InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bicaz

Servitute de trecere

(Sentinta civila nr. 1025 din data de 04.07.2012 pronuntata de Judecatoria Bicaz)

Domeniu Servituti | Dosare Judecatoria Bicaz | Jurisprudenta Judecatoria Bicaz

Sentinta civila nr. 1025/04.07.2012 – Materie civila – Servitute de trecere

INSTANTA

Deliberand asupra  cauzei civile  de fata, constata:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante  sub nr. de mai sus , reclamantii …………………………. au solicitat in contradictoriu cu  paratii ……………………………… crearea unei servituti de trecere pe terenul proprietatea acestuora  din urma, situat in intravilanul com. B  de la calea publica pana la proprietatea reclamantilor  (teren care se afla in spatele proprietatilor  paratilor), pe o latime necesara pentru acces cu mijloc auto.
In motivare, reclamantii au aratat ca, sunt proprietarii  suprafetei  de 2574  mp teren curti constructii si arabil, situat in com. B, impreuna cu constructiile aferente. Reclamantii au mai aratat ca terenul proprietatea acestora este infundat, singura cale de acces se afla pe terenul paratilor . De altfel, accesul la terenul proprietatea reclamantilor  s-a facut intotdeauna pe terenul paratilor , asa cum rezulta din actele de vanzare-cumparare  ale reclamantilor si documentatia cadastrala aferenta. Dreptul de trecere le-a fost asigurat reclamantilor pe cale verbala iar, in prezent, paratul nu isi mai da acordul in acest sens.
In drept, cererea a  fost intemeiata pe disp. art. 616-618 C. civ.
Cererea a fost legal timbrata cu 18 lei noi si timbru judiciar in valoare de 0,3 lei noi.
In dovedirea cererii, instanta a incuviintat reclamantilor administrarea probei cu inscrisuri, martori si interogatoriul partilor.
La termenul de judecata din data de ………………………………….., instanta a incuviintat reclamantilor proba cu expertiza tehnica topografica, raportul de expertiza fiind depus la dosarul cauzei (filele 118 su ).
 In ceea ce-l priveste pe paratii ………………………………….., acestia  au  depus intampinare prin care au  aratat ca reclamantii au posibilitatea de a utiliza o alta cale de acces si, anume pe terenul vecinilor situati in lateralul trupului de teren stapanit de reclamati .
 In sedinta publica din data de ……………………….., instanta a incuviintat partilor  proba cercetarii la fata locului; de asemenea, a incuviintat obiectiunile formulate de catre parat la raportul de expertiza si a dispus completarea acestuia. La data de ……………………….., instanta s-a deplasat in comuna B , jud. Neamt, pentru efectuarea cercetarii la fata locului, incheind in acest sens  proces-verbal (fila………………..). .

Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
Reclamantii au dobandit in proprietate suprafata de 2574 mp teren curti constructii si arabil, situat in com. B , impreuna cu constructiile aferente,   Asa cum rezulta  din documentatia cadastrala depusa la dosar, terenul proprietate personala a reclamantilor are ca vecini………………….. . Acest lucru atesta in mod cert ca a existat o intelegere intre parti cu privire la exercitarea de catre reclamanti a unei servituti de trecere pe terenul paratilor , de vreme ce terenul acestora  din urma face parte din acelasi trup stapanit odinioara in intregime de autorul partilor , BG  care a impartit copiilor sau terenul detinut in prorietate in conformitate cu loturile indicate in raportul de expertiza , stabilind totodata ca aceesul reclamantilor se va face pe terenul paratilor . Asa cum rezultaq din declaratiile martorilor aceasta este calea de acces folosita de reclamanti de aproximativ 30 de ani .
 In prezent, reclamantii solicita largirea caii de acces pe o anumita distanta (pentru a putea ajunge la terenul acestora cu un vehicul), prin terenul paratilor , in schimbul unei sume de bani , insa paratii  refuza acest lucru pe motiv ca terenul reclamantilor  nu este infundat iar accesul se poate face si pe la alti vecini drumul astfel trasat fiind mai scurt decat cel uzitat in prezent .
Din coroborarea raportului de expertiza, a suplimentului de expertiza, precum si a cercetarii efectuate de instanta la fata locului, rezulta ca terenul-proprietate personala a reclamantilor este infundat, singura cale de acces aflandu-se pe terenul paratilor . Astfel, deoarece exista deja o cale de trecere pe terenul paratilor care se ingusteaza, nepermitand accesul cu un vehicul, instanta constata ca este necesar largirea caii de acces in vederea posibilitatii folosirii terenului reclamantilor conform scopului lor social si economic, in conformitate cu disp. art. 616 C. civ. Suplimentul de expertiza coroborat cu constatarile instantei din cadrul cercetarii la fata locului atesta faptul ca nu exista alte constructii pe terenul paratilor , iar groapa sapata in vederea turnarii fundatiei  care se afla acolo nu impiedica crearea unei cai de acces asa cum a fost indicata in raportul de expertiza initial.
Avand in vedere cele expuse mai sus, in baza art. 616-618 C. civ., instanta va admite actiunea civila formulata de reclamantii …………………………in contradictoriu cu  paratii …………………………, avand ca obiect „stabilire servitute de trecere” si, in consecinta, va stabili o servitute de trecere pentru exploatarea terenului reclamantilor de la domiciliul acestora, pe terenul paratilor , potrivit traseului, indicat in schita raportului de expertiza tehnica topografica efectuata in cauza, depusa la fila 118 a dosarului, cu culoare galbena .
In baza art. 616 C. civ., instanta va obliga reclamantii sa plateasca paratilor ……………….. , in compensare, suma de 3900 lei echivalentul utilizarii terenului proprietatea acestora.
In baza art. 274 C. proc. civ., instanta va obliga paratii …………… sa plateasca reclamantilor suma de 1000 lei noi, reprezentand cheltuieli de judecata.


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Servituti

Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2017
Despagubiri solicitate pentru limitarea dreptului de proprietate. Actiune respinsa - Sentinta civila nr. 715 din data de 08.06.2018
Servitutea de vedere, obligatia efectuari lucrarilor de intretinere imobil - Decizie nr. 433 din data de 30.09.2011
Stabilirea liniei de granita dintre imobilele. Delimitarea servitutii de trecere. Cerere reconventionala. Constatare nulitate contract de vanzare-cumparare. - Decizie nr. 151 din data de 04.03.2011
SERVITUTE DE CANAL SUBTERAN – ADMISIBLITATEA ACTIUNII CONFESORII IN APARAREA DREPTULUI DE SERVITUTE - Decizie nr. 902/R din data de 22.09.2014
Raspunderea vanzatorului pentru evictiune in cazul unor servituti nedeclarate si neaparente. Conditii. - Decizie nr. 519 din data de 25.10.2012
Servitute de trecere. Introducerea in cauza a proprietarilor fondurilor invecinate. - Decizie nr. 284 din data de 18.06.2009
Drept de servitute - Decizie nr. 216 din data de 10.03.2006
Servitute de trecere. Notiunea de loc infundat potrivit art. 616 Cod civil - Decizie nr. 1114 din data de 25.11.2005
stingere servitutate - Sentinta civila nr. 4035 din data de 25.05.2011
Obligatie de a face, servitute trecere - Sentinta civila nr. 584 din data de 02.03.2011
Cerere de acordare a unei servituti de trecere pe fondul aservit. Solutie de respingere. Daca infundarea este rezultatul faptei proprietarului insusi, trecerea nu mai poate fi ceruta vecinului fondului, cel care a creat o astfel de stare urmand sa su... - Sentinta civila nr. 2921/09.04.2009 din data de 21.09.2009
Granituire - Hotarare nr. 8283 din data de 16.12.2009
Servitute - Sentinta civila nr. 1465 din data de 16.03.2011
obligatia de a face - Sentinta civila nr. 647 din data de 01.03.2016
Servituti - Sentinta civila nr. 1845 din data de 12.11.2014
Solicitarea instantei la obligarea paratei la ridicarea constructiilor aflate pe terenul reclamantului - Sentinta civila nr. 1582 din data de 29.05.2012
Dobandirea servitutii apeductului prin uzucapiune - Sentinta civila nr. 794 din data de 11.06.2014
Servitute de trecere - Sentinta civila nr. 234 din data de 06.03.2013
Servitute de trecere - Sentinta civila nr. 277 din data de 16.05.2011