InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

art. 181 CP

(Sentinta penala nr. 104 din data de 09.02.2012 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Falsificari (infractiuni de) | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
.
Dosar nr.6021/270/2011                                                                   art. 181 C.p.

SENTINTA PENALA NR. 104
Sedinta publica de la 09.02.2012
Completul compus din:
PRESEDINTE ..
Grefier …

Ministerul public a fost reprezentat de procuror  ….

     Pe rol judecarea cauzei penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatilor …. si …, trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata si inselaciune  prevazute de art. 290 si 215 cod penal.
     La apelul nominal facut in sedinta publica, au raspuns avocat …. aparator din oficiu al inculpatei …. avocat …. substituind pe avocat …, aparator din oficiu al inculpatului …. si depune delegatie de substituire la dosar, avocat ……aparator al partii civile …. si martorii …… si ……, lipsa fiind inculpatii si martora ……..
     Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza:
- cauza are ca obiect infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata si inselaciune  prevazute de art. 290 si 215 cod penal,
- se afla la al patrulea  termen de judecata,
- s-a depus dovada indeplinirii mandatelor de aducere emise pe numele martorilor,
- stadiul procesual fond,
     Instanta procedeaza la identificarea martorilor prezenti  care se legitimeaza astfel; ….. prezinta CI seria XC nr. …., CNP …., iar martora … se legitimeaza cu CI seria … nr. .., CNP …….
     Instanta procedeaza la audierea martorilor prezenti sub prestare de juramant declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosarul cauzei.
     Instanta constata imposibilitatea audierii martorului …… fata de precizarile din cuprinsul dovezii indeplinirii mandatului de aducere emis pe numele acestui martor si fata de pozitia reprezentantului parchetului, a avocatilor inculpatilor care sunt de acord cu citirea declaratiei acestui martor in sedinta publica, in baza art. 327 al. 3 Cod procedura penala, dispune citirea declaratiei data de martorul ….. la urmarirea penala.
     Nemaifiind cereri si probe de administrat instanta constata terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pe fond..
     Reprezentantul Ministerului Public avand cuvantul prezinta situatia de fapt aratand ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatei …… pentru savarsirea  a sase infractiuni de “ fals in inscrisuri sub semnatura privata” in forma continuata prevazuta de art. 290 cod pen. cu aplic. art. 41 alin 2 cod pen.,  respectiv sase infractiuni “ inselaciune” prev. de art. 215 alin 1,2,3 cod pen., toate cu aplicarea art. 33 lit. a cod pen. precum si a inculpatului …… pentru savarsirea a trei infractiuni de “ inselaciune” prev. de art. 215 alin 1,2,3  cod pen. cu aplicarea art. 33 lit. a cod pen. cauzandu-se un prejudiciu de 7000 lei respectiv 5000 lei. Faptele au fost probate cu probatoriul administrat in cauza,  in timpul judecatii s-a pus in discutie schimbarea incadrarii juridice pentru inculpatul ……. in sensul trimiterii in judecata a inculpatului pentru comiterea a trei infractiuni prevazute pedepsite de art. 215 alin. 1,2,3, cod penal, respectiv trei infractiuni prevazute si pedepsite de art. 291 cod penal toate cu aplicarea art. 33 lit. a cod penal. Solicita condamnarea inculpatilor in baza textelor de lege, cu aplicarea art. 81 cod penal cu obligarea inculpatilor la despagubiri civile  catre partea civila asa cum s-a solicitat, precum si anularea actelor intocmite in fals.
     Avocat  ….. pentru partea civila ….. solicita condamnarea inculpatilor potrivit legii, obligarea inculpatilor la despagubiri civile asa cum s-a solicitat de catre partea civila, lasa la aprecierea instantei anularea inscrisurilor intocmite in fals.
     Avocat …… pentru inculpata …..ta solicita condamnarea acesteia la pedeapsa inchisorii cu aplicarea prevederilor art. 81 cod penal. Obligarea inculpatilor in solidar la plata despagubirilor civile catre partea civila, anularea adeverintelor false, cu onorariu aparator din oficiu din fondurile Ministerului Justitiei.
     Avocat …. pentru inculpatul ……  solicita condamnarea inculpatului, cu aplicarea prevederilor art. 81 cod penal, fapta fiind probata cu probele administrate, inculpatul nu a putut fi audiat fiind plecat in strainatate. Solicita obligarea inculpatilor in solidar la plata despagubirilor civile catre partea civila, anularea adeverintelor intocmite in fals, cu onorariu aparator din oficiu pentru avocat titular din fondurile Ministerului Justitiei.
     Instanta se va pronunta asupra schimbarii incadrarii juridice pentru inculpatul ……. la pronuntarea cauzei.
     Dezbaterile in cauza de fata s-au desfasurat in conformitate cu dispozitiile art. 304 Cod pr. pen, in sensul ca au fost inregistrate cu ajutorul calculatorului pe suport magnetic si fiind terminate instanta lasa cauza in pronuntare.
     
INSTANTA,

     Deliberand asupra cauzei penale de fata constata urmatoarele;
     Prin rechizitoriul nr. 1946/P/2010 al Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti, inregistrat pe rolul instantei sub nr.6021/270/2011 au fost trimisi in judecata inculpatii : ….., fiica lui ….. si …, nascuta la data de …… in …., cu domiciliul in …, fara antecedente penale, CNP ….. pentru savarsirea  a sase infractiuni de “ fals in inscrisuri sub semnatura privata” in forma continuata prevazuta de art. 290 cod pen. cu aplic. art. 41 alin 2 cod pen.,  respectiv sase infractiuni “ inselaciune” prev. de art. 215 alin 1,2,3 cod pen. ( din care trei in forma autoratului, iar alte trei in forma complicitatii prevazuta de art. 26 cod pen.), toate cu aplicarea art. 33 lit. a cod pen.; …., fiul lui ….. si ….., nascut la data de …. in …, cu domiciliul in ….., fara antecedente penale, casatorit, CNP ……. pentru savarsirea a trei infractiuni de “ inselaciune” prev. de art. 215 alin 1,2,3  cod pen. cu aplicarea art. 33 lit. a cod pen.
In actul de sesizare al instantei s-au retinut urmatoarele:
Inculpata …… a lucrat la ….., intocmind in fals mai multe inscrisuri pentru a obtine imprumuturi de la institutii financiare nebancare in perioada 2007-2010.
1. Inculpata a obtinut suma de 35.000 lei prin contractul de imprumut nr. 300534/2010 de la …- Sucursala …, depunand in scopul contractarii adeverinte de venit  pentru giranti, pe care le-a falsificat. (adeverintele nr. 1201/2010, 1139/2010, 1202/2010, 1203/2010, 1204/2010, 1210/2010, 1142/2010).
Organele de urmarire penala au retinut ca adeverintele erau false intrucat inculpata nu avea nici un drept sa le completeze si sa le semneze, imitand semnatura reprezentantilor legali ai societatii.
2. Inculpatul …. a imprumutat suma de 3.000 lei de la ….. prin contractul nr. 346/2007.
Inculpata ….. a intocmit in fals Anexa 1 pentru giranta ….., girand ea insasi acest imprumut conform Anexei I intocmita pe numele sau.
Inculpatul a depus Anexa I girant …, intocmita in fals de sotia sa, inculpata din prezenta cauza, inducand in eroare si obtinand suma de 3.000 lei.
3. La acest punct din rechizitoriu, reprezentantul Ministerului Public retine ca inculpata ….. a intocmit in fals Anexa I pentru girantii …… si ….. pentru a induce in eroare si a obtine imprumutul de 3.000 lei de la ……, contract nr. 37/2009.
4. Pentru inculpatul ………. s-a retinut ca prin contractul nr. 18/2009 ar fi obtinut de la ….. un imprumut de 4.000 lei. In acest sens, retin organele judiciare, inculpatul ar fi folosit adeverinta angajament pentru giranta …., falsificata de sotia sa ….
5. Inculpata ….. ar mai fi obtinut un imprumut de 5.000 lei de la ……, prin contractul nr. 126/2010, intocmind in fals adeverinte de angajament pentru giranta …. si …
6. Ultima fapta retinuta in sarcina celor doi inculpati prin actul de sesizare consta in aceea ca inculpatul …… ar fi obtinut suma de 5.000 lei imprumut de la ……, folosind o adeverinta de angajament intocmita in fals de catre ….., pe numele lui ….., contract de imprumut nr.185/2010.
In cauza penala de fata a fost administrat urmatorul material probatoriu: in cursul urmaririi penale: declaratii parti vatamate, declaratii testimoniale, inscrisuri, raport de constatare tehnico stiintifica grafica; in cursul judecatii: inscrisuri, declaratii testimoniale.
Inculpatii desi legal citati nu s-au prezentat in fata instantei.
     Au fost desemnati aparatori din oficiu in conformitate cu prevederile art. 171 alin 4 cod proc. pen.
Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
In perioada 2007-2010, inculpatii ….. si sotul ei, ….. au obtinut diverse sume de bani de la institutii financiar nebancare, dupa ce prima a intocmit inscrisuri false pe numele unor giranti, inscrisuri pe care le-a folosit la contractarea imprumuturilor sau le-a incredintat lui … in acelasi scop.
1. Din contractul de imprumut nr.300534/2010 incheiat cu ….. rezulta ca inculpata a imprumutat suma de 35.000 lei.
     Pentru a perfecta un contract de imprumut inculpata, partea vatamata solicita o garantie personala si anume un girant precum si adeverinte de venit pentru acesta.
     Potrivit raportului de constatare tehnico stiintifica grafica, adeverintele de venit  pentru giranti nr. 1201/2010, 1139/2010, 1202/2010, 1203/2010, 1204/2010, 1210/2010, 1142/2010 au fost falsificate de inculpata, scrisul de completare (numarul de inregistrare, valoarea veniturilor fiind false), semnatura de la rubrica Director Economic” ii apartin.
Inculpata, in calitate de secretara la …. a falsificat aceste adeverinte de girant pe numele lui …., …., ….., ….., ….
Martora ….. a declarat in fata instantei ca acesti giranti s-au prezentat personal la sediul … si au semnat angajamentele de plata.
2. In data de 4.12.2007, inculpatul … obtine un imprumut in suma de 3.000 lei de la …..potrivit contractului nr. 346/2007.
Inculpatul a folosit Anexa I girant – …. completata in fals la rubrica semnatura girant pentru a obtine acest credit asa cum rezulta din raportul de constatare tehnico stiintifica, declaratia martorei ……
Martora …. a declarat ca nu a avut cunostinta de contractul de imprumut precum si de calitatea sa de girant din acest contract.
3. Potrivit contractului de imprumut nr. 37/2009 incheiat de inculpata …… cu …, aceasta a obtinut suma de 3000 lei dupa ce in prealabil a intocmit in fals si depus Anexa nr. I pentru girantii …. si ….
Potrivit raportului de constatare tehnico stiintifica grafica intocmit in prezenta cauza, cele doua anexe au fost completate fals la toata rubricatia de catre inculpata ….
4.Prin contractul de imprumut nr. 18/2009 inculpatul .. a obtinut de la .. un imprumut de 4.000 lei.
La fila 111 dosar parchet au fost anexate adeverintele de angajament falsificate de inculpata …., inclusiv la rubrica semnatura.
Martora … a declarat ca nu a stiut de acest imprumut precum si de faptul ca ar fi giranta.
5. Un alt imprumut contractat de inculpata … este cel in suma de 5.000 lei de la ….., adeverintele pentru girantii …, … fiind intocmite in fals de catre inculpata la toate rubricile, asa cum se constata si prin raportul de constatare tehnico stiintific grafic.
6. Un ultim imprumut contractat de familia ….este cel de la CAR ….., in suma de 5000 lei.
Modalitatea de operare este aceeasi, inculpatul …..foloseste adeverinte de angajament falsificate la toate rubricile de inculpata ….. si incheie contractul de imprumut nr. 185/2010 .
In drept faptele inculpatei … care in mai multe randuri a falsificat inscrisuri sub semnatura privata ( adeverinte de venit, angajamente de plata, anexa girant), inscrisuri pe care le-a folosit sau le-a incredintat sotului sau in acelasi scop, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de “ fals in inscrisuri sub semnatura privata” prev. de art. 290 cod pen.
In drept faptele aceleiasi inculpate care a indus in eroare institutii financiar nebancare  cu ocazia incheierii contractelor de imprumut, savarsita in asa fel incat fara aceasta eroare, partile vatamate nu ar fi incheiat contractele respective, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de “inselaciune” in forma agravata prevazuta de art. 215 alin 1,2,3 cod pen.
Cu privire la faptele deduse judecatii si retinute prin rechizitoriu in sarcina inculpatului …, instanta apreciaza ca sunt aplicabile dispozitiile art. 334 cod proc. pen. urmand sa dispuna schimbarea incadrarii juridice pentru acest inculpat.
Asadar, din probele administrate in cauza, rezulta ca inculpatul a folosit inscrisurile falsificate de sotia sa tocmai pentru a induce in eroare institutiile CAR, in scopul obtinerii unor sume de bani cu titlu de imprumut.
In baza art. 334 cod proc. pen. va schimba  incadrarea juridica pentru inculpatul …., din cele trei infractiuni de “ inselaciune” prev. de art. 215 alin 1,2,3 cod pen. cu aplicarea art. 33 lit. a cod pen.  in trei infractiuni de “ uz de fals” prev. de art. 291 cod pen., precum si trei infractiuni de “ inselaciune” prev. de art. 215 alin 1,2,3 cod pen. cu aplicarea art. 33 lit. a cod pen.
In drept faptele inculpatului de a fi utilizat documentele falsificate de sotia sa, cunoscand ca acestea contin date falsificate, in vederea producerii de consecinte juridice, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de “ uz de fals” prev. de art. 291 cod pen.
In drept faptele aceluiasi inculpat care a indus in eroare institutii financiar nebancare  cu ocazia incheierii contractelor de imprumut, savarsita in asa fel incat fara aceasta eroare, partile vatamate nu ar fi incheiat contractele respective, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de “ inselaciune” in forma agravata prevazuta de art. 215 alin 1,2,3 cod pen.
     La individualizarea judiciara a pedepsei instanta va avea in vedere criteriile generale prev. de art. 72 cod pen. : dispozitiile partii generale ale codului penal, limitele speciale de pedeapsa, gradul de pericol social ridicat al faptelor savarsite rezultata din multitudinea contractelor incheiate, valoarea insemnata a prejudiciului, persoana inculpatilor, atitudinea procesual pasiva a acestora, urmand a aplica pedeapsa inchisorii orientata spre minimul special, fara a retine insa circumstante atenuante in favoarea acestora.
Inculpata … a savarsit infractiunea de “fals in inscrisuri sub semnatura privata” in forma continuata prevazuta de art. 41 alin 2 cod pen. intrucat
in baza aceleasi rezolutiuni infractionale, cu prilejul fiecarui contract de imprumut a falsificat mai multe inscrisuri.
In cauza sunt intrunite cerintele textului de lege a art. 41 alin 2 cod pen. in sensul ca inculpate a savarsit la diferite intervale de timp mai multe actiuni care fiecare in parte alcatuiesc continutul aceleiasi infractiuni.
Totodata, pentru fiecare inculpat va retine prevederile art. 33 lit. a cod pen. privind concursul de infractiuni intrucat acestea au fost savarsite inainte de a interveni vreo condamnare definitiva pentru vreuna din ele.
In baza art. 34 lit. b cod pen. va contopi pedepsele ce vor fi aplicate prin prezenta, inculpatii urmand sa execute pedeapsa cea mai grea.
In ceea ce priveste modalitatea de executare a pedepsei ce va fi aplicata fiecarui inculpat, instanta apreciaza ca scopul educativ al pedepsei prev. de art. 52 cod pen. urmeaza a fi atins si fara executare in regim de detentie ( inculpatii sunt infractori primari, fara antecedente penale).
Asadar, instanta apreciaza ca in raport de conduita inculpatilor, pedeapsa pendinte va fi un avertisment pentru acestia  si chiar fara executarea ei, cei doi inculpati nu vor mai savarsi infractiuni.
     In temeiul art. 71 Cod Penal va  interzice inculpatilor drepturile prevazute de art. 64 alin.1 lit. a teza a II a si lit. b Cod Penal pe durata executarii pedepsei principale.
     In cauza sunt intrunite conditiile art. 86 indice 1 cod pen. urmand sa dispuna suspendarea pedepsei sub supraveghere pentru fiecare din cei doi inculpati.
     In baza art. 861 Cod Penal va dispune suspendarea executarii pedepselor sub supraveghere pe o durata compusa din pedeapsa ce va fi aplicata prin prezenta plus durata fixa de 2 ani,    reprezentand termen de incercare, potrivit art. 862 Cod Penal.
     In baza art. 863 Cod Penal   pe durata termenului de incercare inculpatii vor  trebui sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere:
            -- sa se prezinte   la sediul Serviciului de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau la termenele  fixate de consilierii de probatiune;
            -- sa anunte, in prealabil, Serviciului de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
           -- sa comunice Serviciului de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau si sa justifice schimbarea locului de munca;
          -- sa comunice Serviciului de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
            In baza art. 71 alin.5 Cod Penal pe durata suspendarii  executarii pedepsei sub supraveghere va suspenda inculpatilor si executarea pedepselor accesorii.
           In baza art. 359 Cod procedura penala va atrage atentia inculpatilor asupra dispozitiilor art. 86 indice 4 Cod Penal privind revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere in cazul savarsirii unei noi infractiuni in perioada termenului de incercare.
Sub aspectul laturii civile.
Partea vatamata ……. s-a constituit parte civila in prezenta cauza cu suma de 40.222,70 lei reprezentand : 29.700 lei contravaloare imprumut, 7.475 lei penalitati si 3.047,70 lei cheltuieli de executare silita.
Instanta va admite in parte aceasta cerere de constituire parte civila avand in vedere conditiile raspunderii civile delictuale: fapta ilicita, prejudiciu infractional si legatura de cauzalitate.
Fapta ilicita a inculpatei constand in falsificarea de inscrisuri sub semnatura privata, folosirea acestor inscrisuri cu scopul de a induce in eroare partea vatamata cu prilejul incheierii contractului de imprumut nr. 300534/2010. au fost de natura sa produca prejudiciul infractional reprezentand contravaloare imprumut precum si penalitati.
In ceea ce priveste cheltuielile de executare silita instanta apreciaza ca nu sunt intrunite conditiile raspunderii civile delictuale, intre fapta ilicita a inculpatei si acest prejudiciu nu exista legatura de cauzalitate. Cheltuielile de executare silita au fost determinate de neindeplinirea obligatiilor contractuale ( fapta de natura civila) si nu de faptele ilicite prevazute de legea penala.
In baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. cu referire la art. 998,999 cod civ. va admite in parte cererea de constituire parte civila …. si  va obliga inculpata …… la plata sumei de 37.175 lei reprezentand despagubiri civile ( 29.700 lei, imprumut neachitat si 7.475 lei penalitati) catre aceasta parte civila.
     In ceea ce priveste constituirea de parte civila … instanta constata ca aceasta este intemeiata urmand sa o admita in totalitate, fiind intrunite cerintele raspunderii civile delictuale.
     In baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. cu referire la art. 998,999 ,1003 cod civ.  va obliga inculpatii in solidar la plata despagubirilor civile in suma de 5782,10 lei ( 4.800 lei imprumut neachitat si 982,10 lei penalitati) catre partea civila …….
     In ceea ce priveste partea vatamata …., instanta constata ca aceasta nu s-a constituit parte civila in prezenta cauza. Prejudiciul infractional a fost recuperat fiind achitat de numita …. potrivit chitantelor depuse la dosarul cauzei.
     Va lua act ca partea vatamata ….. nu se constituie parte civila, prejudiciul infractional fiind recuperat.
     Avand in vedere ca inscrisurile sub semnatura privata ( adeverinte de venit, angajamente de plata aferente contractelor de imprumut ) au fost falsificate, instanta apreciaza ca in baza art. 14 alin 3 lit. a teza finala cod proc. pen. raportat la art. 445 cod proc. pen. se impune desfiintarea lor,  prin anulare in totalitate.
     Instanta va dispune desfiintarea prin anulare si pentru contractele de imprumut care au fost incheiate ca si consecinta directa a acestor inscrisuri falsificate, in virtutea principiului de drept al anularii actului subsecvent ca urmare a anularii actului initial ( resoluto iure dantis, resolvitur ius accipientis).
     In baza art. 14 alin 3 lit. a teza finala cod proc. pen. raportat la art. 445 cod proc. pen va desfiinta inscrisurile falsificate prin anularea in totalitate precum si contractele de imprumut, dupa cum urmeaza: adeverintele de salariat nr. 1201/2010, 1139/2010, 1202/2010, 1203/2010, 1204/2010, 1210/2010, 1142/2010, contract de imprumut nr. 300534/2010- …., anexa I girant …., contract de imprumut  nr. 346/2007 – …., anexa I giranti …, …, contract de imprumut nr. 37/2009- ……, adeverinta angajament pentru …, …., contract de imprumut nr.18/2009 – ….., adeverinta angajament pentru ….., …..a, contract de imprumut nr. 126/2010 – …, adeverinta angajament ….., contract de imprumut nr. 185/2010 – …..).
Fata de culpa procesuala a inculpatilor, in baza art. 191 alin 1 cod proc. pen. instanta  ii va obliga  la plata cheltuielilor judiciare catre stat in suma de 500 lei din care 300 lei onorariu aparator din oficiu.
In baza art. 189 cod proc. pen. va dispune avansarea din fondurile MJ a onorariilor de avocat in suma de cate 300 lei fiecare, av. …, av. ….. catre BA ….
     
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE:

     In baza art 334 cod proc. pen. schimba  incadrarea juridica pentru inculpatul …., din cele trei infractiuni de “ inselaciune” prev. de art. 215 alin 1,2,3 cod pen. cu aplicarea art. 33 lit. a cod pen.  in trei infractiuni de “ uz de fals” prev. de art. 291 cod pen., precum si trei infractiuni de “ inselaciune” prev. de art. 215 alin 1,2,3 cod pen. cu aplicarea art. 33 lit. a cod pen.
In baza art. 290 cod pen. cu aplicarea art. 41 alin 2 cod pen. condamna pe inculpata …, fiica lui … si …., nascuta la data de …. in ….., cu domiciliul in …., fara antecedente penale, CNP ……la pedeapsa inchisorii de 3 luni pentru savarsirea infractiunii de “ fals in inscrisuri sub semnatura privata” (adeverintele de salariat nr. 1201/2010, 1139/2010, 1202/2010, 1203/2010, 1204/2010, 1210/2010, 1142/2010).
In baza art. 215 alin 1, 2, 3 cod pen. condamna pe inculpata ….., cu datele de stare civila mai sus mentionate la pedeapsa inchisorii de 3 ani. (contract de imprumut nr. 300534/2010- …..).
In baza art. 290 cod pen. cu aplicarea art. 41 alin 2 cod pen. condamna pe inculpata ……, cu datele de stare civila mai sus mentionate la pedeapsa inchisorii de 3 luni pentru savarsirea infractiunii de “ fals in inscrisuri sub semnatura privata” ( anexa I girant ……).
In baza art. 215 alin 1, 2, 3 cod pen. condamna pe inculpata …., cu datele de stare civila mai sus mentionate la pedeapsa inchisorii de 3 ani (contract de imprumut  nr. 346/2007 – …..).
In baza art. 290 cod pen. cu aplicarea art. 41 alin 2 cod pen. condamna pe inculpata ….., cu datele de stare civila mai sus mentionate, la pedeapsa inchisorii de 3 luni pentru savarsirea infractiunii de “fals in inscrisuri sub semnatura privata” (anexa I giranti ….., …..).
     In baza art. 215 alin 1, 2, 3 cod pen. condamna pe inculpata ….., cu datele de stare civila mai sus mentionate la pedeapsa inchisorii de 3 ani (contract de imprumut nr. 37/2009- …..).
     In baza art. 290 cod pen. cu aplicarea art. 41 alin 2 cod pen. condamna pe inculpata ….., cu datele de stare civila mai sus mentionate, la pedeapsa inchisorii de 3 luni pentru savarsirea infractiunii de “ fals in inscrisuri sub semnatura privata” ( adeverinta angajament pentru …, …).
     In baza art. 215 alin 1, 2, 3 cod pen. condamna pe inculpata ……, cu datele de stare civila mai sus mentionate la pedeapsa inchisorii de 3 ani (contract de imprumut nr. 18/2009 – …..).
     In baza art. 290 cod pen. cu aplicarea art. 41 alin 2 cod pen. condamna pe inculpata ….. cu datele de stare civila mai sus mentionate, la pedeapsa inchisorii de 3 luni pentru savarsirea infractiunii de “ fals in inscrisuri sub semnatura privata” ( adeverinta angajament pentru …., ……).
     In baza art. 215 alin 1,2,3 cod pen. condamna  pe inculpata ……., cu datele de stare civila mai sus mentionate la pedeapsa inchisorii de 3 ani (contract de imprumut nr. 126/2010 – ….).
     In baza art. 290 cod pen. cu aplicarea art. 41 alin 2 cod pen. condamna pe inculpata ….., cu datele de stare civila mai sus mentionate, la pedeapsa inchisorii de 3 luni pentru savarsirea infractiunii de “ fals in inscrisuri” (adeverinte de angajament false girant ……
     In baza art. 215 alin 1,2,3 cod pen. condamna  pe inculpata ….., cu datele de stare civila mai sus mentionate la pedeapsa inchisorii de 3 ani (contract de imprumut nr. 185/2010 ……).
     In baza art. 33 lit. a, 34 lit. b cod pen. contopeste pedepsele aplicate prin prezenta, inculpata executa pedeapsa cea mai grea de 3 ani inchisoare.
     In temeiul art. 71 Cod Penal interzice inculpatei drepturile prevazute de art. 64 alin.1 lit. a teza a II a si lit. b Cod Penal pe durata executarii pedepsei principale.
     In baza art. 861 Cod Penal dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe o durata de 5 ani  reprezentand termen de incercare, potrivit art. 862 Cod Penal.
     In baza art. 863 Cod Penal   pe durata termenului de incercare inculpata  trebuie sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere:
            -- sa se prezinte   la sediul Serviciului de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau la termenele  fixate de consilierii de probatiune;
            -- sa anunte, in prealabil, Serviciului de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
           -- sa comunice Serviciului de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau si sa justifice schimbarea locului de munca;
          -- sa comunice Serviciului de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
            In baza art. 71 alin.5 Cod Penal pe durata suspendarii  executarii pedepsei sub supraveghere suspenda inculpatei si executarea pedepselor accesorii.
           In baza art. 359 Cod procedura penala atrage atentia inculpatei asupra dispozitiilor art. 86 indice 4 Cod Penal privind revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere. 
     In baza art. 291 cod pen. condamna pe inculpatul …., fiul lui …. si ….., nascut la data de …. in ….., cu domiciliul in ….., fara antecedente penale, casatorit, CNP …. la pedeapsa inchisorii de 3 luni  pentru savarsirea infractiunii de “ uz de fals” ( anexa I- giranta …….).
     In baza art. 215 alin 1,2,3 cod pen.  condamna pe inculpatul ……., cu datele de stare civila mai sus mentionate la pedeapsa inchisorii de 3 ani pentru savarsirea infractiunii de “ inselaciune” (contract de imprumut nr. 346/2007 – …..).
     In baza art. 291 cod pen. condamna pe inculpatul ….., cu datele de stare civila mai sus mentionate la pedeapsa inchisorii de 3 luni  pentru savarsirea infractiunii de “ uz de fals” (adeverinta angajament pentru …., …..).
      In baza art. 215 alin 1,2,3 cod pen.  condamna pe inculpatul ….., cu datele de stare civila mai sus mentionate la pedeapsa inchisorii de 3 ani pentru savarsirea infractiunii de “inselaciune” (contract de imprumut nr.18/2009 – ….).
     In baza art. 291 cod pen. condamna pe inculpatul …., cu datele de stare civila mai sus mentionate la pedeapsa inchisorii de 3 luni  pentru savarsirea infractiunii de “ uz de fals” ( adeverinta angajament …..).
     In baza art. 215 alin 1, 2, 3 cod pen.  condamna pe inculpatul ….., cu datele de stare civila mai sus mentionate la pedeapsa inchisorii de 3 ani pentru savarsirea infractiunii de “ inselaciune” (contract de imprumut nr. 185/2010 – ……
     In baza art. 33 lit. a, 34 lit. b cod pen. contopeste pedepsele aplicate prin prezenta, inculpata executa pedeapsa cea mai grea de 3 ani inchisoare.
     In temeiul art. 71 Cod Penal interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 alin.1 lit. a teza a II a si lit. b Cod Penal pe durata executarii pedepsei principale.
     In baza art. 861 Cod Penal dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe o durata de 5 ani    reprezentand termen de incercare, potrivit art. 862 Cod Penal.
     In baza art. 863 Cod Penal   pe durata termenului de incercare inculpatul  trebuie sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere:
            -- sa se prezinte   la sediul Serviciului de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau la termenele  fixate de consilierii de probatiune;
            -- sa anunte, in prealabil, Serviciului de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
           -- sa comunice Serviciului de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau si sa justifice schimbarea locului de munca;
          -- sa comunice Serviciului de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
            In baza art. 71 alin.5 Cod Penal pe durata suspendarii  executarii pedepsei sub supraveghere suspenda inculpatului si executarea pedepselor accesorii.
           In baza art. 359 Cod procedura penala atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 86 indice 4 Cod Penal privind revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere. 
In baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. cu referire la art. 998,999 cod civ. admite in parte cererea de constituire parte civila …..si obliga inculpata …. la plata sumei de 37.175 lei reprezentand despagubiri civile ( 29.700 lei, imprumut neachitat si 7.475 lei penalitati) catre aceasta parte civila.
In baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. cu referire la art. 998,999 ,1003 cod civ. obliga inculpatii in solidar la plata despagubirilor civile in suma de 5782,10 lei ( 4.800 lei imprumut neachitat si 982,10 lei penalitati) catre partea civila …..
Ia act ca partea civila …… nu se constituie parte civila in cauza, prejudiciul infractional fiind recuperat.
In baza art. 14 alin 3 lit. a teza finala cod proc. pen. raportat la art. 445 cod proc. pen desfiinteaza inscrisurile falsificate prin anularea in totalitate precum si contractele de imprumut, dupa cum urmeaza: adeverintele de salariat nr. 1201/2010, 1139/2010, 1202/2010, 1203/2010, 1204/2010, 1210/2010, 1142/2010, contract de imprumut nr. 300534/2010- ……, anexa I girant …., contract de imprumut  nr. 346/2007 – …., anexa I giranti ….a, …., contract de imprumut nr. 37/2009- …., adeverinta angajament pentru …., …., contract de imprumut nr.18/2009 – …., adeverinta angajament pentru …, …., contract de imprumut nr. 126/2010 – ….., adeverinta angajament ……, contract de imprumut nr. 185/2010 – …..).
In baza art. 191 alin 1 cod proc. pen obliga inculpatii la plata cheltuielilor judiciare catre stat in suma de 500 lei din care 300 lei onorariu aparator din oficiu.
In baza art. 189 cod proc. pen. dispune avansarea din fondurile MJ a onorariilor de avocat in suma de cate 300 lei fiecare, av. …., av. … I. catre BA ….
Cu recurs in 10 zile de la comunicare pentru toate partile.
Pronuntata in sedinta publica, azi 9.02.2012

PRESEDINTE                                                                                  GREFIER





Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Falsificari (infractiuni de)

Plangere 278 Cpp. Trimitere la Parchet - Decizie nr. DP158/R/2008 din data de 31.03.2009
SESIZAREA INSTANTEI. OBLIGATIVITATEA PRONUNTARII ASUPRA TUTUROR ASPECTELOR DE FAPT SI DE DREPT ALE CAUZEI - Decizie nr. 43/A din data de 20.01.2004
FALS INFORMATIC - Sentinta penala nr. 31 din data de 18.03.2015
Efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos - Sentinta penala nr. 129 din data de 21.07.2014
Fals intelectual - Sentinta penala nr. 103 din data de 21.05.2014
Restituirea cauzei la procuror pentru nulitatea actelor efectuate de un organ necompetent. Modificarea solutiei in recurs. - Decizie nr. 155 din data de 26.04.2010
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale - Decizie nr. 124 din data de 12.04.2010
Falsul in declaratii [ art 292 c.p. ] Probarea laturii subiective – intentiei directe - Decizie nr. 57 din data de 15.03.2010
Infractiuni de fals, uz de fals, inselaciune. Schimbarea gresita a incadrarii juridice - Decizie nr. 62 din data de 19.03.2010
Infractiuni de fals. Obiect. - Decizie nr. 62 din data de 19.03.2010
Fals in declaratii. Probe. - Decizie nr. 57 din data de 15.03.2010
Plangere contra solutiei procurorului - Decizie nr. 114 din data de 18.05.2009
Fals si uz de fals - Sentinta penala nr. 154/S din data de 04.06.2013
Apartenentala un grup infractional structurat, constituit in vederea savarsirii de infractiuni prin intermediul sistemelor si retelelor informatice prev. si ped. de art. 8 din L. nr. 39/2003 rap la art. 2 lit. b pct. 18 din L. 39/2003; Complicita... - Sentinta penala nr. 307/S din data de 04.11.2011
Detinere in vederea punerii in circulatie a instrumentelor de plata falsificate prev. de art. 24 alin 2 din Legea nr. 365/2002 si efectuare de operatiuni de retragere de numerar folosind instrumente de plata electronica fara consimtamantul titularulu... - Sentinta penala nr. 610/S din data de 10.12.2009
Fals in inscrisuri oficiale. Inlaturarea probei stiintifice a expertizei grafoscopice - Decizie nr. 735 din data de 11.12.2006
Fals in inscrisuri si uz de fals - Sentinta penala nr. 592 din data de 16.03.2010
Infractiuni in legatura cu cele de coruptie. Individualizarea judiciara a executarii pedepsei principale. Pedepse accesorii. - Decizie nr. 746 din data de 14.12.2009
INFRACTIUNEA DE FOLOSIRE DE ACTE FALSIFICATE - Decizie nr. 260 din data de 09.04.2009
FALSIFICARE DE MONEDE SAU ALTE VALORI. FALS IN INSCRISURI SUB SEMNATURA PRIVA TA. CALIFICARE JURIDICA LEGALA - Decizie nr. 37 din data de 19.01.2006