidenta si raportarea angajamentelor  bugetare si legale.
   Ca urmare, prin Decizia nr.101/26.01.2015 s-a dispus ca pentru recuperarea platilor nelegale stabilite in sume certe si reale, ordonatorul tertiar de credite , respectiv CSSM Bacau, sa formuleze  actiuni la instantele de judecata pentru obtinerea titlurilor executorii in sarcina persoanelor fizice autorizate beneficiare si/sau a celor stabilite ca fiind responsabile potrivit fisei postului pentru angajarea, ordonantarea, lichidarea si plata sumelor care au determinat prejudicierea bugetului entitatii controlate.
In raportul de control, la pag.27-28, lit.e, s-a stabilit ca persoanele cu atributii in domeniul abaterii consemnate sunt : V.M., contabil, care raspundea de activitatea financiar-contabila a clubului si a intocmit si achitat ordinele de plata privind decontarea facturilor persoanelor fizice autorizate; L.G.S  director coordonator, care a aprobat plata.
            In drept, au fost invocate prevederile art.1349, 1350, 1635 si 1636 Cod civil.
In dovedirea cererii s-au depus copii de pe urmatoarele inscrisuri: Hotararea Consiliului Local ….. nr. …..si Regulamentul de organizare si functionare al C.S.M.B , Decizia Camerei de Conturi a Judetului …….. nr. …….. o serie de facturi fiscale cuprinzand contravaloarea meselor servite de sportivi in perioada 2011-2014, pontaje persoane ce au servit masa intocmite de catre S.C. .
Actiunea a fost timbrata cu suma de 1098,1 lei.
Cererea de chemare in judecata si inscrisurile aferente au fost comunicate paratilor cu mentiunea de a formula intampinare.
La data de ….. parata R.C., in nume propriu si in calitate de reprezentant legal al …… -Cabinet de avocat” a formulat intampinare prin care a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a R.C. ca persoana fizica, intrucat aceasta din urma a actiont doar ca reprezentant al formei de organizare si exercitare a profesiei de avocat, respectiv al cabinetului individual de avocatura, astfel incat atat contractul de asistenta juridica cat si documentele contabile privind platile au fost emise prin cabinetul de avocat si nu in nume propriu.
In ceea ce priveste cabinetul de avocat R.C. , se arata ca in data de …… s-a incheiat un contract de prestari servicii de asistenta juridica, contract inregistrat la nr.4 din aceeasi data. Conform acestui contract parata si-a asumat mai multe obligatii care au fost realizate pe tot parcursul derularii contractului. Contractul a incetat la sfarsitul lunii octombrie 2013. Plata pentru serviciile prestate aferente lunilor septembrie si octombrie 2013 a fost facuta in luna februarie 2014 datorita dificultatilor financiare prin care treceea clubul. Astfel, in momentul in care a fost anuntata ca exista disponibil pentru achitarea restantelor, a emis factura si s-a prezentat pentru incasarea banilor.
Apreciaza parata ca, desi a emis factura cu intarziere intrucat stia ca nu exista posibilitatea efectuarii platii la termen, totusi suma de 3000 lei reprezinta o plata restanta a clubului, din cuprinsul raportului de control al Curtii de Conturi nereiesind faptul ca toate obligatiile de natura patrimoniala pe care clubul si le-a asumat au fost respectate la timp, iar plata efectuata in luna februarie 2014 ar fi fost achitata in plus.
Pe cale reconventionala, in eventualitatea in care se va aprecia ca actiunea reclamantei este intemeiata si se va dispune restituirea sumei de 3000 lei achitata in luna februarie 2014, a solicitat parata obligarea reclamantei la plata sumei de 3000 lei reprezentand servicii neachitate pentru perioada septembrie-octombrie 2013 si, in consecinta, constatarea intervenirii compensarii celor doua obligatii reciproce.
In drept, a fost solicitata proba cu inscrisuri si un martor.
Prin intampinare formulata la dat de …… S. I. a solicitat respingerea actiunii formulate. In fapt, a aratat parata ca la data de … a incheiat cu CSM ……. un contract de prestari servicii secretariat, contract inregistrat la nr……din aceeasi data. Conform acestui contract parata a prestat servicii de secretariat, casier si gestionar pana la sfarsitul lunii octombrie 2013 cand a incetat. In schimbul serviciilor prestate reclamanta s-a obligat sa-i plateasca suma de 1300 lei lunar, prevedere ce a fost modificata ulterior printr-un act aditional, in sensul ca s-a stabilit o suma anula, respectiv 26000 lei/an. Intrucat clubul nu avea bani suficienti pentru efectuarea tuturor platilor lunre, se obisnuia sa se faca mai intai platile urgente, respectiv sa fie achitate indemnizatiile sportivilor, masa, cazarea si echipamentele acestora astfel incat parata nu a insistat sa fie platita cu prioritate.
Intrucat in data de …… directorul clubului a anuntat-o ca doreste sa inceteze colaborarea cu aceasta, parata a inteles sa emita toate facturile care nu au fost achitate de catre reclamanta in vederea introducerii la plata.
In dovedire, a solicitat proba cu inscrisuri si un martor.
Intampinarii i-au fost atasate contractul de prestari servicii incheiat in data de ……, act aditional nr……. si notificare de incetare contract.
Prin intampinarea depusa la dosarul cauzei la data de …., paratul  L.G.S. a invocat exceptia lipsei calitatii procesual pasive deoarece nici PFA …… si nici L.G.S. nu au fost nominalizati in Decizia Curtii de Conturi ca responsabili pentru prejudiciul produs. De asemenea invoca inopozabilitatea Raportului de control si a Deciziei Curtii de Conturi nr. 101 deoarece acestea nu i-au fost comunicate pentru a-si putea formula aparari sau  pentru a–l putea contesta.
Pe fondul cauzei, a solicitat respingerea ca neintemeiata a actiunii formulate.
            In probatiune, solicita proba cu inscrisuri, interogatoriul reclamantei, proba testimoniala.
In drept, invoca art. 115 si 220 Cpc.
Parata V.M. a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea actiunii. A aratat ca  in data de …… a incheiat cu CSM …. contract de prestari servicii, inregistrat sub nr. 8 de la aceesi data. Obligatiile au fost indeplinite pe tot parcursul contractului. Contractul a incetat in …….. In momentul efectuarii controlului, nu mai lucra la acest club, dar s-a prezentat de mai multe ori pentru a da explicatii.
In ceea ce priveste suma de 3000 lei achitata catre Cabinet de avocat R.C., a aratat parata ca aceasta reprezinta plata legala si corecta pentru serviciile prestate de catre dna avocat aferente lunilor septembrie si octombrie.
Referitor la suma de 6500 lei achitata catre S.I.R. aceasta reprezinta diferenta de plata achitata acesteia pentru activitatea desfasurata pana la incetarea contractului de prestari servicii, respectiv pana la data de …...
Cu privire la suma de 10362 lei achitata catre M.V.E, arata parata ca acesta avea incheiat cu CSM …… un contract de prestari servicii avand ca obiect –monitorizare si evaluare comunicare si a nevoilor de publicitate, elaborare campanie publicitara, comunicate de presa, bannere, pliate, afise, printuri, tiparituri, servicii foro, pregatire emisiuni, etc. in valoare de 50.000 lei, anual. Diferenta de 10362 lei reprezinta achizitionare de echipament sportiv pentru sportivii clubului, neavand legatura cu executarea obligatiilor la care s-a obligat prin contractul anterior.
Mentioneaza parata ca in perioada 02.11.2013-10.04.2014 a avut loc la CSM ……… o misiune de audit intern, efectuat de catre numita P.M. , auditor public intern in cadrul Compartimentului de Audit Public Intern al Primariei ….. cu scopul in a da asigurari ca se respecta cadrul legal privind organizarea si functionarea cluburilor sportive si cu privire la gestionarea mijloacelor materiale si banesti. In raportul de audit intern inregistrat la Primaria …. subnr……. nu se mentioneaza nicio plata nelegala, toate platile efectuate fiind corecte si legale si avand la baza documente justificative.
In dovedire, a fost solicitata proba cu inscrisuri si un martor.
In drept, au fost invocate prevederile legale ale art.205 Cod proc. civ..
Paratul M.V.E  a depus la dosarul cauzei la data de ……. precizari, aratand ca diferenta e 10362 lei reprezinta achizitionarea de echipament sportiv pentru sportivii clubului si nu executarea unei obligatii asumata prin contractul de prestari servicii nr…….. astfel cum, in mod gresit, reclamanta considera. Astfel, arata paratul ca a achizitionat echipament sportiv in baza unei cereri exprese urmata de o acceptare si alte activitati colaterale ce implica investitii si munca, acestea nefacand obiectul contractului incheiat cu reclamanta.
Precizarilor formulate le-au fost atasate o serie de inscrisuri: facturi fiscale, rapoarte de activitate, nota de receptie si constatare.
La termenul de judecata din data de ……. instanta a pus in vedere paratei reclamante R.C. sa faca dovada achitarii taxei judiciare de timbru in cuantum de 215 lei aferenta cererii reconventionale, sub sanctiunea anularii cererii ca netimbrata. La termenul de judecata din data de …… instanta a admis exceptia nelegalei timbrari a cererii reconventionale formulata de catre parata reclamanta R.C. , invocata din oficiu, a unit cu fondul exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului L.G.S  si exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei R.C., a incuviintat pentru reclamanta proba cu inscrisuri, iar pentru parati proba cu inscrisuri, testimoniala si interogatoriu.
La termenul de judecata din data de ……. instanta a procedat la administrarea probei cu martora R.M.  si a dispus amanarea cauzei pentru solicitarea de relatii scrise.
In sedinta publica din data de ……. instanta a invocat exceptia lipsei capacitatii procesuale a paratei PFA …….. pe care a admis-o cu motivarea ca aceasta a fost radiata, urmand ca actiunea in contradictoriu cu PFA ……. sa fie solutionta in baza exceptiei. Nemaifiind alte cereri, instanta a constatat incheiata cercetarea judecatoreasca, a acordat cuvantul asupra exceptiilor lipsei calitatii procesuale pasive a R.C. -Cabinet de avocat si L.G.S  si pe fondul cauzei.

Analizand cererea formulata prin raportare la situatia de fapt si dispozitiile legale incidente, instanta retine urmatoarele:

Intrucat la termenul de judecata din data de ….. instanta a admis exceptia lipsei capacitatii de folosinta a paratei V.M. pe motiv ca aceasta a fost radiata la 04.02.2015, conform  certificatului ORC depus la dosar (f.152), va da efect acest acestei exceptii prin hotararea asupra fondului in sensul ca va respinge actiunea fata de aceasta parata ca fiind introdusa impotriva unei persoane lipsite de capacitate de folosinta.
Avand in vedere ca in cauza a fost invocata exceptia lipsei calitatii procesuala pasiva a paratului L.G.S., instanta va proceda la analizarea exceptiei cu prioritate conform art.248 Cod proc. civ..
Exceptia lipsei calitatii procesual pasive a paratului L.G.S,  invocata de paratul L.G.S  si motivata de faptul ca nu a fost nominalizat in Decizia Curtii de Conturi ca responsabili pentru prejudiciul produs, nu poate fi retinuta si urmeaza a fi respinsa pentru urmatoarele motive:
Calitatea procesuala presupune existenta unei identitati intre persoana reclamantului si cel care este titularul dreptului pretins ( calitate procesuala activa ), precum si intre persoana chemata in judecata ( parat ) si cel care este subiect pasiv in raportul juridic dedus judecatii ( calitate procesuala pasiva). Instanta este obligata sa verifice calitatea procesuala, deoarece raportul de drept procesual nu se poate lega valabil decat intre titularii dreptului ce rezulta din raportul de drept material dedus judecatii.
Avand in vedere ca din cuprinsul fisei postului rezulta ca paratul L.G.S , avea calitatea de director coordonator  al reclamantei si, prin urmare, acesta raspunde pentru operatiunile economico-financiare efectuate in numele reclamantei, astfel cum rezulta din prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991 si Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, astfel incat va respinge ca neintemeiata exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a acestuia.
In ceea ce priveste exceptia lipsei calitatii procesual pasiva a paratei R.C. -persoana fizica, instanta apreciaza ca este intemeiata si o va admite, pentru urmatoarele considerente:
Din cuprinsul contractului de prestari servicii incheiat in data de 04.04.2011 rezulta ca reclamanta C.S.M.B a incheiat cu Cabinet de avocat R.C. un contract de prestari servicii avand ca obiect activitati de consultanta juridica. Prin actele aditionale la contractul de prestari servicii incheiate in data de ……..,  reclamanta si parata Cabinet de avocat ,,R.C.” au hotarat prelungirea duratei contractului prestari servicii pana la data de 31.12.2013 si modificarea pretului prestatiei la 1200 lei lunar in loc de 2200 lei.
Prin urmare, avand in vedere ca nu exista identitate intre partea contractanta-Cabinet avocat ,,R.C.” si persoana chemata in judecata-R.C., persoana fizica, iar reclamanta si-a intemeiat pretentiile pe contractul de prestari servicii, instanta va admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei R.C. si, in consecinta respinge actiunea fata de aceasta parata ca fiind introdusa impotriva unei persoane lipsite de calitate procesuala pasiva.
In ceea ce priveste inopozabilitatea Raportului de control si a Deciziei Curtii de Conturi nr. ……, invocata de  paratul L.G.S , motivat de faptul ca acesta nu i-a fost comunicat pentru a-si putea formula aparari, va fi calificata de instanta ca fiind  o aparare pe fondul cauzei intrucat apreciaza ca reprezinta o apararea a paratului formulata in vederea respingerea cererii formulate.
Pe fondul cauzei actiunea este in parte intemeiata, pentru urmatoarele considerente:
Prin Hotararea Consiliului Local Bacau  441/28 12 2010 s-a aprobat infiintarea reclamantei sub denumirea de C.S.M. (actuala denumire fiind C.S.S.M), ca persoana juridica de drept public, institutie de interes public local, sub autoritatea Consiliului Local ……. 
Din regulamentul de functionare al C.S.S.M, precum si din fisele de post ale paratilor L.G. si V.M., rezulta ca reclamanta a fost condusa in perioada 2012-2014 de catre un director coordonator (functie ocupata de paratul L.G.S), avand in subordine compartimentul financiar contabil , functie ocupata de parata V.M..
Potrivit art. 6 din Legea contabilitatii nr.82/1991,  „(1) Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
    (2) Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz”.
Potrivit art.  54 din  Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale,
   „ (1) In procesul executiei bugetare, cheltuielile bugetare parcurg urmatoarele faze: angajament, lichidare, ordonantare, plata.
    (2) Executia bugetara la orase, municipii, sectoarele municipiului Bucuresti, judete si municipiul Bucuresti se bazeaza pe principiul separarii atributiilor persoanelor care au calitatea de ordonator de credite de atributiile persoanelor care au calitatea de contabil.
    (3) Operatiunile specifice angajarii, lichidarii si ordonantarii cheltuielilor sunt in competenta ordonatorilor de credite si se efectueaza pe baza avizelor compartimentelor de specialitate ale institutiilor publice.
    (4) Plata cheltuielilor este asigurata de seful compartimentului financiar-contabil, in limita fondurilor disponibile.
    (5) Instrumentele de plata trebuie sa fie insotite de documentele justificative. Aceste documente trebuie sa certifice exactitatea sumelor de plata, receptia bunurilor, executarea serviciilor si altele asemenea, conform angajamentelor legale incheiate. Instrumentele de plata se semneaza de catre contabil si seful compartimentului financiar-contabil.
    (6) Efectuarea platilor, in limita creditelor bugetare aprobate, se face numai pe baza de acte justificative, intocmite in conformitate cu dispozitiile legale, si numai dupa ce acestea au fost angajate, lichidate si ordonantate”.
Fata de dispozitiile  mentionate, aplicabile reclamantei intrucat aceasta a fost infiintata si functioneaza ca institutie publica de interes local potrivit  HCL 441/2010, rezulta ca orice operatiune economico-financiara  trebuie efectuata in baza documentelor justificative si a avizelor compartimentelor de specialitate care sa reflecte necesitatea operatiunilor, iar instrumentele de plata trebuie sa fie insotite de documentele justificative care sa certifice exactitatea  platii sumelor, receptia bunurilor si modalitatea consumarii lor.
Din cuprinsul contractului de prestari servicii incheiat in data de ….. si actelor aditionale incheiate in data de …. instanta retine ca parata Cabinet de avocat R.C. a desfasurat pentru reclamanta C.S.M.B activitati de consultanta juridica in perioada 04.04.2011-31.12.2013. Conform actului aditional incheiat in data de 01.01.2013 pretul prestatiei lunare a fost stabilit la suma de 1500 lei, iar conform Hotararii nr.1/03.01.2013 pretul prestatiei a fost majorat cu 300 lei. Contractul de prestari servicii a incetat la data de 01.11.2013 prin acordul ambelor parti si conform actului aditional nr……..
In urma efectuarii controlului intocmit la data de 12.12.2014 de catre Curtea de Conturi s-a constatat ca in luna februarie a anului 2014, ulterior incetarii contractului de prestari servicii mai sus mentionat, s-au efectuat plati catre Cabinet de avocat ,,R.C” in valoare de 3000 lei.
Parata nu contesta ca factura in temeiul careia s-a efectuat plata sumei de 3000 lei a fost emisa cu intarziere insa arata ca suma decontata corespunde prestatiilor aferente lunilor septembrie-octombrie 2013 care nu au fost achitate la timp.
Instanta nu poate retine ca intemeiata apararea paratei. Chiar daca reclamanta nu si-ar fi indeplinit obligatia de plata a prestatiei paratee, lunar, astfel cum s-a stabilit conform contractului de prestari servicii, nu se justifica emiterea unei facturi de catre parata ulterior incetarii contractului. Din moment ce s-a stabilit prin contractul de prestari servicii incheiat intre parti ca plata servicilor oferite de Cabinet de avocat ,,R.C.” sa se faca lunar, aceasta din urma avea obligatia emiterii pe parcursul derularii contractului, la sfarsitul fiecarei luni cate o factura din care sa reiasa serviciile prestate, perioada in care serviciile au fost prestate si suma aferenta.
Astfel, chiar daca reclamanta nu ar fi dispus de fonduri banesti suficiente la sfarsitul fiecarei luni pentru efectuarea tuturor platilor, din moment ce facturile emise conform mentiunilor de mai sus erau inregistrate in evidenta sa, era obligata sa efectueze plata acestora.
Insa, din moment ce parata a inteles sa emita aceste facturi ulterior incetarii contractului de prestari servicii, rezulta ca acestea erau lipsite in acel moment de o baza factuala si de drept si, in mod corect, Curtea de Conturi a retinut ca aceasta factura nu poate reprezenta un document justificativ in sensul dispozitiilor legale mai sus mentionate, care sa certifice receptia de catre reclamanta a bunurilor pentru care s-au emis facturile si exactitatea  platii sumei.
Mai mult, astfel cum rezulta si din cuprinsul raportului de control al Curtii de Conturi dar si din precizarile paratei Cabinet de avocat ,,R.C” in urma interpelarilor instantei de la termenul de judecata din data de ……, in perioada in care s-a derulat contractul de prestari servicii dintre parti, parata nu a intocmit rapoarte de activitate complete si concrete, detaliate pe activitati si calendaristic, plata sa efectuandu-se lunar, cu o suma fixa, conform contractului fara a specifica si justifica in vreun fel activitatile realizate.
In ceea ce priveste capatul de cerere avand ca obiect plata de catre PFA S.I.R si S.I.R a sumei de 7.800 lei reprezentand contravaloarea a sase facturi fiscale emise de catre C.S.M.B in luna octombrie 2013, instanta constata, de asemenea, in conformitate cu considerentele anterior mentionate ca facturile emise nu pot constitui documente justificative.
Astfel, la fel ca si parata Cabinet de avocat ,,R.C , parata PFA S.I.R  a emis sase facturi fiscale intr-o singura luna, respectiv in luna octombrie 2013 la denumirea produselor fiind indicat cu titlu general ,,prestari servicii conform contract” fara a detalia caror activitati corespund contravaloarea facturilor si pentru ce perioada.
Apararea paratei ca aceste facturi au fost emise in aceeasi luna intrucat urma sa se desfiinteze contractul de prestari servicii nr…… din ……. incheiat cu reclamanta si nu ii fusesera achitate toate drepturile salariale nu poate fi retinuta de catre instanta. Daca parata a apreciat ca avea obligatia emiterii unor facturi pentru a-i fi platite drepturile salariale, aceste facturi ar fi trebuit sa respecte dispozitiile legale ale art. 54 din  Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, respectiv sa certifice executarea unor servicii de catre parata si receptia bunurilor de catre reclamanta.
Cu toate ca parata a aratat ca in conformitate cu ultimele prevederi ale contractului de prestari servicii reclamanta era obligata sa ii achite o suma anuala si nu una lunara, astfel incat nu ar mai fi fost nevoie de emiterea unor facturi, totusi apararea sa este contrazisa chiar de catre atitudinea sa, din moment ce in luna octombrie a inteles sa emita o serie de facturi pentru a-i fi achitate pretinse drepturi salariale.
Avand in vedere ca, potrivit OUG 44/2008 persoana fizica autorizata raspunde cu toata averea personala in fata creditorilor, in situatia in care nu isi poate achita datoriile, instanta constata ca parata S.I.R raspunde pentru obligatiile PFA S.I.R.
Cu privire la capatul de cerere avand ca obiect obligarea PFA M.V.E  si M.V.E la plata sumei de 10.362 lei reprezentand contravaloare plati efectuate in anul 2013 catre PFA M.V.E fara existenta unui act aditional care sa justifice majorarea valorii contractului, instanta arata urmatoarele:
Prin contractul de prestari servicii nr.15/10.02.2013 (f.52) paratul PFA M.V.E  s-a obligat fata de reclamanta la efectuarea anumitor activitati, respectiv elaborarea campanie publicitara, elaborare comunicate de presa, texte pentru brosuri, materiale promotionale, texte publicitare pentru publicatii tiparite, articole pentru presa, bannere, pliante, afise, printuri, tiparituri, servicii foto etc. Facturarea serviciilor prestate urma sa fie efectuata lunar sau o singura data la inceputul lunii, iar decontarea facturii urma sa aiba loc lunar.
Prin intampinare, arata paratul ca diferenta de 10362 lei reprezinta achizitionarea de echipament sportiv pentru sportivii clubului, in temeiul unei cereri efectuata de catre reclamanta inafara obligatiilor asumate conform contractului nr…….
Instanta nu poate retine apararea paratului avand in vedere ca produsele indicate in cuprinsul facturilor de la filele nr.170-175 se regasesc si printre activitatile la care s-a obligat paratul prin contractul de prestari servicii nr. ….., respectiv printuri, inscriptionare echipament sportiv, imprimare tricouri, grafica/foto, activitati menite sa promoveze imaginea reclamantei.
Mai mult, cu toate ca paratul a invocat ca aceste facturi decontate au un alt temei contractual, acesta nu a fost in masura sa prezinte instantei un alt contract de prestari servicii incheiat cu reclamanta ci doar un inscris denumit ,,proiect de operatiune” nr……. care nu poate fi avut in vedere ca si document justificativ conform art.54 din  Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale mai ales ca a fost emis pe durata derularii contractului de prestari servicii incheiat intre parti.
In ceea ce-l priveste pe paratul L.G.S , avand in vedere calitatea sa de director coordonator, instanta retine ca acesta este in culpa atat pentru faptul ca nu a respectat dispozitiile legele anterior citate privitoare la operatiunile economico-financiare, cat si pentru ca a incalcat atributiile impuse de art. 9 alin 2 lit a si i din Regulamentul de organizare si functionare al C.S.M.B – anexa la HCL 441/2010, in sensul ca a organizat si condus deficitar activitatea clubului, fara a coordona indeplinirea sarcinilor personalului din compartimentul contabilitate -  PFA V.M., care nu a urmarit  recuperarea sumelor de la debitori.
In ceea ce priveste PFA L.G.S, prin contractul de prestari servicii aceasta s-a obligat sa presteze activitati de consultanta pentru afaceri si management. Desi aceasta activitate se suprapune cu aceea a directorului coordonator, iar prin consultanta acordata nu a putut impiedica producerea prejudiciului, din obiectul contractului si a fisei de post anexa nu rezulta ca PFA L.G.S avea atributii de coordonare a compartimentului financiar, motiv pentru care instanta va respinge actiunea fata de acest parat.
In continuare, instanta retine ca  parata  V.M. - persoana fizica autorizata si parata V.M. s-au obligat prin contractul de prestari servicii  inregistrat sub nr. ……., sa presteze activitati de contabilitate reclamantei si, prin urmare se afla in culpa pentru incalcrea dispozitiilor art. 6 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, ale art.  54 din  Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale si ale Codului fiscal, intrucat aceasta nu trebuia sa avizeze plata de achizitii fara ca  instrumentele de plata sa fie insotite de documentele justificative.
Avand in vedere ca, potrivit OUG 44/2008 persoana fizica autorizata raspunde cu toata averea personala in fata creditorilor, in situatia in care nu isi poate achita datoriile, precum si a faptului ca PFA V.M. a fost radiata, instanta constata ca parata V.M. raspunde pentru obligatiile PFA V.M. .
Intrucat potrivit art. 1446 Cod Civil, „solidaritatea se prezuma intre debitorii unei obligatii contractate in exercitiul activitatii unei intreprinderi, daca prin lege nu se prevede altfel”, iar din prisma argumentelor mai sus mentionate rezulta ca paratii  L.G.S si V.M., R.C.-Cabinet de avocat”, PFA M.V.E, M,.V.E, PFA S.I.R, si S.I.R nu si–au indeplinit obligatiile asumate, acestia raspund in solidar, instanta va admite in parte cererea formulata de reclamanta C.S.M.B.
Astfel, va obliga paratii L.G.S , V.M., ,,R.C-Cabinet de avocat” sa achite in solidar catre reclamanta suma de 3000 lei plata efectuata de catre reclamanta C.S.M.B in luna februarie 2014 catre R.C.-Cabinet de avocat”.
Va obliga paratii …….. sa achite in solidar catre reclamanta suma de 10.362 lei reprezentand diferenta intre contravaloarea contractului de prestari servicii nr…….. si plati efectuate de catre reclamanta ………..
Va obliga paratii ……….., sa achite in solidar catre reclamanta suma de 7.800 lei reprezentand contravaloarea a sase facturi fiscale emise de catre C.S.M.B.in luna octombrie 2013.
Intrucat paratii au cazut in prentetii, instanta ii va obliga sa achite in solidar reclamantei suma de 2527 cheltuieli de judecata (1098 lei taxa de timbru si 1429 lei onorariu avocat).
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plati

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017