InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Alba Iulia

Plata indemnizatie pentru incapacitatea temporara de munca. Obligatia salariatului de a depune certificatul medical la angajator, in original sau copie legalizata

(Decizie nr. 153 din data de 05.02.2009 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia)

Domeniu Raporturi de munca | Dosare Curtea de Apel Alba Iulia | Jurisprudenta Curtea de Apel Alba Iulia

    Plata indemnizatie pentru incapacitatea temporara de munca. Obligatia salariatului de a depune certificatul medical la angajator, in original sau copie legalizata.

     Potrivit art. 133 din Legea nr. 19/2000 plata indemnizatiei pentru concediu medical se face de angajator pe baza certificatului medical depus in original. Indemnizatiile de asigurari sociale cuvenite asiguratilor care se regasesc in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 5 din Legea nr. 19/2000 si care desfasoara activitate in mai multe unitati, fiind asigurati in fiecare conform legii, se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator sau de casa teritoriala de pensii, daca se vor depune certificatul medical in original si celelalte acte necesare in vederea calcularii si achitarii dreptului de asigurari sociale aferent venitului asigurat cel mai mare si copiile legalizate, pentru restul situatiilor.
     
     Sectia conflicte de munca si asigurari sociale – Decizia civila nr. 153/05 februarie 2009
                                                  
     Prin actiunea inregistrata pe rolul Tribunalului Sibiu sub dosar nr. 1738/85/2008 reclamanta M.C.A. a chemat in judecata paratele CASA JUDETEANA DE PENSII SIBIU si CASA JUDETEANA DE ASIGURARI DE SANATATE SIBIU ca prin hotararea ce se va pronunta sa fie obligata parata CJP la plata indemnizatiei pentru concediu medical aferent perioadei 1.07.2005-31.12.2005 pentru suma asigurata potrivit contractului de munca pe care l-a avut incheiat cu Fundatia Universitara A. M. Sibiu, iar parata CJAS sa fie obligata la plata indemnizatiei pentru concediu medical aferent perioadei 1.01.2006 – 24.08.2006 pentru suma asigurata potrivit contractului de munca pe care l-a avut incheiat cu Fundatia Universitara A.M. Sibiu.
     In motivarea actiunii reclamata a sustinut ca a avut incheiat un contract individual de munca cu Universitatea L.B. din Sibiu pe durata nedeterminata, iar pentru anul universitar 2004/2005 a incheiat un contract individual de munca cu timp partial cu Fundatia Universitara A. M.
     La data de 5 iulie 2005, in urma unor complicatii intervenite in urma nasterii din 1 iulie 2005, reclamanta a suferit un atac cerebral, urmat de o meningo-encefalita si endocardita, ceea ce a impus o interventie chirurgicala pe cord deschis in vederea protezarii.
     Formularele  de concediu medical reclamanta le-a depus doar la locul de munca unde a avut functia de baza, aceasta unitate calculandu-i indemnizatia de concediu medical doar aferent veniturilor obtinute de la acest angajator.
     Neplata indemnizatiei aferent asigurarilor sociale platite potrivit celui de al doilea contract de munca incheiat cu Fundatia Universitara A.M., a determinat formularea actiunii
     Parata Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Sibiu a depus intampinare prin care a solicitat respingerea capatului de cerere formulat impotriva sa.
     Se arata ca reclamanta a depus la sediul paratei cerere de acordare a indemnizatiei de concediu medical la care a anexat certificatele medicale in copie legalizata.
     Parata a raspuns reclamantei ca potrivit art. 72 din ordinul MSP nr. 60/2006 pentru persoanele asigurate care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurat, indemnizatiile se platesc de fiecare angajator. In aceasta situatie reclamanta trebuia sa prezinte la angajator copie legalizata dupa certificatul de concediu medical, ceea ce reclamanta nu  a inteles sa faca astfel cum rezulta din insusi continutul actiunii.
     Parata CJP Sibiu a depus intampinare prin care a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive deoarece potrivit art. 133 din Legea nr. 19/2000 plata indemnizatiei se face de catre angajator. Casele teritoriale de pensii calculeaza si platesc aceste drepturi asiguratilor prevazuti la art. 5 alin. 1, pct. IV, V si alin. 2, respectiv acelor persoane care aveau incheiate declaratii/contracte de asigurare.
     Pe fondul cauzei se arata ca desi parata poate prelua in plata anumite drepturi daca riscul asigurat s-a petrecut in timpul unui contract de munca, din certificatele medicale depuse rezulta ca dreptul de asigurari sociale s-a nascut ulterior expirarii termenului pentru care s-a incheiat contractul individual de munca, motiv pentru care nu sunt aplicabile prevederile art. 129 din Legea nr. 19/2000.
     Prin sentinta civila nr. 705/2008 Tribunalul Sibiu a respins exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei Casa Judeteana de Pensii si a admis actiunea formulata de reclamanta MSA, parata CJP fiind obligata la plata indemnizatiei pentru concediu medical aferenta perioadei 01.07.2005-31.12.2005 pentru suma asigurata potrivit contractului de munca pe care reclamanta l-a avut incheiat cu Fundatia Universitara A. M. din Sibiu, iar parata CJASS Sibiu a fost obligata la plata indemnizatiei pentru concediu medical aferenta perioadei 01.01.2006-24.08.2008 pentru suma asigurata potrivit contractului de munca pe care reclamanta l-a avut incheiat cu Fundatia Universitara A.M. din Sibiu.
     Pentru a pronunta aceasta hotarare prima instanta a retinut ca  riscul asigurat, respectiv boala de care reclamanta a suferit s-a produs la data de 5 iulie 2005, anterior incetarii contractului de munca cu Fundatia Universitara A. M. din Sibiu. Intrucat reclamanta a platit contributia de asigurari sociale de sanatate, este indreptatita sa beneficieze de indemnizatia pentru concediul medical de la ambele locuri de munca.
     Desi se retine ca reclamanta nu a depus certificatele de concediu medical la al doilea angajator, se mentioneaza ca in prezent  nu o mai poate face deoarece raportul de munca a incetat.
     Pe de alta parte, instanta a apreciat ca nu i se poate imputa neindeplinirea obligatiei de a depune la cel de-al doilea angajator copiile certificate ale concediului medical deoarece starea in care in care au adus-o afectiunile medicale poate fi considerata o situatie de forta majora.
     Potrivit art. 129 din Legea nr. 19/2000 in vigoare la momentul producerii riscului asigurat, in cazul incetarii raportului de munca, plata drepturilor de asigurari sociale se preia in plata de casele judetene de pensii si asigurari sociale, plata urmand a fi efectuata din bugetul asigurarilor sociale.
     Aceste dispozitii au fost abrogate, iar potrivit OUG nr. 159/2005, art. 12, indemnizatia pentru incapacitate de munca se datoreaza pana la incetarea starii de incapacitate sau pana la pensionare.
     Impotriva acestei hotarari, in termen legal, au declarat recurs paratele CJP Sibiu si CJAS Sibiu.
     Prin recursul declarat, parata CJAS Sibiu a solicitat admiterea recursului, modificarea sentintei in sensul respingerii capatului de cerere formulat impotriva acestei institutii.
     In motivarea recursului se arata ca prin obligarea paratei la plata indemnizatiei pentru perioada 01.01.2006-24.08.2008, instanta a acordat mai mult decat s-a cerut, deoarece reclamanta a solicitat plata indemnizatiei numai pana la 24.08.2006.
     Pe de alta parte, obligarea paratei la plata indemnizatiei de concediu medical este lipsita de temei legal, deoarece prima instanta nu a tinut cont de faptul ca la al doilea angajator contestatoarea nu a mai avut contract de munca din data de 31.07.2005.
     Mai mult, Fundatia Universitara A.M. in declaratiile privind obligatiile de plata catre bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate nu a mentionat nominal reclamanta, pentru ca aceasta nu mai avea calitatea de angajata la aceasta institutie din 31.07.2005.
     CAS Sibiu  nu poate face plati in lipsa unor documente si proceduri prevazute de actele normative in vigoare.
     Parata CJP Sibiu a solicitat prin recursul formulat modificarea sentintei atacate, in sensul respingerii actiunii formulate impotriva acestei institutii.
     Se sustine ca sentinta atacata este pronuntata cu interpretarea si aplicarea gresita a legii. Potrivit art. 133 din Legea nr. 19/2000 calculul si plata indemnizatiei de asigurari sociale prevazute la art. 98 alin. 1 lit.a se facea, pe baza certificatului medical eliberat in conditiile legii, de catre angajator.
     Pe luna  iulie 2005 reclamanta a beneficiat de drepturi salariale aferente contractului de munca incheiat cu Fundatia Universitara A.M., astfel ca recurenta nu poate fi obligata pentru aceeasi perioada si la plata indemnizatiei de asigurari sociale.
     Pentru perioada august – decembrie 2005 reclamanta nu a indeplinit procedura administrativa obligatorie prevazuta de OMMSS nr. 340/2001, astfel incat parata nu poate fi obligata, pe aceasta cale, sa achite drepturile banesti solicitate.
     CURTEA, analizand sentinta atacata, prin raportare la criticile aduse si in limitele prevazute de art. 3041 Cod procedura civila, retine urmatoarele:
     O prima critica vizeaza imprejurarea ca la data producerii riscului asigurat reclamanta nu mai avea raporturi de munca cu al doilea angajator – Fundatia Universitara A.M. Aceasta critica nu poate fi primita, deoarece potrivit contractului de munca inregistrat la ITM Sibiu sub nr. 436336/2004 contractul individual de munca al reclamantei cu Fundatia Universitara A.M. a incetat la data de 31.07.2005.
     Desi data riscului asigurat nu poate fi stabilita cu certitudine din actele de la dosar, este evident ca acesta s-a produs in cursul lunii iulie 2005 – deci in perioada in care reclamanta avea raporturi de munca cu cel de-al doilea angajator – sens in care este si biletul de trimitere nr. 167.
     Este insa intemeiata critica referitoare la pronuntarea de catre prima instanta a unui plus petit, avand in vedere ca s-a admis capatul de cerere impotriva paratei CJAS Sibiu care a fost obligata la plata indemnizatiei pentru concediu medical aferenta perioadei 01.01.2006-24.08.2008, in conditiile in care reclamanta a solicitat aceste drepturi numai pana la data de  24.08.2006.
     In ceea ce priveste sustinerea ca pentru luna iulie 2005 reclamanta a primit drepturi de natura salariala, din actele de la dosar rezulta ca intr-adevar in luna mentionata reclamanta a primit drepturi de natura salariala de la Fundatia Universitara A.M. (cod de identificare 11910672, astfel cum rezulta din fisa depusa la dosarul de fond) in suma de 700 lei pentru 21 de zile lucrate. Prin urmare, este evident ca reclamanta nu a adus la cunostinta celui de al doilea angajator faptul ca se afla in incapacitate de munca, motiv pentru care a si fost platita conform contractului de munca cu timp partial.
     Este intemeiata si critica formulata de ambele recurente referitoare la neindeplinirea de catre reclamanta a procedurii reglementata de OMMSS nr. 340/2001.
     Mai intai trebuie retinut ca prin actiunea formulata reclamanta recunoaste ca nu a depus in copie legalizata certificatul de concediu medical la al doilea angajator.
     Prima  instanta a retinut sub acest aspect ca reclamanta s-a aflat intru-un caz de forma majora din cauza afectiunilor medicale de care a suferit.
     Potrivit Decretului Lege nr. 167/1958 forta majora este o cauza de suspendare a cursului prescriptiei, care face ca la incetarea sa sa curga in continuare cursul prescriptiei.
     In acest sens sunt prevederile art. 13 lit.a si art. 15 alin. 1 din Decretul Lege nr. 167/1958 potrivit carora cursul prescriptiei se suspenda cat timp cel impotriva caruia ea curge este impiedicat de un caz de forta majora sa faca acte de intrerupere,  dupa incetarea suspendarii, prescriptia reluandu-si cursul, socotindu-se si timpul curs inainte de suspendare.
     Este evident ca dupa ameliorarea starii de sanatate a reclamantei, aceasta se putea deplasa la angajatorul sau  pentru a depune certificatele de concediu medical in copie legalizata si a-si reglementa situatia platii contributiei de asigurari de sanatate.  Nu se poate afirma ca reclamanta este in continuare intr-o situatie de forta majora, mai ales ca si-a reluat activitatea profesionala.
     De asemenea, este gresita sustinerea primei instante ca reclamanta nu mai putea depune certificatul de concediu medical la angajator dupa incetarea cauzei de suspendare, intrucat contractul de munca incetase, deoarece conform art. 50 Codul muncii contractul individual de munca se suspenda de drept in cazul concediului pentru incapacitate temporara de munca.
     In acest sens trebuie retinut si ca potrivit art. 133 din Legea nr. 19/2000, in forma in vigoare  la data producerii riscului asigurat, – care reprezinta sediul materiei – calculul si plata indemnizatiei de asigurari sociale prevazute la art. 98 alin. 1 lit.a, b, c si e se fac pe baza certificatului medical eliberat in conditiile legii.
     Aceste prevederi se completeaza cu dispozitiile Ordinului M.M.S.S. nr. 340/2001, capitolul D „Alte drepturi de asigurari sociale”, pct.12, 13 si 47 potrivit carora:
     „Indemnizatiile de asigurari sociale, cu exceptia celor acordate pentru cresterea copilului, se calculeaza si se platesc in baza certificatelor de concediu medical, care constituie ordin de plata si care se elibereaza pe durate exprimate in zile calendaristice.
     Competenta emiterii certificatelor de concediu medical se stabileste de Ministerul Sanatatii si Familiei.
     Pentru intocmirea corecta a evidentelor privind obligatiile de asigurari sociale pe luna respectiva si, dupa caz, a statelor de plata a salariilor ori a documentelor de plata a drepturilor banesti ce se suporta din Fondul pentru plata ajutorului de somaj, asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de drepturi asupra acordarii concediilor medicale.
     Indemnizatiile de asigurari sociale cuvenite asiguratilor care se regasesc in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 5 din lege si care desfasoara activitate in mai multe unitati, fiind asigurati in fiecare conform legii, se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator sau de casa teritoriala de pensii.
     In aceste cazuri se vor depune certificatul medical in original si celelalte acte necesare in vederea calcularii si achitarii dreptului de asigurari sociale aferent venitului asigurat cel mai mare si copiile legalizate, pentru restul situatiilor.”
     Prin urmare, conditia de baza pentru plata  indemnizatiei de concediu medical, indiferent de cine este cel obligat la plata acestei indemnizatii,  este depunerea certificatului de concediu medical, in original sau in copie legalizata,  la angajator, conditie pe care reclamanta nu a indeplinit-o.
     Desi paratele i-au atras atentia reclamantei ca trebuie sa depuna copiile certificate ale certificatelor de concediu medical la cel de-al doilea angajator pentru a putea beneficia de indemnizatia solicitata, aceasta nu a inteles sa dea curs acestei solicitari, desi pana la implinirea termenului de prescriptie de trei ani a mai ramas putin timp.
     Avand in vedere ca reclamanta intimata nu a respectat prevederile art. 133 din Legea nr. 19/2000 si ale Ordinului M.M.S.S. nr. 340/2001 in mod gresit prima instanta a constatat  ca reclamanta este indreptatita sa primeasca aceasta indemnizatiei de la parate in lipsa indeplinirii obligatiei corelative din partea acesteia de a depune certificatele de concediu medical in copie legalizata la angajatorul Fundatia Universitara A.M., dupa incetarea cauzei de suspendare a cursului prescriptiei datorate fortei majore.
     Numai dupa ce reclamanta va depune la cel de-al doilea angajator copiile legalizate dupa certificatele de concediu medical si se va reglementa si situatia platii drepturilor salariale pe luna iulie 2005, cu respectarea termenului general de prescriptie, si numai daca paratele vor refuza sa faca plata in aceste conditii reclamanta poate solicita concursul instantelor in obtinerea drepturilor de asigurari sociale la care ar fi indreptatita.
     Deoarece s-a constatat ca prima instanta a facut o gresita aplicare a prevederilor legale la speta dedusa judecatii si a pronuntat si un plus petit, fiind deci incidente motivele de recurs prevazute de art. 304 pct. 6 si 9 Cod procedura civila, in temeiul art. 312 Cod procedura civila, instanta a admis recursurile declarate de paratele CJP Sibiu si CJAS Sibiu si a modificat sentinta atacata in sensul ca a respins actiunea formulata de catre reclamanta impotriva celor doua parate.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Raporturi de munca

Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Expropriere. Termenul de emitere a hotararilor de stabilire a cuantumului despagubirilor de catre expropriator - Decizie nr. 522 din data de 16.05.2018
Concediere. Desfiintare post. Cauza reala si serioasa. - Decizie nr. 433 din data de 25.04.2018
Amnistie potrivit Legii nr.125/2014. Neincludere indemnizatie aferenta stabilirii domiciliului obligatoriu. - Decizie nr. 435 din data de 25.04.2018
Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Actiune in constatare. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 32 din data de 08.02.2018
Legalitatea ordinului prefectului avand ca obiect cuantumul sporului pentru condi?ii vatamatoare acordat func?ionarilor publici in baza art. 3^1 alin. 1 din OUG 57/2015. - Decizie nr. 4718 din data de 27.11.2017
Limitele dreptului de apreciere al organului fiscal in stabilirea cuantumului onorariului de avocat. - Decizie nr. 3313 din data de 13.10.2017
Recunoa?terea dreptului de deducere cu privire la cheltuielile aferente edificarii imobilelor care au facut obiectul unor tranzac?ii. Importan?a folosirii imobilului ca locuin?a personala. - Decizie nr. 3385 din data de 18.10.2017
Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
Obliga?ia ter?ului poprit de a plati penalita?i de intarziere. Momentul datorarii acestora. - Decizie nr. 2288 din data de 09.08.2017
Timbrul de mediu achitat pentru transcrierea unui autoturism cumparat din Romania. Legalitatea refuzului de restituire. - Hotarare nr. 1883 din data de 14.06.2017
Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017