InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

Partaj succesoral

(Sentinta civila nr. 3321 din data de 30.10.2009 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Partaj | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA O N E S T I
JUDETUL B A CA U


Dosar nr.266/270/2009                                                             - partaj succesoral -                                                 
Inreg. 13.01.2009                      
                                                   SENTINTA CIVILA NR.3321
Sedinta din 30 octombrie  2009
Completul compus din:
PRESEDINTE – Aglaia Hogea
GREFIER  - Gabriela Valeanu

Pe rol fiind judecarea actiunii civile promovate de reclamanta ……………………….. impotriva paratilor ………………………….. si ……………………….
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns: reclamanta asistata de avocatii……………………..……. si ……………………….,  parata ……………………… personal si avocat ………………………… pentru parata…………………. 
Procedura   de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, dupa care, instanta constata ca toate onorariile de expert au fost achitate in prezenta cauza.
Aparatorii reclamantei precizeaza ca, nu au alte cereri de formulat, iar avocat ……………….. depune chitanta onorariu avocat.
Avocat ………………….. mentioneaza ca nu are alte cereri de formulat.
Parata  ……………………., de asemenea, nu are cereri de formulat.
Vazand ca nu sunt cereri noi de formulat, instanta declara dezbaterile inchise si acorda cuvantul pe fond.
Avocat ……………………., pentru reclamanta, solicita sa se pronunte o hotarare conform incheierii prin care s-a constat masa si s-au stabilit cotele si expertizei efectuata de ing. …………………., in varianta …., intrucat, imparteala in natura nu este posibila fata de amplasarea terenului, si obligarea paratilor la cheltuieli de judecata.
Avocat ………………….., pentru reclamanta, pune acelasi concluzii.
Avocat …………………, pentru parata …………………., solicita a se dispune iesirea din indiviziune conform incheierii prin care s-a constat masa si s-au stabilit cotele si raportul de expertiza, cu mentiunea ca pentru parata ……………………. sa se atribuie varianta ….., fiind o varianta echitabila. Sa se aiba in vedere incheierea de la fila ….. dosar unde s-a acordat ajutorul public. Solicita sa i se acorde onorariul de avocat din oficiu.
Parata …………………... solicita sa i se atribuie varianta …...
Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
 
                                                I  N  S  T  A  N  T  A
                                 Deliberand,
Asupra cauzei civile de fata;
Constata ca reclamanta ………………., a chemat in judecata paratele …………………. si
……………………………., solicitand partajarea averii defunctului……………………… si cheltuieli de judecata.
Actiunea a fost legal timbrata cu 19, 3 lei, iar in motivare se arata ca partile din proces sunt mostenitorii legali ai defunctului, a carui avere nu s-a partajat.
Prin incheierea din …………………., s-a stabilit in conformitate cu prevederile art. 6735 c.pr.civ.,  ca la data de ……………………. a decedat …………………… care la acea data era casatorit cu parata …………………………… impreuna cu care a avut doi copii: reclamanta si ………………….. care a decedat la …………………….. Acest defunct nu este predecedat fata de tatal sau insa prin sentinta civila nr……………….. pronuntata de Judecatoria…………………. in dosarul nr…………………. a fost desfacuta casatoria acestuia. Din aceasta casatorie a rezultat parata………………………...
Deci, mostenitorii cu vocatie succesorala ai defunctului ……………………….. sunt : parata ……………………… in calitate de sotie supravietuitoare, reclamanta in calitate de descendenta si parata ……………………… in calitate de nepoata de fiu.
Cu privire la legalitatea masei succesorale instanta retine ca reclamanta a depus la dosarul cauzei: adeverinta de rol nr. ………………… emisa de Primaria …………………….. cu privire la constructii si titlurile de proprietate: ……………………… emise pe numele defunctului ……………………..
Partile au aratat la acel termen de judecata ca jumatate din constructii sunt proprietatea paratei ……………………….
Deci, masa succesorala ramasa dupa defunctul …………………….. se compune din: terenurile inscrise in titlurile de proprietate: ………………………… si jumatate dintr-o casa si dintr-un grajd situate in com. ……………………………, sat ………………….., judetul………………………….
Cotele succesorale sunt de ? pentru sotia supravietuitoare si de  cate ? din ? pentru reclamanta si parata ……………………….
Au fost desemnati experti tehnici in specialitatea: constructii, silvicultura si topocadastru, pentru identificarea bunurilor, evaluarea acestora, formarea loturilor si a propunerilor de atribuire, expertul topo facand si lotizarea finala.
Dintre cele doua variante de atribuire a loturilor, reclamanta si parata ………………….., solicita partajarea in varianta nr. …, iar parata ………………………., in varianta nr. …..
Avand in vedere ca parata ………………………, in calitate de sotie supravietuitoare este proprietara a jumatate din toate constructiile incluse in masa partajabila, tinand seama si de prevederile art. 6731 C.pr.civ., instanta apreciaza ca propunerea expertului de atribuire a loturilor in varianta nr. …..( in care toate constructiile au fost incluse in lotul sotiei supravietuitoare) este judicios efectuata, asa incat se va dispune partajarea in aceasta varianta.
Cum prin incheierea din ………………….., s-a admis cererea paratei ……………………, pentru acordarea ajutorului public judiciar, sub forma asistentei prin avocat, stabilindu-se onorariu provizoriu de ………. lei, in conformitate cu prevederile art. 22 al. 3 din O.U.G. nr. 51/2008, se va dispune plata acestei sume catre B.A.-…………………. – avocat ………………….. din fondurile Ministerului Justitiei, cheltuieli ce vor ramane in sarcina statului in temeiul art. 19 al. 1 din acelasi act normativ.
Se va dispune de asemeni, plata onorariilor pentru efectuarea expertizelor, consemnate la CEC-Bank, de reclamanta, catre expertii desemnati in cauza.
In temeiul art. 274 C.pr.civ., vor fi obligate paratele sa plateasca reclamantei cheltuieli de judecata, proportional cu dreptul succesoral al acestora.

                                                        Pentru aceste motive,
                                                          In numele legii,
                                                   H  O  T  A  R  A  S  T  E :

Admite actiunea reclamantei ……………………, domiciliata in……………………., str……………………, nr. …., jud…………………, impotriva paratelor: ………………………, domiciliata in com. …………………., sat…………………………. jud……………………. si ………………….., domiciliata in …………………., str. ……………….., bl. …………….., sc. …., ap………………, jud. …………………...
Dispune iesirea din indiviziune asupra averii defunctului ………………………, conform raportului de expertiza tehnica( cu schita anexa) intocmit de expert ……………………, in varianta nr. ….., prin atribuire de loturi, dupa cum urmeaza:
Lotul nr. 1   , se atribuie paratei ……………………… si se compune din: suprafata de ……… m.p. teren intravilan curti-constructii, situat in satul …………………, com. …………………………, jud. ………………….. – val. …………………. lei, ? din casa, anexa, beci – val. ……………………….. lei, ? din grajd – val. ………. lei(constructii edificate pe terenul mentionat mai sus), suprafata de ……………… m.p. teren – val. ……….. lei, invecinat cu: …………………….., …………., ………………… si lotul nr…. .
Total valoare lot ………………………. lei, are dreptul la bunuri in valoare de ………………………… lei, cedeaza sulta …………………….. lei, dupa cum urmeaza: ……………………….. lei, reclamantei…………………. si ………………………. lei paratei ………………………………………….
Lotul nr. 2  , se atribuie reclamantei…………………….., si este format din: suprafata de …………… m.p. teren intravilan, in sat ……………….., com. ……………………., jud. ……………………., t. ………, p. …… si ……, valoare …………. lei, suprafata de ………………. m.p. teren arabil, t. ….., p. …………….., val. ……. lei, ……………………..m.p. teren arabil, situat in t. ……, p. ………………., val. ……. lei, …….. m.p. teren fanat, situat in t. ……, p. ………….., valoare ………………. lei, suprafata de ………………. m.p. teren cu vegetatie forestiera, t. ……, p. ……………, val. ………………. lei.
Total valoare lot …………………….. lei, are dreptul la bunuri in valoare de ………………….. lei, primeste sulta de la parata ………………….., in suma de ……………………….. lei.
Lotul nr. 3 , se atribuie paratei ………………………….., si este format din: suprafata de ……………………. m.p. teren intravilan in satul ………………………, com. ……………………….., jud…………………, t. ……………………, p. ……… si ……, val. ………………… m.p. teren arabil situat in t. …., p. ………………, val. ……….. lei, suprafata de ……………………. lei m.p. teren arabil situat in t. ….., p. ……………., val. …….. lei, suprafata de ……….. m.p. teren fanat, situat in t. ….., p. ………….., val. …… lei, suprafata de ………………. m.p. teren cu vegetatie forestiera, t. ….., p. ………….., val. …………………….. lei.
Total valoare lot ……………………… lei, are dreptul la bunuri in valoare de ……………………. lei, primeste sulta de la parata……………, in suma de …………………… lei.
In baza art. 274 c.pr.civ., obliga parata ………………………… sa plateasca reclamantei cheltuieli de judecata in suma de …….. lei, reprezentand ? din taxa judiciara de timbru, timbru judiciar, onorar experti si onorar avocat, iar parata …………………………….plateste reclamantei cheltuieli in suma de ……. lei.
In baza art. 22  al. 3 din OUG. Nr. 51/2008, dispune plata din fondurile Ministerului Justitiei a onorarului de avocat in suma de …….. lei, catre B.A. – ……………… – avocat ………………………, acordat sub forma ajutorului public judiciar – paratei …………………….., cheltuieli ce vor ramane in sarcina statului conform art. 19 al. 1 din actul normativ mentionat mai sus.
Dispune plata onorariilor definitive, achitate de catre reclamanta ………………………, la CEC- Bank, cu chitantele: nr……………….., ………………, ………………………  din ………………… si ………………….. din ………………….., catre experti, dupa cum urmeaza:
- expert constructor ……………………. – ………. lei;
- expert silvic ……………………….– ………. lei; 
- expert topocadastru ……………………. – ……… lei.
Cu apel in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi 30.10.2009.

            Presedinte,                                                                                   Grefier,
 

Red.- A.H.- 3.11.2009
Dact.- G.V.- 4.11.2009.
Ex.- 7.

G.V. 04 Noiembrie 2009
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Partaj

Partaj bunuri comune. Lichidarea regimului matrimonial. - Decizie nr. 902 din data de 19.12.2017
Prestatie tabulara. - Decizie nr. 314 din data de 02.11.2012
Sistarea starii de codevalmasie asupra bunurilor sotilor. Drept de creanta. - Decizie nr. 27 din data de 06.02.2012
Drept de proprietate. Partaj de folosinta. Despagubiri. - Decizie nr. 127 din data de 18.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 300 din data de 21.03.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 387 din data de 02.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1564 din data de 21.12.2011
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1340 din data de 27.10.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 674 din data de 08.09.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 809 din data de 30.09.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 390 din data de 13.05.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 194 din data de 07.04.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 170 din data de 15.04.2009
Nulitate titlu proprietate - Sentinta civila nr. 71 din data de 25.02.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 625 din data de 02.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 619 din data de 02.12.2009
iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 605 din data de 18.11.2009
partaj succesoral - Sentinta civila nr. 587 din data de 11.11.2009