InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bucuresti

Asigurari sociale. Calculul pensiei. Proba cu expertiza. Daune morale.

(Decizie nr. 4834R din data de 26.06.2009 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)

Domeniu Asistenta si asigurari sociale | Dosare Curtea de Apel Bucuresti | Jurisprudenta Curtea de Apel Bucuresti

Asigurari sociale. Calculul pensiei. Proba cu expertiza. Daune morale.
     In raport de obiectul contestatiei ce il constituia verificarea cuantumului drepturilor de pensie stabilita in favoarea sa prin decizia de pensie contestata, in mod just prima instanta a incuviintat proba cu expertiza judiciara contabila proba la care recurenta CPMB,  nu s-a opus astfel ca, sustinerile acesteia privind caracterul neoportun al probei, efectuarea expertizei si calculul gresit al drepturilor de asigurari stabilit de expert sunt lipsite de continut juridic.
     In ceea ce priveste daunele morale in mod corect s-a facut aplicarea dispozitiilor art. 998,999 Cod civil, retinand angajarea raspunderii civile delictuale a recurentei prin incalcarea dispozitiilor art. 164 si urmat  din Legea nr. 19/2000, fiind dovedita fapta ilicita si culpabila a recurentei, constand in solutionarea repetata nelegala a cererilor pensionarului ,stabilindu-i-se acestuia in  mod defectuos pensia de limita de varsta cuvenita dupa mai mult de 2 ani de la formularea cererii de deschidere a drepturilor de pensie, precum si dovada prejudiciului moral suferit, constand in stare de frustrare si de neputinta a intimatului fata de autoritatile statului si de nesiguranta legata de drepturile sale de pensie.
     Decizia civila nr. 4834R din 26 Iunie 2009
Prin sentinta civila nr.1792/03.03.2009 pronuntata de Tribunalul Bucuresti - sectia a VIII a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale s-a admis in parte actiunea formulata de reclamantul AE in contradictoriu cu parata CPMB. S-a dispus anularea decizei emise de intimata la 01.08.2007. A fost obligata intimata sa emita contestatorului o decizie de pensionare incepand cu data de 01.12.2006, cu un punctaj mediu anual de 1,43429 puncte. A fost obligata intimata sa plateasca contestatorului 355 lei drepturi de pensie restante din perioada decembrie 2006 - decembrie 2008 cu dobanda legala aferenta la data platii si sa achite contestatorului 501,70 lei cheltuieli de judecata A fost  respins in rest cererea contestatorului referitoare la daune materiale ca nefondata. A fost obligata intimata sa achite contestatorului 2000 lei daune morale.
     Pentru a pronunta acesta sentinta instanta a retinut ca din analiza actelor aflate la dosar rezulta  ca pensia stabilita prin decizia din data de la 01.08.2007 este mai mica decat cea cuvenita deoarece intimata nu a luat in calcul toate veniturile mentionate in carnetul de munca si in adeverintele depuse la dosarul de pensionare, pe care le analizeaza in mod amanuntit si corect expertul de specialitate.
     Din continutul raportului de expertiza rezulta ca punctajul mediu anual cuvenit contestatorului prin utilizarea metodei legale de recalculare a pensiei este de 1,43429 puncte, utilizand un stagiu complet de cotizare de 31 de ani.
     Constatand ca prin stabilirea unor pensii in cuantum inferior celui cuvenit, intimata a produs in patrimoniul contestatorului un prejudiciu material, Tribunalul, in baza art.998-999 C.civil, a obligat-o pe aceasta la plata catre contestator a sumei de 355 lei drepturi de pensie restante din perioada decembrie 2006 -decembrie 2008 cu dobanda legala aferenta la data platii, potrivit raportului de expertiza refacut ( fila 72).
     A fost respinsa in rest cererea contestatorului referitoare la daune materiale ca nefondata, intrucat in afara drepturilor de pensie anterior mentionate, contestatorul nu a precizat si nu a dovedit ce alte prejudicii materiale a suferit din fapta ilicita a paratei.
     Avand in vedere ca prin nesolutionarea legala a cererilor sale, reclamantul, la varsta inaintata pe care o are, a fost in mod evident supus unor suferinte morale si unor sentimente de frustrare si incertitudine privind sursele sale de existenta, instanta a constatat ca parata a produs si un prejudiciu moral reclamantului, care se impune a fi reparat si a obligand intimata sa achite contestatorului 2000 lei daune morale.
     In acest sens, Tribunalul a constatat, din actele medicale depuse la filele 6-7 dosarul instantei de recurs, ca in perioada imediat urmatoare emiterii deciziei in discutie,contestatorul s-a imbolnavit de zona zoster, boala in a carei evolutie stresul are un rol determinant.
     Impotriva acestei sentinte,in termen legal a formulat recurs motivat parata  care, intemeindu-se pe disp.art.304 pct.(9) si 3041 Cod procedura civila a sustinut ca instanta de fond, in dispozitivul sentintei civile recurate, a obligat intimata sa emita o noua decizie de pensionare incepand cu data de 01.12.2006 in functie de un punctaj mediu anual de 1,43429 puncte, omologand raportul de expertiza efectuat in prezenta cauza.
     Aceasta masura nu este doar o incalcare a competentei instantei referitoare la controlul actului administrativ atacat ci si o cauza de depasire a atributiilor puterii judecatoresti, fiind o imixtiune in activitatea CPMB, stabilirea cuantumului si a punctajului pensiei, in conditiile in care aceasta activitate este specifica acestei institutii, nu instantelor de judecata.
     Astfel, instanta "a interpretat gresit actul juridic dedus judecatii, a schimbat natura ori intelesul lamurit si vadit neindoielnic al acestuia".
     De-altfel Casa locala sector 5 a precizat ca a stabilit o pensie pentru limita de varsta conform Sentintei civile nr. 206/13.06.2007.
In raportul de expertiza contabila, in mod eronat au fost calculate sporurile, compensatiile, cum s-a invederat de-altfel instantei de fond, prin obiectiunile depuse la dosar.
     Din actele depuse la dosarul de pensie, nu a rezultat ca exista documente justificative cu privire la sporurile valorificate de catre expert  ( in baza unui calcul personal si nu in conformitate cu prevederile legale). Pe cale de consecinta, , pensia stabilita prin Decizia emisa la 01.08.2007, de catre Casa locala sector 5, a fost corect calculata, in conformitate cu prevederile Legii 19/2000.
     Referitor la fondul cauzei, recurenta a aratat ca instanta a apreciat insuficient a probelor administrate de catre Casa de Pensii,hotararea pronuntata de instanta de fond incalca formele de procedura prevazute sub sanctiunea nulitatii de art. 105, alin. (2) (art. 304, pct. 5 Cod procedura civila) si a fost pronuntata cu incalcarea legii (art. 304, pct.9 Cod procedura civila).
      Potrivit considerentelor sentintei, instanta de fond nu a apreciat corect probele administrate in cauza preluand concluziile raportului de expertiza ad litteram, transformand in argumente calculele efectuate de expert,(si dobanda legala), argumente ce au determinat-o sa concluzioneze ca reclamantul este indreptatit sa primeasaca despagubiri, constand in daune morale insa fara a avea in vedere ca nu poate fi imputata culpa, cu rea -credinta a Casei de pensii atata timp cat reclamantul a castigat drepturi de pensie, parcurgand etapele procesuale legale.
     Nu exista un prejudiciu, in sensul ca acesta nu este rezultatul incalcarii unui drept subiectiv, acest drept fiind recunoscut ulterior, deci compensat retroactiv. Conform dispozitiilor procedural civile, in cadrul unui litigiu probele se incuviinteaza in conditiile art. 167-171, in conditiile in care "instanta socoteste ca ele pot sa aduca dezlegarea pricinii"; in cauza, instanta a preluat concluziile expertizei, fara sa motiveze de ce a acceptat concluziile expertului, desi avea obligatia sa-si motiveze pozitia.
     Raportul de expertiza din dosar nu a stabilit decat intinderea prejudiciului, dar trebuiau probate si celelalte conditii si anume vinovatia si raportul de cauzalitate. Potrivit literaturii juridice de specialitate, pentru angajarea raspunderii civile delictuale se cer a fi intrunite cumulativ anumite conditii, si anume existenta unui prejudiciu, existenta unei fapte ilicite, existenta unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu, existenta vinovatiei celui ce a cauzat prejudiciul, constand in intentia, neglijenta sau imprudenta cu care a actionat; mai mult, in cauzele referitoare angajarea raspunderii civile delictuale sarcina probei este rasturnata (revine intimatei), ori in speta sarcina probei incumba contestatoarei, conform art. 1.169 Cod civil.
     Pe parcursul cercetarii judecatoresti, nu a fost analizata existenta acestor conditii, prin urmare nu a fost analizata nici intrunirea lor in mod cumulativ. Motivarea sentintei de catre instanta de fond pe dispozitiile art. 998-999 Cod civil nu are nici o legatura cu petitul actiunii, in subsidiar, si cu dispozitiile civile aplicabile spetei, in principal.
     Dispozitiile prevazute de art. 998-999 Cod civil se refera la persoane fizice, iar in speta este chemata o persoana juridica, indicat cadrul procesual chiar de reclamant.
     Instanta de fond ar fi trebuit sa indice in sentinta recurata, care au fost criteriile pe baza carora a stabilit cuantumul daunelor morale, astfel ca  ca nu au fost administrate probe pe acest aspect, nefiind intemeiate si nici dovedite.
     Astfel, conform definitiei daunelor morale, acestea sunt prejudicii cauzate unei persoane, suferinte de ordin psihic,prin urmare ar trebui acordate daca in speta s-ar fi facut dovada faptei ilicite, care sa-i fi cauzat prejudiciu moral si material.
     Desi este justificat ca la stabilirea cuantumului despagubirilor echivalente unui prejudiciu nepatrimonial sa se includa o doza de aproximare, instanta insa trebuie sa aiba in vedere o serie de criterii, cum ar fi consecintele negative suferite de cel in cauza pe plan fizic si psihic, importanta valorilor morale lezate, masura in care au fost lezate aceste valori si intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii.
Examinand sentinta recurata prin prisma criticilor invocate si in raport de dispozitiile art.304/1 Cod pr.civila, Curtea constata ca recursul este nefondat pentru considerentele ce vor fi expuse in continuare.
In cauza dedusa judecatii, in raport de obiectul contestatiei cu care intimatul-contestator a investit instanta de fond, ce il constituia verificarea cuantumului drepturilor de pensie stabilita in favoarea sa prin decizia de pensie contestata, in mod just prima instanta a incuviintat proba cu expertiza judiciara contabila solicitata la termenul de judecata din 03.06.2008, proba la care recurenta, reprezentata prin consilier juridic, nu s-a opus potrivit mentiunilor din incheierea de sedinta de la acel termen astfel ca, sustinerile acesteia privind caracterul neoportun al probei, efectuarea expertizei de un expert apartinand Biroului Local de Experti Tehnici si calculul gresit al drepturilor de asigurari stabilit de expert sunt lipsite de continut juridic si urmeaza a fi respinse.
Prima instanta a dispus in mod legal obligarea recurentei la emiterea unei noi decizii de pensie, prin care sa stabileasca in favoarea intimatului, retroactiv, incepand cu data de 01.12.2006, o pensie pentru limita de varsta recalculata  , pe baza unui punctaj mediu anual determinat prin raportul de expertiza efectuat in cauza, in temeiul Legii nr.19/2000, ca urmare a erorilor de calcul ale recurentei si retinand gresita stabilire prin decizia emisa in cauza  si recalculare si  de achitare a diferentei drepturilor intimatei  , in raport de  dispozitiile art.155 lit.f din Legea nr.19/2000, nefiind fondate nici criticile referitoare la depasirea atributiilor puterii judecatoresti si nici cea referitoare la faptul ca hotararea atacata este lipsita de temei legal ori a fost data cu incalcarea sau aplicarea gresita a legii.
Mai mult, exigentele art. 6 paragraf 2 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului impun ca deciziile institutiilor administratiei de stat, prin care se statueaza asupra drepturilor si obligatiilor cu caracter civil ale persoanei - o asemenea decizie fiind si cea de pensie - sa fie supuse cenzurii instantei judecatoresti ca organ independent si impartial, astfel cum s-a statuat in Hotararea CEDO in cauza  Glod impotriva Romaniei, fiind nefondate si sustinerile recurentei privind imixtiunea instantei in activitatea Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti ca institutie cu atributii exclusive in domeniul pensiilor.
     Nefondate sunt si sustinerile recurentei potrivit carora instanta fondului ar fi avut in vedere un raport de expertiza contabila prin care s-au calculat eronat sporurile, si compensatiile realizate de intimat inafara unor documente justificative si a prevederilor legii deoarece din inscrierile carnetului de munca ale asiguratului coroborate cu adeverintele aflate la filele 17-27 si 33-34 din dosarul instanta fondului si cu veniturile mentionate de recurenta in buletinul de calcul anexat deciziei de pensie contestate a rezultat imprejurarea ca prin neluarea in calcul a sporurilor de11.000,respectiv de 17000 lei ca sporuri incluse in salariu si prin calcularea eronata  a  punctajului aferent anilor 2002 si 2004,mentionat chiar prin adresele CNPAS .
     Nefondate sunt si sustinerile recurentei potrivit carora raportul de expertiza nu ar fi avut in vedere la verificarea legalitatii si temeiniciei modului de calcul al drepturilor de pensie prin decizia contestata prevederile legii cita vreme recurenta nu a indicat punctual care dispozitii ale legii nu ar fi fost luate in considerare de catre expertul desemnat a efectua expertiza in cauza.
     Nu pot fi primite nici sustinerile recurentei potrivit carora instanta fondului ar fi incalcat formele de procedura prevazute sub sanctiunea nulitatii de disp.art.105 alin.2 Cod de Procedura Civila si ar fi incalcat legea preluind concluziile raportului de expertiza si acordind daune morale deoarece, dupa cum s-a a retinut si mai sus, prima instanta a avut in vedere ansamblul probatoriului  administrat in cauza ,coroborind raportul de expertiza efectuat in cauza conform disp.art.201 si urmat. Cod de Procedura Civila cu inscrisurile anexate la dosar,respectiv adeverintele doveditoare  ale veniturilor depuse de intimat si aflate in dosarul de pensie, adresele CNPAS, carnetului de munca al intimatului si celelalte acte aflate la dosarul cauzei.
     Si in ceea ce priveste daunele morale sunt nefondate sustinerile recurentei, deoarece in mod corect a facut in cauza instanta fondului aplicarea dispozitiilor art. 998,999 Cod civil, retinand angajarea raspunderii civile delictuale a recurentei prin incalcarea dispozitiilor art. 164 si urmat  din Legea nr. 19/2000.
     In conditiile in care recursul formulat in conditiile prevazute de disp.art.304/1 Cod de Procedura Civila are un efect devolutiv,instanta de control judiciar putand complini motivarea instantei fondului ,in cauza in privinta motivelor pentru care au fost retinute concluziile raportului de expertiza ,dupa cum s-a retinut mai sus,sunt nefondate si sustinerile recurentei potrivit carora prima instanta ar fi preluat nemotivat concluziile expertului.
     Cu privire la acordarea de catre instanta fondului a dobanzii legale aferente diferentei dintre  pensia restanta potrivit raportului de expertiza,si sub acest aspect instanta de control judiciar va complini motivarea primei instante, retinand ca prin stabilirea si achitarea unui cuantum al pensiei inferior celui cuvenit recurenta a prejudiciat pe intimat,astfel incat in conformitate cu disp.art.1088 C.civ  acestuia i se cuveneau daune interese corespunzatoare nivelului dobinzii legale.
        Intimatul a facut atat dovada faptei ilicite si culpabile a recurentei, constand in solutionarea repetata nelegala a cererilor sale ,stabilindu-i-se acestuia prin doua decizii succesive in  mod defectuos pensia de limita de varsta cuvenita dupa mai mult de 2 ani de la formularea cererii de deschidere a drepturilor de pensie  ,dupa cum mai sus s-a retinut, precum si dovada prejudiciului moral suferit, constand in stare de frustrare si de neputinta a intimatului fata de autoritatile statului si de nesiguranta legata de drepturile sale de pensie, precum si legatura de cauzalitate dintre acestea;in ceea ce priveste pretinsa nevinovatie a recurentei aceste sustineri nu pot fi primite deoarece si aceasta conditie a angajarii raspunderii civile delictuale a recurentei este indeplinita in cauza in conditiile in care acesta ,din culpa in forma neglijentei, a solutionat in mod vadit nelegal de doua ori cererea intimatului de deschidere a drepturilor de pensie; sunt nefondate prin urmare sustinerile recurentei referitoare la stabilirea nelegala a despagubirilor corespunzatoare daunelor morale fara administrarea de catre prima instanta a unor probe in acest sens cata vreme administrarea probelor se incuviinteaza doar atunci cand acestea ,potrivit disp.art 167 si urm. Cod de Procedura Civila  pot conduce la dezlegarea pricinii.
     Mai mult dispozitiile art. 998-999 Cod civil ce instituie raspunderea civila delictuala nu disting intre persoanele  fizice si cele juridice dupa cum sustine fara temei recurenta, iar unde legea nu distinge nici interpretul nu o poate face.
     In privinta sustinerilor potrivit carora instanta de fond nu ar fi indicat in sentinta recurata, care au fost criteriile pe baza carora a stabilit cuantumul daunelor morale, nefiind administrate probe pe acest aspect si acestea sunt nefondate deoarece prima instanta,in raport de dovezile intimatului aflate la dosarul cauzei,respectiv de actele medicale depuse la filele 6-7 dosarul instantei de recurs, ca in perioada imediat urmatoare emiterii deciziei in discutie,contestatorul s-a imbolnavit de zona zoster, boala in a carei evolutie stresul are un rol determinant .
Pentru aceste considerente, Curtea vazand si dispozitiile art.312 Cod pr.civila, va respinge recursul ca nefondat.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Asistenta si asigurari sociale

Nulitate act - Sentinta civila nr. 777 din data de 04.10.2017
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 775 din data de 04.10.2017
EXCEPTIA PREMATURITATII ACTIUNII. ADMISIBILITATE. - Sentinta civila nr. 32/LM/2010 din data de 12.05.2010
Conflict de drepturi avand ca obiect eliberarea unei adevereinte cu sporurile de gestiune si de stres de care a beneficiat fostul salariat in perioada 1976-1986 - Sentinta civila nr. 1128/lm/2008 din data de 17.02.2009
Contestatie decizie de pensionare. Recalculare cuantum pensie. Legalitatea deciziei - Sentinta civila nr. 1027/lm/2008 din data de 17.02.2009
Contestatie decizie de pensionare. Recalculare cuantum pensie. Legalitatea deciziei. - Sentinta civila nr. 530/lm/2007 din data de 17.02.2009
Asigurari sociale. Pensie invaliditate. Temeinicia deciziei - Sentinta civila nr. 242/lm/2008 din data de 17.02.2009
1.Recurs nou cod procedura civila, anulare decizie CASJ, prescriptia dreptului de stabilire a creantei fiscale, efecte necomunicare decizie debit principal, putere de lucru judecat, accesorii. - Decizie nr. 1114/R din data de 01.04.2014
Neintreruperea termenului de prescriptie a stabilirii contributiei de asigurari de sanatate. Emiterea succesiva de decizii de impunere anulate de instanta de judecata. - Decizie nr. 344/R din data de 31.01.2014
Salarizare personal - Sentinta civila nr. 5536/CA din data de 17.10.2012
Plata cheltuieli medicale - Decizie nr. 541/R din data de 28.06.2012
Actiune intemeiata pe dispozitiile art. 1073 si 1077 din Codul civil. Calitate procesuala activa. Modificarea unilaterala a clauzelor antecontrctului. Admisibilitate. - Sentinta civila nr. 181 din data de 21.10.2008
SOLUTIONAREA CONFLICTELOR DE MUNCA SI ASIGURARI SOCIALE - Hotarare nr. 236/M din data de 31.01.2008
Stagiul complet de cotizare in raport de care se calculeaza drepturile de pensie pentru persoanele ce au desfasurat activitate in grupa superioara de munca . - Decizie nr. 2046 din data de 18.12.2008
Inadmisibilitatea stabilirii modului de calcul al pensie anterior depunerii cererii de pensionare ca si a restituirii a contributiilor de asigurari sociale anterior valorificarii acestora prin pensionare . - Decizie nr. 460/M din data de 10.03.2009
Acordarea drepturilor de pensie in raport cu data depunerii cererii - Decizie nr. 357/M din data de 20.03.2007
Luarea in calcul la stabilirea dreptrurilor de pensiei a veniturilor realizate cu titlu de aacord global . Activitate desfasurtaa in coditii de grupa superioara de munca naterior intrarii in vigoare a Legii 19/2000 dovedita cu adeverinta emisa de ang... - Decizie nr. 1033/M din data de 11.06.2009
Utilizarea stagiului complet de cotizare la calcularea pensiei pentru persoanele cu handicap prevazut de art.77 alin.2 raportat la art.47 alin.1 lit. c din Legea 19/2001 si nu a celui rezultat din anexa 3 a acestei legi . - Decizie nr. 596/M din data de 17.05.2007
Neindeplinirea obligatiilor legale privind predarea Carnetului de munca atrage raspunderea patrimoniala a angajatorului potrivit art. 169 alin.1 din L.53/2003 Codul Muncii. Prezumtia incheierii contractului individual de munca cu durata nedete... - Decizie nr. 1430 din data de 25.09.2009
Neindeplinirea obligatiilor legale privind predarea Carnetului de munca atrage raspunderea patrimoniala a angajatorului potrivit art. 169 alin.1 din L.53/2003 Codul Muncii. Prezumtia incheierii contractului individual de munca cu durata nedete... - Decizie nr. 642/M din data de 31.05.2007